Hulpverleningsforum
Wit: Geneeskundige hulpverlening => Eerstehulpverlening / Lotus => Pre-Hospitaal => Evenementenhulpverlening => Topic gestart door: Mederiacvm op 27 april 2004, 00:36:16
-
L.S.
Ik vroeg mij af of er richtlijnen bestaan voor de inzet van vrijwilligers tijdens inzetten, dat wil zeggen, hoeveel vrijwilligers dienen per bezoeker een inzet te draaien (vb. 2EH-ers per 500 bezoekers). Welke functies dienen daarbij absoluut niet vergeten te worden (inzetleider/-coordinator, verbindingscoordinator, etc.)
Zoals hierboven al staat, zijn hier richtlijnen voor of bestaan hier wettelijke aanwijzingen voor?
Bij voorbaad dank,
Mederiacvm
-
L.S.
Ik vroeg mij af of er richtlijnen bestaan voor de inzet van vrijwilligers tijdens inzetten, dat wil zeggen, hoeveel vrijwilligers dienen per bezoeker een inzet te draaien (vb. 2EH-ers per 500 bezoekers). Welke functies dienen daarbij absoluut niet vergeten te worden (inzetleider/-coordinator, verbindingscoordinator, etc.)
Zoals hierboven al staat, zijn hier richtlijnen voor of bestaan hier wettelijke aanwijzingen voor?
Bij voorbaad dank,
Mederiacvm
De wettelijke aanwijzigingen staan in de arbowet.
De werkgever dient te allen tijde te waarborgen dat binnen enkele minuten adequate hulp geboden kan worden.
Om te weten wat dat inhoudt, zul je een risico inventarisatie moeten maken.
-
Je spreekt over de Arbo-wet, nu ben ik slechts een eenvoudige student en heb minimale ervaring met deze wet, en wat ik mij nu afvroeg was of er een algemene Arbowet bestaat of dat er per beroep(sgroep) een speciaal daarop afgestemde wet bestaat.
Daarnaast spreek je over een werkgever, als ik in Rode Kruis situaties kijk, wie moet ik dan als werkgever zien, is dat de afdeling waar ik als vrijwilliger voor werk of is dat de organisatie die de afdeling heeft ingehuurd?
Wat betreft die risico-inventarisatie, dien je per inzet een dergelijke specifieke inventarisatie te maken of
zijn hier al standaarden/protocollen/richtlijnen voor?
Hoe gaan andere afdelingen hiermee om? Wordt er voor iedere nieuwe inzetaanvraag een specifieke risico-inventarisatie gemaakt of wordt er gebruik gemaakt van een systeem waarbij wordt gewerkt vanuit standaard lijsten waarbij X bezoekers Y vrijwilligers vraagt?
Nog even terugkomend op de risico-inventarisatie, welke onderdelen van de inzet worden hierin meegenomen? Mij lijkt zo op het eerste gezicht dat de type bezoeker en de inzetplaats van belang zijn, maar welke minder in het oog springende onderdelen dienen meegenomen te worden in deze inventarisatie? Zijn er bij het opstellen hiervan verder nog valkuilen waar rekening mee gehouden dient te worden?
Met vreindelijke groet,
Mederiacvm
-
1000 mensen die aan een wedstreid Dammen of schaken mee doen of aan een bierfeest?
Bij ons speeld de ervaring mee van onze inzet coördinator die weet ongeveer hoeveel mensen je nodig hebt dat houd niet in dat je geen TRA Taak Risico Analyse moet houden.
Maar komt hier uit dat 2 EHV-ers voldoende zijn maar de ervaring leert dat door de situatie dat wel eens te wijnig zij komen er gewoon 2 extra bij.
Zo is het ook al eens mis gegaan bij een optreden van K-otic mensen stonden al heel vroeg in de middag in de rij om maar een goed plaatsje te krijgen je kunt de gevolgen al raden natuurlijk dan word er alarm geslagen onder de geleden en rukt er een exra ploeg op.
Je kunt niet alles voorzien!
-
we hebben onze afdeling een handreiking gekregen van het hoofdbureau voor wat betreft de inzet bij evenementen. Dit heet Handreiking verantwoorde :) EHBO
-
Er is maar een arbowet. Die geldt dus voor iedereen.
Vandaar dat de "EHBO" vervangen is door de meer algemene omschrijving van de BHV.
Er zijn situaties te bedenken waar volstaan kan worden met een paar EHV'ers (damtournooi) maar ook waar artsen inclusief mobiele behandelunits (motorsportgala's) noodzakelijk zijn.
zodra er sprake is van een gezagsverhouding, geld meestal de arbowet. Degene die jouw opdrachten geeft, c.q. in wiens naam dat gebeurd, is jouw werkgever.
