Brandpreventie nieuwtjes

Auteur Topic: Brandpreventie nieuwtjes  (gelezen 382353 keer)

0 gebruikers (en 20 gasten bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


MrSprinkler

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 47
Reactie #391 Gepost op: 12 augustus 2008, 20:17:19
Interessant voor onderhoudsbedrijven van (brand-)veiligheidsinstallaties:
Onderzoeksraad concludeert o.a. dat installatie-/onderhoudsbedrijf verantwoordelijk is voor toelevering van juiste onderhoudsvoorschriften aan eigenaar/gebruiker installatie (ook al vraagt de eigenaar/gebruiker er niet om en opent dat de weg naar de concurrentie of eigenaar/gebruiker om daarmee het onderhoud over te nemen) en ook verantwoordelijk blijft als eigenaar/gebruiker bepaalde onderdelen niet wil laten reviseren/vervangen (onderhoudsbedrijf moet blijven wijzen op de gevaren die daardoor kunnen ontstaan (eigen samenvatting Mr.Sprinkler).

http://www.onderzoeksraad.nl/nieuws/pb20080812.htm


Persbericht
12 augustus 2008

Fabrikant en ziekenhuis schoten tekort bij onderhoud anesthesiependel.
(18 kB)

Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzocht fatale brand in operatiekamer Twenteborgziekenhuis.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, onderzocht de brand die plaatsvond op 28 september 2006 in een operatiekamer in het Twenteborgziekenhuis te Almelo, waarbij een patiënt om het leven is gekomen. Tijdens de operatie brak plotseling een heftige brand uit in de anesthesieapparatuur. Ondanks pogingen daartoe, kon het aanwezige personeel de patiënt niet meer redden. De Raad heeft brandsimulatieproeven uitgevoerd, waardoor het mogelijk was vast te stellen dat de fysieke omstandigheden, na het ontstaan van de brand, buitensporig snel zijn verslechterd waardoor redding van de patiënt niet mogelijk was.

Gezien de ernst van de gebeurtenis en het feit dat het incident veel vragen in de maatschappij heeft opgeroepen, heeft de Raad besloten onderzoek te doen. De Raad was niet de enige instantie die onderzoek deed. In februari 2007 verscheen het rapport van een commissie die in opdracht van het ziekenhuis onderzoek heeft gedaan. Daarnaast heeft in mei 2008 de Inspectie voor de Gezondheidszorg de resultaten van haar onderzoek gepresenteerd. Op hoofdlijnen onderschrijft de Raad de conclusies van beide onderzoeken, maar is van mening dat een aantal principiële punten in deze onderzoeken niet is benoemd.

Het ziekenhuis is verantwoordelijk voor het verlenen van verantwoorde zorg. Hierover bestaat in alle onderzoeken geen verschil in opvatting. Ook de Raad onderschrijft deze verantwoordelijkheid volledig. Toch wil de Raad, zonder af te doen aan deze verantwoordelijkheid van het ziekenhuis, de vraag stellen of en in hoeverre (gespecialiseerde) organisaties of bedrijven die in opdracht van het ziekenhuis werken ook een eigen verantwoordelijkheid dragen zodanig dat het ziekenhuis zijn verantwoordelijkheid kan waarmaken. Een andere relevante vraag in dit kader is of het ziekenhuis er van uit mag gaan dat die verantwoordelijkheid door deze bedrijven goed is ingevuld. In dit geval is namelijk het onderhoud aan de anesthesieapparatuur jarenlang uitbesteed aan de fabrikant van de apparatuur die tevens gespecialiseerd is in het uitvoeren van onderhoud. Deze verantwoordelijkheid werd echter niet goed ingevuld; het juiste onderhoud is niet verricht. Het gevolg is geweest dat jarenlang sprake was van achterstallig onderhoud waarbij kritieke onderdelen niet tijdig zijn vervangen. Het ziekenhuis heeft vervolgens besloten het onderhoud voortaan zelf te doen. Los van het feit dat het ziekenhuis, gezien zijn verantwoordelijkheid voor verantwoorde zorg, in dit geval onvoldoende kritisch is geweest bij de overname van het onderhoud wat betreft bijvoorbeeld de kwaliteit van de apparatuur en de onderhoudshistorie, vindt de Raad het realistisch dat het ziekenhuis bij uitbesteding van het onderhoud aan een gespecialiseerd bedrijf, vertrouwen heeft in de juiste uitvoering daarvan. Daarnaast kan de Raad niet anders concluderen dan dat het voor een ziekenhuis sterk wordt bemoeilijkt zijn verantwoordelijkheid waar te maken, als dat door een gespecialiseerd bedrijf niet wordt gedaan. Daarom vraagt de Raad zich af, ondanks de terechte conclusies van IGZ ten aanzien van de beperkte invulling van de verantwoordelijkheid van het ziekenhuis die de Raad volledig onderschrijft, of hiermee voldoende is gezegd. De Raad vindt van niet en is van mening dat daarom een principiële discussie nodig is om belangrijke lessen ten aanzien van de rol van de fabrikant van medische apparatuur en het noodzakelijke samenspel van verantwoordelijkheden, te leren.

