Is dat ook daadwerkelijk zo? Hoe is dat meetbaar, zijn hier statieken of gegevens van? Op welke manier zouden ze "achter lopen" en waar haal je deze stelling vandaan?
De opleiding van de "basis"ambulance (twee ambulanciers) is maar 160 uur opleiding... (dus ja, veel lager)
(belangrijke opmerking: op vele plaatsen vind je ook al verpleegkundigen (al of niet met BANABA spoed en intensieve) op de ambulance (vertrekkende vanop spoed, prive diensten, brandweerdiensten) => regionaal verschillend/geen uniforme protocollen(PIT: wel nationale protocollen))
Een stukje wordt dit gecompenseerd doordat in iedere stad wel een mug beschikbaar is (bij wijze van spreken vind je om de 20 - 30 km wel een mug)
Laatste nieuwe is het PIT (paramedisch interventieteam): Op dit moment is dit nog een proefproject. Dit is een ambulance die vertrekt van op een spoedgevallendienst (1 ambulancier en 1 verpleegkundige spoed). Deze ambulance werkt ook onder nationale protocollen (wel minder uitgebreid als LPA7).
PIT is als het ware een "light" versie van een Nederlandse ambulance (beetje oneerbiedig geschreven wel voor PIT)
Samengevat: De BLS - ambulances hebben een relatief laag opleidingsniveau. Dit wordt wel gecompenseerd door een groot netwerk van ALS-hulverleners (MUG).
Men heeft nu wel ontdekt dat een MUG duur is (urgentievpk en urgentiearts) + in vele gevallen is een arts ter plaatse niet nodig (vb hypoglycemie) en is men gestart met proefproject PIT (minder duur, vangt leegte tussen ambulance (bls) en mug (als) op, MUG meer beschikbaar voor echte ALS)