KAMER KRITISCH OVER PUNTENRIJBEWIJSHet puntenrijbewijs voor de bestrijding van alcohol en drugs in het verkeer is niet met gejuich ontvangen. Volgens Groenlinks, CDA en PvdA worden asociale weggebruikers er niet mee aangepakt.
StrafpuntenMinister Schultz van Haegen wil mensen die met alcohol of drugs achter het stuur zitten of zware overtredingen begaan, strafpunten geven. Ze kunnen dan ook hun rijbewijs kwijtraken.
SmoesjesHet systeem ook voor kleine delicten invoeren, wil ze niet. De minister zegt dat dat alleen voor meer papierwerk zou zorgen. Volgens Groenlinks-Kamerlid Van Gent zijn dat smoesjes van de minister.
Verkeersonveilig gedragIn de nieuwe situatie, die op 1 juni in zou moeten gaan, kan iemand al bij twee overtredingen zijn rijbewijs kwijt zijn, terwijl dat nu drie is. Schultz voert een speekseltest in, zodat ook op drugs kan worden gecontroleerd.
Jonge bestuurdersBij jonge bestuurders blijft de regel in stand dat alle zware overtredingen meetellen voor punten. Alleen mogen ze er nu nog maar twee begaan in plaats van drie. Schultz: "Op deze wijze kunnen wij jonge bestuurders eerder bijsturen en leren dat bepaald verkeersonveilig gedrag echt onwenselijk is."
Geen smoesjesKamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) zegt dat de minister niet met smoesjes moet aankomen. "Als de minister een algehele invoering van het puntenrijbewijs niet wil, moet ze daarvoor uitkomen."
Kleinere overtredingenVeilig Verkeer Nederland (VVN) vindt dat automobilisten ook strafpunten moeten krijgen voor kleinere overtredingen dan drank- en drugsgebruik. "Je wilt juist het asociale rijgedrag aanpakken, zoals herhaaldelijk te hard rijden en bumperkleven, en dat kan niet met dit puntenrijbewijs", aldus VVN in een reactie.
Rechter moet bepalenEen rechter moet bepalen of je je rijbewijs moet inleveren, niet een systeem, reageerde de ANWB. Er moet volgens de ANWB zeker iets gedaan worden tegen alcohol in het verkeer en slecht rijgedrag, maar dit systeem veroorzaakt volgens de organisatie een relatief lage pakkans.
Bron:
RTLnieuws