Jep ook die gezien :) En dan ben ik al een heel eind voor wat gealarmeerd wordt, maar daar staat weer Groep VBB en dat is juist waar ik zo benieuwd naar ben.
VBB = Vliegtuig Brand Bestrijding (de crashtenders). Zo heb je ook een Gebouwen Brand Bestrijding (de TS en de HV). Of bedoel je een lijst met welke voertuigen in welke groep zitten?
Welke capcode gaat eigenlijk altijd mee met een VOS melding maar dat ik niet meteen alle andere meldinge ook meteen meekrijg. of is daar geen speciale code voor?
Ook zonder PanPan worden de VOS-jes afgegeven.
Een vos1 is niets byzonders... kan een kleine brandstof lekkage zijn maar ook bijvoorbeeld een kleine aanrijding op het platform!
VOS1:
voor een vliegtuig in de lucht bij een panpan call (er is iets niet in orde) / voorzorgslanding, dit komt regelmatig voor.
kan ook een klein incident zijn bij een vliegtuig op de grond/afhandelingspositie.
Bij VOS1 is er normaliter alleen inzet van de Luchthaven Brandweer, en niet van de regio (alleen OvD)
Maandag 31 maart - Vliegtuig brandbestrijding post Rijk + TAS 340
20:25 VOS 1, Brand bagage trekker naast vliegtuig op B53. Uitruk voor VBB Rijk + TAS 340 + AFO. (VBB Vijfhuizen + VBB Sloten Strategisch.) Nb. betrof kleine brand, bagage trekker uitgebrand. Er was begin gemaakt met blussing door omstander met P35 blusser. VBB Rijk rest onder de motorkap met een straal hoge druk afgeblust. 1 persoon behandeld door ambu ivm ademhalings moeilijkheden.
bron: Weblog Brandweer Schiphol Ploeg C2 (http://schipholc2.web-log.nl/) ;)
Wat betekent VOS eigenlijk? Vliegtuig Ongeval Schiphol?? ::)Klopt!
En welke cat. zijn er voor de VOSsen? Wat gaat er dan ook rijden? Zoals met een GRIP 1 dat dan het CoPI-team komt enzo..
Ik weet niet precies waar ik deze verandering ten aanzien van VOS meldingen moet posten dus ik doe het maar hier:Dit naar aanleiding van de evaluatie van het crisisbestrijdingsplan Schiphol. De grens naar VOS3 wordt dus eerder bereikt waardoor er een grotere inzet plaatsvindt van de hulpverleningsdiensten (aantal ambulances en hoeveelheid Brandweer).
VOS 2 <20 pax + crew (was<50)
VOS 3 20-250 pax + crew (was 50-250)
De rest blijft hetzelfde :)
De reden voor deze verandering is mij niet bekend ???
Ik heb een Vraag,
In een alarmering van een VOS code voor Schiphol, worden er TML eenheden gealarmeerd. Kan iemand mij helpen met deze afkorting.?
Alvast bedankt.
Het is vliegtuig ongeval schiphol!Dat ben ik niet met je eens, mijn mening is dat het voor 'Scenario' staat. Een VOS wil niet zeggen dat er per definitie een ongeval heeft plaatsgevonden. Maar áls er een ongeval gaat plaatsvinden, zoals laatst weer met die vogels in de motor, dan moet men rekening houden met een bepaald scenario.
Dat ben ik niet met je eens, mijn mening is dat het voor 'Scenario' staat. Een VOS wil niet zeggen dat er per definitie een ongeval heeft plaatsgevonden. Maar áls er een ongeval gaat plaatsvinden, zoals laatst weer met die vogels in de motor, dan moet men rekening houden met een bepaald scenario.Dus dan had het VOSS en VOSR moeten heten? :)
Het zelfde geldt in mijn beleving voor TIS, ofwel TreinIncidentScenario O0
Dus dan had het VOSS en VOSR moeten heten? :)Tsja, Nederland en gelijke procedures hè... ::)
VOS 1 is Pan Pan vos 4 is Mayday. Nu weet ik dat de luchthaven zelf een VOS instelt
(zo kan een Pan Pan call als Mayday worden afgehandeld), maar wat ik daarbij bedoel is
dat als er maar 1 lekke band is dit niet zomaar als mayday word gegeven. Vandaar mijn vraag.
