Brandpreventie nieuwtjes

Auteur Topic: Brandpreventie nieuwtjes  (gelezen 388038 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #370 Gepost op: 17 juni 2008, 09:21:59
http://www.tctubantia.nl/regio/almelo/3285078/Cafe-De-Rechter-in-Almelo-mist-vergunning.ece

Café De Rechter in Almelo mist vergunning
maandag 16 juni 2008 | 20:18

Tekstgrootte  

ALMELO – Grand café De Rechter in Almelo, dat maandag is uitgebrand, heeft niet alle benodigde vergunningen voor een horecabedrijf. In het café brak maandag brand uit vlak voordat in het stadhuis een man een groep mensen in gijzeling nam. Deze man is de eigenaar van De Rechter en heeft al langere tijd een conflict met de gemeente over de vergunningen.


De Almelose burgemeester Menno Knip zei maandag in een persverklaring dat het gaat om een gebruiksvergunning die nog ontbreekt. De commissie bezwaarschriften neemt op 25 juni een beslissing over de toekenning daarvan aan het horecabedrijf.


Er loopt verder momenteel een onderzoek naar de herkomst van een lening aan De Rechter. Dat blijkt uit een uitspraak in kort geding, die de rechtbank in Almelo maandag publiceerde. Bureau Bibob, dat voor het ministerie van Justitie controleert of ondernemers vergunningen misbruiken voor malafide praktijken, voert het onderzoek uit.


Café De Rechter spande een kort geding aan tegen het verbod op uitoefening van het horecabedrijf dat de gemeente uitvaardigde en tegen de dwangsom van 5000 euro per dag dat toch klanten worden bediend. De kortgedingrechter besliste op maandag in het voordeel van het café; de dwangsom hoeft niet te worden betaald tot zes weken na het besluit van de gemeente over de vergunning.


Volgens burgemeester Knip was de horecazaak al circa twee maanden in gebruik zonder een gebruikersvergunning. Daarom moest de gemeente volgens hem optreden. Knip kan niet verklaren wat de exacte aanleiding is geweest voor de rigoureuze actie van de café-eigenaar. „De bezwarenprocedure omtrent de gebruikersvergunning liep nog en het Bibob-onderzoek was nog gaande. Dus ik begrijp niet wat de trigger geweest kan zijn.”


Knip verklaarde verder dat de gemeente een principeafspraak met de uitbater had om de horecagelegenheid vijf jaar voort te zetten totdat het Masterplan voor de herinrichting van de binnenstad wordt uitgevoerd. Daarna zouden er vervolgafspraken worden gemaakt voor de voortzetting van het grand café.



Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #371 Gepost op: 19 juni 2008, 12:05:54
Brandweer Noordwijk wint Gouden Rookmelder

De brandweer van Noordwijk heeft de Gouden Rookmelder 2007 gewonnen en in ontvangst genomen tijdens de Kick Off van de Nationale Brandpreventieweek bij het NIFV (Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid) in Arnhem.

Noordwijk was samen met Amsterdam en de provincie Zeeland genomineerd voor deze prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan het korps dat in het kader van de Nationale Brandpreventieweek de origineelste, opvallendste en leukste actie voor de promotie van rookmelders heeft bedacht.

Tijdens de Kick Off van de Nationale Brandpreventieweek in Arnhem presenteerde de Noordwijkse brandweer het zelf bedachte, zelf ontwikkelde, zelf uitgevoerde en `nul euro', kostende idee (+ foto): `Ieder huis zijn eigen brandweerman voor optimale brandbeveiliging, maar omdat dat natuurlijk niet haalbaar is, is een rookmelder een uitstekend en betrouwbaar alternatief'. Naast de directheid en originaliteit sprak vooral ook het feit aan dat het Noordwijkse idee géén kostenverslindende actie is.

Aan de Gouden Rookmelder is een geldprijs van 1.500,00 verbonden.

Nieuwsbank


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #372 Gepost op: 21 juni 2008, 00:32:13
Dus volgens 'de wet' mag je alles doen in een woongebouw....  ::) ::) ::) Dacht het niet...  ;)

http://www.ed.nl/regio/helmondregio/3304378/Gemeente-Someren-valt-niets-te-verwijten.ece

'Gemeente Someren valt niets te verwijten'

door Johan Otten. vrijdag 20 juni 2008 | 02:56 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 20 juni 2008 | 08:45
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

Woningcorporatie woCom is druk bezig met het aanbrengen van voorzieningen en het opknappen van het woongebouw in Someren-Eind.