Alle onderdelen die een veiligheidsrisico met zich mee kunnen brengen.
-
Ik maak voor grotere hulpverleningen een risico analyse. Naar aanleiding daarvan ga ik eventueel te rade bij een naburige afdeling die veel grote hulpverleningen heeft. Daarnaast is altijd advies te verkrijgen via 'grootschalig' van het landelijk buro.
Ik ken de ARBO-wetgeving wat dit betreft niet (ik houd mij aanbevolen) en werk dus ook met mijn ervaring en ervaring van anderen.
-
Het lijkt wel of de eisen strenger worden en er bij meerdere evenementen EHBO ingezet moet worden.
Ook de groep vrijwilligers lijkt te vergrijzen, wat bij ons neerkomt op steeds moeilijker aan de aanvragen te voldoen. Zijn er meer die tegen dit probleem aanlopen en?of hoe wordt het bij jullie opgelost?
-
Bij ons (Vlissingen) gaat dat nog redelijk goed, maar als er veel mensen nodig zijn dan doen we een beroep op RK afdelingen uit de buurt, over het algemeen kunnen we het zo redelijk opvangen, mits men tijdig de hulpverlening aanvraagt en daar schort het nog wel eens aan.
Maar het is uiteraard ook belangrijk dat je je mensen binnen de afdeling houdt, dus organiseer af en toe eens een leuke/gezellige activiteit puur om de groepsbinding te vergroten.
Een leuke excursie , gastdocenten etc helpt ook als afwisseling op de vaak erg standaard en daardoor soms een beetje saaie herhalingslessen.
-
Hallo Stefan,
Tja ook in het Limburgse lopen veel hulpverlenende instanties tegen vergrijzing aan. Net als bij veel sportverenigingen lijken de jongeren zich steeds minder te willen binden. Zeker als het om onbetaald werk gaat.
Ik mag mijzelf gelukkig prijzen dat ik binnen mijn stichting een gemeleerd gezelschap van hulpverleners heb. Zowel de jongere als de oudere jongeren ;D zetten zich voor de volle 100% in.
Samen met de rest van het bestuur probeer ik een gevarieerd lesprogramma met voldoende uitdaging aan te bieden. Ook gezellige avonden doen het goed bij de hulpverleners, het versterkt bovendien het 'wij' gevoel.
Tot nu toe heb ik nog nooit een evement hoeven af te zeggen omdat ik geen hulpverleners vond. En ik hoop natuurlijk dat dit lang zo zal blijven.
Dus, nog maar eens extra op dit forum, alle hulpverleners hartelijk bedankt voor jullie inzet.
Danny Ubachs
Voorzitter Stichting ETL
Instructeur
-
Toevalig kreeg ik juist vandaag een brief van de afdeling (Rode Kruis Den Haag) die het probleem aankaart: dat het de laatste tijd steeds moeilijker word om de aanvragen in te vullen met vrijwilligers.
De vat stroomt leeg uit drie gaten: de aanmeldingen van jongeren wordt minder, de bestaande vrijwilligers zijn minder inzetbaar en de vergrijzing.
Ik weet dat het Rode Kruis op landelijk en op plaatselijk niveau hard aan het werken is aan dit probeem.
Maar je kan niet zeggen dat het landelijk en/of uniform probleem is. Zo ken ik ook een aantal verenigingen en afdelingen die nooit moeite hebben om vrijwilligers te vinden, te behouden en in te zetten.
Ik denk dat het anno 2004 belangrijk is dat ehbo-verenigingen zorgvuldig en met beleid omgaan met vrijwilligers en de term "vrijwilligersmanagement" invoeren en serieus inhoud geven.
-
Om de mensen die we hebben te behouden is het probleem niet.
Hooguit een keer als iemand voor zijn werk naar elders verhuist.
Maar om nieuwe mensen erbij te krijgen is in deze tijd wel wat moeilijker. Het leden aantal neemt per jaar iets toe en gelukkig niet af.
Maar de hulpaanvragen nemen fors toe, daar zit hem nu juist het probleem.
Het is tot op heden nog altijd wel gelukt om de evenementen te bezetten. Maar voor de toekomst hou ik mijn hart vast.
-
In Vlissingen, maar ook in veel andere Nederlandse gemeenten, komen steeds strengere eisen aangaande medische aanwezigheid bij activiteiten, evenementen etc.
Omdat het ook in Vlissingen ( het Rode Kruis ) vaak voorkomt dat de groep van 30 EHBO'ers niet voldoende is om alle meer dan 55 inzetten per jaar te bezetten moeten wij vaak een beroep doen om omliggende afdelingen.
