Het AD artikel is pure riooljournalistiek aangezien men het ook kan publiceren zonder ooit een arts gesproken te hebben. Beide artsen willen namelijk anoniem blijven en de anesthesioloog wenst zijn naam niet te vertellen maar wel dat hij vooraanstaand is.
In de medische wereld is niet zo veel ophef over deze casus. De ophef is niet ontstaan in de weken na het incident op het sportveld en het is geen internationale discussie. Het is ophef die ontstaan is nadat een letselschadeadvocaat de krant gebeld heeft en aanschuift bij NOS, RTL en alle praatprogramma's.
Over het algemeen zoeken advocaten het recht en gelijk in de rechtszaal van een civiele rechter of een medisch tuchtrechter. Dit lawaai kan een mooie manier zijn om KNVB of Ajax te laten bezwijken onder druk van alle negatieve kritiek waardoor ze willen schikken met de familie van Nouri. Een schikking staat niet gelijk aan erkennen van shuld en de familie vam Nouri heeft haar goudmijntje zien veranderen in een kostenpost.
Ik heb meeste moeite met reacties van o.a. Nederlandse ambulancepersoneel op twitter, de mensen hebben in hun bio staan dat ze ambulanceverpleegkundige, docent of OvD-G zijn. Ze brabbelen in maximaal 280 letters doodleuk mee met iedere sensatiejournalist en honderduizenden reanimatiedeskundigen die een AED-diploma bezitten, een doorgewinterde burgerhulpverlener zijn of bij de politie werken (de mensen die maling aan medisch beroepsgeheim hebben omdat ze gaan bloggen bij succesvolle reanimaties die gewoon te combineren zijn met P2000 meldingen).
Op de beschikbare videobeelden zie je een voetballer die tijdens het sporten onwel raakt en besluit om op de grond te gaan liggen. Je ziet hem daarna met een bleek koppie nog normaal bewegen en adem halen. Bij gaspen zie je vaak geen bewegingen meer van de borstkas en het ziet er ook uit als een vis die op het droge lucht hapt (vaak met veel lawaai). Ik kan op basis van de videobeelden niet bepalen op welk moment de hartstilstand ontstaat. Ik kan alleen zien dat er zeer snel na aankomst van de verzorger al mensen in Rode Kruis kleding met een monitor het veld opkomen. Het zegt mij dat men inschat dat het ernstig is. We zien immers vaak voetballers op de grond liggen terwijl er geen monitor bij hoeft te komen.
Alles wat ik gezien en gelezen heb doet mij denken aan SCA (sudden cardiac arrest). Het is iets anders dan de man die in het winkelcentrum opeens door zijn hoeven zakt en tegen de keien knalt omdat zijn hart gestopt is. We noemen dit OHCA (Out of Hospital Cardiac Arrest).
Bij Nouri is in 2014 en 2016 een probleem van zijn hart ontdekt. De NOS en andere bronnen schreven over een lichte afwijking op de echo van het hart. Het doet mij denken aan een verdikking van de wand, deftig gezegd hypertrofische cardiomyopathie. Ik kan niet bedenken waarom artsen, Ajax of KNVB er belang bij hebben om een hartprobleem van een jong voetballertje te verzwijgen. Ik denk dat ze het Nouri gewoon gezegd hebben. De dokters zeggen dan ook dat je moet stoppen met sporten en inspanning moet voorkomen. Het staat iedereen vrij een advies van de dokter te negeren. Ik denk dat Nouri heeft besloten om te blijven voetballen omdat hij niet van plan was om de rest van zijn veelbelovende leven op de scooter shoarma te gaan bezorgen in Amsterdam.
Het is logisch dat geen dokter de familie van Nouri heeft geinformeerd. In Nederland heeft te wetgever namelijk besloten dat het niet mag bij kinderen vanaf 16 jaar.
We weten dat er veel sporters, dus ook voetballers zijn overleden door SCA. Je ziet dat de voetballer onwel raakt en zelf besluit te gaan liggen. De klachten zijn meestal kortademigheid, pijn op de borst en uiteindelijk zal de speler in VF schieten. Het is ook niet vreemd om een onwel geraakte speler in de stabiele zijligging te leggen. Het is nogal arrogant om te denken dat de fysiotherapeut van Ajax, leden van de medische staf van Ajax en Werder Bremen en Oostenrijkse Rode Kruis mensen niet in staat zijn een hartstilstand te herkennen en/of denken dat je iemand met hartstilstand in stabiele zijligging moet leggen.
Ik denk dat er heel snel is begonnen met hartcompressies (advies bij SCA is hands-only CPR en zo snel mogelijk schok toedienen) na het moment van intreden van het arrst. Het zeer snel een schok toedienen zorgt voor simpel ritmeherstel. Nouri is ook niet dood, hij leeft. Het was een succesvolle reanimatie alleen is de uitkomst niet ideaal.
Ik denk dat de enige die voordeel kan hebben bij dit lawaai de familie van Nouri is en de letselschadeadvocaat die bij uitkering een aardig geldbedrag binnenharkt om weer op wintersportvakantie te kunnen met kerst 2018.
Als de slechte reanimatie of ongewenste uitkomst van reanimatie werkelijk zou leiden tot aansprakelijkheid is het een slechte zaak voor alle Nedelanders en de doodsteek voor de burgerhulpverleningsprojecten. Tot op heden weten medisch specialisten dat ze soms een letselschadeadvocaat in de nek hebben zitten. Het is voor deze groep niet zo erg omdat ze zich wel kunnen verweren (via de eigen advocaat). Voor letstelschadeadvocaten zijn ambulancemedewerkers en burgerhulpverleners een makkelijkere prooi. Iedereen kan ze filmen tijdens een reanimatie op straat. Als je fouten ziet (te laag tempo, te lange onderbrekingen, onvoldoende diepte compressie, enz) stel je de ambulancebroeder of de burgerhulpverlener aansprakelijk.