BEVERWIJK - De brandweer heeft zondagmiddag een deel van een huisartsenwagen moeten openknippen na een verkeersongeval in Beverwijk. Rond drie uur ging het mis op de rotonde van de Plesmanweg met de Wijk aan Duinerweg. Een personenwagen kwam in botsing met een bus van Connexxion. De personenwagen kwam hierbij op zijn kant terecht.
Is niet heel veel aan geknipt toch? Hooguit de achterbank eruit en in de kofferbak ruimte gemaakt, aan de foto's te zien.
Incident op zondag 27 april 2014 14:57 | Geplaatst door Niels Folkers
BEVERWIJK – De brandweer heeft zondagmiddag een deel van een huisartsauto moeten openknippen na een verkeersongeval in Beverwijk. Rond drie uur ging het mis op de rotonde van de Plesmanweg met de Wijk aan Duinerweg. Een personenwagen kwam in botsing met een lijnbus van Connexxion. De personenwagen kwam hierbij op zijn kant terecht. De twee inzittenden van de personenwagen konden het voertuig op eigen kracht verlaten. Een arts van een toevallig in de buurt rijdende huisartswagen bood eerste hulp.
De man uit de gekantelde auto nam vervolgens plaats in de dienstauto van de Huisartsenpost. Na onderzoek door de gealarmeerde ambulancehulpverleners bleek zijn letsel echter van dusdanige aard, dat hij voorzichtig uit het voertuig moest worden gehaald. Een deel van de huisartswagen moest vervolgens door de brandweer worden losgeknipt, om het slachtoffer via de achterbak uit de huisartsauto te kunnen halen. De man is daarna gestabiliseerd en vervolgens met onbekend letsel naar het ziekenhuis overgebracht.
Ook een vrouw was bij het ongeval gewond geraakt, ambulancehulpverleners van een tweede ambulance hebben zich over haar ontfermd.
Van de huisartsenwagen, die amper twee weken in dienst was, is uiteindelijk de volledige achterbank en de hoofdsteun van de passagiersstoel door de brandweer weggeknipt. De oude huisartsenauto is ingezet om de doktersdienst van de Huisartsenpost (HAP) Rode Kruis Ziekenhuis voort te kunnen zetten. Hoe hoog de schade aan de nieuwe Volvo is, zal later moeten blijken.
De passagiers van de bus konden snel via een andere lijnbus hun weg vervolgen. De Verkeersongevallenanalyse van de politie is een onderzoek gestart om de exacte toedracht van het ongeval te achterhalen. De rotonde was vanwege het ongeval grotendeels afgesloten voor het verkeer.
0127850 | Politie Veiligheidsregio Kennemerland (PersInfo) |
0126155 | Ambu 12-155 (Witte Kruis Kennemerland) | |
0126999 | MKA Veiligheidsregio Kennemerland (Monitorcode) |
0107581 | BRW Kennemerland (Heemskerk) (Lichtkrant) | |
0107521 | BRW Kennemerland (Heemskerk) (Vrijwilligers ploeg 2) | |
0108999 | BRW Veiligheidsregio Kennemerland (Monitorcode) |
0126158 | Ambu 12-158 (Witte Kruis Kennemerland) | |
0126999 | MKA Veiligheidsregio Kennemerland (Monitorcode) |
Dat zou in Hollands Midden dus nooit gebeuren. Hier wordt er amper geknipt, laat staan bij een hulpverleningsvoertuig.Zou je zeggen dat het aan de situatie ligt of er geknipt wordt, niet in welke regio het incident plaats vindt?
De buitenkant is nog heel maar van binnen is er aardig wat knipwerk verricht; stoel, achterbank, etc. zijn met behulp van de schaar verwijderd.Komt herstel op verzekering patient ?
De persoon die heeft gezegd "kom maar in mijn mooie gele auto zitten" aansprakelijk stellen voor de ontstane schade... Van een professioneel hulpverlener mag je beter verwachten vind ik.Gelet op foto is het nogal nat weertje. Denk dat dokter patiënt daarom niet heeft buiten laten staan, en die auto zal ook wel all-risk zijn dacht ik zo. ::)
Gelet op foto is het nogal nat weertje. Denk dat dokter patiënt daarom niet heeft buiten laten staan, en die auto zal ook wel all-risk zijn dacht ik zo. ::)Ik mag van een arts toch beter verwachten. Het zal niet de eerste maal zijn dat een slachtoffer van een aanrijding plaats neemt in een andere auto, en die andere auto over midden wordt geknipt omdat het slachtoffer toch wel erg veel last van de rug, benen en armen begon te krijgen. Een paar jaar geleden hebben wij al eens bijna een politieauto midden op de A27 midden in de nacht open moeten knippen, omdat het slachtoffer wel erg veel last van de rug kreeg. Maar de ambulancedienst eerst besloot om het slachtoffer gespalkt en al uit de politieauto te halen. ::)
Gelet op foto is het nogal nat weertje. Denk dat dokter patiënt daarom niet heeft buiten laten staan, en die auto zal ook wel all-risk zijn dacht ik zo. ::)Hoeveel zitplaatsen zal zo'n lijnbus hebben?
