Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005

Auteur Topic: Zeer grote brand Cellencomplex (Schipholbrand) - Schiphol-Oost 27-10-2005  (gelezen 233558 keer)

0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #450 Gepost op: 23 september 2006, 19:44:33
http://www.parool.nl/nieuws/2006/SEP/23/bin1.html

Schiphol-cipiers werken weer

Van een verslaggeefster

AMSTERDAM - De twee bewaarders van het door brand getroffen cellencomplex op Schiphol-Oost die door het openbaar ministerie in Haarlem worden verdacht van dood door schuld, zijn sinds geruime tijd weer aan het werk op hun oude werkplek.

Dat laat hun advocaat, R. van der Hoeven, desgevraagd weten. De twee zaten na de brand, vorig jaar oktober, een paar weken thuis, en gingen vervolgens langzaam weer aan het werk.

''Het gaat naar omstandigheden redelijk met deze twee bewaarders,'' meldt Van der Hoeven, ''maar zij kampen uiteraard met grote spanningen door de situatie.''

De 26- en 24-jarige bewaarders, die nooit hebben vastgezeten, verzuimden in de fatale nacht de deur van de brandende cel te sluiten, nadat zij de Libiër A. Al-J. hadden bevrijd. Daardoor kon het vuur overslaan. Bij de brand overleden elf mensen. Al-J. wordt door justitie verdacht van brandstichting.

De Onderzoeksraad van prof. Pieter van Vollenhoven schrijft in het rapport over de brand, dat gisteren werd gepresenteerd, dat het de personeelsleden niet kan worden aangerekend dat zij de deur niet dichtdeden.

De raad concludeert: 'Het is niet reëel ervan uit te gaan dat het personeel onder alle omstandigheden de celdeur zal sluiten.'

Bovendien waren de bewaarders ongetraind, waardoor zij in de nacht van de brand voor een 'vrijwel onmogelijke' taak stonden, aldus het rapport.

Het is nog niet duidelijk of het openbaar ministerie ook werkelijk tot vervolging van de twee bewaarders zal besluiten.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #451 Gepost op: 23 september 2006, 19:47:52
http://www.bndestem.nl/opinie/article679103.ece

Illegalen niet meer veilig in hun cel
Door N.M.P. Steijnen

Zaterdag 23 september 2006 - De ministers die verantwoording droegen voor de Schipholbrand, hebben die catastrofe consequent afgedaan als een jammerlijk incident, dat niet bewijst dat er op Schiphol-Oost iets mis was. Daarmee lijkt de Staat de veiligheid van gedetineerden – en met name uit te zetten illegalen – niet meer te willen garanderen.

Rozen aan het hek van het cellencomplex Schiphol-Oost. FOTO ANP
‘Mensen die zijn opgesloten in een inrichting, mogen erop rekenen dat ze daar veilig zijn en dat ze geen slachtofffer kunnen worden van een brand in het cellengebouw, die buiten hun schuld ontstaat.’

Dat vormt het uitgangspunt van het 'Brandbeveiligingsconcept cellen en celgebouwen', aangehaald in het rapport van de Commissie-Hendrikx van 15 december 2005, een van de onderzoeksrapporten die eerder al over de Schipholbrand werden uitgebracht.

Dit uitgangspunt vormt de essentie waar het bij het Kamerdebat over de Schipholbrand om zal moeten gaan.

Bij alles wat de Onderzoeksraad voor Veiligheid in zijn rapport overhoop heeft gehaald – en dat is heel wat – is dit uiteindelijk de toetssteen die bepalend zal moeten zijn voor de uitkomst van het debat. Is dit criterium – dat beveiliging van mensen die van staatswege van hun vrijheid worden beroofd tegen brandgevaar moet zijn gewaarborgd – door de verantwoordelijke bewindslieden in acht genomen bij het het detentiecentrum Schiphol-Oost?

De slachtoffers, nabestaanden van de dodelijke slachtoffers en sympathisanten van de slachtoffers, verenigd in het Comité Rechtsherstel, zijn duidelijk van oordeel dat dit niet gebeurd is.

Die conclusie tekende zich al eerder af en het rapport van de Onderzoeksraad bevestigt dat nog eens ten overvloede.

