Brandpreventie nieuwtjes

Auteur Topic: Brandpreventie nieuwtjes  (gelezen 390079 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #440 Gepost op: 14 oktober 2008, 18:33:11
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2008/09/18/V032.htm

Gemeente Smallingerland


Bouwregels: vaker controleren

De gemeente wil vaker en systematischer controleren als het gaat om de bouwregelgeving.

De gemeente gaat vaker en systematischer controleren. Voor bouwen is een vergunning nodig en de gemeente controleert of volgens die vergunning wordt gebouwd. Toch zijn er, ook recent, ongelukken gebeurd met bouwwerken door instorting of brand. Bekende voorbeelden zijn de parkeergarage in Tiel en de brand in Volendam.
Uit daarop volgende onderzoeken bleek dat het toezicht van de gemeenten vaak onvoldoende is. De Rijksoverheid heeft daarom nu wettelijk geregeld dat elke gemeente een handhavingsbeleid voor bouwregelgeving moet vaststellen, op basis waarvan jaarlijks aan de raad verslag wordt uitgebracht. B&W hebben het Smallingerlandse beleid vastgesteld.

Dat ze daar in Smallingerland nu al mee gaan beginnen..........wanneer was Tiel en Volendam ook al weer......... ::).......................................... ;D


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #441 Gepost op: 17 oktober 2008, 20:41:57
http://www.ad.nl/rotterdam/waterweg/2698055/Krakers_ruimen_het_veld.html

donderdag 16 oktober 2008
Krakers ruimen het veld

HOEK VAN HOLLAND - De krakers die sinds november vorig jaar een pand aan de Zekkenweg in Hoek van Holland bezet hielden, zijn daar uitgezet.
De deelgemeente kon ingrijpen met het argument dat de brandveiligheid van het gebouw niet in orde is.

De krakers veroorzaakten ophef op industrieterrein De Zekken. Volgens ondernemers stalen ze spullen van bedrijven en veroorzaakten ze overlast met feesten en honden. De krakers zelf ontkenden de diefstallen. De groep wisselde vaak van samenstelling, maar het pand werd steeds bewoond door ten minste drie personen.

De deelgemeente bleek lange tijd niet in staat iets te doen tegen de jongeren. Deelgemeentevoorzitter Paddy Roomer zegt dat de eigenaar van het pand verschillende keren is ingelicht en opgeroepen is actie te ondernemen, maar die heeft nooit wat van zich laten horen. Het pand is nu dichtgetimmerd. Waar de krakers naartoe zijn gegaan is onduidelijk, maar ze zitten volgens Roomer niet langer in Hoek van Holland.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #442 Gepost op: 27 oktober 2008, 16:13:13
http://www.destentor.nl/regio/zutphen/zutphen/3905048/Woede-over-beleid-rond-brandpreventie.ece

Woede over beleid rond brandpreventie

door Sido Scholten. dinsdag 21 oktober 2008 | 05:55 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 22 oktober 2008 | 17:34
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

ZUTPHEN - Bart Bakker woont aan de Polsbroekpassage in Zutphen, samen met zijn vrouw.
Beiden zijn in de tachtig, net als de meeste bewoners in het appartementencomplex. Bakker is boos op de gemeente Zutphen en woningstichting Ieder1. Hij woont op de eerste verdieping en kan bij brand nergens heen, betoogt hij. Bakker spreekt naar eigen zeggen namens de hele galerij van de eerste en tweede verdieping. "Bewoners komen met klachten naar mij toe en ik spreek me uit mede namens die mensen." Via de aanwezige brandtrap kunnen Bakker en de overige bewoners van de in totaal 24 appartementen op de eerste en tweede verdieping niet naar beneden. Die trap loopt slechts omhoog naar de tweede verdieping en niet tot aan de grond. De enige vluchtroute is via de normale entreetrap. "Een architect die ik ken, zegt dat het een aanfluiting is dat gemeente, woningstichting en brandweer goedkeuren dat er maar één vluchtroute is", verklaart Bakker. "Maar ja, de woningstichting en gemeente zeggen: volgens de wet is de veiligheid goed. Ze kijken te weinig naar de werkelijkheid. Het enige dat ze nu aangepast hebben, is de brandwering van de deuren van de berging op de benedenverdieping. De voordeuren van de appartementen zijn niet brandbestendig en dat is zó gevaarlijk. Ze kunnen makkelijk een ophaalbrandtrap maken aan de zijmuur." Door de huidige brandwering op de benedenverdieping, worden de bovenste verdiepingen en de vluchtroute voor ten minste een uur beschermd tegen een eventuele brand. Onlangs kwam de gemeente kijken. De brandwering was in orde, op enkele kleinigheden na.

