Brandveiligheid in stallen : voorkomen van stalbranden

Auteur Topic: Brandveiligheid in stallen : voorkomen van stalbranden  (gelezen 89686 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

guest12562

  • Gast
Reactie #120 Gepost op: 23 mei 2015, 09:55:52
Dit topic nog eens nagelezen en als ik deze laatste pagina lees is het gewoon weer wachten tot het fout gaat.
Zodra het actueel is springt de politiek in met regels om het vervolgens niet meer ter sprake te brengen en hop daar gaan we weer het aantal stalbranden stijgt, gek he.
Zal me niet verbazen als dit weer actueel wordt als iemand ermee kan scoren, tot die tijd niet over praten, want we weten niet hoe we ermee om moeten gaan.

Het draait allemaal om geld, niemand wil te veel betalen voor zijn kip, dus kan de boer niet investeren in brandveiligheid en daarnaast kan de overheid niet controleren, want ook daar zijn degenen die dit zouden kunnen doen wegbezuinigd. De cirkel is rond, dus tot die tijd niet te veel over roepen, want we kunnen er niks mee.

De politiek zou zich toch beter moeten profileren met al die knappe koppen, of komt het ff niet uit?


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #121 Gepost op: 23 mei 2015, 10:03:15
Ik vraag me af of je het gaat redden met alleen het aanscherpen van de regels. Daarmee bereik je alleen mee dat nieuwe stallen volgens die regels gebouwd gaan worden. Maar nederland staat vol met oudere stallen, en die staan volgens de oude regelingen.
Ik denk dat vooral de voorlichting naar de agrariers verbeterd moet worden. Zij moet meer bewust gemaakt worden dat zij een belangrijke schakel zijn in dit proces, en dat gebeurd nu te weinig of helemaal niet.


guest12562

  • Gast
Reactie #122 Gepost op: 23 mei 2015, 10:08:01
Dat eerste heb je zeker gelijk in, dat geldt eigenlijk voor alle huidige bebouwing.

Deel twee zou ik niet weten, maar ook de boer zal bepaalde zaken afwegen, ik denk ook dat zij regelmatig met hun handen in het haar zitten.
Ik zou hopen dat een stukje voorlichting voldoende is, maar ik weet het eerlijk gezegd niet.


devilfish

  • Moleculair bioloog - geinteresseerde
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 109
Reactie #123 Gepost op: 23 mei 2015, 10:25:46
Er is maar 1 groep die uiteindelijk wat aan dit probleem kan doen en dat is de consument.

Zolang iedereen steevast voor het goedkoopste vlees in de supermarkt kiest (en dat doen ongeveer 80% van de mensen) zullen de supermarkten boeren verder onder druk zetten om de prijzen laag te houden. Als een veehouder al moeite heeft om een rendabel bedrijf te runnen staat een peperdure brandmeld instalatie erg laag op het inversterings lijstje


Luke_BNV

  • Freelance Cameraman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,262
    • Bekijk mijn Youtubepagina!
Reactie #124 Gepost op: 7 januari 2016, 16:54:48
Citaat
Brandweer en LTO Noord organiseren informatiebijeenkomst over stalbranden(07-01-2016)

De Brandweer Barneveld en LTO Noord organiseren, in samenwerking met het Actieplan Stalbranden, op 18 januari 2016 in Barneveld/Voorthuizen een informatiebijeenkomst over stalbranden. De bijeenkomst is bedoeld voor alle agrariërs in Barneveld.

Meer op: http://www.barneveld.nl/actueel/nieuws_43017/item/brandweer-en-lto-noord-organiseren-informatiebijeenkomst-over-stalbranden_78799.html
Volg mij op: Twitter: @LukeBNV Youtube: Luke Beens


Thor

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 7,221
  • Wat de eb neemt brengt de vloed terug.
Reactie #125 Gepost op: 6 oktober 2016, 21:29:51
verplaatst uit: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php?topic=99686.0

Brandweeracademie bundelt kennis over stalbranden
Gepubliceerd op: 06 oktober 2016

De bestrijding van branden in veestallen vraagt – mede door de grote aantallen dieren die erbij betrokken zijn – extra aandacht. De Brandweeracademie heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Alle beschikbare informatie is nu verzameld in de publicatie 'Brandweerzorg bij veestallen'.


janvangent

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 216
Reactie #126 Gepost op: 7 oktober 2016, 00:31:59
Citaat van: Thor link=msg=1451080 date=1475782191
Brandweeracademie bundelt kennis over stalbranden
Gepubliceerd op: 06 oktober 2016

De bestrijding van branden in veestallen vraagt – mede door de grote aantallen dieren die erbij betrokken zijn – extra aandacht. De Brandweeracademie heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Alle beschikbare informatie is nu verzameld in de publicatie 'Brandweerzorg bij veestallen'.

