Ja, dat begrijp ik. Maar met die vreselijk dikke zwarte rook............ als rubber brandt, dat kan toch nooit goed zijn? Waar ligt dan de grens van de "concentraties" Als je er meteen dood bij neervalt is het gevaarlijk? Of is brandende rubber niet zo gevaarlijk als ik denk?
Om te beginnen. Rook is altijd gevaarlijk, rook is het directe afvalputje van een brand. Sterker rook kan ook branden en exploderen.
Zoals gezegd, rook is altijd gevaarlijk en giftig omdat rook altijd verbrande en onverbrande deeltjes bevat. Dan de concentratie. Dicht bij de brand is deze uiteraard het sterkst. Zou je onbeschermd in die dikke zwarte rook gaan staan is het vrij snel klaar met je. Je stikt gewoon omdat je geen schone lucht binnen krijgt en de CO waardes in je bloed vliegen de lucht in, ook al niet gezond. Hoe verder de rook van de brand komt, hoe meer deze zal worden verdunt door de wind en zal de pluim uit elkaar worden gedreven. Blijft interresant om te weten hoe de concentraties gevaarlijke stoffen dan zijn. Want er is een waarde vast gesteld waarin een persoon max in mag verblijven (concentraties gemeten stof x de tijd van verblijf) Zolang de concentraties giftige stoffen in de rook onder deze waardes blijft is er voor omwonende en mensen die door de rook lopen niets aan de hand. Ze ruiken wel de rook, en zullen ramen en deuren moeten sluiten om de stank te verminderen.
Vandaar dat er continu metingen worden verricht, ook omdat als er eenmaal wordt geblust de samenstelling van de rook ook zal gaan veranderen. Ook omdat je dan meer en meer onvolledig verbrande stoffen in de rook gaat krijgen. En die metingen worden in een groot effectgebied gedaan. Zeker bij dit weertype, regenbuien, is het goed om de pluim goed te blijven volgen. Ook vanwege dit soort meldingen
Dit verteld namelijk iets over de samenstelling van de rookpluim. Als het goed is wordt ook daar naar gekeken door de WVDteams