Katja Hogenes reageert namens woningstichting Ieder1: "Wij hebben de normen niet zelf verzonnen. We hebben zoals gebruikelijk de situatie met de mensen bekeken. We voldoen aan de eisen."

Martha Louwes van degemeenteZutphen verklaart: "Wij kunnen niet meer eisen stellen dan de regelgeving toelaat. Een tweede vluchtroute behoorde niet tot de mogelijkheden. We moeten ons houden aan een bouwbesluit. Met deze brandwerende deuren voldoen we aan de eisen. Onlangs zijn we gaan kijken en er waren wel wat gebreken, vooral door obstakels op de vluchtroute. Misschien moet er in een gesprek eens worden uitgelegd welke afwegingen er gemaakt zijn. Het is aan de woningstichting om de angst voor brand onder de bewoners weg te nemen."


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #443 Gepost op: 31 oktober 2008, 00:59:16
http://www.tuinbranche.nl/sectie-retail/bedrijfsvoering/brandveiligheid-kerstmarkten-in-tuincentra/

Brandveiligheid kerstmarkten in tuincentra
door Jose van der Klauw Laatst gewijzigd: 29-10-2008 14:00

De VROM-Inspectie Zuid-West heeft eerder een onderzoek uitgevoerd naar de brandveiligheid van kerstmarkten in tuincentra. Tien tuincentra in de provincie Zeeland en Zuid-Holland zijn daarbij bezocht. Uit dit onderzoek zijn de volgende (belangrijkste) punten naar voren gekomen:
Brandveiligheid kerstmarkten in tuincentra

    * niet alle tuincentra beschikten over een ontruimingsplan, en waar wel aanwezig bleek dat medewerkers dit plan niet altijd kennen of weten hoe ze moeten handelen in geval van calamiteiten;
    * vluchtwegen werden niet altijd vrijgehouden van obstakels;
    * bouw-, stoffering-, bekledings- en vooral decoratiemateriaal voldeden in veel gevallen niet (aantoonbaar) aan de eisen gesteld in het Bouwbesluit en/of de Bouwverordening.

Veiligheid van gebouwen en met name de brandveiligheid van gebouwen is één van de speerpunten van de minister van VROM. Dit najaar besteedt de VROM-Inspectie daar landelijk extra aandacht aan door alle tuincentra via diverse kanalen te informeren over de brandgevaren en mogelijke persoonlijke gevaren bij het inrichten en het 'gebruik' van de kerstmarkten in tuincentra.
Het Gebruiksbesluit

Gebruiksregels voor tuincentra zijn nu nog vervat in de zogenaamde gebruiksvergunning die door de gemeente waarin het tuincentrum is gelegen is afgegeven. Deze regels gelden altijd, dus niet alleen tijdens de kerstperiode!

