Na vervolg vragen aan het landelijk bureau Rode Kruis is dit het antwoord:
- Er is geen jurisprudentie en geen wettelijke grondslag dat Ehbo-ers niet is toegestaan een zelfzorgmedicijn te verstrekken.
- Het afdelingsbestuur zal zelf moeten beslissen wat ze wel of niet willen dat hun vrijwilligers doen.
Code:
Is het Rode Kruis EHBO-ers die zijn ingehuurd voor hulpverlening bij een evenement toegestaan zogenaamde
zelfzorgmedicijnen (oa paracetamol) te verstrekken aan hulpvragers tijdens dergelijke evenementen/inzetten?
Indien mogelijk zou ik graag het antwoord onderbouwd zien met de toepasselijke wetteksten en artikelen en boeken waarop dit gebaseerd is.
Het antwoord wat ik kreeg:
Code:
Op pagina 9 van bijgeleverde Handreiking staat dat het niet wenselijk is.
Het belangrijkste is dat een op zich onschuldig pilletje mogelijk slecht kan uitpakken. Wanneer dit door een Rode Kruiser wordt verstrekt, dan heeft men de neiging te denken dat het dan wel goed is, er wordt een bepaalde kwaliteit toegedicht, die je niet kan waarmaken.
Dus niet doen.
Het afdelingsbestuur zal zelf moeten beslissen wat ze wel of niet willen dat hun vrijwilligers doen.
Handreiking geeft alleen advies en geeft aan wat wettelijk niet zou mogen enz.
Succes gewenst.
Gaan we dan naar pagina 9, dan staat daar:
Code:
De uitvoerders van de sociaal medische hulpverlening worden in de wet (BIG wet)niet beschreven en zijn derhalve onbevoegd.
In analogie aan bovenstaande geldt voor het verstrekken van medicatie bij de uitvoering van de sociaal medische hulpverlening, dat dit niet mag. De EHBO-er is niet bevoegd tot het stellen van de diagnose en het voorschrijven van een therapie (hier: pijnmedicatie). Contra-indicaties zijn onbekend. Een goed voorbeeld hierbij is: de aspirine die gegeven wordt aan een hulpvrager met hemofilie. De kans is dat er daardoor bij deze hulpvrager bloedingen kunnen ontstaan die ernstige gevolgen kunnen hebben.
Gesteld zal moeten worden dat gezien de mogelijke risico´s de hulpverleners van het Rode Kruis nooit medicatie, hoe onschuldig het ook lijkt, verstrekken.
In artikel 35 van de wet staat:
"het is degene die niet behoort tot de personen die hun bevoegdheid tot het verrichten van een handeling ontlenen aan het bepaalde bij of krachtens de artikelen 36 en 37 verboden buiten noodzaak beroepsmatig die handelingen te verrichten, tenzij:
voorwaarden:
- opdracht van zelfstandig-bevoegde
- aanwijzingen
- bekwaamheid
- mogelijkheid van tussenkomst en toezicht van zelfstandig-bevoegde, zijnde een arts, een tandarts of een verloskundige
Verder geldt dat bekwaamheid tot het verrichten van de handeling vereist is. En dat niet zelfstandig bevoegden alleen in opdracht van een zelfstandig-bevoegde de handeling mag uitvoeren.
Is het wenselijk dat de EHBO'er, met zijn beperkte kennis zelfzorgmedicatie uitreikt
Als er iemand bij je komt met een open knie (ik noem maar wat) en die vraagt om een pleister;
Wat doe je dan? Precies, je bekijkt de knie en komt (in dit voorbeeld) tot de conclusie dat die eerst schoongespoeld moet worden, dan gedesinfecteerd en vervolgens een verbandje want je schat dat een pleister niet past.
Wat doe je als iemand bij je komt met de vraag om een medicijn? Precies je herbeoordeelt de diagnose en gekozen therapie van de hulpvrager. Kunnen wij dat??
Wat doe je als iemand bij je komt met de vraag om een medicijn? Precies, je herbeoordeelt de diagnose en gekozen therapie van de hulpvrager. Kunnen wij dat??
