Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005

Auteur Topic: Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005  (gelezen 234984 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #140 Gepost op: 4 november 2005, 20:12:53
http://planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=652337/sc=201e6e

Gedetineerden Schiphol-Oost vrijgelaten
Gepubliceerd op vrijdag 04 november 2005
SCHIPHOL (ANP) - De rechtbank op Schiphol heeft in totaal vier personen vrijgelaten die vorige week tijdens de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost vastzaten. Dat heeft het parket in Haarlem vrijdag bekend gemaakt. Advocaten hadden de rechtbank verzocht zestien gedetineerde overlevenden vrij te laten.

Advocaten van twee vrouwen meldden vrijdagmiddag al dat hun cliënten op humanitaire gronden zijn vrijgelaten. Volgens advocaat R. Roethof vindt de rechtbank dat zijn cliënte in staat moet worden gesteld om de trauma's van de brand ,,buiten de muren van de bajes'' te verwerken. Bij de brand in het detentiecentrum kwamen elf mensen om het leven. De cliënte van Roethof zat vast op verdenking van de smokkel van 6 kilo cocaïne.

Ook advocaat H. Gaasbeek kreeg een cliënte vrij. De vrouw wordt ervan beschuldigd bolletjes met drugs te hebben geslikt. Volgens Gaasbeek is zij na de brand gewoon op Schiphol-Oost gebleven. ,,Ik heb ook van collega's gehoord dat die nog cliënten in het detentiecentrum hebben. Er zouden nog tientallen bolletjesslikkers worden vastgehouden.''

Een woordvoerder van de gemeente Haarlemmermeer bevestigt dat er nog mensen worden vastgehouden op Schiphol-Oost. Zij zitten volgens haar echter niet in het bewuste cellencomplex, maar in een betonnen gebouw op het terrein. Justitie heeft van de gemeente toestemming gekregen om mensen hier gevangen te houden.

Herdenking

De ministers Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) en Donner (Justitie) wonen dinsdag namens het kabinet een herdenkingsbijeenkomst bij van de slachtoffers.

Een woordvoerder van Justitie wilde vrijdag nog niets kwijt over de locatie of de inhoud van de herdenking, omdat de organisatie ervan nog in volle gang is. Maandag worden nadere gegevens bekendgemaakt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #141 Gepost op: 4 november 2005, 23:53:51
http://www.at5.nl/index.asp?newsid=12443

Vrouw vrijgelaten door trauma brand
De rechtbank in Haarlem heeft vrijdag een Nederlandse vrouw vrijgelaten die tijdens de brand van vorige week vastzat in het cellencomplex op Schiphol.
Volgens de rechter is ze door de brand zo ernstig getraumatiseerd dat zij daarvoor buiten de gevangenis behandeld moet worden. Zij bevond zich ten tijde van de brand in een cellenblok naast het blok dat in vlammen opging. Volgens haar advocaat zag zij iemand voor haar ogen sterven.
De vrouw zat vast omdat zij geprobeerd zou hebben zes kilogram cocaïne Nederland binnen te smokkelen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #142 Gepost op: 5 november 2005, 12:23:09
Blijkbaar zijn weer de verkeerde mensen omgekomen...... :-X :-X :-X

http://www.at5.nl/index.asp?newsid=12457

"Brand Schiphol-Oost aangestoken"
De brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost is ontstaan in de cel van een 25-jarige gevangene uit Libië. Dat blijkt uit een reconstructie van De Volkskrant. De krant sprak onder andere met overlevenden, bewaarders, brandweer, de marechaussee, advocaten en nabestaanden.
De man zou de dag na de brand worden uitgezet. Tegen hem is nog geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld, aldus zijn advocaat. Dat zal als daartoe aanleiding pas gebeuren als het onderzoek van het OM naar de brand is afgerond.
De Libiër ligt momenteel nog zwaargewond in een ziekenhuis.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #143 Gepost op: 5 november 2005, 12:27:19
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1131170254798.html

Brand Schiphol lijkt te zijn aangestoken
Van onze verslaggevers Toine Heijmans, Kim van Keken

AMSTERDAM - De brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost is ontstaan in de cel van een 25-jarige gevangene uit Libië. Hij ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis. Er zijn aanwijzingen dat de man het vuur heeft aangestoken.

