Bereikbaarheidsanalyse SEH 2011

Auteur Topic: Bereikbaarheidsanalyse SEH 2011  (gelezen 3435 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 2 augustus 2011, 08:24:14
De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

Datum 18 juli 2011

Betreft Bereikbaarheidsanalyse 2011

Geachte voorzitter,
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft onlangs het onderzoek naar de bereikbaarheid van de spoedeisende hulp in Nederland afgerond. Ik heb uw Kamer de resultaten van dit onderzoek toegezegd. Bijgaand treft u het onderzoeksverslag aan.
Het onderzoek laat zien dat tussen 2008 en 2011 het aantal ‘volledige’ afdelingen Spoedeisende Hulp (SEH’s) waarbij 24 uur per dag en 7 dagen per week openstelling is en acht poortspecialismen worden aangeboden, terug is gelopen van 104 naar 67. De voornaamste reden van deze afname is de concentratie van de spoedeisende zorg. De resultaten tonen dat de spreiding van deze 67 SEH’s zodanig is dat 99,1% (2008: 99,6%) van de inwoners van Nederland binnen 45 minuten per ambulance naar een SEH kan worden vervoerd. Dit betekent dat 0,86% (142.300) van de mensen niet binnen de normtijd een SEH kunnen bereiken. Hiervan woont circa 0,15% (24.115) op de Waddeneilanden.
Naast de 67 volledige SEH’s zijn er ook SEH’s die één of meer van de acht poortspecialismen niet of niet 24x7 uur aanbieden. Dit zijn de onvolledige SEH’s. In de bovengenoemde cijfers zijn deze SEH’s niet meegenomen, terwijl ze in de praktijk een belangrijke functie vervullen. Wanneer in de berekeningen ook de 32 onvolledige SEH’s worden meegenomen, stijgt het percentage van het aantal mensen dat binnen 45 minuten per ambulance naar een SEH kan worden vervoerd naar 99,7%. In dit geval kan dan 0,28% van de mensen (47.000) niet binnen de normtijd een SEH bereiken.
Van de 99 volledige en onvolledige SEH’s bieden 84 locaties 24x7 uur klinische verloskunde aan. Met dit aantal locaties kan eveneens 99,7% van het aantal mensen binnen 45 minuten de acute verloskundige zorg bereiken.

Hoogachtend,
de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
mw. drs. E.I. Schippers




RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #1 Gepost op: 2 augustus 2011, 08:24:39
Inleiding
Het ministerie van VWS heeft het RIVM gevraagd een doorrekening te maken van de bereikbaarheid van de afdelingen Spoedeisende Hulp in Nederland volgens de methodiek van de ‘gevoelige ziekenhuizen’. Deze methodiek gaat uit van een bereikbaarheidsmodel waarbij een ambulance met spoed naar een plaats van incident rijdt, een patiënt in de ambulance overbrengt en vervoert naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis met een afdeling Spoedeisende Hulp (SEH). Om de bereikbaarheid te beoordelen wordt uitgegaan van een norm, die zegt dat volgens dit model iedereen binnen 45 minuten naar een SEH vervoerd moet kunnen worden. De term ‘gevoelig’ is een aanduiding voor een ziekenhuis en geeft aan dat sluiting van de SEH van het betreffende ziekenhuis tot gevolg heeft dat een aantal mensen niet meer binnen de norm naar een SEH vervoerd kan worden.
De laatste doorrekening van de bereikbaarheid van SEH’s in Nederland volgens dit model was in 2008 (briefrapportnummer 270142001, 16 april 2008). In dat onderzoek was ook een doorkijk naar de situatie in Zeeland gemaakt. Later dat jaar zijn extra berekeningen gemaakt voor het oplossen van bereikbaarheidsproblemen in Zeeland en Flevoland met behulp van extra ambulancestandplaatsen (briefrapportnummer 270142002, 16 oktober 2008). In 2010 is een nadere analyse gedaan van de bereikbaarheid van SEH’s in de regio Oost-Groningen (bijlage bij brief 105/2010/HvO/GJK/ms, 9 juli 2010).
Dit verslag betreft een actualisatie van de bereikbaarheidsanalyse van SEH’s in Nederland met als peilmoment april 2011.

Vraagstelling

De vraagstelling is tweeledig:
1. Welke ziekenhuislocaties met een afdeling voor spoedeisende hulpverlening zijn ‘gevoelig’ en voor hoeveel inwoners van Nederland geldt dit?
2. Welke ziekenhuislocaties met een afdeling voor spoedeisende klinische verloskunde zijn ‘gevoelig’ en voor hoeveel inwoners in Nederland geldt dit?

