GRIP 3 (meisje overleden en 4 kinderen gewond na instorten dugout) Mounewei - Twijzel 21-05-2014

Auteur Topic: GRIP 3 (meisje overleden en 4 kinderen gewond na instorten dugout) Mounewei - Twijzel 21-05-2014  (gelezen 33924 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Nazorg ongeval Twijzel(26-05-2014)

http://www.achtkarspelen.nl/actueel/alle-nieuwsberichten_257/item/nazorg-ongeval-twijzel_9106.html

Woensdag 21 mei is een zwarte dag voor onze gemeenschap. ’s Middags stortte op sportpark De Moune in Twijzel een dug-out in. Daarbij is een 10-jarig meisje om het leven gekomen.

De dug-out stortte in tijdens een korfbaltoernooi. Hier deden zo'n duizend kinderen tussen de 6 en 11 jaar aan mee van basisscholen uit de gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel, Kollumerland c.a. en Tytsjerksteradiel.

Vrijdag 23 mei is het plan van aanpak vastgesteld voor de nazorg van het ongeval met de dug-out in Twijzel. In de nazorgfase doet de gemeente met haar partners alles wat nodig is om de slachtoffers en betrokkenen te helpen bij het dragen en verwerken van het leed en afhandelen van de gevolgen van het ongeluk.

Partners van de gemeente zijn Slachtofferhulp, GGD Fryslân, School maatschappelijk werk, de kerkengenootschappen in Achtkarspelen, het Centrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen en de huisartsen. De gemeente wil de betrokkenen van het ongeval niet overspoelen met hulpverlening, maar passende hulp bieden die aansluit bij de behoefte.

Slachtofferhulp
Slachtofferhulp Nederland is er voor alle nabestaanden, getuigen en andere betrokkenen. Slachtofferhulp biedt praktische adviezen en emotionele steun. Telefoonnummer van slachtofferhulp is 0900 - 0101 (bereikbaar binnen kantooruren). Voor meer informatie kijkt u op www.slachtofferhulp.nl.

Contact met de gemeente
U kunt alle vragen over nazorg mailen naar nazorg@achtkarspelen.nl. Deze mails worden tijdens kantooruren beantwoord.
Voor praktische vragen neemt u contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0511.

Handvatten voor ouders bij een schokkende gebeurtenis
Als uw kind betrokken is geweest bij het ongeval in Twijzel kan het zijn dat hij/zij last krijgt van stressreacties. Stressreacties zijn bijvoorbeeld: herbeleven van de gebeurtenis, vermijdingsgedrag, prikkelbaar zijn en lichamelijke reacties. Het Centrum voor Jeugd en Gezin biedt een aantal handvatten over hoe u hier als ouder mee om kunt gaan. Deze informatie vindt u op www.cjgachtkarspelen.nl.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Ernstig ongeval tijdens korfbaltoernooi in Twijzel

http://www.brandweer.nl/fryslan/actueel/nieuws-fryslan/@39172/ernstig-ongeval/

Woensdagmiddag 21 mei is op sportpark De Moune in Twijzel een dug-out ingestort. Daarbij is een 10-jarig meisje om het leven gekomen. De dug-out stortte in tijdens een korfbaltoernooi. Hier deden zo'n duizend kinderen tussen de 6 en 11 jaar aan mee van basisscholen uit de gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel, Kollumerland en Tytsjerksteradiel.

Op het moment van het ongeluk zaten 8 kinderen in de dug-out. Daarvan raakten er 5 gewond  waarvan 2 ernstig. Eén van de zwaargewonden, een meisje van 10 jaar, werd met de traumahelikopter naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht. Zij is aan haar verwondingen overleden. De andere 4 gewonde kinderen werden  per ambulances naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving overgebracht. De vijf slachtoffers zijn allemaal leerlingen van cbs De Bernebrêge uit Surhuisterveen.

Grip 3
Brandweer Fryslân kreeg de melding om half 4 's middags binnen. De korpsen uit Dokkum, Drachten, Zwaagwesteinde en Drogeham werden ingezet. Daarnaast was er inzet van zes ambulances, één traumahelikopter en de politie. Het incident werd opgeschaald naar een Grip 3-situatie omdat het basisscholen uit verschillende gemeenten betrof. Door op te schalen konden processen opgestart worden om slachtofferhulp en nazorg snel en zorgvuldig aan te bieden.

Slachtofferhulp
Vanwege de grote impact die het ongeluk heeft op alle betrokkenen is er in een vroeg stadium slachtofferhulp aangeboden. Betrokkenen konden daarvoor terecht op drie locaties: in de kantine van het sportpark De Moune in Twijzel, in het dorpshuis De Bining in Twijzel en op de basisschool van de slachtoffers De Bernebrêge in Surhuisterveen.

Nazorg
Om 19:00 uur heeft burgemeester Gerben Gerbrandy van de gemeente Achtkarspelen een persconferentie gegeven. Hij gaf daarin aan op welke wijze nazorg is geregeld voor de leerlingen en leerkrachten bij de verwerking van deze gebeurtenis. De website van de gemeente Achtkarspelen geeft informatie over dit traject. Betrokkenen kunnen ook bellen met Slachtofferhulp 0900-0101.

