http://www.hortinews.com/news.php?id=15218High-tech kwekerij brandgevaarlijker dan traditionele kas
30-05-2008 Lassen dicht bij het kasdek van polycarbonaat en een kas vol met niet-tuinbouwgerelateerd materiaal waren funest voor Westplant B.V.
Je zou toch zeggen dat glas en staal niet zo makkelijk vlam vatten. Toch werd Westland vorige week weer opgeschikt doordat een kassencomplex tot de grond is afgebrand. Dit maal was Westplant in 's-Gravenzande het slachtoffer. Maar hoe kan een kas toch vlam vatten en compleet afbranden? Een interview met Ellard Roersma, beleidsmedewerker preventie van Brandweer Westland.
"Een kas op zich brand niet", begint Roersma. "Voor ons is een kas dan ook niet meer dan een veredeld weiland. Het is vooral de inhoud van de kas die brand. Wat dat betreft is er veel veranderd ten opzichte van een aantal jaren geleden. Tegenwoordig is een kas high-tech en staat vol met apparatuur, schermdoeken, elektrische kabels en lampen. Dat zijn zaken waar extra aandacht aan moet worden gegeven als het gaat om de brandveiligheid. Wat je de laatste tijd ook veel ziet, is dat kwekers aan de voorkant kantoren en loodsen bouwen. Het gedeelte dat niet bestaat uit kasruimten, moet echter voldoen aan andere eisen dan die voor de lichte industrie, zoals een kas."
Brandgevaarlijk
De kassen van tegenwoordig zijn meestal vergaand geautomatiseerd, met als gevolg dat er veel elektrische kabels in de kas aanwezig zijn. Roersma:" Kabels die soms in een kluwe met een tiestripje bij elkaar worden gehouden, kunnen uiteraard problemen geven. Maar ook zie je steeds meer belichte teelt en proberen kwekers op allerlei manieren de kas te isoleren. Een isolerend dek van polycarbonaat houdt de warmte in de kas, maar is ook enorm brandbaar. Hetzelfde geldt voor schermdoeken. Bij Westplant in 's-Gravenzande is de brand ontstaan door laswerkzaamheden dicht bij het kasdek van polycarbonaat. Tevens was er achter een kas vol met niet-tuinbouwgerelateerd materiaal, waardoor we de inzet hebben opgeschaald van een middelgrote naar een grote brand."
Brandpreventie
Een Westlander is nuchter. Nuchterheid heb je ook nodig bij het voorkomen van brand. Roersma: "Je moet ruimtes vooral gebruiken waar ze voor bedoeld zijn. Dus geen opslag van verpakkingsmateriaal in de kas zelf. Brandbaar zijn ook oud plantmateriaal en grondfolie. Het is zaak om deze tijdig te verwijderen. Bij brandpreventie kun je ook denken aan de keuze van materiaal in de kas, zoals schermdoeken en isolerende kasdekken. Het komt ook voor dat bij een uitbreiding van een kwekerij nieuwe kabels worden doorgevoerd in oude kabelgoten. Dat veroorzaakt vaak problemen. En zorg er ook voor dat je jaarlijks de apparatuur controleert op mogelijk brandgevaar. Ten slotte is het zaak om een kas niet oneigenlijk te gebruiken. Een aantal (planten)kwekers verkopen hun producten vanuit hun kas. Dat zijn dan eigenlijk meer tuincentra die qua brandveiligheid aan zwaardere eisen moeten voldoen, zoals het hebben van blusapparatuur in de kas, een vluchtroute en nooduitgangen."
Bedrijfshulpverlening
De vrijwillige brandweer van Westland bestaat uit ongeveer 200 manschappen (mannen en vrouwen). Daarnaast heeft het korps een beroepsmatige kernbezetting van specialisten, waaronder het team preventie. Roersma: "Het brandweerkorps van Westland heeft zeven brandweerposten. Voor iedere post zijn gemiddeld zo'n 25 personen beschikbaar om tijdens een brand uit te rukken. Om de aanrijtijden te garanderen (binnen vier minuten de manschappen in de kazerne en vervolgens binnen vier minuten ter plaatsen) zijn wij nog steeds op zoek naar extra manschappen. Voor bedrijven kan het interessant zijn om een medewerker te laten opleiden tot 'manschap' omdat deze dan geen BHV-opleiding meer hoeft te volgen. In sommige gevallen staat er zelfs een korting op de verzekering tegenover. Misschien is het een extra reden voor kwekers om over de streep te trekken. Een opgeleide medewerker heeft de kennis om preventief te werk te gaan en bij calamiteiten direct op te treden. Ook kunnen medewerkers onderling uitgewisseld worden en zorgen wij eventueel voor vervoer naar de kazerne bij een melding. Als kwekers geïnteresseerd zijn, kunnen ze altijd contact met ons opnemen. Graag zelfs!"