Ikzelf heb, net als PdR, niet zo'n moeite met PCM.Kunnen jullie niet eerst eens de vragen van jacques beantwoorden ipv nieuwe vragen te stellen ?
Maar er zijn meer "zelfzorgmedicijnen" waarvan ik het wél onverantwoord vind om ze zomaar te geven. Neem het voorbeeld van de aspirine en de hemofiliepatiënt. Ook zo te verkrijgen. Evenals actieve kool (Norit), anti-histaminica (van mij mag de Azaron ook, maar dat wordt al discutabeler; lees het advies van het CVZ in het Farmacotherapeutisch Kompas maar), en ik hoorde de morning-afterpil???
Dus waar leg je de grens? Je moet kunnen waarborgen dat élke EHBO-er weet waar hij mee bezig is als je het toestaat.
En heeft iedereen niet wel eens een slachtoffer gehad die om "een rekverbandje" vroeg omdat hij zojuist zijn enkel had verzwikt? (precies: eerst maar even koelen)
De drogist vraagt immers ook niets als ik daar een verbandrolletje of zelfs sporttape koop.
Waarom heroverweeg je de vraag van de hulpvrager dán wel, maar hoeft dat ineens niet meer als het om medicijnen gaat?
Kunnen jullie niet eerst eens de vragen van jacques beantwoorden ipv nieuwe vragen te stellen ?
Voor mij heeft hij gewoon een goed punt, het is niet de verantwoording van de ehbo'er, probeer het dan dat ook niet maken.
Als iemand bij mij alleen om een verbandje vraagt krijgt hij waarschijnlijk gewoon "nee helaas"als antwoord.
Áls hij vraagt om zijn wond te behandelen is het een andere vraag.
En ik geef het verbandje dan niet omdat het mij te duur is om zonder een goede reden te kennen weg te geven.
Ik vindt het een beetje erg academische discussie.
Wat jacques al zegt, waarom wel alcohol weggeven en geen Parasetamol ?
Ko
P.S. Ik lees de argumenten van Jacques met plezier en ik wil ze niet allemaal de grond inboren; daar zijn ze te goed voor. Ik ben het alleen niet op alle punten met hem eens. ;)
Wat moet ik doen als iemand bij mij komt met de vraag om een pcm. Ik sta met lege handen. Vervolgens haalt een omstander een doosje uit zijn jaszak en gaat trakteren. Laat mij het als ehv-er dan maar doen.
Die l*llige situatie heb inderdaad al meerdere malen meegemaakt. :-\
Maar wat vind je dan van andere soorten zelfzorgmedicatie? (Azaron, multifunctionele creme tegen zonnebrand enzo (ben de naam kwijt), NSAID, ...?)
Ik vindt het een beetje erg academische discussie.
Wat jacques al zegt, waarom wel alcohol weggeven en geen Parasetamol ?
De term medicijn voor paracetamol vind ik ook een wat beladen begrip.
een mooie protocol voor de paracetamol alleen ik mis nog wat. wat ik mis is dat een zorgvrager misschien andere medicatie gebruikt zoals anti stollingsmedicijnen of mensen die cara hebben.
Wij mogen bij mij op het werk ( in de zorg) de mensen niet zomaar een pararcetamol geven wi moeten volgens een protocol werken. daar staat in dat je eerst de medcicijnlijst moet beoordelen wat degene gebruikt en of deze persoon pararcetamol z.n mag gebruiken dit is dan toegevoegd in de medicijnlijst door de arts.
als ik weer op het werk ben (helaas kan dit even duren doordat ik ziek ben) dan zal ik die protocol gaan kopieren en toevoegen hiero.
