Het lichamelijk onderzoek, zoals Peter dat beschrijft, wordt op mijn universiteit al jaren in het EHBO-onderwijs (op enkele punten afwijkend) aangeleerd. Oké, dat is natuurlijk een iets andere doelgroep dan de gemiddelde EHBO'er, maar formeel gezien zijn de (eerste jaars) studenten niet meer dan een EHBO'er.
Van palperen is geen sprake, voorzichtig en zorgvuldig wordt het lichaam in geklede toestand van top tot teen nagelopen, om te voorkomen dat het slachtoffer ten onrechte zonder verdere hulp naar huis gestuurd wordt. Daarnaast geeft de uitslag van het onderzoek je een houvast bij het bewaken van de toestand van het slachtoffer tot de ambulance gearriveerd is. Het onderzoek wordt alleen uitgevoerd indien het SO bij bewustzijn is en kan aangeven waar de pijn zit. Indien er (mogelijk) sprake is van wervelletsels wordt het onderzoek niet uitgevoerd.
Wat betreft het abdomen: Druk geven op de buik is uiteraard uit den boze. Het alternatief dat we daarvoor gebruiken is het op de buik houden van een hand en vervolgens het slachtoffer laten inademen. In de meeste gevallen zal dan de buik druk uitoefenen tegen de hand, waarbij het slachtoffer mogelijk pijn voelt bij inwendige letsels.
Niet iedere EHBO'er is inderdaad geschikt om een heel onderzoek zonder risico af te wikkelen, maar ik ben het met EHBO-er eens, maar een gedegen opleiding kan zorgen dat veel meer EHBO'ers er wat mee kunnen.
Wat EHBO'ers het meeste nodig hebben: Het besef dat ze verantwoord met hun kennis en kunde om moeten gaan. Grenzen kennen.
De systematiek die onderandere door Peter en EHBO-er is beschreven, ontbreekt bij veel EHBO'ers (met name de OK-opgeleide). Dat is jammer, want juist door een duidelijke structuur te gebruiken in het handelen kan men tot een betere werkdiagnose komen en voorkomen dat dingen gemist worden.
Dat een lichamelijk onderzoek niet invasief mag zijn of schade aan het slachtoffer mag toebrengen lijkt me duidelijk, daar zijn we het allen ook over eens. Bij een onmiskenbaar verkeersslachtoffer dat geheel in de kreukels ligt is het lichamelijk onderzoek door een EHBO'er niet direct van aanvullende waarde (hooguit wanneer het lang kan duren, het kan handig zijn om op de hoogte te zijn van niet zichtbare letsels om te kunnen anticiperen op verslechtering), immers, de Ambulance moet er toch voor worden gebeld. Maar er zijn zoveel gevallen waarbij toch even gekeken dient te worden of de GGD al dan niet nodig is. En dan kan een voorzichtig uitgevoerd lichamelijk onderzoek van aanvullende waarde zijn.