Hoeveel zitplaatsen zal zo'n lijnbus hebben?Dat kunnen er zomaar 45 zijn, en een mooi gangpad waar iemand kan liggen. 998765
Dat kunnen er zomaar 45 zijn, en een mooi gangpad waar iemand kan liggen. 998765Een normale lijnbus heeft er inderdaad zo rond de 40 zitplaatsen.. Gelede bussen rond de 70
Gelet op foto is het nogal nat weertje. Denk dat dokter patiënt daarom niet heeft buiten laten staan, en die auto zal ook wel all-risk zijn dacht ik zo. ::)
In het verleden zijn er zat burgers geweest die bij wijze van goede daad een gewonde in hun auto hebben laten plaats nemen om deze vervolgens tot cabrio verknipt te zien worden. Niemand heeft iets betaald gekregen, ook niet voor rekening van de patient.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/article20502479.ece (http://www.telegraaf.nl/binnenland/article20502479.ece)
Eigenlijk toch vreemd dat soort dingen.... Je helpt maar bent wel de zak met je auto.....Dat is ook de reden dat ik mijn eigen auto nooit zal gebruiken om een slachtoffer daarin te laten schuilen tegen weersinvloeden, en ik mijn vrouw ook op het hart heb gedrukt dit nooit te doen. Met een beetje creativiteit kun je een slachtoffer prima beschut houden van regen, koude en wind.
De persoon die heeft gezegd "kom maar in mijn mooie gele auto zitten" aansprakelijk stellen voor de ontstane schade... Van een professioneel hulpverlener mag je beter verwachten vind ik.Dus je moet een slachtoffer maar in de regen laten staan en zeik nat laten regenen als hulpverlener met de kans tot onderkoeling?
Dus je moet een slachtoffer maar in de regen laten staan en zeik nat laten regenen als hulpverlener met de kans tot onderkoeling?Dat staat er niet.
...............................................
Het SO laten wachten tot LPA 8 in werking is getreden kan natuurlijk ook. 098uo
Nee, want we moeten de brandweer eerst op een zachte, meelevende manier laten weten dat we ze nagenoeg niet meer nodig hebben.... ;)Kortom, als we moeten komen voor een beknelling is er ook echt sprake van een flinke beknelling. En is er echt een klus te verzetten. 8)
CM
Kortom, als we moeten komen voor een beknelling is er ook echt sprake van een flinke beknelling. En is er echt een klus te verzetten. 8)
Kortom, als we moeten komen voor een beknelling is er ook echt sprake van een flinke beknelling. En is er echt een klus te verzetten. 8)
Wat hier gebeurt is met de HAP auto is klinkklare onzin. Een slachtoffer, die rond heeft gelopen wordt alleen even beschutting geboden en daarna wordt er een circus van gemaakt. Sterker nog, vanaf mei hebben we een nieuwe protocol waarbij dit soort slachtoffers zelf uit kunnen stappen en plaats kunnen nemen op de brandcard.
Ik hoop van harte dat dit de laatste keer is dat we zulke taferelen zien..
CM
Ben je zelf terplaatse geweest ? Neen ? dan lijkt het mij ongepast om zo stellig te pretenderen dat wat er is gebeurd "klinkklare onzin" is.
Gewoon de achterklep open en op de bumper/laadruimte laten zitten. Had bij deze HAP auto ook gekund, zit je droog. Mocht je dan gek willen gaan doen dan KED er achter, SO achterover en plank er onder schuiven. 98uiye
Het SO laten wachten tot LPA 8 in werking is getreden kan natuurlijk ook. 098uo
Krijg je in dit geval even goed een mooi zonnedak in de DC of kan de ambu bemanning het zonder knippen van de brandweer af.