Informatiebijeenkomsten
Donderdagavond 22 mei zijn er informatiebijeenkomsten voor de inwoners uit de betrokken gemeenten. Informatie over de locatie en tijd wordt bekend gemaakt op de website van de gemeente Achtkarspelen. In de kantine van sportpark De Moune in Twijzel is een condoleanceregister geopend. Dit kan op donderdag 22 mei getekend worden van 8:00 tot 11:00 uur 's morgens en van 15:00 tot 17:00 uur 's middags.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Geen strafrechtelijke vervolging ongeval dug-out Twijzel

Het OM gaat niet over tot vervolging van de gemeente Achtkarspelen of voetbalvereniging SC Twijzel naar aanleiding van het ongeval met de dug-out in Twijzel. De officier van justitie is van oordeel dat er onvoldoende bewijs is om te komen tot het bewijs van schuld in strafrechtelijke zin. Daarnaast is de officier van justitie van mening dat een strafrechtelijke vervolging vanuit maatschappelijk oogpunt geen toegevoegde waarde meer heeft.

Onderzoek
Uit politie-onderzoek en het deskundigenonderzoek door TNO is gebleken dat in oktober 2013 door een storm een boomtak is gevallen op de dug-out van voetbalvereniging SC Twijzel. Een deskundige van TNO heeft vastgesteld dat de daardoor veroorzaakte scheur uiteindelijk de hoofdoorzaak is geweest van het instorten van de dakplaat van de dug-out op 21 mei 2014. Bij dit noodlottig ongeval kwam een 10-jarig meisje te overlijden en raakten vijf andere kinderen gewond. Dat er schade aan de dug-out was ontstaan door de storm van oktober 2013 was zowel bij de voetbalvereniging als bij de gemeente bekend.

Schuldvraag
Het OM heeft zich de vraag gesteld of er sprake is van dood en zwaar lichamelijk letsel door schuld in strafrechtelijke zin. Hiervoor is vereist dat er sprake is van een aanmerkelijke mate van onvoorzichtigheid, die ook nog eens aan de gemeente of de vereniging verwijtbaar moet zijn. Niet iedere fout en niet ieder onvoorzichtig handelen of nalaten leidt tot schuld in strafrechtelijke zin. Uit het onderzoek is komen vast te staan dat zowel de gemeente als de voetbalvereniging hebben nagelaten om over te gaan tot reparatie van de ontstane schade aan de dug-out of tot het nemen van noodmaatregelen. Of dit schuld oplevert in strafrechtelijke zin is echter de vraag. Het OM is van oordeel dat dit niet het geval is. De officier van justitie acht daarbij de kans zeer reëel, dat bij strafrechtelijke vervolging de rechter tot vrijspraak zou komen omdat schuld niet te bewijzen is.

Opportuniteit
Naast onvoldoende bewijs voor strafrechtelijke schuld, zal de zaak ook niet worden voorgelegd aan de rechter omdat vanuit maatschappelijk oogpunt vervolging geen toegevoegde waarde meer heeft. De gemeente heeft zich civielrechtelijk aansprakelijk gesteld voor de ontstane schade en zal alles in het werk stellen deze te voldoen. Voor schadevergoeding via het strafrecht is om die reden geen noodzaak meer. Daarnaast heeft het noodlottige ongeval landelijk veel aandacht gekregen bij sportverenigingen waardoor de veiligheid van dug-outs in het algemeen tegen het licht is gehouden.

Conclusie
Na afweging van alle juridische en maatschappelijke belangen zal het OM de zaak niet voorleggen aan de strafrechter. Dit betekent dat zowel de gemeente Achtkarspelen als het bestuur van voetbalvereniging SC Twijzel niet zullen worden vervolgd. Van deze beslissing zijn de direct betrokken ouders door de officier van justitie in een persoonlijk gesprek op de hoogte gebracht.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Families slachtoffers ingestorte dug-out Twijzel naar rechter

Gepubliceerd: 24 oktober 2014 11:13
Laatste update: 24 oktober 2014 12:46
  
De families van de slachtoffers van het dug-outongeluk in Twijzel stappen naar de rechter om ervoor te zorgen dat de gemeente toch wordt vervolgd.
Hun advocaat vindt dat het Openbaar Ministerie (OM) de gemeente Achtkarspelen uit de wind houdt door geen strafrechtelijke vervolging in te stellen.

Dat zei advocaat Liesbeth Poortman-de Boer vrijdag. Woensdag maakte het OM bekend de gemeente en voetbalvereniging SC Twijzel niet te vervolgen voor het instorten van de dug-out, omdat er onvoldoende bewijs is van schuld.

