Hulpverleningsforum
Overige hulpdiensten => Reddingsbrigade/KNRM/Kustwacht => Topic gestart door: bAdemArk op 19 april 2009, 11:24:08
-
Binnenkort wil de RB Zwolle de ZWO-119 (BRB) gaan bestickeren (striping, logo's, roepnummer, registratienummer).
Volgens de regeltjes van de RDW moet het registratienummer van de boot midscheeps of op de boeg geplaatst worden. Bij veel reddingsboten (vooral type BRB of Rescue 2/3) zie ik echter het registratienummer vaak meer naar achteren op de zijkant geplaatst. Dit lijkt mij ook de beste plek voor onze boot.
Wie heeft er ervaring mee dat er 'moeilijk' gedaan wordt over de plaatsing van dit nummer, bv. door de politie of een andere instantie? Ik kan het me niet voorstellen, maar ik heb natuurlijk ook geen zin in gedoe. Regeltjes zijn regeltjes....
Groeten,
Mark
-
We varen in het zelfde water en hebben zelfs een hele tijd zonder registratieletters gevaren. Toen ze op een gegeven moment erg begonnen te zeuren hebben we registratie letters aan gebracht. Een poos op de beugel achterop aan de zijkant en nu het laatste jaren op de boeg. Als ze er leesbaar op staan zal niemand problemen maken, ongeacht waar.
Henk
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Freddingbrigade.net%2Fplaatjes%2FSeekermetwilco.jpg&hash=a6741c2021f3944feb18e813f93ecb45)
-
weten jullie hoe dat zit met de boten van de knrm. daar zie ik nooit een registratienummer op staan.
-
Ik heb altijd begrepen dat vaartuigen van reddingsbrigades e.d. geen registratienummer nodig hadden/hebben.
-
Ik heb altijd begrepen dat vaartuigen van reddingsbrigades e.d. geen registratienummer nodig hadden/hebben.
Is dat ergens 'verankerd' in een wet? :)
-
Boten van reddingsinstanties (RB's KNRM etc) moeten zich op het binnenwater ook gewoon aan het BPR houden, dus ook registratie voeren als ze langer zijn dan 15 meter of harder kunnen dan 20 KM/h.
Het BPR geldt op zee volgens mij niet, dus dat zou mogelijk kunnen verklaren dat op die schepen geen registratie zit...
-
Boten van reddingsinstanties (RB's KNRM etc) moeten zich op het binnenwater ook gewoon aan het BPR houden, dus ook registratie voeren als ze langer zijn dan 15 meter of harder kunnen dan 20 KM/h.
Het BPR geldt op zee volgens mij niet, dus dat zou mogelijk kunnen verklaren dat op die schepen geen registratie zit...
Klopt! Even wat quotes uit het BPR (www.wetten.nl):
Artikel 2.02. Kentekens van kleine schepen
1. Een klein schip mag niet deelnemen aan de scheepvaart, indien hierop niet zijn aangebracht:
a. hetzij de naam van het schip die ook een kenspreuk kan zijn, hetzij het registratieteken voor snelle motorboten, bedoeld in artikel 8.02, hetzij de naam van de instelling waaraan het schip toebehoort of de gebruikelijke afkorting daarvan, al dan niet gevolgd door een nummer, aan de buitenzijde van het schip in lichte kleur op donkere ondergrond of in donkere kleur op lichte ondergrond in goed leesbare en onuitwisbare Latijnse letters en Arabische cijfers; en
b. de naam en de woonplaats van de eigenaar op een in het oog vallende plaats aan de binnen- of de buitenzijde van het schip.
2. Op een bijboot van een schip behoeft echter, aan de binnen- of de buitenzijde, slechts een zodanig kenteken te zijn aangebracht, dat daaruit kan worden opgemaakt wie de eigenaar is.
3. Het eerste lid is niet van toepassing op een door spierkracht voortbewogen schip noch op een zeilschip met een lengte van minder dan 7 m.
Artikel 8.02. Registratieteken
1. Een snelle motorboot mag niet deelnemen aan de scheepvaart indien hij niet is voorzien van het, door de in artikel 8.01, eerste lid, bedoelde instelling toegekende registratieteken. Dit teken bestaat uit een of meer letters en een nummer, met een hoogte van ten minste 150 mm, een breedte van ten minste 100 mm en een stamdikte van ten minste 20 mm. Het moet goed waarneembaar zijn en in een van de ondergrond afwijkende kleur zijn aangebracht aan weerszijden van de boot.