Dat blijkt uit een reconstructie van de Volkskrant, gemaakt op basis van gesprekken met overlevenden, bewaarders, brandweer, marechaussee, advocaten en nabestaanden. De Libische man was op 24 oktober ingesloten en zou de dag na de brand worden uitgezet. Hij zat alleen in zijn cel, waarschijnlijk op last van de medische dienst. De meeste gevangen waren met twee man ingesloten.

Tegen de man is nog geen strafrechtelijk onderzoek ingesteld, aldus zijn advocaat. Dat zal pas gebeuren als het onderzoek van het Openbaar Ministerie naar de brand is afgerond en daartoe aanleiding is. Tot vrijdagmiddag werd de Libiër beademd en kunstmatig in slaap gehouden vanwege de ernst van zijn verwondingen.

Een afspraak met zijn advocaat ging de woensdag voorafgaand aan de brand niet door, omdat hij iemand op bezoek had. Volgens bewaarders heeft hij later die middag een aansteker gehaald op de afdeling waar persoonlijke spullen liggen van de gevangenen. Rond middernacht brak brand uit in zijn cel, nummer 11 van afdeling K. De brand sloeg over, waardoor elf gedetineerden omkwamen; er vielen vijftien gewonden.

De brandweer kon de gevangenis volgens bronnen moeilijk bereiken omdat de eerste bluswagen niet door de sluis kwam die toegang geeft tot het complex. Er was een misverstand over de werking van de hekken, waarvan er één dicht moest zijn om de ander te kunnen openen.

Vrijdag maakte de Haarlemse rechtbank bekend dat vier gedetineerden die de brand overleefden vrijuit gaan. Zij werden na de brand, met 264 andere overlevenden, overgebracht naar andere detentiecentra.

Advocaat Roethof stelt dat een van zijn cliënten, die verdacht wordt van cocaïnesmokkel, op humanitaire gronden is vrijgesteld. De rechter oordeelde dat zij vrijdagmiddag om vier uur vrijgesteld mocht worden. Ze mag bij haar moeder in Den Haag verblijven in afwachting van haar strafzaak.

De ministers Verdonk en Donner zijn dinsdag bij een herdenkingsbijeenkomst. Het is nog onbekend waar die wordt gehouden en hoe die eruit gaat zien.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #144 Gepost op: 5 november 2005, 12:31:11
http://www.volkskrant.nl/binnenland/1130911624599.html

Pistolen op illegalen gericht tijdens ramp
Van onze verslaggevers Toine Heijmans, Kim van Keken

AMSTERDAM - De marechaussee heeft overlevenden onder schot gehouden tijdens de brand in het detentiecentrum op Schiphol-Oost, waarbij vorige week elf vreemdelingen de dood vonden. Degenen die uit hun cellen waren bevrijd, werden geboeid en opgesloten in een metalen luchtkooi.

Dankzij de inzet van één toezichthouder van Securicor, die haar leven waagde, cellen openmaakte en gewond raakte, bleven meer slachtoffers uit.

Dat zeggen overlevenden uit de vleugels K en J in telefonische gesprekken met de Volkskrant en met Ahmed Pouri van vluchtelingenorganisatie Prime.

‘We wilden de anderen redden, maar dat mocht niet. Ze hebben pistolen getrokken en die op ons gericht’, zegt de Afghaan Momen Nouri, die bevrijd werd uit cel 8 van vleugel K. ‘Ik hoorde: hulp! hulp! hulp! Een politieman zei: I shoot you.

‘We zaten toen in J en er kwamen zes of zeven politieagenten, die hebben pistolen gericht en ons aan elkaar geboeid en opgesloten in een kooi’, zegt de Algerijn Mohammed Tahir uit cel 2 van de K-vleugel. ‘Het vuur kwam steeds dichterbij, we hoorden gekrijs en geschreeuw.’