Woningcorporatie woCom is druk bezig met het aanbrengen van voorzieningen en het opknappen van het woongebouw in Someren-Eind.

SOMEREN - De gemeente Someren valt niets te verwijten als het om de brandveiligheid van huize Sint-Antonius in Someren-Eind gaat.
Dat zegt burgemeester Alfred Veltman in een reactie op aantijgingen van bewoners. Uit onderzoek van de gemeente en de regionale brandweer blijkt dat er voor de bewoners geen onveilige situatie bestaat, aldus een verklaring van de gemeente.

Volgens de burgemeester heeft de gemeente nooit een zogeheten 'gebruiksvergunning' – met daarin een erkenning van de brandveiligheid – afgegeven voor het gebouw. Voor een woongebouw als het voormalige klooster wòrdt helemaal geen gebruiksvergunning verstrekt. De enige vergunning waarvoor de gemeente in dit geval verantwoordelijkheid draagt is een bouwvergunning, verleend in 1993 toen het pand werd verbouwd.

Met die bouwvergunning was niets mis, herhaalt de burgemeester. Een brandtrap die recent bleek te ontbreken, stond op de tekening en is indertijd ook aangebracht. Het is onduidelijk waar die vervolgens is gebleven.

Een gebruiksvergunning is wel van toepassing voor bijvoorbeeld verzorgingshuizen, maar niet voor woningen, zegt Veltman. Het betekent dat na het afgeven van de bouwvergunning en de controle vijftien jaar geleden de verantwoordelijkheid kwam te liggen bij de eigenaar, woCom.

Deze corporatie verwees eerder naar een controle die de gemeente vorig jaar in Huize Antonius hield. Veltman erkent dat iemand van de gemeente er heeft rondgekeken, maar dat was volgens hem informeel. Vanwege de gebruiksvergunning was het aanpalende verzorgingshuis Peeljuweel geïnspecteerd, waarbij woCom verzocht om meteen even in Huize Antonius te kijken. "We hadden het ook niet kunnen doen, want we hebben er in feite dus helemaal geen bemoeienis mee." Van een ontbrekende brandtrap is toen geen melding gemaakt. "We weten niet wanneer die is verdwenen."

Will Smits van woCom weet het evenmin: "Van bewoners heb ik gehoord dat er nooit een trap is geweest, eerder ving ik op dat-ie zou zijn weggehaald vanwege overlast door de jeugd."

Hoe dan ook: een nieuwe trap is besteld. WoCom heeft daarnaast brandhaspels en slangen aangebracht en wanden op de zolder gestuukt. Verder worden in goed overleg met de bewoners het pand en de tuin 'gepimpt'. "En we pakken de leefbaarheid aan. Zo is een leegstaande kamer ter beschikking gesteld als ontmoetingsruimte." Voor woCom is de affaire aanleiding goed te kijken hoe het moet omgaan met meerjarenonderhoud in herstructureringsgebieden.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #373 Gepost op: 24 juni 2008, 12:28:49
Minister Vogelaar blij met gedragscode constructieve veiligheid  
Persbericht ministerie van VROM/WWI


'Bouwwerken in Nederland zijn over het algemeen veilig. Maar als er iets mis gaat, geeft dat veel onrust. Veel mensen hebben het ingestorte parkeerdek in Tiel, de bezweken balkons in Maastricht en het ontruimde Bos en Lommerplein in Amsterdam nog helder op het netvlies. Daarom ben ik blij dat de NEPROM haar verantwoordelijkheid neemt en met een gedragscode komt om de veiligheid van bouwwerken te verbeteren. Want iedere instorting er één teveel.' Dat zei minister Ella Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie vandaag tijdens het onvangen van de Gedragscode constructieve veiligheid van de NEPROM, de organisatie van projectontwikkelaars.