De verantwoordelijke ministers hebben immers in het afgelopen jaar niets aangedragen om zich vrij te pleiten. Men kan niet zeggen dat zij hierin gefaald hebben, ze hebben daartoe zelfs niet de moeite genomen.

In plaats daarvan hebben de verantwoordelijke bewindslieden consequent en systematisch voor een radicaal andere koers gekozen. Ze hebben zich in de tot nu toe over de ramp gevoerde Kamerdebatten keer op keer beperkt tot de stellingname dat niet bewezen was dat het detentiecomplex Schiphol-Oost (althans naar de toenmaals geldende inzichten) niet brandveilig zou zijn.

Daarbij deden ze de catastrofe die zich daar voltrokken heeft, af als een betreurenswaardig incident, waaraan geen bewezen fundamenteel veiligheidsgebrek aan ten grondslag zou hebben gelegen.

De door de verantwoordelijke ministers tot dusver gevolgde verdedigingslijn berust dus op een dubbele ontkenning: niet bewezen is dat Schiphol-Oost fundamenteel niet veilig zou zijn.

Dat betekent dat de verantwoordelijke bewindslieden hier, terloops, een nieuw criterium hebben geïntroduceerd. Niet langer geldt klaarblijkelijk als uitgangspunt dat veiligheid tegen brand ten behoeve van de gevangenen moet zijn gewaarborgd; nu is het kennelijk voldoende voor het aannemen van veiligheid, dat niet bewezen is dat het cellencomplex niet veilig zou zijn.

Dit is geen woordenspel, maar het naar voren schuiven van een totaal andere veiligheidsdefinitie, met verstrekkende gevolgen. Een eerste uitvloeisel hiervan is dan het omdraaien van de bewijslast: een detentie-inrichting, in het bezit van de vereiste vergunningen, moet dan voortaan als per definite veilig worden beschouwd, tot het tegendeel is bewezen.

En een ramp, zelfs een van de omvang van de Schiphol-brand, is dan nog immer onvoldoende om aan te nemen dat hier, wat de inrichting betreft, sprake zou zijn van een grondige inbreuk op het 'Brandbeveiligingsconcept cellen en celgebouwen'. Want die ramp kan dan immers nog steeds louter het karakter hebben gehad van een incident.

Alles wijst erop dat de ministers deze nieuwe stellingname hebben geïntroduceerd, nu het hier gaat om de opsluiting van tot ‘illegaal’ verklaarde mensen en van (gekleurde) bolletjesslikkers. De boodschap die hiermee impliciet wordt afgegeven luidt dan: voortaan mogen in elk geval tot illegaal bestempelde mensen en bolletjesslikkers er, in detentie-omstandigheden, niet langer zonder meer aanspraak op maken dat zij gevrijwaard blijven van brandrisico’s.

En geldt, in plaats daarvan, dat voor hen voortaan als voldoende veiligheid wordt aangemerkt dat de noodzakelijke vergunningen aanwezig zijn, waarbij dan verder volstaat dat niet positief bewezen is dat er niet iets structureel aan de veiligheid van de betrokken detentieinrichtingen schort.

De vraag die zich dan vervolgens opdringt is: geldt dit voortaan voor allle gevangenen? Kan voortaan niemand die van staatswege wordt opgesloten in een inrichting er op rekenen om daar veilig te zijn tegen brandgevaar?

Het zier er naar uit dat een en ander vooralsnog alleen geldt voor de categorie 'illegale' vreemdelingen. Wat dit betekent in een land waar iedereen gelijk hoort te zijn voor de wet, laat zich raden.



Mr. N.M.P. Steijnen is woordvoerder van het Comité Rechtsherstel.  ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #452 Gepost op: 23 september 2006, 19:55:54
http://www.nrc.nl/binnenland/article490549.ece

Onderzoeksraad geeft visitekaartje af
Het rapport over de Schipholbrand is een geslaagde ‘testcase’ voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid. „Het zal niet lukken Van Vollenhoven weer in zijn hok te krijgen.”
Door onze redacteur Rinskje Koelewijn


Den Haag, 23 sept. Pieter van Vollenhoven luncht op donderdagmiddag om twee uur met zijn ‘rechterhand’ Henk Pongers en zijn woordvoerder in de sociëteit van Nieuwspoort. Verhitte gezichten. Onophoudelijk piepende mobiele telefoons. Van Vollenhoven heeft net het eerste grote onderzoek gepresenteerd van ‘zijn’ Onderzoeksraad voor Veiligheid, naar de brand in het cellencomplex van Schiphol. De ministers Donner en Dekker zijn al afgetreden, de burgemeester van Haarlemmermeer zal ’s avonds zijn ontslag aanbieden.