Inderdaad, dat staat er niet in, miss dat dat wel handig is. Ik vrees alleen als dat er bij gezet wordt, dat het dan te ingewikkeld wordt voor EHBO'ers. Ken jij de merknamen van de antistollingsmiddelen e.d. uit je hoofd? Ik niet :)...Ik heb dit met opzet er niet ingezet om bovenstaande reden en omdat in de tekst van het Farmacotherapeutisch Kompas (http://www.cvzkompassen.nl/fk/Preparaatteksten/P/paracetamol.asp) geen interacties met andere medicijnen worden genoemd bij niet chronisch gebruik van pcm. Alleen wanneer iemand pcm chronisch gebruikt, kan het voorkomen dat de werking van bepaalde orale anticoagulantia worden versterkt.
Toch blijft het raar.
Bij een sigma inzet hebben wij behoorlijk veel vragen gekregen om paracetamol.
Noch wij nog de ambulancedienst hebben die.
Laatst met een incident in Gouda waar treinreizigers uren moesten wachten kwamen ook regelmatig die vragen.
Dan denk ik dat dit schema voldoende werkbaar is, wanneer het onder verantwoording van GGD of een arts uitgevoerd wordt.
Ze hebben geloof ik een keer geprobeerd om geen paracetamol te geven.. Dat hebben ze geloof ik een paar uur vol kunnen houden.. daarna werd de tent op de kop gezet...
Minder vreemd als het lijkt, binnen de rampensituatie van de SIGMA heeft paracetamol geen functionele waarde en dat geldt ook voor de ambulancedienst omdat zij adequatere medicatiesBen ik met je eens, maar sigma en ambu-team worden ook weleens bij situaties ingezet waar het wel een zinvolle aanvulling kan zijn.
Ben ik met je eens, maar sigma en ambu-team worden ook weleens bij situaties ingezet waar het wel een zinvolle aanvulling kan zijn.
AHV-ers kunnen iemand met de vraag om pcm ook niet helpen. De adequatere medicatie die ze hebben is te zwaar. :-\
Maar nu het volgende, ik kom tijdens een hulpverlening bij een so. met een epilepsie aanval zijn vriend zegt dat het vaker voorkomt. Ik neem de algm. maatregelen en wacht geduldig af tot de aanval overgaat. Plots staat zijn vriend met een verpakking onder me neus en zegt dit moet je hem geven. (soort spuit met slangetje voor in de anus) er staat inderdaad op dat het is tegen epilepsie is…….. maar ja… ik kan het niet geven……gevolg was vriend boos (ik zei nog geef jij het maar) en daarna het so. ook nog eens boos…..omdat ik het niet gegeven had.
Het is een denkfout te beweren dat als een handeling niet in de wet BIG omschreven staat deze handeling vrij is om uit te voeren.
In de wet staan slechts die handelingen vermeld die veel risico voor de patiënt inhouden.
Medicijn toedienen is zo een handeling. Verder wordt er per instelling aangegeven welke handeling voorbehouden dan wel risico vol zijn. Personeel mag zulke handelingen dan pas uitvoeren als zij daarvoor een (aanvullende) cursus gevolgd hebben.
Toediening van geneesmiddelen is in instellingen een voorbehouden handeling!
Een verpleegkundige/ verzorgende mag pas medicijnen uitdelen dan wel toedienen als zij het blok over medicijnen succesvol hebben afgesloten. (Ja, er zijn uitzonderingen zoals altijd).Citaat
Ja want deze mensen vallen onder het wet BIG en zijn daarom beschermd en bevoegd dit te mogen geven en toe te dienen, net als ik iemand zou krijgen met een insult dan ga ik dus wel stezolit geven omdat ik daartoe bevoegd ben. Bij ons in de opleiding is dus ook altijd gezegd als je bevoegd bent om het te doen doe het altijd.even kort te wettelijke context..
Medicatie toedienen aanzich is geen voorbehouden handeling conform de wet BIG of de wet WOG
medicijnen is een voorbehouden handeling, bij toediening is het noodzakelijk te weten waarvoor de midicijn dient en wat de belangrijkste bijwerkingen zijn.
Het geven van zuurstof is bijvoorbeeld geen voorbehouden handeling.. maar vergt wel een mate van bekwaamheid..Citaat
Ja zeker is dit dus wel een een voorbehouden handeling als je geen kennis hebt dan ook geen toediening
Ze hebben geloof ik een keer geprobeerd om geen paracetamol te geven.. Dat hebben ze geloof ik een paar uur vol kunnen houden.. daarna werd de tent op de kop gezet...
ja als iedereen het nou niet geeft en er duidelijk in is dan krijg je ook geen situaties als deze.
