Geen particuliere beveiligers tegen piratenDEN HAAG - De regering houdt vast aan het beleid om geen particuliere beveiligers in te zetten voor de bescherming van Nederlandse koopvaardijschepen tegen piraten. Minister Hans Hillen van Defensie zei dat dinsdagavond in de Tweede Kamer.
Het Verbond van Verzekeraars meldde eerder op de dag dat steeds meer Nederlandse rederijen hun schepen laten varen onder de vlag van een land waar bewapening aan boord is toegestaan. „Veel reders beginnen met het 'uitvlaggen' van hun schepen die voor de kust van Oost- en West-Afrika varen, omdat ze dan particuliere beveiligers aan boord mogen nemen”, aldus een woordvoerster. „Het is absoluut een trend.”
De verzekeraars dringen bij de politiek aan op een wetswijziging waardoor particuliere beveiligers aan boord mogen. Anders zien ze in elk geval graag dat de inzet van de Nederlandse marine wordt vergroot. Volgens Hillen heeft de marine voldoende capaciteit om schepen te beschermen. Ook wordt er naar zijn mening niet massaal omgevlagd, maar gaat het slechts om enkele schepen en speelt veiligheid daarbij ook niet altijd een rol.
Defensie beschermt Nederlandse koopvaardijschepen met mariniers via zogeheten Vessel Protection Detachments (VPD's). Volgens de minister willen de reders vooral dat de VPD's goedkoper worden. De inzet van mariniers kost ongeveer het dubbele in vergelijking met particuliere beveiligers. Hillen wil proberen de reders tegemoet te komen door de kosten verder omlaag te brengen, maar hij weet nog niet of hij daarin zal slagen.
Nederland levert sinds 2008 een militaire bijdrage aan de internationale piraterijbestrijding in de Golf van Aden en rond de Hoorn van Afrika. Dat gebeurt via de EU-missie Atalanta en de NAVO-operatie Ocean Shield.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/12345217/__Particulieren_niet_tegen_piraten__.html