De gevangenen, nu opgesloten in de bajesboot in Rotterdam, beschrijven de brand als een armageddon van vuur en rook waaruit ook bewakers moesten wegrennen. ‘Eén mevrouw van Securicor heeft alles gedaan, maakte deuren open, maar kwam niet verder dan cel 15’, zegt Tahir. ‘Zij was zelf bija dood. Zij was een echte held.’

Een brandweerman die bij de eerste aflossing rond zes uur arriveerde op Schiphol, wist niet wat hij zag. ‘Er hing een fascistische sfeer. Zwaar bewapende mannen stonden om die stumpers heen. Het leek Guantánamo Bay wel.’

De marechaussee op Schiphol bevestigt dat tweemaal een wapen is getrokken. ‘Een aantal gevangenen hebben we geboeid om te voorkomen dat ze ontsnapten.’

Bij de brand waren zestig man van de marechaussee betrokken. Zij haalden vreemdelingen uit het complex en bewaakten ze. Zes werden onwel door de rook en moesten naar het ziekenhuis.

De gevangenen zijn woedend op minister Verdonk, die de Tweede Kamer schreef dat ze goed worden opgevangen. Ze zouden nog steeds geen schone kleren hebben gekregen, vertellen ze. Het detentieregime is niet versoepeld en medische aandacht is er nauwelijks.

Gevangenispastor Zandstra zei dinsdag op tv dat bewakers door gevangenen met biljartkeus en -ballen te lijf zijn gegaan tijdens de brand. Een andere bron meldt gevechten met stoelen en stoelpoten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #145 Gepost op: 5 november 2005, 12:42:37
http://planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=652474/sc=d94e5c

LLichamen slachtoffers brand Schiphol vrijgegeven
Gepubliceerd op zaterdag 05 november 2005
HAARLEM (ANP) - Het OM in Haarlem heeft zaterdag de lichamen vrijgegeven van de elf slachtoffers van de brand in het cellenblok op Schiphol. De identiteit van het elfde en laatste slachtoffer is vrijdag vastgesteld en zijn familie is geïnformeerd, meldde persofficier H. Vos. Het gaat om een Roemeen.

Eerder was vrijgave aan de nabestaaden niet mogelijk vanwege de lopende onderzoeken van justitie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het is vast komen staan dat alle slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging om het leven zijn gekomen. De identiteit van de andere tien overledenen was al vastgesteld en hun familieleden zijn in de afgelopen week op de hoogte gebracht.

De elf doden zijn afkomstig uit acht landen: twee uit Oekraïne, twee uit Turkije, twee uit Suriname, een uit Libië, een uit Georgië, een uit de Dominicaanse Republiek, een uit Bulgarije en een uit Roemenië.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #146 Gepost op: 5 november 2005, 13:22:25
http://www.nrc.nl/binnenland/artikel/1131084371835.html


Brand in detentiecentrum jaagt discussie over behandeling illegalen aan

Schipholbrand nog niet uitgewoed

Elf doden vielen er vorige week bij de Schipholbrand. Sindsdien zijn vragen beantwoord, maar ook nog veel onbeantwoord. En de brand kreeg meer politieke lading.

Door onze redacteur Herman Staal

ROTTERDAM, 5 NOV. Het brandalarm zou volgens ooggetuigen niet zijn afgegaan, bewaarders deden cellen niet open ondanks gebonk en luid gestamp, en leden van de marechaussee zouden gedetineerden onder schot hebben gehouden nadat ze uit hun cel waren vrijgelaten. Maar gedetineerden zouden bewakers ook hebben gehinderd in hun poging mensen te redden. Ze waren bekogeld met biljartballen, zo had de gevangenispastor van bewakers gehoord.

Ruim een week na de brand in vleugel-K van het detentiecentrum op Schiphol, waarbij elf doden vielen, is nog veel onduidelijk. Kernvraag is nog steeds is of er onnodig mensen zijn overleden. En wat was de oorzaak? Hebben bewakers en hulpdiensten adequaat gehandeld? En over nu: worden de 268 gedetineerden die de brand hebben overleefd goed opgevangen en begeleid?