Van Vollenhoven lijkt rustig. Zijn rapport heeft grote indruk gemaakt. Alle Kamerleden en journalisten noemen het in hun eerste reacties ‘spijkerhard’ en ‘scherp’. Maar intussen belt het ene na het andere televisieprogramma hem af voor die avond. Niemand wil Van Vollenhoven meer in de studio, het actuelere nieuws is het aftreden van twee ministers. Van Vollenhoven haalt zijn schouders op. „Nu maken anderen zich er meester van en neemt de zaak een andere wending.”

De Onderzoeksraad, zegt Van Vollenhoven, heeft als doel de waarheid te achterhalen. „Het is ons gelukt een helder inzicht te geven in wat er is gebeurd in de nacht van 26 oktober.” Hij noemt het goed dat Nederland een onafhankelijke Onderzoeksraad heeft. „Ik heb er 22 jaar voor gevochten.”

De raad werd op 6 februari vorig jaar geïnstalleerd. Toen was dat nauwelijks nieuws. Jarenlang vroeg Van Vollenhoven het kabinet om een onafhankelijke raad die onderzoek zou doen naar grote en kleinere rampen, net als in het buitenland. Tot dan toe werden rampen onderzocht door ad-hoccommissies of door inspecties van ministeries die zelf betrokken waren bij de ramp. Pas na de evaluatie van de cafébrand in Volendam, waarbij 17 doden vielen, beloofde minister Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) dat er een onafhankelijke raad zou komen. Hij probeerde nog een voorbehoud te maken: de Onderzoeksraad moest alle betrokkenen de gelegenheid geven de inhoud van het rapport voor publicatie te wijzigen. Inmiddels is wettelijk vastgelegd dat een rapport wel voor hoor en wederhoor ter inzage moet komen, maar dat er niet in mag worden geschrapt.

Het onderzoek naar de Schipholbrand was een ‘testcase’ voor de raad, zegt de Groningse hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga. „Het eerste grote onderzoek met een politieke dimensie.” Zijn oordeel: het onderzoek is buitensporig professioneel gedaan. „De raad heeft hiermee een stevige positie verworven. Het zal de politiek niet meer lukken Van Vollenhoven weer in zijn hok te krijgen.”

De Onderzoeksraad heeft vijf permanente leden. Er zijn ruim vijftig onderzoekers en rapporteurs in dienst. Voor het onderzoek naar de Schipholbrand hebben de onderzoekers 211 interviews gehouden, met celbewoners, hulpverleners, ambtenaren en leidinggevenden van het architectenbureau dat het cellencomplex ontwierp. De raad had de wettelijke bevoegdheid gebruik te maken van de processen verbaal van het openbaar ministerie, dat een strafrechtelijk onderzoek doet naar de vermoedelijke veroorzaker van de brand. Ook had de raad toegang tot de camerabeelden van elf camera’s die de J- en de K-vleugel registreerden. Alle betrokkenen hebben documenten afgestaan aan de raad. Er is ook gebruik gemaakt van de transcripten van de gesprekken met de alarmmeldcentrales en van de gegevens van alle mobiele telefoons die de avond van de brand door betrokkenen zijn gebruikt.

De raad heeft een aantal onderzoeken uitbesteed. De universiteit van Gent heeft alle brandproeven uitgevoerd, TNO Defensie en Veiligheid heeft het handelen van het personeel onderzocht. Het Nederlands instituut voor brandweer en rampenbestrijding (Nibra) bestudeerde het brandweeroptreden.

Het Schiphol-onderzoek heeft, volgens de raad, tussen de 1 en 1,5 miljoen euro gekost. De raad heeft een budget van 9,95 miljoen euro per jaar. Voor grote onderzoeken krijgt de raad extra geld.