Interessant onderwerp en een goed rapport. Het geeft ook vrij uitgebreid antwoord op je eerdere vraag over preventieve voorzieningen en verplichtingen voor intensieve veehouderij plus een risico-inventarisatie per type stal. Uit de rest van die tachtig pagina's die bol staan van recente voorbeelden als deze brand (in de eerste helft van 2016 al dik 90.000 dodelijke slachtoffers) volgt op pagina 60 de conclusie: "De voornaamste oorzaak van omgekomen dieren bij brand is dat dieren niet zelfredzaam zijn en dus volledig afhankelijk zijn van redding (evacuatie). De brandweer is hier niet voor toegerust en in de meeste gevallen zal de brandweer ook te laat ter plaatse komen om nog een zinvolle redding te kunnen doen. In de praktijk blijkt dat bij aankomst van de brandweer vaak de brand al zo ver ontwikkeld is, dat het niet meer mogelijk is om de dieren te redden of de brand te blussen. [...] De brandweer kan in die gevallen niet anders dan een defensieve inzet doen, die is gericht op het voorkomen van uitbreiding." In meer praktische taal raad de auteur (Clemon Tonnaer) ons aan om zolang de veehouders zelf geen betere maatregelen treffen varkensstallen liever niet te betreden, pluimvee als verloren te beschouwen en alleen bij melkvee dat gewend is naar buiten te gaan een reddingspoging te ondernemen.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #127 Gepost op: 7 oktober 2016, 00:43:00
Publicatie Brandweerzorg bij veestallen verschenen

5 oktober 2016

In de eerste zes maanden van dit jaar vonden er in Nederland 23 stalbranden plaats, waarbij 91.869 dieren zijn omgekomen (Brandweer Nederland & Verbond van Verzekeraars, 2016). De impact van een brand in een veestal is meestal groot, zeker wanneer er (grote aantallen) dieren omkomen. Met het oog op het ontwikkelen van onderwijscontent en op basis van opdrachtonderzoek heeft de Brandweeracademie de afgelopen jaren informatie verzameld over (branden in) veestallen. Het resultaat is de publicatie Brandweerzorg bij veestallen.

De Nederlandse brandweer wordt in de dagelijkse praktijk geconfronteerd met (vragen over) de brandveiligheid van veestallen, zowel in het kader van de feitelijke incidentbestrijding als in het kader van risicobeheersing. Het doel van deze nieuwe publicatie is om manschappen, bevelvoerders, officieren van dienst, adviseurs gevaarlijke stoffen en specialisten brandpreventie te informeren over de verschillende aspecten van het thema ‘brandweerzorg bij veestallen’ en zo veel mogelijk de beschikbare informatie op dit gebied samen te brengen.

Van wet- en regelgeving tot repressief optreden
De publicatie is een verzameling teksten die los van elkaar gelezen kunnen worden en bestaat uit vijf hoofdstukken. In hoofdstuk 1 wordt ingegaan op wetten, regels en kwaliteitssystemen die invloed kunnen hebben op de brandveiligheid van dierenverblijven. Hoewel er meerdere categorieën veehouderijen zijn, beperken wij ons in deze publicatie tot de varkenshouderij, de pluimveehouderij en de rundveehouderij. In hoofdstuk 2 komen deze drie soorten stallen aan bod, inclusief de stalarchitectuur en -inrichting. In hoofdstuk 3 is er aandacht voor de brandveiligheid(srisico’s) van stallen. Daarnaast worden oorzaken en gevolgen van branden in veestallen nader toegelicht. Doordat de gevolgen van een brand in een veestal desastreus kunnen zijn en de inzetmogelijkheden van de brandweer beperkt, speelt preventieve brandveiligheid een belangrijke rol bij het terugdringen van (de effecten van) branden in dierenverblijven. In hoofdstuk 4 wordt hierbij uitgebreid stilgestaan. Tot slot besteedt hoofdstuk 5 aandacht aan het repressief optreden bij branden in veestallen. Wat maakt het optreden bij een brand in een dierenverblijf anders dan het optreden bij een brand in bijvoorbeeld een opslagloods?
Vragen of opmerkingen?
Deze publicatie is een weergave van de huidige inzichten over de brandweerzorg bij veestallen en de relevante wet- en regelgeving. Zowel inzichten als wet- en regelgeving kunnen aan verandering onderhevig zijn. Om de publicatie te kunnen blijven ontwikkelen en verbeteren, ontvangt de Brandweeracademie graag commentaar en suggesties ter verbetering. Vragen of opmerkingen kunt u sturen naar onderwijscontent@ifv.nl, onder vermelding van 'Publicatie Brandweerzorg bij veestallen’.

Download de publicatie Brandweerzorg bij veestallen
​Brandweerzorg bij veestallen
Samen sterk in de hulpverlening!


janvangent

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 216
Reactie #128 Gepost op: 7 oktober 2016, 01:30:54
Klopt mijn rekenen als we honderd miljoen dieren in dit land houden waarvan er jaarlijks 200.000 overlijden door brand in hun stal je dus als boerderijdier een kans van 1 op 500 om aan woningbrand te overlijden en als mens die kans met 15 miljoen inwoners en dertig doden per jaar rond de 1 op 500.000 ligt?


oma

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 10,711
Reactie #129 Gepost op: 7 oktober 2016, 06:21:48
De berekening moet je niet maken met dieren uit de grootschalige veeteelt/landbouw om een goed vergelijk te maken. De brandweer heeft als taak mens en dier te redden. De duizenden kippen in een stal staan niet gelijk aan een dier, ze zijn product/voorwerp. Een schuur vol kippen staat gelijk aan een schuur vol aardappelen.

Het is in Nederland een keuze om deze grootschalige veeteelt/pluimveehouderij te willen hebben. Het valt binnen de overheid onder het ministerie van Economische Zaken, er is geen enkele wet of beleidsregel dat deze dieren iets anders zijn dan een voorwerp. Het afbranden van een stal inclusief verlies van de (pluim)veestapel is een bedrijfsricico. Het is in te calculeren/te verzekeren. Het is vreemd als de brandweer het anders ziet of dat je het vergelijk maakt tussen aantal geredde mensen en dieren maakt door het aantal dode staldieren te includeren.