De brand kreeg deze week nog meer politieke lading doordat minister Verdonk (Vreemdelingenzaken, VVD) voor de tweede keer een voorschot nam op de uitkomsten van het onderzoek dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid uitvoert. Ze zei dinsdag in de Tweede Kamer: ,,Voor zover ik nu weet, is er in zeer moeilijke omstandigheden zeer adequaat gehandeld door de betrokken medewerkers''. Net als op de dag van de ramp, donderdag 27 oktober, nam ze het woord 'adequaat' in de mond. En net als op die dag kreeg ze hierop felle kritiek uit de Tweede Kamer. Verdonk trok hiermee in de ogen van diverse Kamerleden te snel conclusies.

Ook de positie van minister Donner (Justitie) en lokale bestuurders kan door de brand onder druk komen. Is de verlening van de vergunningen van het complex zorgvuldig gebeurd? Of heeft Justitie grote druk op gemeenten uitgeoefend om die af te geven? En waren bewakers van het centrum wel goed opgeleid, geïnstrueerd en geoefend?

Het onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid moet antwoord op deze vragen gaan geven. Vaststaat dat er in de bewuste nacht grote paniek is geweest, dat bewakers onder moeilijke omstandigheden hebben moeten werken. Minister Verdonk zei dinsdag in de Tweede Kamer: ,,Denkt u aan de K-vleugel waar dat is gebeurd, aan mensen die er tegen de deur hebben geschopt, aan mensen die er hebben gegild, aan personeel dat er stond, aan heel veel zwarte rook die daar geweest is.''

Getuigeverklaringen van gedetineerden wezen er afgelopen week op dat zich in het cellencomplex van Schiphol-Oost wantoestanden hebben afgespeeld. Zo zei een Surinaamse gedetineerde telefonisch in het televisieprogramma Nova dat een bewaarster zijn cel weigerde te openen: ,,Het meisje zei: sorry, maar ik ben bang dat jullie vluchten en dat ik mijn baan kwijtraak.'' Ook kwamen verhalen naar buiten dat er nooit brandoefeningen zijn gehouden, dat er te weinig mensen werkten en ze onvoldoende waren opgeleid, dat de bewakers 's nachts ver van vleugel-K afzaten en dat er kostbare tijd verloren is gegaan omdat op last van de leiding de de automatische vergrendeling van een deur was uitgeschakeld. Maar de waarde van deze verklaringen is onduidelijk: ze kwamen van (ex-)medewerkers van het detentiecentrum die stuk voor stuk anoniem bleven.

Directeur Hans Duijst van Securicor verweerde zich donderdag tegen deze aantijgingen. Zijn beveiligingsbedrijf heeft twee van de negen bewakers in dienst die tijdens de brand in het detentiecentrum werkten. Duijst zei in NRC Handelsblad dat zijn medewerkers ,,met gevaar voor eigen leven'' hebben gehandeld. ,,Ik kan me niets voorstellen bij het verhaal dat een van de bewaarsters de deuren niet open zou hebben gedaan, omdat ze anders haar baan zou verliezen.'' Volgens hem waren er in het centrum meer bewakers aanwezig dan in andere gevangenissen, omdat er extra bewakers bolletjeslikkers in de gaten moesten houden.

Dan de nasleep van de brand. Worden de overgeplaatste gedetineerden goed behandeld en opgevangen? Verdonk zegt van wel. ,,Voor mensen die zijn verhuisd naar bijvoorbeeld Zeist of de bajesboot, zijn deskundigen aanwezig geweest. Er zijn twaalf psychologen aanwezig van het traumateam, die met de mensen groepsgesprekken en individuele gesprekken voeren'', zei ze dinsdag.