Bij een bouwproject zijn veel partijen betrokken en bouwen wordt steeds complexer. In iedere schakel van de keten kan er iets misgaan. Er is vrijwel nooit een eenduidige oorzaak aan te wijzen voor een (bijna-)instorting. Meestal gaat het om een reeks van elkaar versterkende oorzaken. Minister Vogelaar ziet constructieve veiligheid dan ook als een ketenprobleem en is blij dat de NEPROM haar verantwoordelijkheid neemt door het opstellen van een gedragscode. Deze code past binnen de landelijke acties die de VROM-Inspectie mede heeft geïnitieerd.
Het initiatief van NEPROM is vooral belangrijk omdat projectontwikkelaars in een vroeg stadium beslissingen kunnen nemen die de constructieve veiligheid ten goede komen. Constructeurs en toezichthouders moeten voldoende ruime opdrachten krijgen om hun werk goed te kunnen uitvoeren. De gedragscode kent in hoofdzaak twee verplichtingen. Er moet een sluitende verdeling zijn van taken en verantwoordelijkheden rond constructieve veiligheid. En er moet een goede kwaliteitsborging georganiseerd zijn. Zo moet er in een document aangegeven worden hoe de controle en het toezicht op de constructieve veiligheid is georganiseerd in het traject van ontwerp tot en met uitvoering.

Achtergrond
In 2006 brachten de Betonvereniging en de VROM-Inspectie het "Plan van Aanpak Constructieve Veiligheid" uit dat in samenwerking met Vereniging BWT Nederland, Centraal Overleg Bouwconstructies (COBc), Bouwen met staal, ONRI, Constructeursplatform is opgesteld. Dit plan bevat aanbevelingen voor alle deelnemers in de bouwketen. Alle aanbevelingen samen hebben tot doel om de constructieve veiligheid van gebouwen zo goed mogelijk te borgen. Dit plan is de basis geweest voor verdere acties. In september 2008 zal een een update verschijnen onder de naam "Aanpak Constructieve Veiligheid". Daarin zullen de ervaringen met en de reactie op het PvA zijn verwerkt.
Daarnaast nemen de VROM-Inspectie, Bouwend Nederland, ONRI en BNA deel aan het Platform Constructieve Veiligheid van CURNET. In de tweede helft van 2008 zullen door dit platform incidenten met bouwconstructies systematisch worden geregistreerd en geëvalueerd. Er komt een website waarop incidenten (anoniem) kunnen worden gemeld.
Tenslotte komt de VROM-Inspectie in juli/augustus 2008 met een "Actieagenda Constructieve Veiligheid". In deze agenda staan verdere acties voor de diverse ketenspelers om de constructieve veiligheid te verbeteren. Deze agenda is het resultaat van een aantal expertmeetings die eind vorig zijn gehouden met deskundigen uit alle geledingen van de bouw.
 
Nieuwsbank


Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Reactie #374 Gepost op: 25 juni 2008, 11:05:08
bron www.telegraaf.nl

wo 25 jun 2008, 09:02 | 18 reacties
Inbraakwering gevaarlijk bij brand
AMSTERDAM -  Op aanraden van de politie hebben steeds meer huizen steeds betere inbraakbeveiliging. Maar bij brand kan dat levensgevaarlijk zijn. De brandweer kan er niet in en de bewoners kunnen er niet uit...
  
l
Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV) roept de politie op brandveiligheid aan de orde te stellen in de inbraakvoorlichting, meldt BN De Stem.

Brand- en inbraakbeveiliging staan vaak haaks op elkaar. Zo adviseert de politie om de deur 's nachts op het nachtslot te doen en de sleutel te 'verstoppen'. Maar dan heb je een groot probleem als er die nacht in je huis brand ontstaat. "Uit brandveiligheidsoverwegingen kun je dat nachtslot beter niet gebruiken en moet je de sleutel juist in het slot laten zitten", aldus een woordvoerder van het NIFV.

Afstemmen

De voorlichting van politie en brandweer zouden beter op elkaar afgestemd moeten worden, vindt het NIFV. Door adviezen van beide hulpinstanties te combineren, kunnen mensen hun woning zowel tegen brand als inbraak beveiligen.