Conclusie
Ten opzichte van 2008 is het aantal SEH’s dat 24 uur per dag en 7 dagen per week klinische zorg levert door de 8 poortspecialismen teruggelopen van 104 naar 67. De afname is veroorzaakt door een aantal factoren. Er zijn in deze periode fusies van ziekenhuizen geweest die gepaard gingen met een concentratie van SEH-functies. Er is ook nieuwbouw geweest, waarbij meerdere ziekenhuislocaties zijn samengegaan op één nieuwe locatie. Er zijn SEH-functies van meerdere locaties van een ziekenhuis geconcentreerd op één locatie en er zijn ziekenhuizen gesloten. Bij een aantal SEH’s was er onvoldoende vraag naar bepaalde specialismen, waardoor het aanbod van deze specialismen is weggevallen.
Uit de bereikbaarheidsanalyse blijkt dat, uitgaande van de 67 volledige SEH’s en 196 standplaatsen in de ambulancezorg, 142.300 inwoners, 0,86% van de totale bevolking, niet binnen 45 minuten met een ambulance naar een SEH vervoerd kan worden. Wanneer in de bereikbaarheidsanalyse ook de 32 onvolledige SEH’s worden meegenomen, is dit aantal 47.000 en wanneer wordt gerekend met de 84 SEH’s die 24 uur per dag en 7 dagen per week klinische verloskunde aanbieden zijn er 56.400 inwoners die niet binnen 45 minuten een SEH kunnen bereiken. De meeste mensen in onbereikt gebied wonen op de Waddeneilanden of in een aantal dun bevolkte gebieden van Nederland, zoals een aantal natuurgebieden of gebieden in de grensstreken met België en Duitsland.
De analyse wijst een aantal SEH’s aan die belangrijk zijn voor de bereikbaarheid, de gevoelige ziekenhuizen. Als deze SEH’s sluiten neemt het aantal mensen dat niet binnen 45 minuten een SEH kan bereiken toe. Uitgaande van 67 volledige SEH’s zijn er 34 gevoelige ziekenhuizen, bij 99 volledige en onvolledige SEH’s zijn er 26 gevoelige ziekenhuizen en uitgaande van de 84 SEH’s met 24 x 7 uur klinische verloskunde zijn er 25 gevoelige ziekenhuizen.
http://www.rijksoverheid.nl/bestanden/documenten-en-publicaties/rapporten/2011/07/18/onderzoeksverslag-bereikbaarheidsanalyse-2011/onderzoeksverslag-bereikbaarheidsanalyse-2011.pdf


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #2 Gepost op: 2 augustus 2011, 08:25:42
SEH-rapport RIVM onzorgvuldig

Auteur Heleen Croonen

Het RIVM-rapport dat aantoonde dat SEH-afdelingen niet volledig zijn, bevat missers. Menno Gaakeer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en SEH-arts reageert samen met SEH-artsen Sjors van Lieshout en Tom Boeije in een kritische brief op het rapport dat het RIVM in juni publiceerde.
Het instituut ziet een sterke vermindering in de volledige beschikbaarheid van acht poortspecialismen per SEH-afdeling. Er zijn maar 67 volledige SEH-afdelingen, terwijl dat er in 2008 nog 99 waren. Volgens Gaakeer heeft het RIVM een arbitraire keuze gemaakt voor de acht poortspecialismen interne geneeskunde, chirurgie, gynaecologie/obstetrie, kindergeneeskunde, neurologie, kno-heelkunde, oogheelkunde en dermatologie. Relevante poortspecialismen zoals cardiologie en orthopedie ontbreken, aldus de SEH-artsen.

Verder is de SEH-post van het Westfriesgasthuis als ‘onvolledig’ aangemerkt, terwijl dat ziekenhuis juist heel goed bezig is met 24-uursbeschikbaarheid van gecertificeerde SEH-artsen. Belangrijk, want daardoor kunnen altijd werkafspraken met de afdelingen worden gemaakt. ‘Nu moeten ziekenhuizen bij afwezigheid van de SEH-arts terugvallen op oude systemen als inzet van de a(n)iossen’, aldus Gaakeer.