De ministers, zegt oud-minister Thom de Graaf, zullen moeten wennen aan deze club en aan het effect dat onafhankelijk onderzoek kan hebben. „Ze zullen bij de raad ook wel geschrokken zijn van de gevolgen.” Marten Oosting, lid van de Raad van State en voorheen ombudsman, deed onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. „Toen ons onderzoek was afgelopen, was het ook echt voorbij. De Onderzoeksraad gaat door. Ze bouwen expertise op, maar ze kunnen ook nog eens de minister bellen en vragen waarom er niks gedaan is met een aanbeveling.”

Pieter van Vollenhoven is eraan gewend dat „waarheidsvinding niet altijd in goede aarde valt”. Zeker het ministerie van Justitie, nu direct betrokkene, heeft moeite met dit soort onderzoek. „Ze zijn gewend aan onderzoek naar de schuldvraag, dat heeft prioriteit.” De Onderzoeksraad mag geen schuldige aanwijzen, zegt hoogleraar staatsrecht Elzinga. Maar feiten op een rij zetten kan wél hetzelfde effect hebben, blijkt nu. Van Vollenhoven neemt daarvoor geen verantwoordelijkheid. „Wat de consequenties zijn van dit rapport, daar sta ik buiten.”


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #453 Gepost op: 23 september 2006, 19:56:50
http://www.destentor.nl/vpitems/article678355.ece

Cellen in Zwolle blijken onveilig
door INGRID STIJKEL

23 SEPTEMBER 2006 - ZWOLLE - Enkele tientallen gedetineerden in Zwolle zijn deze week overgeplaatst omdat hun cellencomplex deels brandonveilig is. Het gaat om een tijdelijk complex op het terrein van de Penitentiaire Inrichting Overijssel aan de Huub van Doornestraat.
De brandonveilige situatie in het tijdelijke cellencomplex kwam aan het licht na een onderzoek dat door de Dienst Justitiële Inrichtingen werd uitgevoerd naar aanleiding van de geruchtmakende Schiphol-brand. Het rapport werd vorige week intern gepresenteerd. Daaruit blijkt dat zich in enkele gevangeniscomplexen in het land zeer brandonveilige situaties voordoen.

Ook Zwolle wordt in het onderzoeksrapport genoemd. Een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen vindt overigens dat de term ‘brandonveilig’ voor de Overijsselse PI te sterk is uitgedrukt. Toch is in overleg met de brandweer deze week een deel van de twee afdelingen die gehuisvest zijn in het complex onmiddellijk ontruimd, om bouwkundige aanpassingen te plegen. Dat betekende overplaatsing van enkele tientallen gevangenen naar cellen elders op het Zwolse gevangenisterrein of verhuizing naar andere penitentiaire inrichtingen in het land. Ook is er een stop op nieuwe gevangenen voor de PI Overijssel afgekondigd.

Deskundigen buigen zich over bouwkundige maatregelen die nu moeten worden genomen. Er worden brandmelders aangebracht in loze ruimten, tussen de cellen en het dak, en de aanduiding van vluchtroutes wordt verbeterd. Ook krijgt het personeel extra trainingen in hoe te handelen in geval van brand. Er is extra personeel ingezet en de helft van de cellen blijft voorlopig leeg.

Ongerust

Politici en advocaten maken zich erg ongerust over de veiligheid van gevangenen. Niet alleen op het cellencomplex op Schiphol-Oost, maar ook in andere tijdelijke inrichtingen dan Zwolle zijn veel tekortkomingen geconstateerd op het gebied van brandveiligheid.

De andere vijf riskante noodinrichtingen bevinden zich in Lelystad, Doetinchem, Balkbrug, Zeist en Rotterdam. Uit het onderzoek bleek dat de brandwerendheid van sommige materialen onvoldoende is en calamiteitenplannen niet worden geoefend.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #454 Gepost op: 23 september 2006, 19:58:02
http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/regionaal/haarlemeo/article936970.ece

Haarlemse bajes werkt jaar na ramp bij Schiphol nog steeds aan verbeteringen

Gepubliceerd op 23 september 2006, 02:02
Laatst bijgewerkt op 23 september 2006, 02:03
De brandveiligheid in de Koepelgevangenis laat nog steeds te wensen over. Foto ANP/Koen Suyk HAARLEM -

Bij de brand in het cellencomplex bij Schiphol is van alles mis gegaan. De Haarlemse Koepelgevangenis blijkt een jaar na die ramp nog steeds onvoldoende brandveilig. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) beschikt namelijk al tijden niet over een vereiste, door de brandweer af te geven gebruiksvergunning voor de bajes.

