Ik begrijp er uit dat het bijv. een mbo-v is met één jaar werkervaring op de oncologie, anderhalf jaar op een SEH heeft gewerkt en na diploma solideerde.
Met andere woorden: Een MBO-V opleiding op bijvoorbeeld oncologie snel aangevuld met een opleiding SEH is na ontvangst van je diploma SEH genoeg om te solliciteren. Wel is het overigens zo dat er bij het aanbod natuurlijk wel gekeken zal worden naar kandidaten die meer ervaring op een relevante afdeling hebben. Maar ingegeven door schaarste zie je hier al een klein stukje devaluatie ontstaan.
Hier wil ik toch even op reageren, want dit is "normaal"
Ik ervaar dit niet als afwijkend hoor, maar iets wat al een aantal jaren speelt. Veel "jong" gediplomeerde SEH verpleegkundigen stromen door. Ik denk dat jij met snel bedoeld wat ik zo juist schrijf
. Om niet een verkeerd beeld te schetsen de SEH opleiding duurt ander half jaar (BBIC tevens ook ander half en anesthesie 4 jaar (HBO opleiding)
Terecht dat jonge mensen zich verder willen ontwikkelen. Als je nu al ziet dat vroeger "wachtlijsten"bestonden voor een gespecialiseerde opleiding en nu is het steeds moeilijker een geschikte kandidaat te vinden en die doorstroom mis je nu ook naar de ambulance.
Met andere woorden....het wordt steeds moeilijker om aan personeel te komen, vandaar ook dat het differentiëren een oplossing biedt binnen dit probleem. ( o.a. het starten van een nieuwe opleiding als BMH)
Onder meer ook door de B ritten door zorgambulances te regelen. De competenties voor deze groep verpleegkundigen kan veel lager, dan de eisen die gesteld worden aan een AVK.
Als ik mag stellen dat het om een financieel probleem gaat( bang wel dat de discussie afbuigt
) denk ik wel de spijker ermee op zijn kop te slaan.
Als je ziet welk studie traject iemand doorlopen heeft, kan ik een héél groot stuk frustratie van die betreffende groep goed begrijpen.
Iemand die een HBO diploma heeft behoord daar ook naar te verdienen.
Iemand die vroeger de A + de B verpleegkundige opleiding heeft gedaan ( zowat dus 8 jaar gestudeerd heeft) daarna nog een IC opleiding ( anderhalf jaar) + een SOSA is nog steeds niet op HBO
erkend niveau.
De dosis ervaring die zo iemand met zich mee brengt, wordt niet mee genomen in een financiële berekening.
Wij moeten er met elkaar juist voorzorgen om jonge mensen enthousiast te krijgen voor de zorg. Door te differentiëren en een juist aanpak vanuit de praktijk door iemand aan de hand te nemen en juist op te leiden na afstuderen en niet af te branden ( want ja, dat zijn ook de praktijken momenteel ) dan kan iemand vanuit een lager niveau doorstromen
dus...misschien door een te roze bril kijkende....differentiatie binnen de zorg, is zo gek nog niet voor de toekomst als je controle op je zorg wil houden ( en je personeel die beloning geeft die ze verdienen
)