Advocaten en onder meer Vluchtelingenwerk Nederland beoordelen de opvang anders. Zo schrijft Vluchtelingenwerk in een brief aan Verdonk over de situatie op de detentieboot in Rotterdam: ,,Eén keer per dag, om 11.45 uur, krijgen ze eten: een warme maaltijd en wat brood. Dat brood kunnen ze bewaren om 's avonds en 's ochtends op te eten. (...) Ze hebben één keer de mogelijkheid gekregen om te bellen. (...) Eén keer per dag krijgen ze de mogelijkheid om een half uur te luchten.'' Ook uit een reportage vanaf de detentieboot in Rotterdam, vandaag in het Zaterdags Bijvoegsel van deze krant, komt een ander beeld naar voren dan dat Verdonk schetst. Harinder Singh, die na de brand naar Rotterdam is overgeplaatst, verklaarde afgelopen woensdag dat hij tot dan toe met niemand heeft gesproken over wat er is gebeurd. Niet met celgenoten, niet met beveiligers, niet met hulpverleners.

Vier personen die de brand meemaakten werden gisteren op last van de rechter vrijgelaten, onder meer op humanitaire gronden. De roep klinkt om andere betrokken gedetineerden op korte termijn over te plaatsen naar asielzoekerscentra, waar ze meer vrijheid hebben en beter hun ervaringen kunnen verwerken. Verdonk zegt hier niet voor te voelen. ,,De begeleiding is volgens mij vanaf het eerste moment tot nu heel professioneel geweest.''

Nederlanders weten niet hoe illegalen hier worden behandeld, zei de schoonmoeder van een gedetineerde die de brand overleefde op een herdenking in Amsterdam. Die opmerking vormt wellicht een voorschot op de lange termijn: een stevige politieke discussie over de vraag of vreemdelingen op de huidige manier bijvoorbeeld tussen veroordeelde criminelen moeten worden vastgezet.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #147 Gepost op: 5 november 2005, 13:24:58
http://www.ad.nl/binnenland/article54883.ece

Justitie omzeilde regels bij bouw van cellen
Door JEROEN DE VREEDE en AXEL VELDHUIJZEN

ROTTERDAM - Het ministerie van Justitie heeft stelselmatig gemeenten onder druk gezet om niet te streng te zijn bij de bouw van tijdelijke gevangenissen als het detentiecentrum bij Schiphol.
Snel vastzetten van drugskoeriers en illegalen was belangrijker dan de wettelijke regels.

Dat blijkt uit gesprekken met ambtenaren en uit gemeentelijke documentatie. Oud-topman Borghouts van Justitie bevestigt de gang van zaken. De brandveiligheid was volgens hem nooit in het geding.

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat in zeker Haarlemmermeer, Heerhugowaard, Zeist en Rotterdam het ministerie druk uitoefende op ambtenaren en burgemeesters. De haast was nodig nadat minister Korthals in 2002 in politieke problemen raakte omdat Justitie drugskoeriers moest laten lopen. Zo snel mogelijk moesten er tijdelijke cellen komen voor bolletjesslikkers. Later kwamen daar ook uitzetcentra voor illegale vreemdelingen bij.

De gemeenten hebben bezoek gehad van Justitie-topman Harry Borghouts, tegenwoordig Commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Zijn boodschap: niet moeilijk doen en opschieten. Liever gedogen dan vertragen.

Dus begon de bouw van het uitzetcentrum op Rotterdam Airport zonder vergunning. Bij een van de twee Rotterdamse bajesboten werd de verplichte gebruiksvergunning één dag voor de ingebruikname ingediend en ’s avonds laat nog verleend. ,,De politieke druk was hoog, dus het zou en het moest,’’ zegt een ambtenaar in Rotterdam.

De cellen voor vrouwelijke drugskoeriers in Heerhugowaard hadden zo’n haast, dat een deel van de procedure werd overslagen. De gemeente concludeert in een nota: ,,De procedure is tijdrovend en, zo blijkt ook uit de brief van het ministerie, daar is geen tijd voor.’’

