De nekklem is nogal een breed begrip. Grofweg kan je drie kanten op:
De nekomstrengeling: door het controleren van het hoofd kan je iemand alle kanten op bewegen. Door hem met je volledige arm om zijn nek te pakken en naar de grond te brengen trek je iemand mee en kan hij daar weinig tegen doen. In principe kan dit niet veel kwaad zolang je zorgt dat de verdachte niet verkeerd terecht komt.
De bloedverwurging: door de nek te omstrengelen en daarbij op de twee grote halsslagaders lichte druk uit te oefenen wordt de verdachte benauwd, versuft en gaat hij uiteindelijk buiten bewustzijn raken. Een hele effectieve techniek die mits gedoseerd redelijk veilig is. Wel is hij technisch heel lastig en loop je snel het risico om per ongeluk een luchtwurging toe te passen.
De luchtverwurging: door op dezelfde manier als de bloedverwurging de nek te omstrengelen maar dan in plaats van druk op de halsslagaders druk op de luchtpijp en/of het strottenhoofd toe te passen breng je de verdachte heel snel in ademnood. Deze verwurging is zeer omstreden omdat je het risico loopt dat je snel schade aan de luchtpijp en het strottenhoofd toebrengt.
In dit geval kan het best dat er bijvoorbeeld een nekomstrengeling is toegepast wat door de burgers vaak verward wordt met de andere klemmen. Benauwdheid kan ook ontstaan door te veel druk op de borst of rug van de verdachte, drugsgebruik of iets anders. Dat zal onderzoek ongetwijfeld uitwijzen.