Steeds meer vrijwilligers hebben ook andere bezigheden, werken in ploegendiensten of kunnen zich om andere redenen niet (vaak) inzetten als EHBO'er voor de groep Hulpverlening bij Evenementen.
-
Wij zitten ook met 30 vrijwilligers en hebben afgelopen jaar (2003) 97 inzetten gehad.
snap je mijn bezorgdheid?
-
Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!!!!!!
Van uit onze Jeugd afdeling gaan achter 2 jaar 3 nieuwe vreiwilligers over naar TV-3 (Rode kruis)!
Zet een afdeling jeugd EHBO op en doe (wat al eerder aangehaald is) ook dingen die niet direct met EH of NRK te maken hebben ga met de groep zwemmen ook de docenten dus die zijn dan gelijk het mik punt om in het water te gooien e.d.
Ga een weekend op kamp met de kids zo hou je ze warm voor de afdeling en kun je er meerdre mee overnemen als ze 16/17 geworden zijn.
-
Inderdaad , ik ben ook 1 van de jonge hulpverleners ;D . Maar die 16/17 jarige zullen op een gegeven moment ook besluiten om een stapje terug te doen. Vanwege repetitie weken , baantje , huiswerk noem het allemaal maar op. Ik moet helaas ook bekennen dat ik een stapje terug moet doen. In september start ik een nieuwe opleiding en een baantje in aantocht. Daar gaat ook allemaal tijd inzitten. Ik ben nog wel te vinden voor de wat grotere inzetten , maar de inzetten van max 2 personen doe ik niet meer. Het is op een gegeven moment kiezen of delen. Het blijft natuurlijk een soort van " hobby " .
Groetjes Joost.
-
Kijk zo gaat het dan.
Alleen nog de dingen pakken die je leuk vind, voor de minder leuke dingen zoeken ze maar een ander. + de categorie die door studie buitenshuis gaan wonen of voor het werk moeten verhuizen.
Ik weet wel dat je van je vrijwilligers werk niet kunt eten, en je moet inderdaad ook prioriteiten stellen.
Het is helaas de druk die in deze maatschappij leeft.
Voor de dingen door de weeks moeten we ook altijd op dezelfde mensen terugvallen, de vutters en werkelozen.
Ik moet eerlijk bekenen dat ik ook niet zomaar vrij neem van mijn werk om een post te bezetten.
En alle weekenden posten?? Ik denk dat ik dan een probleem krijg met vrouw en kinderen.
-
Kijk zo gaat het dan.
Alleen nog de dingen pakken die je leuk vind, voor de minder leuke dingen zoeken ze maar een ander. + de categorie die door studie buitenshuis gaan wonen of voor het werk moeten verhuizen.
Ik weet wel dat je van je vrijwilligers werk niet kunt eten, en je moet inderdaad ook prioriteiten stellen.
Het is helaas de druk die in deze maatschappij leeft.
Voor de dingen door de weeks moeten we ook altijd op dezelfde mensen terugvallen, de vutters en werkelozen.
Ik moet eerlijk bekenen dat ik ook niet zomaar vrij neem van mijn werk om een post te bezetten.
En alle weekenden posten?? Ik denk dat ik dan een probleem krijg met vrouw en kinderen.
ik kan me in dit verhaal wel vinden,bij de brandweer kom je dit soort dingen ook tegen.Mensen die bij een flinke woningbrand zo snel mogelijk op de 1e TAS willen zitten,maar bij een niet spoed eisende hulpverlening zeggen,"laat dat maar een ander doen"
je bent bij een organisatie aangesloten om alle inzetten te doen,heb je of denk je dat je daar geen of te weinig tijd hebt.Dan moet jeje afvragen of je plek niet beter door iemand kan worden opgevuld die er wel tijd voor hebt,en daardoor beter inzetbaar is ;)
-
Tja , sorry.
Je moet eenmaal wat stefan zegt prio,s stellen. Je kan niet ALLES. Dan toch liever de wat leukere dingen. Is dat zo een rare beweging ? :-[ :-X :-\
Groetjes Joost.
-
Ja maar waar ligt jou prioriteit ten opzichte van de leukere dingen??
Ik ga met Peter mee, als je ergens lid van wordt moet je je daar ook voor inzetten. Kun je daar niet aan voldoen moet je je inderdaad gaan afvragen of je daar wel goed zit.
We hebben ook de zogenaamde kapstokvrijwilligers, die hebben hun uniform aan de kapstok hangen voor als er visite komt.
De enigste contacten die ze hebben met de hulpverlenings instantie zijn de nieuwjaars receptie en de uitjes.