De Koepelgevangenis heeft inmiddels wel een nieuwe brandmeldinstallatie, maar andere (technische) aanpassingen aan het gebouw zijn nog niet klaar.

De Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden Nederland (EORG) constateerde eind vorig jaar nog dat de brandveiligheid in de Haarlemse ’Koepel’ en tien andere Nederlandse gevangenissen tekortschoot. Uit gesprekken met personeelsleden van de Haarlemse bajes bleek dat daar ’s nachts slechts drie bewakers aanwezig waren, zo stelt een woordvoerder van de belangenorganisatie. De Koepelgevangenis telt ruim tweehonderd cellen. Ook meldden de personeelsleden bij de EORG dat in en rondom de gevangenis geen brandweeroefeningen werden gehouden en dat een noodaggregaat niet werkte. Volgens de EORG-zegsman zijn de klachten van de personeelsleden destijds aangekaart bij de Koepel-directie. Woordvoerder Klaas Bos van de Haarlemse brandweer stelt dat bij de gevangenis de afgelopen tijd wel degelijk oefeningen zijn gehouden. ,,Wij hebben november 2004 en maart vorig jaar geoefend. Dit najaar staat er weer een oefening gepland. De brandveiligheid in de Koepel is geen probleem. In onderling overleg met de gevangenisdirectie hebben wij afgesproken dat de gebruiksvergunning wordt afgegeven als álle werkzaamheden zijn afgerond. Er moet onder meer nog een tekening met looproutes voor de brandweer worden aangepast.’’ Brandweerwoordvoerder Bos verwacht dat de Koepel eind dit jaar wél beschikt over een gebruiksvergunning.

Over een eventuele ontruiming van de gevangenis wegens brand zijn volgens de zegsman Bos duidelijke afspraken gemaakt. ,,Als er een brandmelding van de gevangenis komt, rukken wij meteen uit. We wachten dus niet totdat het daar aanwezige personeel heeft geverifieerd of er daadwerkelijk sprake is van brand. Wij gaan erheen met vier wagens, twee autospuiten en twee autoladders. Als wij onderweg zijn, is er contact tussen de brandweer en de bedrijfshulpverlening van de gevangenis. Wanneer blijkt dat het om loos alarm gaat, rijden drie wagens terug naar de kazerne. De vierde wagen rijdt alsnog naar de gevangenis, om te kijken of alles in orde is.’’ De Dienst Justitiële Inrichtingen wil geen specifieke informatie geven over de Haarlemse gevangenis.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #455 Gepost op: 23 september 2006, 20:05:44
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Regionieuws/Nieuws?itemid=39184

Toch onderzoek naar detentieboten
Burgemeester Opstelten laat toch onderzoek doen naar de veiligheid van de detentieboten aan de Merwedehaven.
uitgegeven: 12:09 22-09-2006 gewijzigd: 09:09 23-09-2006

Volgens de burgemeester van Rotterdam voldoen de detentieboten en het Uitzetcentrum op Rotterdam Airport aan alle normen, maar kan een dubbel-check nooit kwaad.

De brandveiligheid van de 'bajesboten' in de Merwedehaven wordt vooral door de SP-fractie in de Rotterdamse gemeenteraad betwist.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #456 Gepost op: 23 september 2006, 20:26:45
http://www.planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=759731/sc=06648a

'Aftreden ministers sterk staaltje damage control'
Gepubliceerd op vrijdag 22 september 2006
Ministers Donner en Dekker besloten direct na de publicatie van het rapport over de Schipholbrand af te treden. Een sterk staaltje damage control, zegt imagebuilder Kay van de Linde. Voor Planet.nl analyseert Van de Linde de politieke crisis. “De oppositie heeft niets te zeuren.”