Volgens Poortman-de Boer is dat onzin. ''De gemeente wist dat de dug-out beschadigd was, maar deed niets.'' De burgemeester had na het ongeluk regelmatig overleg met het OM. Daardoor is er in ieder geval ''de schijn van belangenverstrengeling'', meent Poortman. ''Een andere afdeling van het OM moet deze zaak behandelen.''

lees verder: http://www.nu.nl/binnenland/3911362/families-slachtoffers-ingestorte-dug-out-twijzel-rechter.html
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Geen strafrechtelijke vervolging ongeval dug-out Twijzel(22-10-2014)

Woensdag 21 mei 2014 is een zwarte dag voor de gemeente Achtkarspelen. Het schoolkorfbaltoernooi in Twijzel eindigde in een afschuwelijk drama doordat een dug-out instortte. Bij dit noodlottige ongeval overleed een 10-jarig meisje en raakten vijf andere kinderen gewond.

Het Openbaar Ministerie is gelijk na dit ongeval een grondig onderzoek gestart naar de vraag of er strafrechtelijk gezien sprake is van schuld. Het OM heeft de gemeente woensdagavond 22 oktober op de hoogte gebracht van de uitkomsten van dit onderzoek en burgemeester Gerbrandy het volgende meegedeeld: “Het OM gaat niet over tot vervolging van de gemeente Achtkarspelen of voetbalvereniging SC Twijzel. De officier van justitie is van oordeel dat er onvoldoende bewijs is om te komen tot het bewijs van schuld in strafrechtelijke zin. Daarnaast is de officier van justitie van mening dat een strafrechtelijke vervolging vanuit maatschappelijk oogpunt geen toegevoegde waarde meer heeft.”

De gemeente wil haar verantwoordelijkheid richting de direct betrokkenen blijven nemen. Dit houdt in dat Achtkarspelen de nabestaanden, overige families en de scholen zo goed mogelijk blijft helpen en ondersteunen als daar behoefte aan is. Daarnaast gaat de gemeente samen met de sportverenigingen in Achtkarspelen alles er aan doen om te voorkomen dat zo’n ongeval in de toekomst weer kan gebeuren.

De uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek van het OM hebben lang op zich laten wachten wat voor onrust zorgde bij direct betrokkenen. De gemeente vindt het goed dat de uitkomsten er nu zijn maar het enorme verdriet en gemis blijft.
Samen sterk in de hulpverlening!


Brandpreventje

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,469
Is het niet zo dat je in/onder een dug-out hoort te zitten ipv er op?


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Citaat van: Brandpreventje link=msg=1304047 date=1414170972
Is het niet zo dat je in/onder een dug-out hoort te zitten ipv er op?
Citaat van: Live link=msg=1271018 date=1401182077
Ernstig ongeval tijdens korfbaltoernooi in Twijzel

http://www.brandweer.nl/fryslan/actueel/nieuws-fryslan/@39172/ernstig-ongeval/

Woensdagmiddag 21 mei is op sportpark De Moune in Twijzel een dug-out ingestort. Daarbij is een 10-jarig meisje om het leven gekomen. De dug-out stortte in tijdens een korfbaltoernooi. Hier deden zo'n duizend kinderen tussen de 6 en 11 jaar aan mee van basisscholen uit de gemeenten Achtkarspelen, Dongeradeel, Kollumerland en Tytsjerksteradiel.

Op het moment van het ongeluk zaten 8 kinderen in de dug-out. Daarvan raakten er 5 gewond  waarvan 2 ernstig. Eén van de zwaargewonden, een meisje van 10 jaar, werd met de traumahelikopter naar het Universitair Medisch Centrum Groningen gebracht. Zij is aan haar verwondingen overleden. De andere 4 gewonde kinderen werden  per ambulances naar verschillende ziekenhuizen in de omgeving overgebracht. De vijf slachtoffers zijn allemaal leerlingen van cbs De Bernebrêge uit Surhuisterveen.


Citaat van: Live link=msg=1304015 date=1414163570
Het OM gaat niet over tot vervolging van de gemeente Achtkarspelen of voetbalvereniging SC Twijzel naar aanleiding van het ongeval met de dug-out in Twijzel. De officier van justitie is van oordeel dat er onvoldoende bewijs is om te komen tot het bewijs van schuld in strafrechtelijke zin. Daarnaast is de officier van justitie van mening dat een strafrechtelijke vervolging vanuit maatschappelijk oogpunt geen toegevoegde waarde meer heeft.

Onderzoek
Uit politie-onderzoek en het deskundigenonderzoek door TNO is gebleken dat in oktober 2013 door een storm een boomtak is gevallen op de dug-out van voetbalvereniging SC Twijzel. Een deskundige van TNO heeft vastgesteld dat de daardoor veroorzaakte scheur uiteindelijk de hoofdoorzaak is geweest van het instorten van de dakplaat van de dug-out op 21 mei 2014. Bij dit noodlottig ongeval kwam een 10-jarig meisje te overlijden en raakten vijf andere kinderen gewond. Dat er schade aan de dug-out was ontstaan door de storm van oktober 2013 was zowel bij de voetbalvereniging als bij de gemeente bekend.

Of je leest gewoon eens alles. ::)