Brandweermensen van de betrokken gemeenten verzekeren dat de gebouwen wel brandveilig zijn, maar voegen eraan toe dat men daarvoor hard heeft moeten knokken. De gemeente moet niet de rijksoverheid anders behandelen dan burgers of andere instellingen, moppert een ambtenaar van Heerhugowaard. Het cellencomplex had in juli 2002 al tegen de vlakte gemoeten, toen de tijdelijke vergunning afliep. Heerhugowaard besloot het complex te gedogen in afwachting van nieuwbouw. Roermond zit ook met een tijdelijke gevangenis in haar maag. ,,Omdat het tijdelijk zou zijn, hebben we lagere brandveiligheid geaccepteerd,’’ aldus de brandweercommandant deze week.

In Schiphol-Oost, gemeente Haarlemmermeer, was de strijd met Justitie niet anders, vertelt een ambtenaar . ,,Constant werd er op aangedrongen om op te schieten en een gedoogbesluit toe te staan. Rijksbelang, noemden ze het. Maar dat wilden wij niet.’’ De bouw begon op Schiphol zonder bouwvergunning.

Hoe werkt het?

Oprichting van tijdelijke celcomplexen was mogelijk dankzij een noodwet

De oprichting van tijdelijke celcomplexen wordt in maart 2002 mogelijk dankzij de ’Tijdelijke wet noodvoorziening drugskoeriers’. De Kamer had aanvankelijk grote bezwaren tegen de wet, net als de Raad voor de Strafrechttoepassing.

Langzamerhand kwamen in de complexen ook vreemdelingen terecht, in afwachting van hun uitzetting. Het regime varieert per type gedetineerde.

De wet staat een soberder strafregime voor dan bij gebruikelijke penitentiaire inrichtingen. Verdachten en veroordeelden zitten door elkaar, voor het eerst konden meer mensen op een cel, er is nauwelijks ruimte voor sport en recreatie. In het strengste geval is er opsluiting van 23 uur, met slechts een uur luchten per dag.

Sinds maart is de tijdelijke wet vervallen en zijn de centra aangemerkt als huizen van bewaring. Het sobere regime is echter gehandhaafd.


Tot nu toe

# In 2002 ontstond politieke commotie over de toestroom van bolletjesslikkers. Justitie moest ze bij gebrek aan cellen en bewaarders laten lopen. De Tweede Kamer pikte dat niet.
# Minister Korthals zegde op een donderdag toe dat hij alle bolletjesslikkers zou vasthouden en vanaf de daaropvolgende maandag was er een noodregime. Bewakers van het berdrijf Securicor werden gevangenisbewaarder. Nog steeds levert dit bedijf honderden mensen. Een noodwet maakte mogelijk dat er meer gedetineerden in één cel mochten. Die cellen werden in hoog tempo neergezet. De meeste zijn versterkte containers.
# Na de bolletjesslikkers kwamen de illegalen. De Tweede Kamer wilde dat ook zij vanuit een cel op hun vertrek zouden wachten. Justitie had weer duizenden nieuwe cellen nodig. Zo kwamen de bajesboten. Voordeel: voor de boten zijn veel minder vergunningen nodig dan voor gebouwen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #148 Gepost op: 5 november 2005, 19:40:39
http://www.ad.nl/binnenland/article53502.ece

Cellen Schiphol moeten weg
Door LEX DE JONGE EN AXEL VELTHUIZEN

HAARLEMMERMEER - Het tijdelijke detentiecentrum bij Schiphol dat vorige week gedeeltelijk afbrandde, moet uiterlijk over twee jaar zijn afgebroken. De gemeenteraad van Haarlemmermeer wil niet meewerken aan een permanente vestiging.

http://www.ad.nl/multimedia/archive/00016/NLD-2005_16560a.jpg
(Foto - ANP)

Justitie vroeg Haarlemmermeer onlangs toestemming om de tijdelijke status van het detentiecentrum om te zetten in een blijvende. Onder meer de twee grootste fracties VVD en Leefbaar Haarlemmermeer piekeren daar niet over. VVD-voorman H. Kuipers zou ook zonder de brand tegen de wijziging van het bestemmingsplan zijn die het complex een permanente zostatus geeft. „Ik zie daar geen enkele reden toe en de brand heeft mij alleen maar meer in mijn overtuiging gesterkt. Als ik de deskundigen nu hoor zeggen dat het gebouw wellicht niet brandveilig was, dan moet je dat niet handhaven.”

