Wat te doen bij een schotwond?

Auteur Topic: Wat te doen bij een schotwond?  (gelezen 24458 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

ED95

  • Arts
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 301
Reactie #40 Gepost op: 28 juni 2006, 01:16:16
Dus het gelijk van een artikel kan alleen worden weerlegd met een ander recenter artikel?

Nee, het gelijk van een artikel kan alleen weerlegd worden door een artikel met meer volledigheid en betere argumenten. Hoe groter een studie, des te accurater het onderzoek. Er bestaan gewoon nieuwe studies die niet de oude studies kunnen weerleggen.

Geloof je alleen auteurs die onderzoek hebben gedaan? Ik geloof meer in de mensen die elke dag aan het front staan. Ik weet dat praatjes over artikelen het goed doen in de wittejassencultuur...maar de straat is een andere realiteit.

Praten over artikelen is juist essentieel in de "witte jassen cultuur". Dankzij artikelen kan een afdeling bij de directie een nieuwe, betere standaardbehandeling verantwoorden of de implementatie van een nieuw protocol. Het is ook een onderdeel van het levenslange leerproces wat je als arts moet doormaken. Mijn eerste zelfstudieopdracht heette niet voor niets 'een leven lang leren'. Ik snap best dat sommige artsen een beetje ver van de realiteit afstaan, en het leven van de straat (waarom klinkt dat zo ontzettend als Notorious BIG :P). Maarja, die heb je overal wel. En op de straat heeft geouweh**r over artikeltjes natuurlijk geen zin. Daar wordt adequaat en snel handelen verwacht en daar kunnen onze gele vrienden prima op inspelen.

De enige conclusie dat ik uit het artikel kan trekken is dat 19 jaar geleden patienten met een thorax trauma in de V.S. beter af waren als ze direct naar het ziekenhuis vervoer werden door de ambulance ipv eerst stabiliseren.
Denk dat het niet vergelijkbaar is met de Nederlandse situatie.

P.s.: Mij zul je niet in de UB vinden, ik studeer toch geen rechten?


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #41 Gepost op: 28 juni 2006, 09:17:30
...Ik geloof meer in de mensen die elke dag aan het front staan. Ik weet dat praatjes over artikelen het goed doen in de wittejassencultuur...maar de straat is een andere realiteit. Ga vooral een paar keer mee met een ambulance, het zal je goed doen!...

Dan ben jij een aanhanger van de 'opinion based medicine', de ouderwetse arts die op ervaring beslist welke behandeling het beste is... Dit in tegenstelling tot de 'evidence based medicine' die op basis van gerandomiseerde dubbelblinde onderzoeken bekijken welke behandeling de beste is...

Artikelen schrijven is een kunst, conclusies trekken nog meer. Maar vooral omdat de uitkomst soms niet strookt met de ervaring van medici is het soms heel, heel moeilijk om van de oude ideeen die je altijd hebt aangehangen af te stappen... Niet voor niets besteden we bij geneeskunde al in het eerste jaar een volle maand aan het lezen en beoordelen van wetenschappelijke artikelen...
Arts  www.alphalog.nl


shez

  • Gast
Reactie #42 Gepost op: 28 juni 2006, 23:11:31
Citaat
Dan ben jij een aanhanger van de 'opinion based medicine', de ouderwetse arts die op ervaring beslist welke behandeling het beste is... Dit in tegenstelling tot de 'evidence based medicine' die op basis van gerandomiseerde dubbelblinde onderzoeken bekijken welke behandeling de beste is...

in onze opleiding komt evidence based medicine ook zeker aan de orde...een goede zaak, het is zeker nodig om gebruik te maken van nieuwe onderzoeken en behandelmethodes....alleen, als ik moet kiezen tussen een evidence based opgeleide verpleegkundige aan mijn bed te hebben, of een van de oude garde...dat weet ik het antwoord wel!


Kanarie

  • Gast
Reactie #43 Gepost op: 28 juni 2006, 23:41:56
Ik niet. Evidence based opgeleid betekent niet dat die persoon al zijn vaardigheden uit artikelen heeft geleerd; ook die beheerst praktische vaardigheden. En dan heb ik liever iemand die weet waarom hij dingen doet dan iemand die dingen doet 'omdat het altijd zo gedaan wordt en het volgens hem de beste manier is'.


shez

  • Gast
Reactie #44 Gepost op: 28 juni 2006, 23:57:49
Dat zou het allerbeste zijn.... een arts die theorie met praktijk combineert....helaas ben ik er een aantal tegengekomen die liever op de theorie af gaan en de 'menselijke' kant van de geneeskunde een beetje links laten liggen: ook daarbij speelt ervaring een grote rol!


harold

  • Gast
Reactie #45 Gepost op: 29 juni 2006, 00:09:43
Dan ben jij een aanhanger van de 'opinion based medicine', de ouderwetse arts die op ervaring beslist welke behandeling het beste is... Dit in tegenstelling tot de 'evidence based medicine' die op basis van gerandomiseerde dubbelblinde onderzoeken bekijken welke behandeling de beste is...

Ik laat me niet graag in een hokje met een mooi naambordje stoppen. Er wordt nu een beeld geschetst alsof evidence based practise modern is en daarmee opinion based medicine ouderwets. Terwijl ik graag een middenweg zou willen nastreven, waarbij er vooral veel wordt gecommuniceerd met mensen die elke dag in het veld staan.

