Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer

Auteur Topic: Landelijk Protocol Levensreddend handelen door de Brandweer  (gelezen 24026 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Klopt het dat brandweermensen in Nederland LPLHB krijgen en dit vigerende protocol is: http://www.ifv.nl/nieuws/Documents/20160101-BA-LPLHB-3.0.pdf

Is LPLHB het argument dat brandweer Nederland maar ook o.a. stafbevelvoerders en brandweerpersoneel op dit forum gebruikt om te vertellen dat de brandweer bij ongevallen met gevaarlijke stoffen de medisch zorg verleent tot de slachtoffers na het decontaminatieproces aan de ambulancedienst overgedragen kunnen worden.

Is LPLHB de reden waarom bij herhaling brandweermensen, veiligheidskundigen of brandweerfanboys hier ontzettend boos worden als er andere forumleden zijn die vinden dat de ambulancedienst voor de slachtoffers moet zorgen omdat de brandweer de slachtoffers helemaal niet kan redden omdat ze de kennis niet hebben, de ervaring niet hebben en de bevoegdheden niet hebben.

De brandweer geeft foldertjes uit met de onderstaande inleiding:

Citaat
Op een koopzondag zijn veel mensen rustig aan het winkelen in een overdekt winkelcentrum. Plotseling gebeurt er iets op de eerste verdieping, waar op dat moment ongeveer 500 mensen zijn. Zo’n 250 mensen overlijden vrijwel direct ter plaatse. Vijftig anderen blijven levend achter, maar zijn er zo slecht aan toe dat ze niet meer zelf kunnen wegkomen.

Er breekt grote paniek uit; de overige 200 mensen proberen de onheilsplek te ontvluchten door anderen weg te drukken. Na aankomst in een veiliger gebied worden 50 mensen alsnog onwel en zakken in elkaar.

Anderen hebben last van symptomen als verkleinde pupillen en een sterke afscheiding van speeksel en slijm.

De ambulance en de politie worden gebeld. Een paar toeschouwers die zijn komen aansnellen, worden ook onwel. Hetzelfde geldt voor enkele politieagenten die het gevaarsgebied ingaan.

Ambulancemedewerkers durven het gebied niet meer te betreden, uit angst voor hun eigen veiligheid.

Het vermoeden rijst dat het hier om een terroristische aanslag met een zenuwgas gaat. Er gaat een melding naar de brandweer: ‘Groot aantal slachtoffers, vermoedelijk vanwege het vrijkomen van een toxische stof. Slachtoffers binnen de eigen eenheden’. Er wordt groot alarm gegeven. Na aankomst start de brandweer met het redden van slachtoffers, ontsmetten en met
Bron: Optreden bij NBC incidenten - informatie voor de brandweer https://www.brandweer.nl/publish/pages/22329/nbc_brochure.pdf

Mag ik als Nederlandse burger/belastingbetaler er op vertrouwen dat de brandweer de 50 overlevende slachtoffers, die al niet meer zelf kunnen vluchten en waarvan sommige verkleinde pupillen en sterke afscheiding van speeksel en slijm hebben het leven redden c.q. in leven kunnen houden dankzij LPLHB?

Is het juist dat de ambulancedienst het gebied niet durven te betreden of is het juist als brandweer Nederland het niet wil hebben. Er zit namelijk nogal een verschil in omdat de goed geinformeerde Nederlandse burger vanaf de zijlijn of desnoods van uit de zandbak een oordeel wil vellen moet weten of de ambulancedienst het niet durft of dat de brandweer het niet wil hebben en niet bereid is om ambulancemedewerkers te trainen waardoor ze wel in het gevaarlijke gebied de levens kunnen redden van levensbedreigend gewonde slachtoffers.




oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #1 Gepost op: 11 januari 2017, 11:25:36
Karin Weber @brandweerDR 3h
Toets LPLHB manschappen


Karin Weber @brandweerDR 1h
Alle manschappen geslaagd voor hun opleiding LPLHB#Gefeliciteerd#Goed gedaan#mooi om te doen


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #2 Gepost op: 11 januari 2017, 11:37:25
Altijd eerst dekentje, appelsapje bij kettingzaag in bovenbeen