Het tweede aspect waarvoor de Raad de aandacht wil vragen is de constatering van de Raad dat geen overheidstoezicht plaatsvond op risicovolle medische apparatuur. Hierdoor is van overheidswege geen correctie toegepast op de tekortkomingen zoals die tijdens het onderzoek zijn aangetroffen. Het extern toezicht is naar de mening van de Raad weliswaar een sluitstuk wat betreft de invulling van verantwoordelijkheden, maar kan zeker voor dergelijke cruciale aspecten als onderhoud aan risicovolle medische apparatuur, als belangrijk vangnet fungeren. In dit geval was hiervan geen sprake.

Mededeling voor redacties
Het volledige rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, getiteld "Brand in operatiekamer in Twenteborgziekenhuis, Almelo, 28 september 2006" kan worden geraadpleegd op de website van de Raad www.onderzoeksraad.nl. Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de woordvoerder van de Raad, de heer A.M. Sanders. Telefoon 070 3337000, 070 3563922 of 06 53 111389.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #392 Gepost op: 12 augustus 2008, 21:23:22
(Sub)brandcompartimentering....  ::) ::) :-X


http://www.parool.nl/parool/nl/224/Binnenland/article/detail/27140/2008/08/12/Studentenwoningen-uitgebrand.dhtml

Studentenwoningen uitgebrand

AMSTERDAM - Door een uitslaande brand zijn gisternacht vier studentenwoningen aan de Wenckebachweg volledig uitgebrand. Een vijfde woning liep waterschade op. De brand ontstond rond drie uur in de ochtend nadat een student in slaap was gevallen terwijl zijn kaarsen nog brandden. De brandweer moest dertig bewoners evacueren. Niemand raakte gewond.

Volgens een woordvoerster van woonstichting De Key voldoen de tijdelijke woningen aan alle eisen voor brandveiligheid. De gordijnen zijn brandvrij  ::) ::) :-X en er is extra brandveilig materiaal tussen de leidingen gespoten.

''Dit was echt een fout van een bewoner.'' De Key komt dit najaar met een voorlichtingscampagne om de studenten nog eens op brandveiligheid te wijzen.

De woningen werden bijna twee jaar geleden opgeleverd. ''Vanwege de brand in het cellencomplex op Schiphol was er bij de oplevering extra aandacht voor de brandveiligheid,'' zegt de woordvoerder. De brandweer controleert het complex geregeld. (HET PAROOL)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #393 Gepost op: 13 augustus 2008, 19:10:10
Plan van aanpak euroborg stadion nav de tribune brand http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,22370.msg589573.html#msg589573


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #394 Gepost op: 13 augustus 2008, 19:10:46
http://www.blikopnieuws.nl/bericht/80813

Onderzoek naar brandveiligheid oude, kleine hotels

Den Haag - De VROM-Inspectie onderzoekt in de tweede week van september de brandveiligheid van oude, kleine hotels. Tijdens de Nalevingsweek bezoekt de inspectie ongeveer honderd hotels in. Aanleiding is een aantal hotelbranden in 2004 en 2005.

