Korpschef en minister pleiten voor aanpassing strafrecht bij geweldsaanwending door politieambtenaar

Auteur Topic: Korpschef en minister pleiten voor aanpassing strafrecht bij geweldsaanwending door politieambtenaar  (gelezen 6883 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Gele wagen

  • Ex Militair, weginspecteur RWS
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 173
Citaat van: DKAG link=msg=1371878 date=1441952372
Welke aanpassing dan ook zal dit niet anders maken. Individuele vervolging zal altijd mogelijk blijven.

Dat zal inderdaad altijd blijven. Zou al mooi zijn als de er al iets veranderd. Het feit dat in Nederland zoveel administratie moet worden opgemaakt bij het alleen al uit het holster halen van het vuurwapen. In veel andere landen geld dit nog niet als gebruik van het vuurwapen. Eenieder die een vuurwapen mag gebruiken weet donders goed wanneer hij dit doet en wat de gevolgen hiervan kunnen zijn. De opleiding maakt dit overal duidelijk.
Indien het wapen niet daadwerkelijk gebruikt is om een schot af te geven,maar alleen als voorzorg voor eigen veiligheid.Moet er daarna niet te veel kostbare inzet tijd verloren gaan aan de Nederlandse bureaucratie.


ronaldod

  • VP Midden-Nederland
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 107
Reactie #21 Gepost op: 3 mei 2016, 17:03:59


http://www.telegraaf.nl/binnenland/25719089/__Agent_niet_langer_verdachte_na_geweld__.html


Citaat
DEN HAAG - Politieagenten worden voortaan niet meer automatisch bestempeld als verdachte als ze geweld hebben gebruikt. Een wetsvoorstel daarvoor heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag voor advies gestuurd naar onder meer de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

„Uitgangspunt is om recht te doen aan en meer rekening te houden met de speciale en vaak kwetsbare positie van de politieagent”, aldus Van der Steur. „Het wetsvoorstel garandeert ook dat goed en gedegen onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het gebruik van geweld en naar de vraag of volgens de regels is gehandeld.”

Regeringspartij VVD noemt het goed om agenten niet langer als een willekeurige verdachte te behandelen. „Natuurlijk moet bij ieder incident opnieuw zorgvuldig worden gekeken of de agent juist gehandeld heeft, maar de VVD vindt niet dat een agent in de tussentijd in het beklaagdenbankje moet zitten”, aldus het liberale Kamerlid Ockje Tellegen in een reactie. „Ze gaan niet van huis in de ochtend met het voornemen om hun wapen te trekken. Agenten gelijk behandelen als criminelen doet dan ook geen recht aan hun speciale positie.”


zwelgje

  • Burger met bijzondere interesse in wetgeving en organisatie structuren
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,077
Reactie #22 Gepost op: 3 augustus 2016, 09:24:18
Citaat van: ronaldod link=msg=1422018 date=1462287839
Een wetsvoorstel daarvoor heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) dinsdag voor advies gestuurd naar onder meer de Raad voor de rechtspraak en het Openbaar Ministerie.

Het concept wetsvoorstel is hier te vinden : https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2016/05/03/concept-wetsvoorstel-geweldsaanwending-opsporingsambtenaar

De reactie van de Raad voor de rechtspraak:
De Raad voor de rechtspraak heeft veel vragen over speciale wetsartikelen voor politiemensen die geweld gebruiken. De minister van Veiligheid en Justitie wil de wet wijzigen omdat zij voor hun werk soms geweld moeten gebruiken en dan vaak worden behandeld als verdachte. De Raad voor de rechtspraak heeft daar begrip voor, maar denkt niet dat de wijziging dit oplost. Dat blijkt uit het advies van de Raad over het wetsvoorstel geweldsaanwending opsporingsambtenaar U verlaat Rechtspraak.nl .

Teneur wetsvoorstel
Geweld van politiemensen of andere opsporingsambtenaren leidt soms tot verwonding of de dood van mensen die worden overmeesterd. De agenten moeten dan niet als verdachten worden aangemerkt, is de teneur van het wetsvoorstel. Want waar andere mensen op de vlucht kunnen slaan in noodsituaties, worden zij geacht in te grijpen. Dat levert risico’s op die politiemensen in een kwetsbare positie brengen.

Nieuw delict
Vervolging voor mishandeling of doodslag is dan niet passend, vindt de minister. Hij stelt voor het strafrechtelijk onderzoek te vervangen door een feitenonderzoek. Mocht daaruit blijken dat een agent onrechtmatig geweld heeft gebruikt, dan kan hij worden vervolgd voor een nieuw in te voeren strafbaar feit: schending van de geweldsinstructie.

Symbolisch
Dat de minister meer erkenning wil voor de bijzondere positie van politiemensen, kan de Raad goed volgen. Maar het is de vraag of de nieuwe regels beter uitpakken dan nu. In de wet staat al dat ‘hij die een feit begaat ter uitvoering van een wettelijk voorschrift’ niet strafbaar is. Een nieuwe uitzondering voor politiemensen voegt volgens de Raad niets toe. Het wetsvoorstel lijkt vooral symbolisch te zijn.

Eerder strafbaar
Het nieuwe wetsartikel over schending van de geweldsinstructie kan ertoe leiden dat politiemensen juist eerder strafbaar zijn, waarschuwt de Raad. Schuld aan schending is straks al genoeg voor een veroordeling, terwijl bij mishandeling of doodslag ook moet worden aangetoond dat de dader uit was op letsel of overlijden van het slachtoffer.

Feitenonderzoek
Ook het nieuwe ‘feitenonderzoek’ roept vragen op. Agenten die geweld toepassen worden in dit wetsvoorstel niet als verdachten bestempeld, maar krijgen wel – deels – dezelfde rechten. Hetzelfde geldt voor onderzoeksbevoegdheden. Die zijn bijna hetzelfde als in een strafrechtelijk onderzoek, maar telefoons afluisteren is bijvoorbeeld niet toegestaan. Die onduidelijkheid schept verwarring, ook over de rechten van slachtoffers.

Het volledige advies bevindt zicht hier: https://www.rechtspraak.nl/SiteCollectionDocuments/2016-14-Advies-conceptwetsvoorstel-geweldsaanwending-opsporingsambtenaar.pdf (Opent PDF)
Als je niet veel onthoudt, kan je ook niet veel vergeten