2. Een snelle motorboot, welke tengevolge van de constructie niet kan voldoen aan het in het eerste lid bepaalde omtrent de grootte van de registratieletters en nummers, moet zijn voorzien van een of meer letters en een nummer van ten minste respectievelijk 100 mm, 60 mm en 15 mm.
er staat dus alleen: goed waarneembaar aan weerszijden van de boot, dit mag dus ook gewoon aan de achterzijde zijn!
Zo gebeurt het nu ook bij de Rescue's zoals die door RN worden geleverd/beletterd (heb even geen foto bij de hand).
-
zie de nieuwe RIII van culemborg
keurig door de bond aangeleverd met spriping en beletterd
foto's wel ergens op de site
-
Het is mij wel duidelijk. Vanuit de bond heb ik ook een voorstel ontvangen, waarin het registratienummer achteraan geplaatst is.
Blijft 't alleen gek dat het BPR anders beweert dan het formulier van de RDW. Maar als niemand er problemen mee gehad heeft, dan zal het wel loslopen. Ik heb zelfs boten gezien die witte kentekenplaten voeren op de tube of radarbeugel. Dat valt dan vast weer onder artikel 8.02 lid 2.
Ik denk dat het gewoon stickers achteraan worden. Dat is wel het mooist.
Bedankt vor de reacties!
Groeten,
Mark
-
De meeste reddingsboten van de KNRM hebben zover ik begrepen heb een zelfstandig registrering bij het kadaster als schip voor grote schepen.
zie www.kadaster.nl/schepen; http://www.kadaster.nl/pdf/scheepsregistratie.pdf
Zover ik begrepen heb, hoeft dan alleen de scheepsnaam genoemd te worden.. Het is wel een veel duurdere registratie methode.
-
Maar dat is ook een totaal andere registratie met een heel ander doel:
Het registratieteken zoals voorgeschreven in het BPR is bedoeld als 'kenteken' voor snelle boten om ze te kunnen bekeuren bij te snel varen enzo.
Dit nummer moet dan ook verplicht duidelijk zichtbaar op de boot worden aangebracht. Doordat de NAW-gegevens van de eigenaar van het nummer bij de RDW zijn opgeslagen, kan er dan netjes een boete thuis worden bezorgd.
De registratie van grote schepen in het kadaster is een puur administratieve registratie om bij diefstal of verkoop het eigendom van het schip aan te kunnen tonen. Het Kadaster legt dus net als bij onroerende goederen (huizen) voor sommige roerende goederen (grote schepen) vast wie de eigenaar is, de zogenaamde teboekstelling. Dit nummer word in stalen schepen ingebeiteld/geslagen (net als het chassisnummer bij een auto), in polyester wordt een merkplaatje aangebracht tussen de lagen. Dit is bedoeld tegen diefstal en om bijvoorbeeld (bij grote vrachtschepen) een hypotheek op het schip te kunnen afsluiten.
Ik denk inderdaad dat, zoals camende al zei, de KNRM-boten geen registratieteken (of in de volksmond: speedbootnummer) hebben omdat het BPR niet geldt waar zij varen. Maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen...
-
Nog even snel gekeken naar foto's van KNRM-station Dordrecht, die dus wel in BPR-gebied varen en zij hebben wel degelijk een registratieteken op hun boten...
Dit zou echter ook nog een overblijfsel kunnen zijn van Reddingsbrigade Dordrecht, waar boot en bemanning oorspronkelijk vandaan komen.
-
Hou er maar rekening mee als de vrienden van de klpd lastig willen zijn je mooi een boete krijg.
Ook als je de hele dag met ze samen vaart en een evenement bewaakt je bij donker als je lampje het niet doet een prent krijgt. Vraag maar aan deventer.
-
De KNRM vaart ook op urk en elburg.. vele andere stations in het BPR gebied..