Of er slachtoffers zijn gevallen door tegenwerkende inbraakbeveiliging is niet bekend.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #375 Gepost op: 5 juli 2008, 12:23:34
Brandveiligheidseisen gebouwen overal gelijk
Uitgegeven op vrijdag 04 juli 2008 om 17:42:19  

(Novum) - De brandveiligheidseisen voor gebouwen worden voor iedere gemeente hetzelfde. De onnodige verschillen tussen plaatselijke bouwverordeningen worden per 1 oktober afgeschaft. Dat heeft de ministerraad vrijdag besloten op voorstel van minister voor Wonen Ella Vogelaar (PvdA).

In plaats van afzonderlijke gebruikersvergunningen komen er algemene regels en vervalt de vergunningplicht. Daarvoor in de plaats komt een meldingsplicht. Minstens vier weken voor een gebouw in gebruik wordt genomen, moet daar melding van worden gemaakt. De gemeente of brandweer controleren vervolgens of het bouwwerk aan de brandveiligheidseisen voldoet.

Een gebruikersvergunning is alleen nog nodig bij 'risicovolle vormen' van gebruik. Bijvoorbeeld voor kinderdagverblijven met meer dan tien kinderen, basisscholen en hotels en tehuizen met meer dan tien bedden.

De invoering van het nieuwe Gebruikersbesluit, waar de nieuwe regels in zijn opgenomen, bespaart het bedrijfsleven jaarlijks ongeveer 26 miljoen euro aan administratieve lasten, schat het kabinet. Ook zijn bedrijven 6,4 miljoen euro minder kwijt aan leges.

[Copyright 2008, Novum]


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #376 Gepost op: 12 juli 2008, 00:17:00
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/3342299/Sprinklerinstallatie-Snowbase-springt-aan-bij-min-tien-graden.ece

Sprinklerinstallatie Snowbase springt aan bij min tien graden

vrijdag 27 juni 2008 | 10:47
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

TERNEUZEN - De directie van de skipiste Snowbase in Terneuzen stond vanochtend vlak voordat de deuren voor het eerst open gingen voor een raadsel.
In de piste gaf het kwik min tien graden Celcius aan, maar toch sprong rond vijf uur de sprinkler-installatie aan. Er was geen sprake van brand of rookontwikkeling.

Directeur Judith Dingemanse zegt dat er lichte waterschade is. "We hebben wel wat water laten afvoeren, maar het meeste is natuurlijk bevroren", aldus Dingemanse.

De oorzaak van het defect is nog niet bekend. De spontane 'douche' had geen gevolgen voor de eerste openingsdag. Rond negen uur meldden zich de eerste twee snowboarders om van de piste af te glijden.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #377 Gepost op: 14 juli 2008, 16:49:39
http://www.onderzoeksraad.nl/nieuws/pb20080701.htm

1 juli 2008

'Varende hotels' zijn onvoldoende brandveilig.

Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht branden op passagiersschepen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, is bezorgd over de brandveiligheid op passagiersschepen die varen op de binnenwateren. Naar aanleiding van de brand op een passagiersschip enige jaren geleden, is een themaonderzoek naar de brandveiligheid op dergelijke schepen uitgevoerd. Deze schepen varen als 'varende hotels' op de binnenwateren met passagiers die vaak beperkt mobiel zijn en zichzelf in noodsituaties, bijvoorbeeld bij brand, moeilijk kunnen redden.

Uit het themaonderzoek is gebleken dat vooral oudere schepen niet hoeven te voldoen aan de nu geldende eisen op het gebied van brandveiligheid. Op grond van een Europese regeling bestaat er voor deze schepen een lange overgangsperiode tot 2045. In dat jaar dienen alle schepen aan de nieuwe eisen voor brandveiligheid te voldoen. Daarnaast zijn er echter eisen gesteld aan alle schepen nieuw of oud ten aanzien van de organisatie. Voor de oudere schepen is de noodzaak om deze maatregelen goed in te vullen des te groter. Zo moeten er organisatorische maatregelen worden getroffen voor de brandbestrijding en om passagiers in geval van brand te redden. Evacuatie van – veelal beperkt mobiele – passagiers is dikwijls moeilijk, ook al omdat het lang niet altijd mogelijk is het schip bij brand tijdig aan een geschikte kade af te meren.