Dit vooral omdat ik denk dat in de manschappencabine van de KLF voldoende plek is om het SO plaats te laten nemen zonder risico dat het eerst volgende evenement met een Pick-up gereden gaat worden.
Dat weet je pas zeker als je het een keer hebt meegemaakt !
Zou je zeggen dat het aan de situatie ligt of er geknipt wordt, niet in welke regio het incident plaats vindt?
Nee, want we moeten de brandweer eerst op een zachte, meelevende manier laten weten dat we ze nagenoeg niet meer nodig hebben.... ;)
CM
Dus je moet een slachtoffer maar in de regen laten staan en zeik nat laten regenen als hulpverlener met de kans tot onderkoeling?
Met mijn huidige auto zou ik de achterklep open doen en een so op de bumper laten zitten. De klep vormt een afdak zodat je droog kunt zitten.
Tot dat de verzekeringen overgaan tot andere instelling richting een goed willen burger, helaas wel. Ik zal een SO idd ook niet in mijn auto zetten, maar tegen een wiel op de grond. een afdakje is zo gecreeerd met bijvoorbeeld een paraplu of aludekentjeIk had het over (professionele) hulpverleners, niet over gewone burgers.
Ik heb altijd geleerd voetjes op de grond laten houden, dus bv dwars op voor- of achterstoel of bv met kontje in laadruimte bus of bestelauto maar nooit volledig in laten stappen. Altijd er voor zorgen dat er een plank onder geschoven kan worden. Heb ik dit juist?Vanuit knip-preventief oogpunt is dat juist. Simpel om te onthouden; voetjes op de vloer. Dan is het voorzover ik kan bedenken bijna onmogelijk om ingewikkeld uit het voertuig te komen.
Beste 7131,
Ik ben meer dan 16 jaar ambulanceverpleegkundige, ik heb ook inside information over deze inzet. Ik schrijf niet zomaar wat. Neem van mij aan dat het klinkklare onzin is.
CM
Zou je nader kunnen toelichten hoe dat zit met die wijziging van het protocol? Ik heb er geen voorstelling bij namelijk.
In bepaalde gevallen werd besloten om te knippen ivm mogelijk nek/rugletselverdenking, en dan is er nu een wijziging waarbij so kan uitstappen?
Hoe zit dat?
Ja, dat zou kunnen, een so kan uitstappen maar dat wil nog niet zeggen dat dat verstandig is. Ik weet alleen niet wat die wijziging in het protocol precies inhoud.
En inderdaad de meeste hoofdsteunen van een achterbank kun je er pas uitschuiven als de bank voorovergekanteld is, anders zit het dak in de weg.
En met een so op de bank kun je niet kantelen...
Zou je nader kunnen toelichten hoe dat zit met die wijziging van het protocol? Ik heb er geen voorstelling bij namelijk.
In bepaalde gevallen werd besloten om te knippen ivm mogelijk nek/rugletselverdenking, en dan is er nu een wijziging waarbij so kan uitstappen?
Hoe zit dat?
Er komt een protocolwijziging aan dat, kort gezegd, de plank alleen nog gebruikt gaat worden als extricatiemiddel bij een snelle bevrijding. Anders is het gewoon uitstappen en op de vacuümmatras stappen. Verder ken ik deze casus niet, maar ben ook van mening dat er zat andere methodes zijn om iemand netjes uit een voertuig te halen wat bij de aanrijding geen schade heeft opgelopen. Een protocol is leuk, maar er bestaat ook nog zoiets als gezond verstand.
B.
Gelet op foto is het nogal nat weertje. Denk dat dokter patiënt daarom niet heeft buiten laten staan, en die auto zal ook wel all-risk zijn dacht ik zo. ::)
Open knippen is een zaak, maar hulp aan slachtoffers waar je later een niet onaanzienlijke claim van een verzekeraar of letselschade advocaat namens het slachtoffer krijgt omdat door jouw hulp het slachtoffer grote lichamelijke schade heeft opgelopen en ga je dan maar stellen tegen hoge juridische kosten etc.Die claim van lichamelijke schade is voor mijn WA verzekering. Het openknippen is voor mijn eigen portemonnee. Ik weet wel welke van de twee ik liever laat betalen.
Daar kon de schade door het openknippen van de auto weleens bij in het niet vallen.
Hun antwoord:
De keuze voor de technische handeling 'dak verwijderen' wordt gemaakt door de brandweer. Immers: de ambulancebemanning geeft alleen aan dat ze het slachtoffer rechtop via een board willen bevrijden. De brandweer kan dat alleen maar realiseren door het dak te verwijderen maar dat is nog steeds de beslissing van de brandweer.