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg170.imageshack.us%2Fimg170%2F703%2F251008timcohoukema7rf5.jpg&hash=493131a8d373ef77e473da63c013daab) (http://img170.imageshack.us/img170/703/251008timcohoukema7rf5.jpg)
Foto van de Willempje uit Urk, gemaakt door Timco Houcema. (killk op de foto voor een vergroting)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg134.imageshack.us%2Fimg134%2F3023%2Fnarwalinhindeloopenophato5.jpg&hash=bbfd1aac1c6b46ad9992abdd3ffb7ab1) (http://img134.imageshack.us/img134/3023/narwalinhindeloopenophato5.jpg)
De Narwal van Hindelopen.. Vaart ook gewoon in het BPR gebied.. Foto gemaakt door Nils ???(killk op de foto voor een vergroting)
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg205.imageshack.us%2Fimg205%2F192%2Fdscf3778rn6.jpg&hash=c11c0c876bc5c58c2292f567a86e3fd6) (http://img205.imageshack.us/img205/192/dscf3778rn6.jpg)
Foto van Orca gemaakt door Christian Westerink. (killk op de foto voor een vergroting)
Ik weet niet welke regelgeving hiervan op toepassing is.., Ik kon nergens een uitzonderspositie vinden voor de KNRM, behalve dat de kadaster schepen registratie zorgt dat een registratienummer niet nodig zou zijn..
Misschien een vraag die kan stellen op het Reddingsbotenforum.NL (http://www.reddingbotenforum.nl)
-
Het registratieteken zoals voorgeschreven in het BPR is bedoeld als 'kenteken' voor snelle boten om ze te kunnen bekeuren bij te snel varen enzo.
Dit nummer moet dan ook verplicht duidelijk zichtbaar op de boot worden aangebracht. Doordat de NAW-gegevens van de eigenaar van het nummer bij de RDW zijn opgeslagen, kan er dan netjes een boete thuis worden bezorgd.
En dat klopt dus niet! Staandehouding is (/ was tot voor kort) nog altijd verplicht en werkte het dus niet zo als een kenteken.
-
Voor dat de discussie een andere wending geeft, over de toepassing door de politie en de kenteken registratie. Waarom zou de KNRM binnen het BPR gebied geen registratienummer hoeven voeren ??
Een Atlantic 75 kan je toch nauwelijks een groot schip kunnen noemen ?
-
Misschien een landelijke ontheffing ?
-
Misschien een landelijke ontheffing ?
Niet dat ik ergens heb kunnen vinden.. De brandweer moet ook gewoon registratienummers op de boten hebben, en dat is een overheid instantie en de KNRM is dat niet..
Echter ze hebben een intern beleid dat een boot in elk water inzetbaar moet zijn, en zullen het wel voor alle schepen gelijk geregeld hebben dan lijkt de kadaster schepen registratie lijkt waarschijnlijker, want dan hoef je geen registratie nummer te hebben, echter dat zou ik een dure methode zijn voor de kleinere schepen, < type Atlantic 75
Echter ik kan niet in de interne beleidsrichtlijnen van de KNRM kijken.. Maar we zouden de vraag natuurlijk altijd kunnen vragen aan de KNRM..
-
En dat klopt dus niet! Staandehouding is (/ was tot voor kort) nog altijd verplicht en werkte het dus niet zo als een kenteken.
Weer wat geleerd!
maar dan nog is volgens mij de registratie bij het kadaster geen vervanging voor het registratienummer?
heeft er iemand een lijntje met de KNRM om het ze eens te vragen?
-
Weer wat geleerd!
maar dan nog is volgens mij de registratie bij het kadaster geen vervanging voor het registratienummer?
heeft er iemand een lijntje met de KNRM om het ze eens te vragen?
Dat is nu precies het dubieuze, volgens de internationale maritieme spelregels (IMO) wel.. Alleen in de BPR is daar geen rekening meegehouden.. Een groot snel schip hoeft ook geen registratienummers te hebben, en als je geregistreerd staat bij het kadaster ben je voor de regelgeving in eens een groot schip.., Dan kan je ineens op je RIB een hypotheek afsluiten.. ;D
-
...en als je geregistreerd staat bij het kadaster ben je voor de regelgeving in eens een groot schip...
toch niet voor regelgeving wat betreft voorrangsregels BPR enzo? dat geloof ik echt niet? ???
