Ongeval Raard en de geneeskundige hulpverlening
In Raard (Dongeradeel) vond in de nacht van oud & nieuw een verkeersongeval met zeventien gewonden plaats. Door het grote aantal gewonde slachtoffers wordt door de Meldkamer Ambulancezorg GRIP 1 gemaakt en werd even later een zogenaamde Code 10 afgegeven. Code 10 betekent dat er meer dan tien gewonde slachtoffers zijn. Door het afgeven van Code 10 wordt er automatisch opgeschaald naar meer ambulances, meerdere Mobiel Medische Teams (bemanning traumahelikopter) worden ingezet en één Geneeskundige Combinatie (GNK-C) wordt opgeroepen. Door de omvang van het incident en de verwachte impact van het incident op de gemeenschap, wordt na ongeveer 20 minuten opgeschaald naar GRIP 2.
Spoedeisende medische hulp
De hulpverlening ter plaatse is voortvarend opgepakt door de eerst aanwezige ambulances van de RAV. Niet alleen ambulances uit Fryslân waren aanwezig ook ambulance's uit Groningen, Drenthe en Flevoland hebben bijstand verleend. Doordat er voldoende ambulances aanwezig waren is de inzet van de GNK beperkt gebleven. Dit was overigens de eerst daadwerkelijke inzet voor de SIGMA-leden en Ambuteamleden in de huidige samenstelling van de GNK-C bij een incident.
Door het grote aantal gewonde slachtoffers was goede gewondenspreiding noodzakelijk. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Dokkum te maken zou krijgen met de zelfverwijzers. Zelfverwijzers zijn slachtoffers die op eigen initiatief naar de spoedeisende hulp gaan. Per ambulance kregen zij daarom alleen twee T3 slachtoffers.
De zeventien gewonde slachtoffers zijn uiteindelijk verspreid over diverse ziekenhuizen in Groningen en Fryslân: Antonius Sneek (2), Nij Smellinghe Drachten (2), Martini Ziekenhuis Groningen (1), Universitair Medisch Centrum Groningen (3), Medisch Centrum Leeuwarden (4) en De Sionsberg Dokkum (5). Het Medisch Centrum Leeuwarden en De Sionsberg Dokkum hebben om de opvang van slachtoffers goed te laten verlopen het ziekenhuis rampenopvangplan (ZiROP) opgestart. In deze plannen staat hoe het ziekenhuis omgaat met een verhoogt aanbod van patiënten en hoe in het ziekenhuis wordt opgeschaald. De ziekenhuizen hebben bijvoorbeeld extra personeel opgeroepen.
Publieke gezondheidszorg
Direct nadat de hulpverlening aan de gewonde slachtoffers op gang is gekomen worden in het dorpshuis in Raard de niet gewonde slachtoffers en overige betrokkenen opgevangen. Hier is ook een ambulancebemanning aanwezig omdat gedacht werd dat daar ook gewonde slachtoffers naar toe waren gebracht. Dat bleek niet zo te zijn. Daarnaast was Slachtofferhulp aanwezig om algemene hulp en een luisterend oor te bieden.
Vanzelfsprekend vroegen de aanwezigen zich af wat er met hun familieleden of bekenden gebeurd was. De sectie GHOR in het Regionaal Coördinatie Centrum (RCC) neemt daarop in samenspraak met de sectie bevolkingszorg en de sectie politie de taak op zich om de slachtofferregistratie zo snel mogelijk rond te krijgen. Omdat er vier gewonde slachtoffers naar Groningen zijn gegaan wordt de hulp ingeroepen van de collega's van het GHOR bureau Groningen. Zij onderhouden de contacten met ziekenhuizen in hun regio. Na een telefonische ronde bij de betreffende ziekenhuizen is snel duidelijk wie waar naar toe is gegaan en wordt dit via de OvD-G gedeeld met de opvanglocatie, het dorpshuis in Raard en met de secties politie en bevolkingszorg. Vanuit de sectie GHOR is contact gelegd met de Directeur Publieke Gezondheid van Dienst (DPGvD)om de psychosociale nazorg voor de komende dagen in gang te zetten.
Nazorg
De impact binnen het dorp Raard is erg groot. Daarom worden in de dagen na het ongeval verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd. Tijdens deze informatiebijeenkomsten worden zoveel mogelijk vragen van de betrokkenen beantwoord maar is er ook de mogelijkheid om psychosociale hulp te krijgen.
http://www.ghorfryslan.nl/sjablonen/4/infotype/news/item/view.asp?objectID=7184