Per 1 november 2008 gelden er landelijke voorschriften voor het brandveilig gebruik van bouwwerken. Met de inwerkingtreding van het Besluit brandveilig gebruik bouwwerken (Gebruiksbesluit) vervallen de gemeentelijke voorschriften en gaat er één landelijke set aan voorschriften gelden. Voor tuincentra geldt dat zij vanaf 1 november aanstaande in de meeste gevallen een gebruiksmeldingplicht hebben. Grote inhoudelijke wijzigingen in de voorschriften zijn er echter niet. Voor informatie over gebruiksmeldingen of gebruiksvergunningen voor uw tuincentrum kunt u het best terecht bij uw gemeente. Algemene informatie over het Gebruiksbesluit vindt u ook op de website van VROM: www.vrom.nl/gebruiksbesluit.
Praktische tips voor een brandveilige kerstmarkt

Zorg voor aanwezigheid van deskundig en verantwoordelijk personeel dat er doorlopend op toeziet dat:

    * vluchtroutes, of aanduidingen daarvan, goed zichtbaar zijn en blijven;
    * vluchtroutes goed bereikbaar zijn (vrijhouden van obstakels);
    * blusmiddelen goed bereikbaar zijn;
    * het sluiten van rook- en brandwerende deuren niet wordt belemmerd en dat deze voortdurend gesloten zijn;
    * elektrische snoeren, stekkers en toestellen in goede staat verkeren;
    * verlengsnoeren alleen in volledig uitgerolde toestand gebruikt worden;
    * geen brandgevaarlijke situaties ontstaan door onveilig gebruik van vuur, gas en/of elektriciteit;
    * geen brandgevaarlijke situaties onstaan als gevolg van de toegepaste versieringen;
    * rookmelders niet afgedekt worden door versiering;
    * vloerbekleding in gangen, vluchtroutes en ruimten waar meer dan 50 mensen verblijven degelijk is aangebracht en niet opkrult, kan oprollen of verschuiven en geen gevaar voor uitglijden, struikelen of vallen veroorzaakt;
    * meldpunten t.b.v. de ontruimingsalarminstallatie goed bereikbaar zijn.

Zorg dat het personeel geïnstrueerd is hoe te handelen bij brand.

    * Gebruik stofferings-, bekledings- en decoratiemateriaal dat door een gespecialiseerd bedrijf (gecertificeerd volgens een norm uit de ISO 9000-reeks, die van toepassing is op de activiteiten waarvoor u opdracht heeft gegeven) geïmpregneerd is.

Doe bij twijfel over aangekochte decoratiematerialen zelf een eenvoudige brandproef. Ga daarbij als volgt te werk:

    * U neemt een monster (5 x 25 cm) van het materiaal;
    * U gaat naar buiten en houdt een uiteinde van het monster gedurende minimaal 5 seconden in een vlam, zoals bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer (NB: houd het monster vast met een metalen tang of iets dergelijks, let op dat u zich niet brandt);
    * Wanneer het monster vlam heeft gevat of nadat 5 seconden zijn verstreken neemt u de ontstekingsbron weg.

Het materiaal voldoet als aan alle van de volgende voorwaarden is voldaan:

    * Tijdens de verhitting zijn geen druppels vrijgekomen (al dan niet brandend of druipend);
    * Tijdens de verhitting zijn geen roetvlokken vrijgekomen;
    * Het materiaal heeft geen vlam gevat of blijft maximaal 15 seconden navlammen en maximaal 60 seconden nagloeien.

    * Zorg dat versiering en stoffering minimaal 50 centimeter vrijgehouden worden van spots en andere warmwordende apparatuur;
    * Zorg bij gebruik van brandende kaarsen voor een stevige vlakke ondergrond, een stevige onbrandbare houder en voldoende afstand tot brandbare materialen.

Tuinbranche Nederland Handleiding Milieuzorg

Module 2 van de Handleiding Milieuzorg van Tuinbranche Nederland geeft nog meer praktische tips voor een veilige kerstshow. Ook vindt u daar informatie over gecertificeerde bedrijven die materialen kunnen impregneren. In module 1 van de Handleiding Mileuzorg vindt u meer informatie over algemene wet- en regelgeving waar u zich als tuincentrumondernemer aan moet houden. De informatie over het gebruiksbesluit is hierin nog niet opgenomen, de module zal worden aangepast als het gebruiksbesluit volledig in werking is getreden. Informatie over het activiteitenbesluit is wel reeds opgenomen in de Handleiding Milieuzorg. U vindt de Handleiding Milieuzorg op het besloten ledengedeelte van de website van Tuinbranche Nederland onder het tabblad 'sectie retail > Bedrijfsvoering > Milieu.