Van de Linde, voormalig spindoctor en communicatieadviseur van Pim Fortuyn en Rita Verdonk, zat donderdag aan de tv gekluisterd toen het Schiphol-rapport werd gepresenteerd. “Ik vond het buitengewoon goed geproduceerd. Vooral het gebruik van beeld en geluid was revolutionair voor een overheidsrapport. Dat maakte de situatie meteen helder en begrijpelijk. Die video heeft ook de uiteindelijke impact bepaald.”

Damage control
Volgens hem hadden Donner en Dekker geen andere keus dan op te stappen. “Anders loop je grote schade op. En dat kan echt niet, zo vlak voor de verkiezingen. Het aftreden is een sterk staaltje damage control. Ik verwacht dat het hele rapport hierdoor weinig effect zal hebben op de verkiezingen.”

De oppositie ruikt bloed. Maar de aangeschoten herten zijn al uit de weg geruimd. Valt er nog eer te behalen voor de PvdA? “Deze kwestie is voor Bos erg moeilijk uit te buiten. Hij loopt het risico dat hij wordt beschuldigd van effectbejag. Dat hij de doden gebruikt om er politiek een slaatje uit te slaan. De ministers hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Dan heb je als oppositie eigenlijk niets meer te zeuren.”

De brand raakt de kiezer niet echt
De aanstaande Algemene Beschouwingen zullen het debat over de Schipholbrand bovendien naar de achtergrond dringen, aldus de spindoctor. “Hoe cru het ook klinkt, maar die brand raakt de kiezer niet écht. Gedetineerde vluchtelingen, daar kunnen de meeste Nederlanders zich slecht mee identificeren. Het economisch herstel raakt de burger direct in de portomonnee. Dat zal in het stemhokje de doorslag geven.”

Toch vlakt hij de scoringskansen van de oppositie niet helemaal uit. “Ze kunnen Balkenende een gebrek aan regie verwijten. Dat hij de ploeg niet bij elkaar kan houden. Het is immers niet de eerste keer dat er een minister moet opstappen. Hoeveel leiderschap heb je dan nog? Maar dan nog: Balkenende kan schermen met de economische resultaten: 'wat ik beloofd heb, ben ik nagekomen. En daar horen nu eenmaal politieke offers bij.’ Ondanks alles staat hij sterk.”

Verdonk is veilig
Nu de twee verantwoordelijke ministers niet meer deelnemen aan het debat, is de kans groot dat het de oppositie haar pijlen richt op minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Zij nam het vlak na de ramp op voor het gevangenispersoneel. Bovendien kan het de laatste kans zijn om de minister ten val te brengen, wat de oppositie ondanks diverse pogingen nog niet gelukt is.

Van de Linde verwacht geen problemen: “Het wordt een strak geregisseerd debat. Hoe je het ook wendt of keert, Verdonk heeft geen enkele schuld in deze kwestie. En wat ze zei over het personeel, komt overeen met conclusies uit het rapport.”

In de gedachtengang van van de Linde is alleen minister Donner beschadigd. “Persoonlijk en professioneel is het een drama. De man heeft zich jarenlang het schompes gewerkt. En met de finish in zicht struikelt hij. Als er een volgend kabinet Balkenende komt, dan kan hij onmogelijk terugkeren op Justitie.”


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #457 Gepost op: 25 september 2006, 19:51:19
Gelukkig is B&W van haarlemmermeer slimmer dan de Onderzoeksraad..... :-X :-X :-X :-X :'( :'(

http://planet.nl/planet/show/id=62967/contentid=760519/sc=032e88

   
'Bouwregels cellencomplex Schiphol wel in orde'
Gepubliceerd op maandag 25 september 2006
HOOFDDORP (ANP) - De gemeente Haarlemmermeer had in 2002 wel genoeg informatie om een bouwvergunning af te geven voor het cellencomplex op Schiphol-Oost. Dat zegt het college van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer in reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

De onderzoeksraad onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven verweet de gemeente vorige week dat ze op grond van de beschikbare informatie nooit een bouw- en gebruiksvergunning had mogen verlenen voor het cellencomplex.

Volgens de gemeente kun je de bouwregels ook anders uitleggen. Die voelt zich daarbij gesteund door een commissie, die de Schipholbrand in opdracht van de gemeente zelf heeft onderzocht. Het college ging er vanuit dat er bij de Rijksgebouwendienst voldoende deskundigheid was op het gebied van brandveiligheid.