In 2007 onderzocht de VROM-Inspectie 12 oude, kleine hotels. Daaruit bleek dat de brandveiligheid bij deze hotels te wensen overlaat. Reden voor de inspectie om dit jaar een groter onderzoek uit te voeren. De hotels die worden bezocht, moeten gevestigd zijn in gebouwen die voor 1980 gebouwd zijn en dertig of minder kamers tellen. Er zijn in Nederland ongeveer 1500 hotels die aan deze voorwaarden voldoen.

Tijdens de Nalevingsweek controleren de inspecteurs niet alleen of het gebouw voldoet aan de minimale regels voor brandveiligheid zoals die zijn opgenomen in het Bouwbesluit 2003. Ook kijkt de VROM-Inspectie naar het gebruik van het gebouw volgens de model Bouwverordening. Hierbij wordt gekeken naar de staat van het onderhoud en of bijvoorbeeld nooduitgangen niet worden geblokkeerd.

De VROM-Inspectie bezoekt de hotels niet alleen. Bij de bezoeken is ook een vertegenwoordiging van de gemeente aanwezig, omdat zij belast is met het eerstelijns toezicht op de brandveiligheid. Als bij de controles blijkt dat de brandveiligheid in het geding is, kan de gemeente de ondernemer direct tot actie manen of -indien nodig- de ondernemer hier toe dwingen.

Naast de controle nemen de inspecteurs een interview af met de eigenaar om een beeld te krijgen van het naleefgedrag. Ook willen ze via het vraaggesprek onderzoeken hoe de ondernemer tegen de brandveiligheidsregels aankijkt en of hij behoefte heeft aan meer en specifieke informatie over (het verbeteren van) brandveiligheid.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #395 Gepost op: 13 augustus 2008, 19:13:13
http://www.ad.nl/rotterdam/rivierenland/2524887/Brandvertragend_glas_in_zijgevel_Gorcums_Museum.html

woensdag 13 augustus 2008
Brandvertragend glas in zijgevel Gorcums Museum

GORINCHEM - Glaszetters hebben in de zijgevel van het monumentale Gorcums Museum aan de Markt brandvertragend glas geplaatst.
Ter hoogte van de ramen staat tijdens evenementen een suikerspin- of een oliebollenkraam.

Voorheen werd er op last van de brandweer een brandwerend scherm tussen de gevel en de kraam geplaatst. ,,Er is jaren met zo'n scherm gewerkt,'' legt gemeentewoordvoerster Manon Ensik toe. ,,De gemeentelijke afdeling beheer en onderhoud heeft dat scherm zelfs speciaal gemaakt. Tijdens evenementen werd het dan voor de ramen van het museum bevestigd.''

Het scherm was een voorzorgsmaatregel. ,,Stel dat er brand uitbreekt in zo'n kraam. Deze staat zo dicht tegen het museum aan dat de kans groot is dat het vuur overslaat naar het monumentale pand. De brand zou via de ramen naar binnen kunnen slaan.''

Het brandvertragend scherm was echter ook zeer vandalismegevoelig: het zou van de gevel gesloopt kunnen worden. ,,Daarom is dus uiteindelijk voor brandvertragend glas gekozen. Normaal vensterglas springt vrijwel gelijk stuk wanneer het aan vuur wordt blootgesteld. Er bestaat echter glas dat onder soortgelijke omstandigheden pas na verloop van tijd stuk gaat.''

De glaszetters hebben in de rechterzijgevel glas geplaatst dat pas na zestig minuten springt.

Het verplaatsten van 'brandgevaarlijke' kramen is wel overwogen, maar geen optie, zo weet de gemeentewoordvoerster. De suikerspinkraam vormt als het ware de verbinding tussen de attracties op de Grote Markt en de Groenmarkt. De compacte kraam past prima op die plaats in tegenstelling tot attracties. Deze blijken veelal te groot.