Een calamiteit is helaas nooit helemaal te voorkomen, maar door bovenstaande tips in acht te nemen zorgt u er in ieder geval voor dat een brand niet uit de hand loopt en de veiligheid van de klant en brandveiligheid van uw bedrijf in grote mate gewaarborgd is!


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #444 Gepost op: 31 oktober 2008, 01:03:02
http://www.deondernemer.nl/artikel/959068/Tielse_horeca_nog_steeds_brandonveilig

Tielse horeca nog steeds brandonveilig
dinsdag, 28 okt 2008 13:11 | Door: de Gelderlander

TIEL - Het gaat goed met het tonen van de vergunningen en aanwezigheid van leidinggevenden in de Tielse horeca. De brandveiligheid is echter nog een probleem.

Bij een grootschalige controle bleek afgelopen weekend dat in vijf van de zestien bezochte horecazaken in de binnenstad er nog onveilige situaties bij noodgevallen kunnen optreden. In het ergste geval was zelfs een nooduitgang met een dwarsbalk vastgezet. De veiligheidsactie in de Tielse horeca van afgelopen weekend was een hercontrole.

Dat betekent ook dat de drie café- en twee restauranteigenaren nu een officiële laatste waarschuwing krijgen. Als bij een volgende controle in deze vijf zaken de brandveiligheid weer niet op orde is, volgen er direct boetes in de vorm van dwangsommen. Het volledig blokkeren van een nooduitgang (bij een eethuis) was de 'schokkendste' overtreding.

In de andere gevallen ging het om elektronische vluchtwegbordjes die defect zijn en niet-gekeurde brandblussers. Eén cafebaas speelt op een ander terrein figuurlijk met vuur: hij werd afgelopen weekend betrapt op het niet kunnen tonen van de benodigde vergunningen. Als het in die kroeg bij een volgende controle weer niet op orde is, kan ook deze uitbater een boete tegemoet zien.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #445 Gepost op: 31 oktober 2008, 01:04:24
Hoe doe je dat?

http://www.destentor.nl/regio/zwolle/3942768/Naast-gemeente-ook-SKW-actief-bij-keuring.ece

Naast gemeente ook SKW actief bij keuring

dinsdag 28 oktober 2008 | 05:54 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 28 oktober 2008 | 03:32
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

De gemeente heeft niet het alleenrecht op de 'keuring' van kamerverhuurpanden.
Zie ook:

    * Verhuur van kamers: geen nood, zorg

Verhuurders kunnen kiezen tussen een exploitatievergunning van de gemeente óf een certificaat van SKW (Samen Kwaliteit Waarborgen).

De gemeente blijft overigens altijd verantwoordelijk voor de brandveiligheid.

Door de gebrekkige administratie is onduidelijk hoeveel SKW-gecertificeerde panden er in de stad zijn.

De ervaring leert dat grotere kamerverhuurders vaak kiezen voor het SKW-certificaat. Dat doen ze onder meer omdat SKW korting geeft bij de aanvraag van meerdere controles, terwijl de gemeente gebonden is aan de eigen leges. SKW zou ook sneller werken én het certificaat zou meer uitstraling hebben omdat SKW ook de prijs-/kwaliteitverhouding in kaart brengt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #446 Gepost op: 1 november 2008, 15:27:03
http://www.destentor.nl/regio/epevaassen/epe/3966876/VROMinspectie-gunt-Epe-nu-rust.ece

VROM-inspectie gunt Epe nu rust

door Nils ten Brinke. zaterdag 01 november 2008 | 06:00
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

EPE - De inspectie van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu concludeert dat de gemeente Epe haar taken op gebied van bouwen, ruimtelijke ordening, milieu en handhaving op orde heeft.
Wethouder Frouke van Dam is content met die conclusie naar aanleiding van het laatste bezoek van de inspectie op 25 september.

In 2005 heeft de inspectie na onderzoek zelfs overwogen om de gemeente Epe onder curatele te stellen, waar het de uitvoering van VROM-taken betreft.