Van Groenigen (Leefbaar Haarlemmermeer) zit op dezelfde lijn. „Het complex permanent maken is niet wenselijk. Zeker niet gezien de brand van vorige week.’’ De gedwongen sluiting van het tijdelijke detentiecentrum bij Schiphol zou justitie zeer slecht uitkomen. Het complex met 128 cellen speelt een sleutelrol in de opvang van bolletjesslikkers en het uitzetten van illegalen. Op het terrein staat ook een nevenvestiging van de rechtbank van Haarlem. De tijdelijke vergunning loopt in 2007 af. Er is geen verlenging aangevraagd. Een tijdelijke vergunning kan voor maximaal twee jaar worden verlengd.

De fractievoorzitters zeggen achteraf boos te zijn over de druk die Justitie in 2002 bij de bouw van het complex heeft uitgeoefend op de verantwoordelijke gemeenteambtenaren. Naar blijkt, wilde justitie gebruikmaken van gedoogregelingen en andere uitzonderingen. Haarlemmermeer ging daar niet op in. De gemeenteraad, die vandaag vandaag stil staat bij de brand, wil nog niet inhoudelijk op het onderzoek ingaan. Justitie reageert nog niet op de kritiek uit Haarlemmermeer en wacht eerst de ontwikkelingen in de raadsvergadering af.


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #149 Gepost op: 7 november 2005, 14:21:52
Voor de verandering een artikel uit een krant dat niet afkomstig is van Palmpie.  Maar het blijft een intressante materie


Uit het Noordhollands dagblad

DEN HAAG - Het toezicht op de brandveiligheid van gebouwen rammelt. Regelgeving is vaag en ingewikkeld, toezicht vindt vooral op papier plaats en gemeenteambtenaren hebben te weinig kennis van zaken. Rapporten die moeten aantonen dat een constructie brandveilig is, bieden slechts een "schijnveiliheid".

Dat zegt voorzitter C. de Raadt van Brandveilig Bouwen Nederland (BBN) naar aanleiding van de fatale brand in het cellencomplex op Schiphol vorge week. BBN is de brancheorganisatie van bedrijven die deskundig zijn op het gebied van brandveiligheid en brandpreventie.
Volgens De Raadt worden jaarlijks tal van woningen en kantoren gebouwd die niet voldoende brandveilig zijn. "Er zitten negens en tienen tussen maar ook drieën en vieren. Aantallen durf ik niet te noemen, maar het zijn er heel wat."
Volgens De Raadt is toezicht te veel gebaseerd op papierwerk. "Van de containerunits waaruit het complex op Schiphol is opgebouwd, bestaan rapporten waaruit blijkt dat ze brandwerend zijn. Maar het gaat uiteindelijk om de manier waarop een gebouw in elkaar wordt gezet en wat je met die containers doet."
Volgens bouwkundige De Raadt hebben gemeenteambtenaren te weinig kennis van zaken om op de brandveiligheid van gebruikte materialen toe te zien. De brandweer die een gebouw controleert voordat het in gebruik wordt genomen, ziet bovendien niet alles, meent De Raadt. "Ze zien alleen de buitenkant. Als een gebouw eenmaal klaar is, hebben ze geen zicht meer op de constructie."
Volgens De Raadt zijn bij de verschillende cellencomplexen die verspreid over Nederland in korte tijd uit de grond zijn gestampt, risico's genomen. Zo zegt hij zelf bij de uitbreiding van een gevangenis betrokken te zijn geweest, waar de gemeente door de rijksgebouwendienst onder druk werd gezet niet al te strikt te zijn in het toezicht op de regels. "Dat ging echt op zijn Haags. Heel autoritair." Vlak voor de oplevering van het complex bleek de houtenconstructie niet brandveilig. "De aannemerbelde ons in paniek op wat hij daar aan kon doen. Vervolgens is voor de Hansaplast-oplossing gekozen. Het hout kreeg een brandwerende laag. Zo wer snel recht getrokken wat krom was."