Het verplaatsen van de kraam naar de overzijde van de straat is geen mogelijkheid omdat daarmee het risico wordt verplaatst naar de panden aan die kant. ,,De oliebollenkraam hebben we overigens al een andere locatie toegewezen. Tijdens het Winterfestijn staat deze aan de Groenmarkt bij de Grote Toren.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #396 Gepost op: 14 augustus 2008, 20:52:11
Basisschool dicht om onveilige situatie ingeval van brand: http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,20876.msg589830.html#msg589830


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #397 Gepost op: 14 augustus 2008, 20:59:47
http://www.ohsonline.com/articles/66381/

Sprinklers Required in All Long-Term Care Facilities by 2013
August 14, 2008

The Centers for Medicare & Medicaid Services issued a final rule Wednesday that requires all U.S. long-term care facilities to be equipped with sprinkler systems by Aug. 13, 2013. The rule also requires them to maintain their automatic sprinkler systems once they are installed.

The rule stems from the Life Safety Code, an NFPA code whose 2000 edition CMS adopted five years ago. The 2000 edition required newly constructed buildings containing health care facilities to have automatic sprinklers installed throughout the building, but it did not require existing buildings to have sprinkler systems throughout if they met certain construction standards, ranging from the size of the buildings to the types of material used in their construction. If an existing building undergoes a major renovation, it must install them in the renovated sections only.

But this changed in the 2006 edition of the code, when NFPA decided to include a sprinkler system requirement for all long-term care facilities. "We support the NFPA in its decision. We decided to proceed with this rule, without proposing adoption of the NFPA 2006 edition of the LSC, because we want to avoid further delay in requiring an automatic sprinkler system in long term care facilities," CMS said in yesterday’s final rule, which mentions a Government Accountability Office report ("Nursing Home Fire Safety: Recent Fires Highlight Weaknesses in Federal Standards and Oversight," GAO-04-660, July 16, 2004, http://www.gao.gov/new.items/d04660.pdf) that examined the 2003 long-term care facility fires in Hartford and Nashville that killed 31 residents.

That report recommended stronger fire safety standards for unsprinklered facilities. As an interim step, CMS in 2006 began requiring long-term care facilities, at minimum, to install battery-operated smoke detectors in residents’ sleeping rooms and public areas unless they had a hard-wired smoke detector system in resident rooms and public areas or a sprinkler system installed throughout the facility.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #398 Gepost op: 14 augustus 2008, 21:06:23
http://www.wsmv.com/news/17172469/detail.html#-

Sprinkler Ordinance Costly For Nightclubs
3rd & Lindsley Could Spend Up To $60K To Stay In Business
Reported By Anne Marshall

POSTED: 4:39 pm CDT August 12, 2008
UPDATED: 7:33 pm CDT August 12, 2008
[NEWSVINE: Sprinkler Ordinance Costly For Nightclubs] [DELICIOUS: Sprinkler Ordinance Costly For Nightclubs] [DIGG: Sprinkler Ordinance Costly For Nightclubs] [FACEBOOK: Sprinkler Ordinance Costly For Nightclubs] [REDDIT: Sprinkler Ordinance Costly For Nightclubs] [RSS] [PRINT: Sprinkler Ordinance Costly For Nightclubs] [EMAIL: Sprinkler Ordinance Costly For Nightclubs]
NASHVILLE, Tenn. -- Some Nashville club owners said recently that a new sprinkler system ordinance is a good idea but an extremely tough one to meet.

Video: Sprinkler Rules Put Pinch On Nightclubs

The ordinance stems from a deadly Rhode Island nightclub fire in 2003 that killed 100 people.

At 3rd & Lindsley, time is what owner Ron Brice said he needs to meet the requirements.
Click here to find out more!

"All of a sudden it's, 'Hey, to stay in business, it’s going to cost (more than) $60,000,'" he said.