Uit de arbeidsmarktmonitor van Medisch Contact het tweede kwartaal van 2011 blijkt dat de SEH-artsen de meeste vacatures per honderd leden van de beroepsgroep tellen. Lees meer in het artikel over de arbeidsmarktmonitor deze week in MC.
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/100364/SEHrapport-RIVM-onzorgvuldig-1.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #3 Gepost op: 2 augustus 2011, 08:27:01
18 juli 2011 publiceerde het RIVM haar bereikbaarheidsanalyse. De uitkomsten zijn gebaseerd op uitgangspunten die op zijn minst toelichting verdienen vanuit het acute perspectief.
Allereerst wordt om de bereikbaarheid te beoordelen uitgegaan van een norm, die zegt dat iedereen binnen 45 minuten naar een SEH vervoerd moet kunnen worden. Het gaat hierbij om een beleidsnorm. De vraag is of deze norm wel op de juiste kwaliteitsargumenten is bepaald. Relevant is dat patiënten voor de betreffende aandoening op tijd én bij de juiste zorgverlener terecht komen. Met een grote variatie aan acute problematiek is één generale norm voor het hele spectrum van acute zorg op inhoudelijke kwaliteitsargumenten moeilijk uit te leggen.
Een tweede uitgangspunt betreft ‘volledige SEH’s’ versus ‘onvolledige SEH’s’. Een bijzonder onderscheid omdat de verdeling van SEH’s juist is gestoeld op basis van acute zorg profielen, die niet limitatief zijn benoemd in de Rapportage werkgroep Kwaliteitsindeling SEH, Spoedeisende Hulp: Vanuit een stevige basis (oktober 2009). Het rapport van het RIVM spreekt in het geheel niet over deze indeling. Daarnaast wordt een ‘volledige SEH’gebaseerd op acht poortspecialismen: interne geneeskunde, chirurgie, gynaecologie/obstetrie, kindergeneeskunde, neurologie, KNO-heelkunde, oogheelkunde en dermatologie. De basis waarop deze selectie tot stand is gekomen is onduidelijk en ons inziens ontbreken relevante poortspecialismen zoals o.a. urologie, cardiologie, orthopedie en maag-, darm- en leverziekten. Los hiervan gaat het rapport voorbij aan de ontwikkeling van het vak Spoedeisende Geneeskunde welke de afgelopen 10 jaar vorm heeft gekregen in Nederland. Laat ons het Westfriesgasthuis als voorbeeld nemen, een volgens het rapport ‘onvolledige SEH’, maar wel een van de weinige ziekenhuizen die, in tegenstelling tot de meerderheid van de ‘volledige’ SEH’s, er in zijn geslaagd hun acute poort 24 x 7 x 365 te bemannen met opgeleide en gecertificeerde SEH-artsenKNMG.
Los van deze punten suggereert het rapport dat het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen niet meer over een SEH beschikt. Het tegendeel is waar.
Afdelingen SEH vormen een vangnet voor acute zorg in Nederland voor patiënten, maar ook voor huisartsen met acute zorgvragen en geneeskunde in geval van rampen. Een groot goed in ons zorgbestel waar we, wanneer we discussiëren over kwaliteit en doelmatigheid enerzijds en toegankelijkheid anderzijds, zorgvuldig mee om moeten gaan, ook in analyses.
24 juli 2011 Menno Gaakeer, Sjors van Lieshout en Tom Boeije, SEH-artsen KNMG.
http://medischcontact.artsennet.nl/web/file?uuid=d6fe6d34-1776-46c4-b852-755dcddd04f1&owner=51a450ed-f676-4e2b-8f2a-c134c0fcfa31


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #4 Gepost op: 15 augustus 2011, 12:44:05
RIVM betreurt verwarring SEH’s
Of een afdeling Spoedeisende Hulp ‘volledig’ of ‘onvolledig’ is, zegt niets over de kwaliteit van zorg, enkel over de aanwezigheid van acht poortspecialismen, verklaart onderzoeker Geert Jan Kommer van het RIVM in een brief.
SEH-artsen en ziekenhuisvereniging NVZ hadden stevige kritiek op het gebruik van de term ‘onvolledige SEH’ in het rapport naar de bereikbaarheid van SEH’s van het RIVM. Zij stelden de criteria ter discussie.  
Onderzoeker Kommer betreurt de verwarring en erkent dat de keuze voor de acht poortspecialismen misschien beter kan. ‘De eisen voor een basis-SEH zijn nog niet volledig’, aldus Kommer en hij wijst op een advies dat de Gezondheidsraad eind dit jaar zal uitbrengen over de noodzakelijke achtervangfuncties voor de SEH.
Verder liet een SEH-arts uit het Franciscus Ziekenhuis weten dat ze niet waren gebeld voor het onderzoek, maar wel ‘onvolledig’ bleken te zijn. Het RIVM trekt zich deze kritiek aan en zal de methode van het nabellen tegen het licht houden.
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/100743/RIVM-betreurt-verwarring-SEHs.htm