Uit het onderzoek is gebleken dat de eigenaar, de schipper en de bemanning zich onvoldoende bewust zijn van mogelijke beperkte zelfredzaamheid van passagiers. In deze sector ligt de nadruk op het creëren van een aangenaam en comfortabel verblijf voor de passagiers aan boord. Brandveiligheid heeft daarbij vaak niet voldoende aandacht. Gezien de grote potentiële gevaren, acht de Raad het noodzakelijk de aandacht nadrukkelijk te vestigen op de structurele veiligheidsproblemen.

Het mogen varen met een (passagiers)schip stelt eisen aan zowel het schip als de organisatie. Deze eisen zijn niet alleen gericht op technische aspecten van een schip, welke afhankelijk zijn van de leeftijd van het schip, maar betreffen ook de organisatie van de veiligheid aan boord. Deze laatste eisen staan geheel los van de leeftijd van het schip. Wanneer aan deze eisen wordt voldaan, wordt door de Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) een Certificaat van Onderzoek (CVO) afgegeven.
De IVW verricht keuringen ter verkrijging van het CVO bij ingebruikname of bij de verlenging van het certificaat. Deze keuringen geven echter geen volledig beeld: niet het gehele schip wordt bekeken. De invulling van de inspecties is onder andere afhankelijk van de keuze van IVW van de aandachtspunten. Een uniforme standaard voor de inspecties ontbreekt. Hierdoor bestaat de kans dat niet wordt geconstateerd dat het schip niet voldoet aan de geldende eisen. Dit klemt temeer nu de inspecties zich in veel gevallen eenzijdig lijken te richten op de geldende technische vereisten, en die met betrekking tot de veiligheidsorganisatie vaak onderbelicht blijven.

Het onderzoek van de Raad heeft aangetoond dat het toezicht door de IVW op de naleving van de brandveiligheidseisen aan boord van passagiersschepen in algemene zin als te beperkt getypeerd kan worden. De expertise op het gebied van bijvoorbeeld brandpreventie waarover de brandweer beschikt, wordt niet of nauwelijks gebruikt door de IVW. Naar de mening van de Raad zou het voor de hand liggen dat de IVW beter gebruik maakt van de aanwezige kennis van de brandweer.

De Raad beveelt aan dat de brancheorganisaties in de binnenvaart ervoor zorgen dat de brandveiligheid op passagiersschepen zodanig wordt verbeterd, dat de bemanning zelf incidenten kan beheersen. De invoering van een gecertificeerd keurmerk zou ertoe kunnen bijdragen dat consumenten zelf kunnen vaststellen of een passagiersschip voldoende (brand-)veilig is. Daarnaast wordt de minister van Verkeer en Waterstaat aanbevolen voor de inspecties in het kader van de verlening van het CVO uniforme criteria vast te stellen, die ook betrekking hebben op de brandveiligheid.


Gehele rapport, Themastudie naar de brandveiligheid van passagiersschepen in de binnenvaart. (3,2 MB) http://www.onderzoeksraad.nl/publicaties/ovv/rapport_brand_op_passagiersschepen.pdf


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #379 Gepost op: 23 juli 2008, 22:53:54
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/liemers/3441054/Hotel-Van-der-Valk-krijgt-sprinklers.ece

Hotel Van der Valk krijgt sprinklers

zaterdag 19 juli 2008 | 02:55 | Laatst bijgewerkt op: maandag 21 juli 2008 | 11:02
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

DUIVEN - Hotel Van der Valk in Duiven krijgt een sprinklerinstallatie. De gemeente gaat akkoord met deze wens van het horecaconcern.


De sprinkler (sproeiers in het hele pand die een beginnende brand blussen) zijn minstens net zo veilig als het aanbrengen van compartimentering in het pand, zegt een woordvoerder van de gemeente. In eerste instantie wilde Van der Valk voor het in aanbouw zijnde hotel langs de A12 alleen werken met compartimentering. Dat betekent dat er deuren en wanden zijn die ervoor zorgen dat het een bepaalde tijd duurt voordat een brand kan overslaan naar een andere ruimte. Er komt nu, naast de sprinklers, een minder zware vorm van compartimentering. Van der Valk wil de sprinklerinstallatie omdat vooral Amerikaanse gasten zo'n voorziening willen hebben.