De titel waarop de brandweer dat mag doen ongeacht de toestemming of juist het ontbreken ervan, ligt besloten in de Brandweerwet 1985, artikel 1 lid 4 en daaraan gekoppeld lid 6. In lid 4 staat dat B&W de taak hebben gevaar voor mensen etc. te bestrijden bij ongevallen anders dan brand.
Het niet opvolgen van de door de ambulancebemanning vastgestelde bevrijdingswijze leidt tot (extra) gevaar voor het slachtoffer.
Dan de aansprakelijkheid: de hele actie is een gevolg van de aanrijding gek genoeg. Hier zit dan ook de aansprakelijkheidsstelling in: de getroffen passant moet met zijn claim aankloppen bij degene die schuldig is aan de aanrijding...
Het klinkt allemaal plausibel maar daar ik geen jurist ben, durf ik hier nog niet helemaal blind op te vertrouwen.
Die claim van lichamelijke schade is voor mijn WA verzekering. Het openknippen is voor mijn eigen portemonnee. Ik weet wel welke van de twee ik liever laat betalen.
Welke WA verzekering ? In ieder geval niet jouw WA autoverzekering als je met jouw auto niet betrokken bent bij het ongeval.Als een slachtoffer van een ongeluk mij aansprakelijk stelt dan leg ik de claim bij mijn eigen algemene WA verzekering neer om af te handelen. Wel vraag ik mij af, als een SO iets zelf vrijwillig zelf gedaan heeft, of het dan in hemelsnaam wel mogelijk is aansprakelijkheid bij mij als gewoon burger neer te leggen. Is daar al jurisprudentie over?
Dan moet je wel een algemene WA verzekering/rechtsbijstand verzekering hebben die dit soort zaken dekken.
Als een slachtoffer van een ongeluk mij aansprakelijk stelt dan leg ik de claim bij mijn eigen algemene WA verzekering neer om af te handelen. Wel vraag ik mij af, als een SO iets zelf vrijwillig zelf gedaan heeft, of het dan in hemelsnaam wel mogelijk is aansprakelijkheid bij mij als gewoon burger neer te leggen. Is daar al jurisprudentie over?
Als een slachtoffer van een ongeluk mij aansprakelijk stelt dan leg ik de claim bij mijn eigen algemene WA verzekering neer om af te handelen. Wel vraag ik mij af, als een SO iets zelf vrijwillig zelf gedaan heeft, of het dan in hemelsnaam wel mogelijk is aansprakelijkheid bij mij als gewoon burger neer te leggen. Is daar al jurisprudentie over?
Er zijn idd regio's waar erg snel een dak wordt geknipt en je denkt: waar zit die schade nou waardoor een slo. werkelijk CWK letsel heeft opgelopen? Vooral nieuwe(re) auto's zijn voorzien van zoveel kreukelzones dat bij minder zware aanrijdingen de kansen op ernstig letsel sterk zijn verminderd. Los daarvan kan dat altijd nog gebeuren. maar het standpunt: "Uw nek doet zeer? Ok, knippen die handel" komt zeker voor terwijl bij goed lichamelijk onderzoek er geen sprake is van drukpijn op de wervels zelf, en wel pijn aan de nek/schouderspieren! En dat verschilt inderdaad per regio / RAV. Kan ook een kwestie zijn van "indekken". Mag je niet hardop zeggen maar is wel zo. Maar denk ook na over de behandeltijd ter plaatse als je op de brw. moet wachten totdat een dak is verwijderd enz. enz. (Oftewel eerst stabiliseren, glasmanagement, accu's zoeken, deur verwijderen, hoezen plaatsen..........)Dat is het gebruik van een KED vele malen sneller en zeker ook verantwoordt. Die is juist om van een zittend persoon de hele CWK (wervelkolom incl. nek) te immobiliseren. Wordt te weinig gebruikt helaas. Ik wil niet tegen schenen schoppen maar wat meer GBV is soms erg welkom.
Open knippen is een zaak, maar hulp aan slachtoffers waar je later een niet onaanzienlijke claim van een verzekeraar of letselschade advocaat namens het slachtoffer krijgt omdat door jouw hulp het slachtoffer grote lichamelijke schade heeft opgelopen en ga je dan maar stellen tegen hoge juridische kosten etc.
Daar kon de schade door het openknippen van de auto weleens bij in het niet vallen.