De vergelijking qua regelgeving is hetzelfde..Daar heb je helemaal gelijk in Peter,
Voor de wet maakt bekwaam bevoegd in voor zelfzorg medicatie (NR), Uitgezondering als de toedieningswijze onder voorbehouden handelingen vallen..
Elke organisatie kan intern andere striktere spelregels hebben afgesproken om hele goede redenen, waaronder de kwaliteit van de dienstverlening door die organisatie te verhogen en te waarborgen.
In onze organisatie is certificering niet de enige spelregel, maar ook de mate van competentie, die apart per medewerker word geregistreerd.
M.i. handelt een EH-verlener op basis van zijn eigen inzicht en gezonde verstand en heeft een "baas" daar niets mee te maken. Als de "baas" het niet wil doen moet hij dat weten. Dan neemt de "baas" maar een ander mee.
Wij hebben een aantal spelregels en als mensen zich daar niet aan houden, worden ze direct geschorst en kunnen ze vertrekken...
Het gaat om het bereik van de regel, daarom maak ik een duidelijk onderscheid tussen iemand die uitsluitend met de vraag om een pijnstiller komt en een slachtoffer. Bij een so gelden de regels, ik vraag ook niet aan mijn "baas" of ik met iemand mag kletsen of iets te eten mag pakken.
Mijn ervaring is dat de hulpverleningswereld een 'mannetjeswereld' is. De Vierdaagse was daar een treffend voorbeeld van. Een aantal "bazen" daar waren mensen die in het dagelijkse leven weinig te vertellen hadden en nu lelijke despote trekjes vertoonden. Ook buiten de Vierdaagse zie ik dit. Het heeft mij voorlopig uit de evementen gehaald. Kotsmisselijk werd ik er van.
Terug naar het onderwerp, er is - las ik in een ander draadje - een juridisch onderbouwde uitspraak die deze verstrekking toestaat. Ik kan het ding zo snel niet vinden maar kom er zonodig nog wel op terug.
Het antwoord is binnen !(Jacques Schenk, antwoord van de inspectie).
Ik heb antwoord gehad op mijn vragen van mevrouw Houtkoper, inspecteur van de gezondheidszorg.
Het antwoord is als volgt:
Het op verzoek verstrekken van 1 of 2 pcm valt niet onder de afleveringen zoals bedoeld in de wet op de geneesmiddelenvoorziening.
De inspectie noemt deze handeling toedienen.
Iedereen (EHBO'er, partner, buurvrouw) mag zelfzorg medicijnen toedienen mits aan een aantal voorwaarden is voldaan:
- Men mag voor de dienst (het werk) en voor het medicijn geen geld vragen.
- Men mag niet meer geven dan nodig is voor eenmalig gebruik (bij hoofdpijn adviseert ze 2 x PCM te geven)
(Dus geef niet meer als dat bijsluiter adviseert, het geven van een hele strip is dus niet toegestaan)
- Men mag de medicijnen alleen toedienen wanneer de patient daar zelf om vraagt, dus niet zelf aan de hand van klachten adviseren
Toedienen na de vraag "Heb je een PCM voor mijn hoofdpijn" is dus toegestaan
Toedienen na de vraag "Ik heb hoofdpijn Heb je iets ? " wordt afgeraden.
lbert Heijn moet onmiddellijk stoppen met het verkopen van zware pijnstillers. Dit stelt het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) in EenVandaag. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om middelen als Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen. “De veiligheid van patiënten echt in gevaar.”
Ruud Coolen van Brakel, directeur van het IVM: “We hebben in Nederland meer dan 2000 vermijdbare sterfgevallen vanwege verkeerd gebruik van medicijnen. Daar horen middelen als Diclofenac en Naproxen bij. Deze pillen horen niet tussen het maandverband en de bokkenpootjes te staan.”