Karin Weber
@brandweerDR


Karin Weber
@brandweerDR
Oefenen LPLHB manschappen opleiding les2


Karin Weber
@brandweerDR
Les LPLHB opleiding Vandaag bloedingen en verbinden


Karin Weber
@brandweerDR


Karin Weber
@brandweerDR
Ons Hoofd AED bediener Rene is er klaar voor#les EH VBH



Stefan92

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 22
Reactie #3 Gepost op: 11 januari 2017, 11:42:12
Het klopt dat de brandweer dit protocol aangeleerd krijgt, maar dit zijn vrij basale vaardigheden om iemand in leven te houden tot de ambulance er is. Het wordt op geen enkele wijze gebracht als vervanging of aanvulling voor de ambulancedienst.

Dat er een gat zit tussen de decontaminatie en medische hulpverlening ben ik met je eens. Ik weet niet waarom de ambulancedienst een besmet gebied niet betreed, maar ik kan mij voorstellen dat zij daar zelf ook niet zo op zitten te wachten als hun enige beschermingsmiddel een helm is. Het aantal gaspakdragers van de brandweer is niet zo ruimschoots dat er mensen over zijn om veel mensen hulp te verlenen, dus ga ik er van uit dat zij die slachtoffers zo snel mogelijk zullen decontamineren zodat de ambulancedienst hen hulp kan verlenen. De tijd die hier over heengaat weet ik niet, maar ik denk dat het voor veel mensen te lang duurt.


Djseb

  • Brandweer - Aspirant
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 127
Reactie #4 Gepost op: 11 januari 2017, 11:44:11
Als aspirant brandwacht (en pas 1 les Levensreddend handelen achter de rug) kan ik je vertellen dat LPLHB inderdaad het protocol is wat wij gebruiken bij de brandweer.

Wat er opgenomen is in dit boekje is natuurlijk erg beperkt zoals je ziet, helemaal als je gaat kijken naar NBC incidenten, als ik de inhoudsopgave doorkijk vind ik alleen het stukje vergiftiging van toepassing. Kun je daarmee iemand in leven houden als deze in kritieke toestand verkeerd zonder verdere medische hulpmiddelen terwijl je in een gaspak werkt? Ik vraag het me af...

Ik snap ook prima waar je heen wilt, de brandweer in Nederland is (volgens jou) niet in staat om grote hoeveelheden slachtoffers te redden bij een NBC incident (dit heb je al vaker aangestipt). Er zijn maar een beperkt aantal gaspakkenteams beschikbaar per regio, met een beperkt aantal mensen die opgeleid zijn voor dit specialisme. Als de brandweer medisch gezien niet in staat is deze slachtoffers te behandelen voordat ze door de decontaminatiecontainer heen zijn geweest wil je dus dat ze z.s.m. alle slachtoffers door die container heen gaan om ze wel de juiste zorg te kunnen bieden. Is de brandweer hiertoe in staat? Dat is een hele goede vraag, en ik vermoed dat dat antwoord negatief uit kan pakken...

Zelf heb ik mij een aantal weken geleden ook verbaasd over het feit dat wij (na al die aanslagen in het buitenland) nog steeds geen tourniquetten op de auto hebben liggen. Deze schijnen er wel aan te komen, we krijgen slechts een handjevol op de auto. Voor de rest komt er een grote voorraad die door een ander voertuig dat ook gaat rijden tijdens een incident. Daarbij krijg ik alweer de kriebels, hoe lang duurt het voordat dat voertuig t.p. gaat zijn? We hebben wat mij betreft nog ruimte zat in de auto, en ik snap dat het niet altijd nodig is om 100 van die dingen op het voertuig te hebben liggen, maar doe ze desnoods in een krat, en gooi die in de wagen wanneer dat nodig is.

(Stefan was net eerder maar onze reacties zitten op dezelfde lijn)


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #5 Gepost op: 11 januari 2017, 11:53:40
Citaat van: Stefan92 link=msg=1473221 date=1484131332
De tijd die hier over heengaat weet ik niet, maar ik denk dat het voor veel mensen te lang duurt.

In het document NBC incident van brandweer Nederland staat:

Citaat
De streeftijd voor opkomst van het materieel, zoals deontsmettingscontainer, is maximaal twee uur.