En o. o. wat doen ze goed werk in de ogen van de visite die alleen het uniform zien en de verhalen horen.
Je doet iets omdat je het wilt, niet om in de ogen van een ander zo'n goeie te zijn.
-
Tja , sorry.
Je moet eenmaal wat stefan zegt prio,s stellen. Je kan niet ALLES. Dan toch liever de wat leukere dingen. Is dat zo een rare beweging ? :-[ :-X :-\
Groetjes Joost.
iedereen heeft wel eens een periode dat hij/zij minder tijd kan besteden aan de hobby,maar het moet niet structureel gaan gebeuren.En dat zie ik bij ons vaak gebeuren,met kleine zaken er niet zijn maar zodra er iets groots is wel vooraan staan.Zeker in de hulpverlening waar wij allemaal onderdeel van uitmaken,moet je op elkaar kunnen rekenen.
Het is niet om jou in de hoek te drukken Joost,en het is zeker niet persoonlijk bedoeld.Ik bedoel dit in algemene zin,ik denk dat alle diciplines dit bekend voorkomen
-
Ik begrijp wat je bedoeld. :)
-
Het kan een tijd duren, maar ik denk dat de vorm van medische hulpverlening die we nu kennen van voorbijgaande aard is.
Ik denk dat organisatoren van evenementen in de toekomst voor medische hulpverlening aangewezen zijn op getrainde vrijwilligers binnen de eigen organisatie of ingehuurde beroepskrachten.
Het is natuurlijk mijn persoonlijke voorstelling van de toekomst, maar ik denk dat ook de eerste hulpverlening zal moeten mee ontwikkelen met de veranderende behoeftes van de maatschappij en dat er wellicht ook in deze (vrijwilligers)sector protoprofessionalisering zal optreden.
Ik denk dan niet alleen aan beroepskrachten die de steeds groter wordende leegte moeten opvullen van de vrijwilligers, maar ook aan de opleiding van eerste hulpverleners bij evenementen.
Ik denk dat het diploma eerste hulp met aantekening reanimatie en verbandleer in de toekomst niet meer voldoet, maar dat er veel meer verwacht kan/zal worden.
-
Die vraag is inderdaad al honderde malen gesteld op het forum wat we aan de huidige EHBOers naast de AED nog bij willen leren. Wat vaak blijkt is dat je dan in het vaarwater van de ambu diensten zit. Ik had het gisteren nog met iemand over. Alles wat niet het lichaam in gaat mogen wij. Denk aan tensie saturatie. Maar wat is het doel ervan dat soort spullen te gaan gebruiken ? Tensie veranderd met de minuut dus het is zinloos aan de ambupleeg te raporteren als die aanwezig is want die zal het toch nog even nameten, om een voorbeeld te noemen.
Groeten Joost
-
Maar we denken meestal in termen van het bijscholen van EHBO-ers. Er is meer dan de AED. Denk dan aan psychosociale opvang, strandhulpverlening, sporthulpverlening, hulpverlening bij drugsgebruik.
Mensen kunnen dan wel zeggen dat je dingen gaat doen die tot het takenpakket van ambulancehulpverleners horen, en de gemiddelde EHBO-er zal niks met die extra kennis kunnen, maar de groep EHBO-ers die (grote) evenementen draaien komen vaak genoeg als eerste in situaties terecht waar die extra kennis handig is.
Je komt toch voor de situatie te staan. Dan is het toch alleen maar goed als je weet wat je doet?
Ik denk aan het opschroeven van het niveau van niet-professionele evenementen-hulpverleners door first responders op te leiden of EMT's. Mensen die in staat zijn om protocolair te handelen en zich raad weet met bijvoorbeeld een ambuballon of een tensiemeter.
Waarom geen protocollen voor eerste hulpverleners?
Het grootste deel van deze "Amerikaanse" opleidingen betreft nog geeneens handelingen, maar kennis van zaken en de vaardigheid om situaties adequaat te kunnen inschatten.
Om een goede hulpverlener te zijn bij evenementen heb je veel meer kennis nodig vind ik dan alleen wat er in het Oranje Kruis boekje, 24ste druk staat!
En Joost, tensiewaarden doorgeven aan de ambulancepleeg is niet nutteloos. Hij zal idd altijd zelf gaan meten, maar jouw waarden zijn goed voor de zgn. "trending". Als jouw waardes stukken hoger zijn dan de zijne bijvoorbeeld dan gaat er bij de pleeg een lampje branden dat hij de tensie extra in de gaten moet houden.
Ik wil als laatste zeggen dat ik jaaaren geleden op grote evenementen werd gezet met alleen het EHBO-diploma op zak en dat ik zo vaak voor situaties stond dat ik helemaal niks had aan het Oranje Kruis boekje en mijn verbandtas.
