Preparatie op bosbranden

Auteur Topic: Preparatie op bosbranden  (gelezen 14748 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #10 Gepost op: 24 november 2012, 17:01:39
Hout sprokkelen moet weer mogen

NOORD-VELUWE - Burgers zouden weer hout moeten kunnen sprokkelen in de Veluwse bossen. Zo halen ze veel brandstof weg uit het bos waardoor bij een natuurbrand grondvuur zich minder snel kan verspreiden.
Dit is een van de (kostenloze) maatregelen die wordt voorgesteld in het eindadvies van proefproject 'Natuurbrandpreventie Epe en Nunspeet'. Beide gemeenten hebben samen met de veiligheidsregio (VNOG) en de provincie in beeld gebracht op welke wijze door preventieve maatregelen het risico op natuurbranden kan worden verkleind. Het risico op onbeheersbare natuurbranden blijkt, aldus de samenstellers van de rapportage, op de Veluwe hoog te zijn. Dit komt vanwege de grote oppervlakten aaneengesloten terrein met brandbare vegetatie zoals naaldhout en heide.

Een van de eerste maatregelen die worden aanbevolen om het risico van onbeheersbare natuurbranden te verkleinen, is bermbeheer. Met name langs de wegen en fietspaden wordt door de onderzoekers bermbeheer als een goede maatregel gezien.

Ook zouden schouwpaden langs het spoor en de calamiteitenpaden opnieuw gesnoeid en berijdbaar moeten worden gemaakt. Deze paden zouden tevens gebruikt kunnen worden als vluchtroutes voor recreatiebedrijven in deze regio. Het begrazen van heide door een schaapskudde wordt ook als een vorm van begrazingsbeheer gezien. Nu is er ook nog een tekort aan bluswater(voorzieningen) op de Veluwe. Gevolg is dat tijdens een natuurbrand brandweerauto's het water over grote afstanden moeten vervoeren. Hiermee gaat volgens de onderzoekers veel tijd verloren die beter zou kunnen worden benut met het daadwerkelijk blussen van de brand. Een ideale situatie zou zijn dat er om de drie kilometer een bluswatervoorziening (bijvoorbeeld een brandput) ligt. Er is echter een bijkomend probleempje: het grondwater op de Veluwe zit op verschillende plekken erg diep. Daarvoor zijn de huidige pompen van de brandweer niet geschikt. Gepleit wordt in dat verband voor de inzet van mobiele buispompen.

In het kader van preventie is het ook van groot belang dat mensen in het gebied bereikbaar zijn. Er blijken nu nog zogeheten blinde vlekken in het mobiele telefoonnetwerk te zijn. Dat betekent dat het voor hulpdiensten moeilijker is om in geval van calamiteiten mensen in het natuurgebied snel te alarmeren en te bereiken.

http://www.destentor.nl/regio/epevaassen/12073999/%27Hout-sprokkelen-moet-weer-mogen%27.ece


Danny722

  • Manschap A
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,085
Reactie #11 Gepost op: 27 november 2012, 20:01:20
Nu is er ook nog een tekort aan bluswater(voorzieningen) op de Veluwe. Gevolg is dat tijdens een natuurbrand brandweerauto's het water over grote afstanden moeten vervoeren. Hiermee gaat volgens de onderzoekers veel tijd verloren die beter zou kunnen worden benut met het daadwerkelijk blussen van de brand. Een ideale situatie zou zijn dat er om de drie kilometer een bluswatervoorziening (bijvoorbeeld een brandput) ligt. Er is echter een bijkomend probleempje: het grondwater op de Veluwe zit op verschillende plekken erg diep. Daarvoor zijn de huidige pompen van de brandweer niet geschikt. Gepleit wordt in dat verband voor de inzet van mobiele buispompen.

http://www.destentor.nl/regio/epevaassen/12073999/%27Hout-sprokkelen-moet-weer-mogen%27.ece

Uiteraard is het het nodige contact tussen de verschillende natuurbrandregio's. Wat dat betreft is Utrecht de voorloper met de Bronpompunits (BPH), naar het voorbeeld van een haakarmbak van de brandweer Soest. Hiermee kan water van grote diepte uit de grond gehaald worden. Op dit moment staan er twee van deze BPH's in de regio. Zij kunnen ingezet worden op een geboorde put (er zijn extra geboorde putten geslagen, speciaal voor de bronpompen), maar hebben ook een eigen waterbuffer voor de eerste klap.

Omdat er ook nog twee watertankhaakarmbakken (WTH - 12.000 liter) en twee waterbassinhaakarmbakken (WBH 24.000 liter) in de regio staan kan er op verschillende manieren een snelle waterwinning gerealiseerd worden. De bronpomp kan water oppompen, waarna de WTH gaat pendelen naar de WBH of direct leegt bij de TS'en; de bronpomp kan water oppompen, waarna met behulp van het grootwatertransport een leiding naar de WBH wordt gelegd zodat er een constante aanvoer van bluswater is of de bronpomp en watertankhaakarmbak kunnen gaan pendelen en/of het waterbassin vullen.