Brice appealed to the city for more time to comply with the city's policy demanding sprinklers in clubs.

Of the 32 clubs that needed to add sprinklers, 28 have come before the appeals board since being notified of the change in October. Clubs were given until the end of the year to install sprinklers, so the fire department and Metro Codes were expecting a lot of appeals.

"I think once somebody heard that one person did it, everybody did it," said Kirk Evans.

Evans owns Decades. He said he got a 14-month extension from the Metro Appeals Board to install sprinklers, but even that may not be enough, he said, because the cost is so high.

He said it would cost him and his club about $40,000 or $50,000.

The actual sprinklers aren't the expensive part; getting water to the building is expensive. Decades has to pipe in water from a water main across Second Avenue.

"You have to block the street. You have to have security to block the street. You have to build the pipes. You have to stop the traffic," Evans said.

Tearing up the road also means a high cost to the club.

"We're a small business. I don’t have a lot of extra money floating around," Evans said.

Some club owners said they are hanging on to the hope that they can be grandfathered in to the new ordinance.

"I think that would be the fair thing to do," Brice said.

Some of the bars and honkytonks on lower Broadway have started the process of installing sprinklers.

A representative from the fire marshal's office said if clubs prove they are working to comply, they may allow for a second appeal.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #399 Gepost op: 15 augustus 2008, 21:56:52
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/1696099/__Gebouwen_zijn_steeds_minder_veilig_bij_brand__.html?p=5,1

’Gebouwen zijn steeds minder veilig bij brand’

AMSTERDAM -  Brandveilige materialen in gebouwen missen dikwijls hun effect. Dit komt omdat de panden zelf – waarin branddeuren en brandwerend glas worden geplaatst – steeds onveiliger worden, waarschuwt Brandveilig Bouwen Nederland (BBN), de organisatie voor leveranciers van brandpreventieve materialen en constructies.

„De gebouwen worden te weinig gecontroleerd en de regels zijn te onduidelijk. Bovendien vindt de controle veel te versnipperd plaats sinds het Nationaal Brandpreventie Instituut is opgeheven. Aannemers kunnen en durven het daardoor minder nauw te nemen”, stelt Cees de Raadt, voorzitter van de branchevereniging.

Zijn leden komen het steeds vaker tegen dat brandmuren niet zijn doorgetrokken tot het plafond of dat de muur waarin zij een brandveilige deur moeten plaatsen van erbarmelijke kwaliteit is. „Ons werk heeft dan minder nut. Want ondanks de constructies en materialen die wij aanbrengen blijft het pand dan toch brandgevaarlijk”, aldus De Raadt.

„Dat is te gek voor woorden”, gaat hij verder. „Helemaal omdat een eigenaar of gebruiker van een pand tegenwoordig strafrechtelijk vervolgd kan worden na brand.”

Ondanks een paar grote branden met nare gevolgen ontbreekt het aan nationaal beleid om brand te voorkomen. „Hierdoor lopen we achter de feiten aan en dat is gevaarlijk”, zegt De Raadt.

De BBN-voorzitter roept op om zo snel mogelijk het Nationaal Brandpreventie Instituut – dat in 1991 werd opgeheven – in ere te herstellen.

„Het is zeer slecht dat er geen eenduidige autoriteit zich bezighoudt met het voorkomen van brand. Telkens wordt na een grote brand – zoals in Enschede, Volendam of bij de TU Delft – geroepen dat er wat moet gebeuren. Vervolgens worden er allerlei rapporten opgesteld die uiteindelijk in een diepe la verdwijnen.”

Verder wil De Raadt dat bij de opleidingen bouwkunde het vak brandveiligheid verplicht wordt aangeboden. „Dat verhoogt het bewustzijn in de bouwwereld.”

Daarnaast wil hij dat ook de woningbezitters en eigenaren van overheids- en bedrijfsgebouwen bewuster worden gemaakt van hun verantwoordelijkheid. „Dat kan bijvoorbeeld met een Postbus 51-campagne.”