Tegenwoordig functioneer ik nog steeds als EHBO-er, maar ben ik getraind als EMT-B, en ook al mag ik geen extra dingen doen, kan ik wel met veel meer zelfvertrouwen de straat op, omdat ik in staat ben om veel meer te herkennen, verbanden te leggen (figuurlijk), en te anticiperen.
Ik heb tot nu toe nooit problemen gehad met ambulancepersoneel omdat ik in hun vaarwater trad. In tegendeel hoe meer je op elkaars werk bent afgestemd, hoe beter de samenwerking...bijvoorbeeld bij informatie-overdracht.
-
...Als jouw waardes stukken hoger zijn dan de zijne bijvoorbeeld dan gaat er bij de pleeg een lampje branden ...
Wellicht omdat de betreffende pleeg zo zijn bedenkingen krijgt m.b.t. de kwaliteit van de eerste meting ?
-
Het kan een tijd duren, maar ik denk dat de vorm van medische hulpverlening die we nu kennen van voorbijgaande aard is.
Ik denk dat organisatoren van evenementen in de toekomst voor medische hulpverlening aangewezen zijn op getrainde vrijwilligers binnen de eigen organisatie of ingehuurde beroepskrachten.
Wij zijn een nieuwe constructie aan het testen bij de grotere evenementen gaat er een (pre-pay) GSM mee die alleen voor het aannemen van meldingen via de CPA bedoeld is en dus ook altijd vrij is.
Op de kermis van Geleen/Sittard (de 3e op rij van grote in Nederland) hebben we dit voor het eerst getest.
Mensen die 112 bellen met een melding waar de centralist een A2 van maakt word de GSM van de RK-post gebeld en deze gaan ter plaatse en geven zo snel mogelijk status door aan de CPA bij een melding waar de centralist een A1 van maakt gaat de ambu met A1 de weg op en word deze melding ook gemaakt richting RK-post. deze mensen zijn vaar minuten eerder TP dan de ambu en kunnen als extra handen fungeren.
Zo word voorkomen da ambu's in veel gevallen "leeg-rijden" omdat de EH-er veel meldingen zelf afhandelen zo blijft de capaciteid van de ambu's zoveel mogelijk gehandhaafd.
En bij risico evenementen vul je de vrijwilligers van de EHBO-ver. NRK etc.etc. aan met 1 á 2 BIG-en.
-
Ik vind het niet gek dat er steeds meer vrijwilligers afhaken bij EHBO of Rode kruis verenigingen. Ik heb jarenlang op posten gestaan bij heel veel verschillende soorten evenementen. En hoe vaak zaten we in een soort partytent achtig iets met een uitgedroogd broodje kaas en moesten we bedelen voor een glaasje cola!
Ik denk dat ze veel meer eisen moeten stellen aan de post en verzorging van medewerkers. Ik zie dit bij andere profesionele organisaties die er voor zorgen dat er een ruime EHBO-ruimte is met goede catering en een vergoeding voor alle medewerkers.
Dit staat allemaal in een contract, is er iets niet in orde heel simpel dan geen hulpverlening!
Dit is een hele simpele manier om er voor te zorgen dat iedereen zijn best doet.
Op deze wijze is het aantrekkelijker voor (nieuwe) vrijwilligers om ergens bij te komen. Ik ken organisaties die ook gastenkaarten voor een evenement weggeeft aan medewerkers/vrienden/familie. Dit moet natuurlijk niet de reden zijn om ergens bij te komen maar het is wel leuk!
Naar mijn mening doen EHBO en rode kruis verenigingen te weinig om de randvoorwaarden goed te krijgen en zijn ze over het algemeen te snel tevreden met de aangeboden accomodatie.
Een bouwkeet op wielen met een wankel trapje is natuurlijk verre van ideaal!
De kosten van dit alles worden vanzelfsprekend doorberekend aan de organisatie, bedenk wel dat zij (bijna) altijd commercieel bezig zijn en zolang de vereniging niet klaagt (eist) zij zich niet druk gaan maken.
-
Nou stefan bij mij zien ze weinig aan mn kapstok , want die jas hangt boven in de kast. ;D ::)
-
Naar mijn mening doen EHBO en rode kruis verenigingen te weinig om de randvoorwaarden goed te krijgen en zijn ze over het algemeen te snel tevreden met de aangeboden accomodatie.
Een bouwkeet op wielen met een wankel trapje is natuurlijk verre van ideaal!