Kortom; de ideeën en goede oplossingen voor het probleem met het bluswater zijn er al wel, nu nog uitvoeren...
VRU - Post Den Dolder / Post Zeist Grote interesse brandweerkunde en natuurbrandbestrijding


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #12 Gepost op: 7 maart 2013, 20:40:47
Eén vuist tegen natuurbranden Veluwe

De Veluwe is één van de mooiste stukjes Nederland, maar ook één van de gevoeligste plekken voor natuurbranden.

En de combinatie van veel toeristen en een natuurbrand is geen gelukkige. Helaas doen zich ieder jaar wel kleinere of soms grotere natuurbranden voor. Op 27 februari opende burgemeester Berends een bijeenkomst van (recreatie-) terreineigenaren en vertegenwoordigers van gemeente, politie en brandweer op Vakantiepark Het Lierderholt. Met elkaar spraken zij elkaar over onder andere de risico’s, over maatregelen die je vooraf (preventief) en tijdens een brand kunt nemen. Iedereen is er van doordrongen dat als een brand daadwerkelijk ‘onbeheersbaar’ is, het echt aankomt op snelle en duidelijke acties, waarbij het volstrekt helder is wie waarvoor verantwoordelijk is.


Natuurbranden reëel risico

Met name tussen begin maart en juni, als de sapstromen van bomen nog niet op gang zijn gekomen en wanneer het langere tijd droog is, is de kans op een natuurbrand reëel. In dit deel van het land wordt al enige tijd gewerkt met de ‘Natuurbrandthermometer’. Afhankelijk van de situatie in de natuur geldt code groen, geel, oranje of rood. Iedere kleur geeft aan wat wel en niet toegestaan is in de natuur. Houtskool-barbecuen, open vuren en vuurkorven zijn bij code oranje al verboden. Op www.natuurbrandgevaar.nl is te zien welke code actueel is.

Bron+meer http://www.apeldoorn.nl/ter/Actueel/Actueel-2013/Actueel-2013-Maart/En-vuist-tegen-natuurbranden-Veluwe.html


Firefighter1970-b.d.

  • Belangstellende
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,293
Reactie #13 Gepost op: 7 maart 2013, 21:07:49
Preventieve brand op schietkamp Harskamp

HARSKAMP - Woensdag 6 maart werd op het Infanterie Schietkamp (ISK) in Harskamp preventief brand gesticht.

Het ASK en het ISK infanterie schietkamp in Harskamp worden door Defensie stelselmatig platgebrand om spontane branden ontstaan door schietoefeningen te voorkomen. Het preventief branden voorkomt dat er grote brandbare vegetatie ontstaat. Mits de condities goed zijn wordt een blok grond eens in de 13 jaar gebrand, dit met het oog op de natuurwaarden. Deze condities luisteren zeer nauw, heidestruiken en grassen moeten droog zijn terwijl de ondergrond nat of bevroren moet zijn. De wind met windkracht 2 tot 4 moet uit de goede hoek komen, enzovoort. Om toch eventuele spontane branden te kunnen blussen heeft Defensie daarnaast het ASK voorzien van een professionele brandweerorganisatie, bestaande uit 18 man, die zo'n 300 tot 400 keer per jaar uitrukt.

Deze vorm van brandpreventie werkt beter dan het traditionele plaggen. Door het gecontroleerd branden blijft de humuslaag nagenoeg intact en vormt de as een buffer die voorkomt dat de bodem zuur wordt, iets wat met plaggen wel het geval zou zijn. De karakteristieke vorm van heide die daardoor het gevolg is zorgt ervoor dat er op het ISK en ASK zeldzame planten groeien. Op het ASK staat de grootste populatie Valkruid van Nederland, dit is een soort die op de Rode Lijst staat. Inmiddels heeft het kruid op het ASK al 50.000 bloeistengels gevormd.



Bron tekst en foto's www.112ede.nl / fotograaf Florus van den Berg
Meer  foto's op


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #14 Gepost op: 10 maart 2013, 11:10:20
De ervaringen van bestuurders met een natuurbrand. Wat doet het met je?
NatuurbrandenIFV
 Gepubliceerd op 7 mrt 2013

Op 7 maart 2013 vond in de Generaal Majoor Kootkazerne te Stroe het Landelijk Congres Natuurbranden 2013 plaats.

Alle kennis over natuurbranden - die in de afgelopen jaren is ontwikkeld - kwam daar samen en werd gedeeld.

In workshops. In plenaire sessies. En op dit YouTube-kanaal...

Wim van de Donk is commissaris van de Koningin in Noord-Brabant en maakte 2 grote natuurbranden mee.

Hetty Hafkamp, burgermeester in Bergen, maakte meer dan 100 natuurbranden mee.

Chris Kalden, directeur van Staatsbosbeheer, en Guido van Woerkom (hoofddirecteur ANWB) weten wat een natuurbrand met een gebied en zijn bestuur kan doen.

Zij zijn ervaringdeskundigen en vertellen tezamen in deze video wat de impact van die branden op hen als bestuurder is geweest.

Deze video was openingsfilm van het congres.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.infopuntnatuurbranden.nl.