... Misschien dat Caprice wat meer info kan geven waarom hiervoor een VOS 4 werd afgeroepen.
Ik heb geen enkele inzicht in de manier waarop VOS meldingen worden gemaakt of opgeschaald op de luchthaven. Vanuit de verkeersleiding wordt namelijk alleen de melding doorgegeven aan de luchthaven en vanaf daar gaan verder alle alarmeringen, daar hebben wij geen zicht op.
Een lekke band, ook al heb je er nog 7, kan inderdaad voor serieuse problemen zorgen ook ná de landing nog.
... altijd als ik thuis zit gebeurt er wat..... 8)
Ik heb geen enkele inzicht in de manier waarop VOS meldingen worden gemaakt of opgeschaald op de luchthaven. Vanuit de verkeersleiding wordt namelijk alleen de melding doorgegeven aan de luchthaven en vanaf daar gaan verder alle alarmeringen, daar hebben wij geen zicht op.
De luchthaven krijgt van de luchtverkeersleiding de melding binnen. Deze geeft het weer door aan de KMar, Brw en Ambu. Deze geven er dan volgens geldende richtlijnen een bepaalde VOS-status aan.Toch eventjes reageren.
Toch eventjes reageren.
Met de totstandkoming van een VOS heeft de KMar helemaal niets te maken. Waarom niet, omdat de KMar in principe niets over het luchthaventerrein (Airside dus!) te zeggen heeft. Dat is de luchthavenautoriteit (de gele autootjes).
KMar komt uiteraard wel ter plaatse.
Daarom wordt een VOS alarmstatus ook altijd geformaliseerd door de Airside Operations Manager van dienst, de zogenaamde "Airport 1"; Al dan niet in overleg met de AFO (Airport Fire Officer).
Goed dat je reageert.
VOS is wel degelijk geschreven door een maj van de KMar, echter wel na overleg met AO. Ik was zelf bij de intro van het VOS gebeuren. Het is toendertijd herschreven omdat de oude alarmstatus zwaar achterhaald was. VOS is herschreven iom AO, AFO en GGD.
Tsja, Nederland en gelijke procedures hè... ::)Met de introductie van de Landelijke Meldingsclassificaties (http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=32767) heeft het Veiligheidsberaad ook gepleit voor landelijke scenario's t.a.v. luchtvaartongevallen. Bij mijn weten is daar echter geen verdere actie op ondernomen.
Bij de bespreking van de relatie met vliegtuigongevallenscenario’s kwam aan de orde dat ongevallen
scenario’s per vliegveld worden toegepast. (bijv. V.O. Schiphol of VO Rotterdam Zestienhoven, Eindhoven,
etc.). Het bleek dat de termen in de ongevallenscenario’s van Schiphol en Zestienhoven identiek zijn. Er
zijn wel verschillen met de andere regio’s. De conclusie is dat er geen landelijke
vliegtuigongevallenscenario’s zijn. Het landelijk typeren van vliegtuigincidenten kan daarom niet zonder
meer gebaseerd worden op een scenario.
Vanuit de brandweervertegenwoordiger van de multidisciplinaire projectgroep is contact opgenomen met
het College Commandanten Luchthaven Brandweren. Het verzoek aan hen is gedaan om bij de herziening
van de Leidraad Vliegtuigbrandbestrijding te komen tot een aantal landelijk vastgestelde
luchtvaartincidenten. Tevens is een reeks van vragen en aandachtspunten bij hen neergelegd waar een
antwoord op noodzakelijk is om tot een goede koppeling tussen de vliegtuigongevallen en de
meldingsclassificaties te komen. Voorwaarde is dat het voor een centralist en de operationele eenheden
werkbaar is. Het betreffende College zal de handleiding van de LMC toegezonden krijgen.