Op de thema dag Aansprakelijkheid van het Oranje Kruis is ook gezegd dat als je werkt zonder overeenkomst op te stellen, je niet verstandig bezig bent. Wij werken al jaren met een contract en dat bevalt prima. Als er iets niet klopt, kan je dat gelijk aangeven, want de overeenkomst moet ondertekend worden. Zo voorkom je een lauw glaasje cola en een verdroogd broodje en een gammel bouwval waar je in mag zitten.
Als mensen de 'eisen' die wij stellen niet aanstaan, dan gaan ze maar bij een andere vereniging aankloppen. Gelukkig maken we dat niet vaak mee, omdat de eisen redelijk zijn.
Christian
-
Als er bij ons een hulpaanvraag binnen komt, wordt er gelijk gezegd dat de organisatie van het evenement voor de catering moet zorgen.
Wij werken niet met een contract maar het is nog altijd goed gegaan.
-
Wij werken niet met een contract maar het is nog altijd goed gegaan.
Tot er iets verkeerd gaat, en dan zit je...
Sorry, ik vind zulke dingen zo vanzelfsprekend dat ik het eigenlijk bijna een 'schande' vindt dat belangrijke afspraken niet op papier worden vastgelegd. Dat is tevens het bewijs dat veel EHBO verenigingen niet met de tijd mee gaan :-X
Christian
-
Bij onze RK afdeling werken we met een standaard contract voor de hulpverlening aan evenementen.
De hierin vermelde punten zoals o.a.:
-De ruimte
-Licht
-Verwarming
-verzorging van de vrijwilligers bij inzetten korter of langer dan 6 uur of het te bestenden bedrag dat de vrijwiliger kan terug krijgen voor zijn natje en droogje
Een copy van deze voorwaarden gaat mee op de inzet omdat je daar te maken hebt met andere mensen dan die je ingehuurd hebben en dus vaker niet(-willen) op de hoogte zijn van gemaakte afspraken.
Geen behoorlijke post formuliertje er bij en op de hulpverlenings voorwaarden wijzen.
-
Heeft iemand een voorbeeldcontractje dat gepost kan worden? Zouden veelk EHBO-verenigingen mee geholpen zijn, denk ik!
-
Op de website van het Oranje Kruis staan er!
Aanvraagformulier hulpverlening: http://www.ehbo.nl/Brochures/AanvraagformulierHulpverlening.pdf
Plan van Aanpak ten aanzien van de hulpverlening: http://www.ehbo.nl/Brochures/Planvanaanpakhulpverlening.doc
Voorbeeld overeenkomst: http://www.ehbo.nl/Brochures/modelovereenkomst.doc
Christian
-
Bedankt! Waar ik eigenlijk naar op zoek was is niet zo'n hoogdravend juridisch document maar een simpele overeenkomst waarin de afspraken staan die je maakt.
Ik weet nu al dat bij "mijn" EHBO-vereniging het OK-document heel veel commentaar oproept: "Moeten we zo met elkaar omgaan?!" Ik snap best dat het juridisch doortimmerd in elkaar moet zitten, maar klaarblijkelijk is men daar in EHBO-verband nog niet zo van overtuigd
-
Ook bij onze vereniging kennen wij deze problematiek, de meeste inzetten worden door een "harde kern"van de vrijwilligers gedaan.
Bij grotere evenementen is het vaak geen probleem om mensen te krijgen,want dit zijn meestal de "leuke klussen".
Uiteraard hanteren wij hierbij dat eerst een indeling plaatvindt vanuit de "harde kern", maar hiernaast worden de anderen ingezet.
Wel proberen we iedere keer weer bij een inzet iemand van de "nieuwelingen"te laten meedraaien met iemand van de kern. Zodat we niet de reactie krijgen van "wij worden toch nooit gevraagd".
Tevens proberen wij de herhalingslessen van onze hulpverleningsgroep, anders te laten zijn dan de "regulaire"herhalingen.
Meer inzet van Lotus, Sprekersavonden, aanvullende modules, zo staat er dit jaar voor deze groep de module
ehbo bij wandelsport op het programma en als afsluiting een avond van de Ned.Brandwondenstichting.
Ook werken wij samen met het RKK, en proberen indien mogelijke een 50/50 bezetting te realiseren dus
1 EHBO en 1 RKK, dit werkt al vele jaren goed.
T.a.v. afspraken met organisaties, zijn we heel duidelijk, zij zorgen voor een hapje en een drankje en bij een inzet van een hele dag ook voor een Lunch. al onze hulpverleners weten dat wij deze afspraak maken en hebben de opdracht om bij het nalaten hiervan onmiddelijk contact te zoeken met onze coördinator, die hierin onmiddelijk stappen neemt, zij voelen zich hierdoor door ons serieus genomen.