-
Dat zou zo maar kunnen, wel eens een binnenvaartschip met registratieletters gezien?
Henk
-
Ja, maar die hebben een eigen nummer: het zogenaamde 'Europanummer', dit staat altijd op de zijkant en/of achterkant van het schip, samen met de afmetingen. Dit nummer zorgt ervoor dat bij sluizen en verkeersposten de afmeting, bestemming, lading en andere belangrijke gegevens bekend zijn in geval van een calamiteit.
Maar Rescue suggereert dat ze in het BPR 'vergeten' zijn zich aan internationale maritieme regels te houden, waardoor er een gaatje ontstaat qua wetgeving. Ik denk dus dat dit niet zo is: Nederland heeft gewoon in een wet (binnenschepenwet, net vernieuwd nav Europese Richtlijn) vastgelegd dat op haar binnenwateren het BPR het geldende vaarreglement is en dat mag zij zo stellen binnen haar landsgrenzen. Die maritieme verdragen gaan vooral over de zeevaart. In het BPR staan zelfs een aantal uitzonderingen beschreven (voor bijvoorbeeld navigatielichten) voor schepen die rechtstreeks van of naar zee gaan, die hoeven zich dan niet aan het BPR te houden als ze zich aan de zeeregels (ZAR) houden.
Kort gezegd: wat de KNRM op zee doet, moeten zij weten, maar in BPR-gebied hebben ze zich gewoon aan het BPR te houden en ze kunnen dan geen aanspraak maken op zeeregels!
EDIT: heb nog even wat opgezocht:
1. registratieteken is alleen verplicht voor kleine snelle motorboten (vanaf 20km/u en tot 20 meter lengte)
2. zelfs in niet-BPR gebieden kan het registratieteken via de APV verplicht worden gesteld (dus bv aan de kust!)
3. kadasterregistratie zegt niks over klein of groot schip, dit gaat alleen over eigendom, hypotheekbezwaring, afmetingen, motortype etc. (dus net als bij een huis)
4. vroeger konden alleen grote schepen (vanaf 20m) in het kadaster ingeschreven worden, daarom was je dus automatisch een groot schip als je in het kadaster stond. Sinds enkele jaren is het kadaster opengesteld voor kleine schepen in een poging van de overheid om de vele bootdiefstallen tegen te gaan...
-
En een belletje naar de KNRM ... zal je gerust antwoord krijgen ;)
-
Het zou natuurlijk zomaar kunnen dat de KNRM als designated SAR party, zoals ook t.a.v. zeeradargebruik op binnenwater een bijzondere ministeriële ontheffing heeft.
Kees 8)
-
Zeker ook interessant om te weten hoe het met politieboten zit.
Wie heeft info, vooral met betrekking tot de kleinere politieboten?
-
Voor rijksvaartuigen, en kleine rijksvaartuigen zijn wat uitzonderingen voor in de binnenschepenwet. Het gehele vrhaal heb ik niet door kunnen lezen maar ik gok dat het hierin staat vermeld.
9910001
-
Ik ben aan het zoeken geweest maar heb niets kunnen vinden over uitzonderingen. Iemand anders nog nieuws over kleine politie boten ?
-
Ik ben aan het zoeken geweest maar heb niets kunnen vinden over uitzonderingen. Iemand anders nog nieuws over kleine politie boten ?
Als er uitzonderingen zijn dan moeten die staan of in het BPR of in een ministeriële regeling:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0003628/volledig/geldigheidsdatum_10-07-2009#DeelI/Hoofdstuk8/Artikel801
Artikel 8.01. Registratiebewijs
1.Een snelle motorboot moet ten name van de eigenaar zijn geregistreerd bij een door de Minister van Verkeer en Waterstaat aangewezen instelling. Deze instelling kent aan hem een registratieteken toe en geeft een bijbehorend registratiebewijs af volgens een door de Minister van Verkeer en Waterstaat vastgesteld model.
2.Het registratiebewijs bedoeld in het eerste lid moet tijdens het varen met een snelle motorboot aan boord aanwezig zijn.
3.De Minister van Verkeer en Waterstaat kan nadere regels stellen met betrekking tot de registratie.
Op de site van MinV&W en op www.wetten.nl kan ik geen nadere regels vinden... ;)