Oneens op enkele hoofpunten

Het college schrijft in een brief aan de gemeenteraad het op enkele hoofdpunten niet eens te zijn met de conclusies van Van Vollenhoven. Dat geldt bijvoorbeeld voor de conclusie dat de brandweer te laat bij het cellencomplex was. De onderzoeksraad vond dat de brandweer de wettelijke aanrijtijd van acht minuten niet heeft gehaald, maar volgens de gemeente gold er voor het complex een wettelijke termijn van acht tot tien minuten. Bovendien gingen er kostbare minuten verloren, omdat de melding van de brand vertraagd bij de brandweer binnenkwam.

De gemeente is het ook niet eens met de conclusie dat het toezicht op de bouw- en gebruiksvergunning tekort is geschoten. Het college geeft wel toe dat de controle onvoldoende kritisch is geweest.

Naar aanleiding van het rapport over de Schipholbrand is burgemeester Fons Hertog van Haarlemmermeer vorige week al afgetreden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #458 Gepost op: 27 september 2006, 19:59:31
http://www.haarlemmermeer.nl/content.jsp?objectid=25578

Reactie college aan gemeenteraad over rapport Onderzoeksraad
 

Donderdag 21 september jl. presenteerde de Onderzoeksraad voor Veiligheid haar rapport over de brand in het Cellencomplex op Schiphol-Oost. Op 25 september heeft het college van B&W in een brief aan de gemeenteraad gereageerd op het rapport van de Onderzoeksraad voor zover het de gemeente Haarlemmermeer aangaat. De gemeenteraad zal op donderdag 28 september in een ingelaste raadsvergadering het rapport van de Onderzoeksraad en de reactie van het College daarop bespreken. Deze vergadering begint om 17.00 uur.


Brief: http://www.haarlemmermeer.nl/dsc?c=getobject&s=obj&!sessionid=175UuYCWRV1DyOvofxaqyo3l50uVxDYXp5K38Hd!ziQ!2wD1FEo9vhsUlyp3M0aG&objectid=25611&!dsname=hmminter




Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #459 Gepost op: 28 september 2006, 11:35:41
http://www.nrc.nl/binnenland/article495146.ece

Cellen Rotterdam Airport onveilig
Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 28 sept. Het uitzetcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers bij Rotterdam Airport is niet brandveilig. Dat concludeert burgemeester Opstelten (VVD) na een inspectie van het centrum door Bouw- en Woningtoezicht en brandweer in Rotterdam. Om de veiligheid te garanderen, is per direct extra personeel ingehuurd. Ook zijn voorlopig continu brandweerlieden aanwezig. Opstelten heeft aan de ministers Winsemius (VROM, VVD) en Hirsch Ballin (Justitie, CDA) laten weten dat de problemen binnen twee weken moeten zijn opgelost. Anders overweegt het college de gebruiksvergunning voor het uitzetcentrum in te trekken. De komende twee weken laat Opstelten niet toe dat Justitie er nieuwe uitgeprocedeerden huisvest.

Opstelten wilde de staat van het gebouw kennen nadat hij vernomen had wat er was misgegaan bij de brand in het cellencomplex op Schiphol, oktober vorig jaar. Vorige week verscheen hierover een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het rijk wilde het uitzetcentrum pas in 2007 onderzoeken.

Bij de controle zijn onder meer gevelplaten en delen van het plafond verwijderd. De brandcompartimentering blijkt niet in orde, kieren zijn afgezet met brandbaar purschuim, tussenruimtes zijn niet voorzien van brandwerend materiaal. Al met al is er sprake van „ernstige bouwkundige tekortkomingen” en een „acute gevaarzetting”. De Schipholbrand kon zich mede verspreiden door de loze ruimte tussen de celcontainers en het dak van het gebouw.

Het uitzetcentrum is in gebruik sinds juni 2003. Er zijn 300 plaatsen, waarvan er nu 120 in gebruik zijn. Het centrum bestaat uit een hangar met een aanbouw. De verblijfunits bevinden zich op twee verdiepingen, zonder daglicht en buitenlucht. Er zijn een- en tweepersoonscellen.