EHBONOP
-
hoeveelheid vrijwilligers wordt bepaald door de gemeente
als je een activiteit/ evenement wilt houden moet dit bekent zijn bij de gemeente dan krijg je hier een vergunning voor daarbij moet je aangeven hoeveel mensen je verwacht of hoeveel mensen en in een gebouw kunnen.
daarbij moet je aan een aantal eisen voldoen.in die vergunning stelt de gemeente de eis dat je verplicht zoveel ehv moet hebben. als je dit niet hebt dan is de vergunning niet geldig en mag de activiteit evenement niet doorgaan. als je het toch doet en er gebeurd wat dan ben je niet verzekerd en kun je het rk of ehbo vereniging aansprakelijk stellen omdat zij beter hadden moeten weten. de kosten worden dan ook verhaalt op de actieve eh verlener.
-
daarbij moet je aan een aantal eisen voldoen.in die vergunning stelt de gemeente de eis dat je verplicht zoveel ehv moet hebben. als je dit niet hebt dan is de vergunning niet geldig en mag de activiteit evenement niet doorgaan. als je het toch doet en er gebeurd wat dan ben je niet verzekerd en kun je het rk of ehbo vereniging aansprakelijk stellen omdat zij beter hadden moeten weten. de kosten worden dan ook verhaalt op de actieve eh verlener.
Ik heb een keer een vergunning gelezen bij een wielerronde, daarin stond alleen dat er hulpverlening aanwezig moet zijn. Eén EHBO post kan dus volstaan... Ervaring leerde dat wij met ca. 12 man en een ambulance aan het parcours stonden...
-
hallo bart
bij ons staat het wel in de vergunning anders krijgen ze hem niet als zij niet voldoen aan de normen hoeveel er minimaal moet zijn wij krijgen dan het minimale door en voegen er dan 2 bij
zogaat het in appingedam weet niet hoe het bij andere gemeentes gaat
-
Ik ken de ARBO-wetgeving wat dit betreft niet (ik houd mij aanbevolen) en werk dus ook met mijn ervaring en ervaring van anderen.
kijk eens op http://www.fnv.nl/arbeid/renderer.do/clearState/true/menuId/22090/returnPage/22078/
-
hoeveelheid vrijwilligers wordt bepaald door de gemeente
als je een activiteit/ evenement wilt houden moet dit bekent zijn bij de gemeente dan krijg je hier een vergunning voor daarbij moet je aangeven hoeveel mensen je verwacht of hoeveel mensen en in een gebouw kunnen.
daarbij moet je aan een aantal eisen voldoen.in die vergunning stelt de gemeente de eis dat je verplicht zoveel ehv moet hebben. als je dit niet hebt dan is de vergunning niet geldig en mag de activiteit evenement niet doorgaan. als je het toch doet en er gebeurd wat dan ben je niet verzekerd en kun je het rk of ehbo vereniging aansprakelijk stellen omdat zij beter hadden moeten weten. de kosten worden dan ook verhaalt op de actieve eh verlener.
Ik heb deze vraag in algemene zin voorgelegd aan de gemeente Veghel.
De reactie was even eerlijk als teleurstellend. Nou je het vraagt, die hebben we niet en dat is eigenlijk een slechte zaak.
-
hoeveelheid vrijwilligers wordt bepaald door de gemeente
als je een activiteit/ evenement wilt houden moet dit bekent zijn bij de gemeente dan krijg je hier een vergunning voor daarbij moet je aangeven hoeveel mensen je verwacht of hoeveel mensen en in een gebouw kunnen.
daarbij moet je aan een aantal eisen voldoen.in die vergunning stelt de gemeente de eis dat je verplicht zoveel ehv moet hebben. als je dit niet hebt dan is de vergunning niet geldig en mag de activiteit evenement niet doorgaan. als je het toch doet en er gebeurd wat dan ben je niet verzekerd en kun je het rk of ehbo vereniging aansprakelijk stellen omdat zij beter hadden moeten weten. de kosten worden dan ook verhaalt op de actieve eh verlener.
Een organisator blijft ten allen tijde eindverantwoordelijke voor de veiligheid.
Hij moet de RI&E uitvoeren.
Hij mag zich daarbij laten adviseren door externe orgenisaties en kan dus een EH organisatie inschakelen om de organisatie van de EHBO te verzorgen, maar hij kan ook een aantal EHV'ers inhuren.
Afhankelijk van de gemaakte afspraken, en de daarbij behorende gedelegeerde verantwoordelijkheden, kan er dus een gedeelde aansprakelijkheid bij de EH organisatie liggen.