De NBCsteunpuntregio heeft hiervoor een speciale ontsmettingscontainer (met bemanning):
• functie: ontsmetting bij OGS en NBC-incidenten
• capaciteit: 50 tot 100 slachtoffers per uur
• opkomst: streeftijd maximaal 2 uur.


Het gaat om een maximale streeftijd; als het 5 uur duurt is er nog geen man over boord zolang je maar gestreefd hebt er maximaal 2 uur over te doen.

Bij bio-terreur is de brandweer een logistiek ondersteuner, je zou het NBC document opzich ook NC document mogen noemen.

Citaat
Bestrijding
• De brandweer kan een biologisch incident alleen bestrijden als er een duidelijk aanwijsbare bron is.
• De taak van de brandweer beperkt zich anders tot eventuele hulpverlening en logistieke ondersteuning.
• Zoals eerder uitgelegd:
• is de gewone OGS-procedure van toepassing
• wordt de AGS/ROGS altijd gealarmeerd.

• Aanvullend hierop:
• redden: is waarschijnlijk niet nodig
• meten: is niet mogelijk omdat de brandweer hiervoor geen apparatuur heeft.


RemRoof

  • docent Zorg & Welzijn
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,074
  • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Reactie #6 Gepost op: 11 januari 2017, 11:58:25
Citaat van: oma link=msg=1473217 date=1484130164
...

LPLHB is gewoon EHBO voor leken met een vleugje ABCD/ een vleugje protocollen LPA 8.1 (de schrijvers van LPA8.1. hebben ook aan dit boekje meegewerkt) en een vleugje zuurstof. Niets meer en niets minder.

RemRoof
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.


RemRoof

  • docent Zorg & Welzijn
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,074
  • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Reactie #7 Gepost op: 11 januari 2017, 12:00:27
Citaat van: Stefan92 link=msg=1473221 date=1484131332
Het klopt dat de brandweer dit protocol aangeleerd krijgt, maar dit zijn vrij basale vaardigheden om iemand in leven te houden tot de ambulance er is. Het wordt op geen enkele wijze gebracht als vervanging of aanvulling voor de ambulancedienst.

Dat er een gat zit tussen de decontaminatie en medische hulpverlening ben ik met je eens. Ik weet niet waarom de ambulancedienst een besmet gebied niet betreed, maar ik kan mij voorstellen dat zij daar zelf ook niet zo op zitten te wachten als hun enige beschermingsmiddel een helm is. Het aantal gaspakdragers van de brandweer is niet zo ruimschoots dat er mensen over zijn om veel mensen hulp te verlenen, dus ga ik er van uit dat zij die slachtoffers zo snel mogelijk zullen decontamineren zodat de ambulancedienst hen hulp kan verlenen. De tijd die hier over heengaat weet ik niet, maar ik denk dat het voor veel mensen te lang duurt.

Bij grootschalige decontaminatie is de streeftijd 2 uur heb ik gelezen in een ander topic. Ruim voldoende om de mensen die nog niet dood zijn, alsnog dood te laten gaan.
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.


Brandslanghaspelhouder

  • manschap A - Duiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 85
Reactie #8 Gepost op: 11 januari 2017, 12:01:36
Wat gebeurt er in zo'n deco container?

Wij hebben ook een ontsmettingsveld gehad, was eigenlijk niet meer dan een douche.


RemRoof

  • docent Zorg & Welzijn
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,074
  • NRK-vrijwilliger en brede hulpverleningsinteresse
Reactie #9 Gepost op: 11 januari 2017, 12:02:33
Citaat van: oma link=msg=1473224 date=1484132020
In het document NBC incident van brandweer Nederland staat:

Het gaat om een maximale streeftijd; als het 5 uur duurt is er nog geen man over boord zolang je maar gestreefd hebt er maximaal 2 uur over te doen.

Bij bio-terreur is de brandweer een logistiek ondersteuner, je zou het NBC document opzich ook NC document mogen noemen.

Quote:
Aanvullend hierop:
• redden: is waarschijnlijk niet nodig


welke inhoudelijke argumenten zijn er om te zeggen dat redden bij een bio-terreur aanval niet nodig is?
Al mijn bijdragen zijn op persoonlijke titel.