De bevindingen in 2005 luidden dat 88 procent van de bestemmingsplannen niet op orde was. Op het gebied van brandveiligheid in bedrijven, instellingen en kinderdagverblijven, waren nog maar 69 van de 248 gebruikvergunningen afgegeven.



Uit dat onderzoek kwam verder aan het licht dat 37 bedrijven met een verouderde gebruiksvergunning werkten terwijl de bedrijfsvoering ingrijpend was veranderd.

De grootste zorg van de inspectie luidde in 2005 dat de gemeente Epe te laks zou optreden tegen bedrijven die de regels aan hun laars lapten waarbij de bevolking zelfs risico's liep.

Zo had een bedrijf aan de Oenerweg volgens de VROM-inspectie 5000 liter natronloog en ijzerchloride in één lekbak staan. In concentraties die tot brand en explosies kunnen leiden. Hoewel de gemeente Epe dit wist en twee keer maande om de bakken te scheiden, wordt de dwangsom twee keer opgeschort.

Volgens de VROM-inspectie zijn, omdat het bedrijf zo dicht bij het centrum ligt, 'onaanvaardbare risico's' genomen. "Er was van alles niet goed", legt wethouder Frouke van Dam uit. Dat had te maken met onderbezetting op de afdeling handhaving. Daarom is de capaciteit bijgesteld in de vorm van meer mensen.

Gelukkig zijn alle achterstanden nu weg gewerkt. Niet alleen door meer mensen aan te trekken, maar ook door de procedures te vereenvoudigen en door een betere communicatie richting burger.

Wethouder Van Nuijs schetst een cultuuromslag die ook bij de burger plaats vindt. "Het besef is er steeds meer dat als je gaat bouwen, je een vergunning nodig hebt." De VROM-inspectie heeft laten weten dat er geen onderzoek meer komt in Epe, omdat 'het adequate niveau van uitvoering' is bereikt.



Van Dam gelooft dat een actieve communicatie nodig blijft. "Je moet als gemeente heel duidelijk maken wat wel en wat niet mag."

Maar handhaving is tevens 'een proces dat aan reflexie onderhevig is'. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de huisvesting van de Polen in de Vegtelarij. De gemeente Epe heeft een dwangsom aan de huurder oplegd omdat bewoning van een eengezinswoning in de Vegtelarij door een groep mensen strijdig is met het bestemmingsplan.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #447 Gepost op: 4 november 2008, 00:05:15
http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2008/nov08/03-11-08/Nat_Brandweer%20lanceert%20Brandpreventiecampagne%20.asp

Nationaal >
Brandweer lanceert Brandpreventiecampagne  

Geplaatst: 03/11/2008

Paramaribo -  Het Korps Brandweer Suriname (KBS) heeft gisteren in de Congreshal het startsein gegeven voor de ‘Brandpreventiecampagne 2008-2009’. Vanwege organisatorische redenen kon de lancering niet eerder plaatsvinden. Het verhogen van de voorlichting op het gebied van brandpreventie, is volgens Robby Karsopawiro, waarnemend plaatsvervanger commandant van de brandweer een van de beleidsvoornemens van het ministerie van Justitie en Politie. Naar zeggen van Karsopawiro is het doel van deze campagne om de gebouwbranden, gras/vuilverbranding en vuurwerkongelukken te helpen terugdringen in de gemeenschap. Verder verschilt volgens hem deze campagne met die van voorgaande jaren. De Brandpreventiecampagne 2008-2009 zal een periode van een jaar bestrijken. Met het oog op de brandveiligheid van de historische gebouwen in de binnenstad, zullen gedurende de brandpreventiecampagne deze gebouwen worden voorzien van brandblusapparaten.

http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2008/nov08/03-11-08/images/Brandweer%20launched%20Brandpreventie%20Campagne.jpg

Door uitlandigheid van de minister van Justitie en Politie, Chandrikapersad Santokhi, werd hij vertegenwoordigd door Roy Karg, die aangaf dat de gehele gemeenschap verantwoordelijk is voor de brandveiligheid in Suriname. Hij drukte de jeugdigen op het hart dat ze voorzichtig moeten zijn met vuur en/of elektrische apparaten. ‘Vuur en elektriciteit zijn heden ten dage noodzakelijk om te kunnen functioneren’, ging Karg verder.