De EH organisatie is verantwoordelijk voor het handelen van de door hun ingezette EHV'ers, als deze gehandeld hebben conform de gegeven richtlijnen.
Een EHV'er moet in principe zeer ernstige verwijtbare fouten gemaakt hebben om daarop te kunnen worden aangesproken.
-
hallo bart
bij ons staat het wel in de vergunning anders krijgen ze hem niet als zij niet voldoen aan de normen hoeveel er minimaal moet zijn wij krijgen dan het minimale door en voegen er dan 2 bij
zogaat het in appingedam weet niet hoe het bij andere gemeentes gaat
Wie bepaald de normen ?
-
Zoals al eerder gezegd is de arbo-wet ook op evenementen van toepassing.
Als je even omgekeerd redeneren..
Vrijwilliger is in dienst van de Eerste hulp organisatie (in dit geval RK). De eerste hulp organisatie is verantwoordelijk voor de werkomgeving van de vrijwilliger..
De eerste hulp organisatie word dus ingehuurd door de evenementen organisatie..
De evenementen organisatie is vergunningplichtig en daarmee ook verantwoordelijk voor de veiligheid op het evenement.
Nu komt de catch.
Nu evementenorganisatie mag niet die verantwoordelijkheid neer leggen bij de ingehuurde eerste hulp organisatie.
De Eerste Hulp organisatie is VERPLICHT (en ook bestuurlijk aanspakelijk) de arbo-omstandigheden voor haar medewerkers/vrijwilligers te organiseren, de facciliteiten daarvoor mogen vast gelegd worden in het contract met de evementenorganisatie..
De VALKUIL..
Dat de eerste hulp organisatie zich verantwoordelijk gaat voelen voor het evenement..
De evenementenorganisatie moet een RisicoInventarisatie uitvoeren en daar mee de bedrijfshulpverleningsorganisatie voor het evenement te organiseren. Dit kan dus een ingehuurde organisatie zijn..
Wel moeten alle aspecten van het evenement beschikbaar zijn. Dus niet alleen Eerste Hulp, maar ook kleine brandblussen, ontruiming en communicatie..
De grote en de aard van evenement bepaald wat er nodig is aan hulpverlening ter plaatse.
Daar is geen vaste formule voor. Maar te zeggen dat er EHBO aanwezig moet zijn, is vaak veelste weinig..
De kunst is om dat ook met de evenementen organisatie dat te bespreken en dat vast te leggen in een contract.
-
Kijk eens naar een festival zoals "Lowlands" wat daar aan beveiliging en aan EHBO uit de kast wordt getrokken,vanuit mijn werk lopen we daar voor de brandbeveiliging met een man of 20.
Daar zijn verspreid over het terrein diverse EHBOposten,en lopen er EHBOers over het terrein.
Om nog maar te zwijgen over het aantal beveiligingsmedewerkers,die er voor de orde bewaking zijn.
Maar dan spreek je over een 3 daags evenement waar zo,n 30000 to 50000 mensen verblijven,ik heb daar 1 jaar gelopen maar dat is een hele massa mensen (maar wel gezellig ;D)
-
De EH organisatie moet ook een Risico Inventarisatie uitvoeren en op basis daarvan besluiten of zij de opdracht kunnen aannemen.
Naar mening van de EH organisatie is een post met twee, i.p.v. twaalf hulpverleners niet acceptabel. Het risico dat de ingezette hulpverleners veel te zwaar belast kunnen worden is daardoor veel te groot.
De EH organisatie heeft dus zeer terecht gehandeld toen zij de opdracht afwezen.
-
Je hebt helemaal gelijk, ;) EH organisaties moeten dat continue uitvoeren.
Maar in de situatie zoals wij het doen, zijn we al in heel vroeg bij de organisatie van de evenement betrokken en geven wij input aan de RiscioInventarisatie voor het evenement. En wij leveren dan ook een Operations Manager tijdens het evenement. Alle EH medewerkers en andere organisaties die mee werken tijdens het evenement leggen ook verantwoording af aan de OPS-manager. Ook de communicatie tussen alle hulpverleners word van te voren besproken en indien mogelijk ook van te voren op het evenementen terrein geoefend. Inmiddels hebben we ervaring met zowel rode kruis teams en eerste hulpverleners van EHBO verenigingen.
Het is in eerste instantie wel lastig om ze erbij te betrekken in een vroegstadium. Maar daarna zijn ze allemaal erg enthoisaist over deze werkwijze..
Ik merk zelf
-
Ik neem aan dat een organisatie die jouw aanpak onzin vindt en vraagt om twee EHV'ers te sturen en daar mee uit bij jou ook bot vangt ?
-
YEP..