Vooralsnog heeft de projectgroep gekozen voor algemene typeringen van vliegtuigongevallen. Zie verder
hoofdstuk 4.
En omdat Wikipedia altijd zo vriendelijk is om antwoorden op dergelijke vragen te geven;Nou nee. Als je het CBP Schiphol bekijkt zie je dat er een verschil is, in waar het vliegtuig neer komt. Komt het vliegtuig neer op Schiphol en/ of 1 km daarbuiten dan is het een VOS. Komt het vliegtuig buiten Schiphol tot ongeveer 1 km voor de runway, dan zal ervoor gekozen worden om het een vliegtuigincident te gaan maken, maar opschalen volgens Schiphol.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegtuigongevalscenario (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vliegtuigongevalscenario)
Kleine correctie op mijzelf dan; Er wordt inderdaad gesproken over Scenario en Schiphol. VOS in een melding wordt hier toch uitgelegd als VliegtuigOngevalSchiphol, dus moet ik m'n mening enigszins herzien.
e050
p2kflex
VOS 1 0106500 BRW Veiligheidsregio Kennemerland (Regionaal Commandant) VOS 1 0106520 BRW Veiligheidsregio Kennemerland (OvD Zuid) VOS 1 0108211 BRW Kennemerland (Hoofddorp) (Blusploeg) VOS 1 0108281 BRW Kennemerland (Hoofddorp) (Lichtkrant) VOS 1 0108321 BRW Kennemerland (Schiphol Rijk) (Blusploeg) VOS 1 0108382 BRW Kennemerland (Schiphol Rijk) (Lichtkrant) VOS 1 0127079 BRW Veiligheidsregio Kennemerland (Multi Proces Coördinator MICK) VOS 1 0128025 BRW Haarlemmermeer (Adviseur OOV - Openbare Orde en Veiligheid)
@ arjanspl Kun je een iets specifiekere link van de bron opgeven?Beste Kens,
Begrijp ik het goed dat per 1 sept de VOS 1 t/m 7 wegvallen. Daar krijgen er 4 voor terug?
- miner pre- alarm
- major pre-alarm
- minor vos
- major vos
En hoe wordt de afweging dan gemaakt onder welke categorie het valt? Want bij de VOS 1 t/m 7 was het voor mij duidelijk.
Met die nieuwe lijkt het mij juist onduidelijker te worden. Want bij een minor VOS weet ik niet wat er aan de hand is. Terwijl ik wel weet wat een bepaalde VOS is en daaraan kan ik beter de grootte van het incident inschatten.
Misschien dat de geleerden er wat meer over kunnen zeggen, maar als ik het zo lees dan zijn er een aantal stappen uitgehaald. Minor pre is Pan-Pan, major pre is is mayday (geen verschil meer tussen SOB). Minor Vos is kleine crash (oude VOS 5) en alles daarboven is Major VOS.
VOS klein is een kleinschalig incident wat kan worden afgehandeld door de luchthaven hulpdiensten.Ik lees toch echt dat voor minor VOS de regio word opgeroepen.
De oude VOS 5 valt nu binnen VOS groot.
(https://www.hulpverleningsforum.nl/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fextra.aviationonline.schiphol.nl%2Fupload%2F449a6178-3377-4231-9e13-e4517f01f9ff_tabel.jpg&hash=0e90691a1d192007bc6c8d81b4af0cc3)
Groet,
Arjan
KAN worden opgeroepen.
Zo staat het idd in het schematisch overzicht. Maar...
Het gaat me te ver om hier alle uitzonderingen to copy-pasten, maar in principe word er vanuit gegaan dat een VOS klein door de luchthaven zelf kan worden afgehandeld.
VOS
Vergeet niet dat GRIP los staat van inzet aan eenheden. Dit is alleen maar een tabel met opschalingsniveaus. Opschaling wat coördinatieniveau betreft dus, niet opschaling wat betreft aantal en soort eenheden.
Dus ook zonder GRIP kan "de hele regionale toko" opgeroepen worden. Waar trouwens niets mis mee is, want een groot incident kan niemand alleen aan. We hebben elkaar gewoon nodig.