Laten we deze discussie niet teveel verbreden en dichtbij de oorsprong blijven. In een 19-jarige artikel wordt er beweert dat mensen beter zwaargewonden in hun auto kunnen dumpen en naar het ziekenhuis scheuren. Ambulancemensen vinden dit over het algemeen te gek voor woorden. Zou zo'n auteur het nou echt beter weten omdat hij cijfertjes en metingen kan laten zien?
Als een wetenschapper op afstand een onderzoek doet en de mensen in de praktijk beweren iets anders...dan ben ik eerder geneigd om de mensen in de praktijk te geloven.


Delta

  • AIOS Anesthesie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,443
  • Arts
Reactie #46 Gepost op: 29 juni 2006, 01:26:43
Je bent gewoon niet kritisch genoeg tegenover het artikel. Hier moet je je afvragen 'waren die mensen die in de auto gegooid zijn wel even levensbedreigend als die zijn blijven liggen voor de ambulance?' of 'zijn al die zelfvervoertjes niet uitgevoerd door toevallig passerende artsen' en 'wat zou het inhouden als we vanaf nu geen ambu's meer laten rijden?'

Met name het antwoord op die laatste vraag ridiculiseert het idee om maar mensen zelf te laten rijden: de mortaliteit zou gigantisch toenemen (hoewel, weten we dat wel zeker? Toch maar eens dubbelblind onderzoeken? "Meneer, u moet even de ogen dicht doen want u mag niet zien of u in een personenauto vervoerd wordt of in een ambulance... en de chauffeur mag het ook niet zien dus die houdt ook de ogen dicht... Sterkte hé!")...

Maar goed, de discussie 'evidence based' versus 'opinion based'... Ik zou graag een combi 'evidence based' en 'mechanism based' arts aan mijn bed willen hebben: een arts die de mechanismen kent van de behandelingen en ook weet of het in de statistieken werkt... Opinion based is helaas echt uit de tijd, hoewel niet alle opinion based medicine fout is... het is alleen niet te vertalen naar alle patienten.
Arts  www.alphalog.nl


EHBO-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,554
  • Ik denk dat ik denk
Reactie #47 Gepost op: 29 juni 2006, 07:49:41
Grappig, opinion en evidence based lijken in de discussies tegenpolen te zijn, terwijl het appels en peren zijn.
Een soortgelijke discussie worden gevoerd rond de reguliere (lees westerse) geneeskunde en de alternatieve geneeskunde.
Als men bereid is om de verschillen van aanpak met een open mind te beoordelen, kom je er achter dat ze elkaar kunnen versterken en daar heeft de mensheid alleen maar belang bij.


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #48 Gepost op: 30 juni 2006, 00:39:50
laat maar zien! ik ben hard aan het zoeken, maar er zijn bijna geen recente onderzoeken te vinden op dit gebied. al helemaal niet in nederland, laat staan prospectieve studies...

Laat maar zien dat de onderzoeken die ik aanhaal volledig onjuist zijn. ik zou het alleen maar mooi vinden om recentere en meer toepasselijke artikelen te zien. Want zonder die artikelen zijn de behandelwijzen zoals die door gehanteerd worden ook alleen maar 'de mening van deskundigen' ;)

ps. er moet dus een recent artikel zijn waar ook letterlijk het vervoer in personenauto's is meegenomen maar ik kan het niet vinden. als ik haar (de trauma-arts) weer zie zal ik het vragen.
Er bestaat volgens mij geen enkel onderzoek over vervoer van traumapatrienten m.b.v. personenwagen etc (niet zijnde ambulance naar nederlandse maatstaven) naar een traumacentrum, en als we onderzoeken en anecdotische overleveringen uit bijv Afrika moeten geloven dan verschillen ambulance en traumacentrum wel enorm met die in Nederland..........

En dat het adagium ''stay and play'' niet van toepassing moet zijn op grote trauma's daar zijn we het in ambulanceland al een tijdje over eens  ;) dan gaan we vervoeren zodar dat kan en behandelen we onderweg de patient, zijn we bijna altijd binnen het gouden uur in het traumacentrum met een gestabiliseerde patient.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod


Ambuman

  • Gast
Reactie #49 Gepost op: 30 juni 2006, 12:16:22
Is er dan ook onderzocht of elke automobilist de traumacentra in zijn regio wel weet als ie onderweg is met een "zwaargewonde"???

Het zou je gebeuren dat je als zwaargewonde door een snelle automobilist wordt aangeboden in het dichtstbijzijnde schaafwondencentrum of dagpoliziekenhuis ipv een gespecialiseerd traumacentrum.

Maar ik denk dat dat puntje nog niet helemaal meegenomen is.

Voor de leken: niet alle ziekenhuizen zijn geschikt voor elke zorg. Traumapatienten dienen gespecialiseerde traumazorg te krijgen en die mogelijkheid heeft lang niet ieder ziekenhuis. Net zo min als dat elke ziekenhuis kan dotteren.

Het is gewoon niet verstandig om zelf met patienten te gaan rijden, de ambulancediensten weten welke zorg een patient nodig heeft en hebben het overzicht waar die zorg het beste geboden kan worden.....