Geachte heer Brenninkmeijer,
Met deze brief wil ik namens onze achterban reageren op uw voornemen een nader onderzoek in te stellen naar situaties waar de politie geweld heeft gebruikt tegen burgers/verdachten. Dit mede naar aanleiding van het incident van vorige week ik Rotterdam-Rijnmond waarover veel maatschappelijk commotie is ontstaan.
Om te beginnen, wil ik stil staan bij de complexiteit en risico’s van het politievak. Duizenden politiemensen zetten zich dagelijks, bij nacht en ontij, in voor de veiligheid van onze samenleving. Een in deze tijd mooi maar ook zwaar en risicovol vak. In de basis verdienen zij van burgers, bestuurders,politici en andere gezaghebbende personen, waardering en respect voor het werk dat zij doen.
Het spreekt voor zich, waar gehakt wordt vallen spaanders. De politie heeft het geweldsmonopolie namens de overheid en kan dat daar waar nodig, binnen grenzen van proportionaliteit en subsidiariteit toepassen. Dit optreden in de Nederlandse rechtstaat is onderworpen aan democratische en gerechtelijke controle. Dat de uitkomsten van dit “controlemechanisme” niet iedereen tot tevredenheid stemmen is evident. Toch worden hiermee de rechten van zowel burgers/verdachten als van politiemensen op een adequate wijze geborgd.
Daarnaast blijkt uit periodiek wetenschappelijk onderzoek dat het door de politie toegepaste geweld tegen burgers de afgelopen decennia stabiel en in bijna alle gevallen proportioneel is gebleken, terwijl juist het geweld tegen de politie reeds jaren toeneemt.
In het onderstaande ga ik in op uw aankondiging van uw onderzoek naar zaken waar door de politie geweld toegepast is tegen burgers/verdachten. Wij hebben met verbazing kennisgenomen van de woorden die u gekozen hebt in reactie op het betreffende filmfragment. Door veel politiemensen, en wellicht ook burgers, is de vraag gerezen in hoeverre er nog sprake zal zijn van een onafhankelijk onderzoek van uw kant. Ook ontstaat het gevoel dat met de wijze waarop u het onderzoek heeft aangekondigd u de hele politie in het verdachtenbankje plaatst. Dit doet wat ons betreft geen recht
aan de inzet die politiemensen iedere dag plegen en de daaraan verbonden risico’s.
Tot slot merken wij op dat de impact van onderzoeken naar politiemensen groot is. De veelal lange doorlooptijden van (strafrechtelijke)onderzoeken heeft een enorm effect op de individuele politieman en -vrouw, de directe collega’s en de privé- situatie. Als vervolgens na afronding van deze onderzoeken, die soms jaren duren, ook nog een onderzoek door uw organisatie wordt uitgevoerd dan is de vraag hoe proportioneel dat dan nog is in de richting van politiemensen.
Wij verzoeken u dan ook dringend om uw besluit te heroverwegen om op deze wijze onderzoek te doen naar het door de politie gepleegde geweld tegen politiemensen.
Met vriendelijke groet,
Politievakbond ACP
Gerrit van de Kamp
Voorzitter
http://www.acp.nl/de-acp/actueel/nieuws/single-item/artikel/2012/06/27/open-brief-aan-nationale-ombudsman/