De naweeën van een brand brengt volgens de vertegenwoordiger niet alleen maar materiële maar ook emotionele schade teweeg. Hij sprak de hoop uit dat kinderen de aanwijzingen van ouders zullen opvolgen om brand te voorkomen. Zijn boodschap had daarom een 3-ledig doel. Ten eerste dat een ieder de wijsheid kan opbrengen om al die maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn in eigen omgeving om brand te voorkomen. Ten tweede dat alle aanwijzingen die het KBS geeft, worden opgevolgd. Als laatste moeten wij gezamenlijk in staat zijn om alles te doen wat noodzakelijk is, vooral aangaande de jeugdigen. Hierna werden de kinderen in de gelegenheid gesteld om op het Onafhankelijkheidsplein aan brandweerwedstrijden mee te doen waaraan mooie prijzen verbonden waren.

Zahier Azizahamad


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #448 Gepost op: 4 november 2008, 00:08:50
http://www.cq-link.com/modules.php?photo=n&name=News&file=article&sid=37550

Veel branden door kinderen       Verberg foto

Monday, November 03 @ 13:09:22 MST

Paramaribo - Voorlopig onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die met vuur spelen tot de belangrijke veroorzakers van brand behoren. Ofschoon het om een klein percentage gaat, zijn de voorlopige conclusies wel opvallend, stelt Glenn Cooman, PR-officier bij de Brandweer.

Ook lekkende gascilinders in gebouwen veroorzaken vaak brand. Toch zijn dit niet de belangrijkste oorzaken van brand. Tot deze bevindingen is een werkgroep gekomen die was ingesteld om onderzoek te doen naar de oorzaken van brand in het land. Over het verband tussen elektriciteit en branden doet de brandweer voorlopig geen uitspraak. Het definitief rapport wordt binnenkort verwacht.


Het Korps Brandweer Suriname pakte gisteren in de Congreshal en op het Onafhankelijkheidsplein groot uit met de start van zijn jaarlijkse brandpreventiecampagne ‘Tan Faya Basi’.
Enkele honderden jongeren namen deel aan wedstrijden, en werd ook een filmpje over brandveiligheid van de historische binnenstad vertoond. Brandweerlieden gaven op het plein ook enkele demonstraties en hebben ook laten zien hoe de hoogblusser functioneert. De campagne loopt tot oktober 2009. Waarnemend plaatsvervangend brandweercommandant Robby Karsopawiro deelde mee, dat tijdens de campagne een elektra-inspectie van 250 gebouwen in de historische binnenstad zal worden uitgevoerd. De Raad van Ministers heeft dit project ondertussen goedgekeurd.

Cooman geeft aan dat het werk is uitbesteed aan een daarin gespecialiseerd bedrijf.
“We verwachten dat deze inspectie voldoende informatie zal opleveren om een risico-analyse met betrekking tot brandgevaar in relatie tot elektriciteit te kunnen maken”, zei Karsopawiro bij de start van de campagne gisteren in de Congreshal. Gedurende de Brandpreventie Campagne zullen deze gebouwen voorzien worden van brandblusapparaten. Het doel van de campagne is om gebouwbranden, gras- en vuilverbranding en vuurwerkongevallen te helpen terugdringen.
Beleidsadviseur Roy Karg, die minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie vertegenwoordigde, legde vooral de nadruk op jongeren en kinderen die een belangrijke rol kunnen vervullen bij brandpreventie.

Hij drukte kinderen op het hart branden te helpen voorkomen door zich te houden aan instructies van ouders en andere volwassenen. Hij wees er verder op, dat brandpreventie niet alleen een taak van de brandweer is. Overal moet aan brandpreventie worden gedaan. Iedereen moet in zijn eigen omgeving de noodzakelijke maatregelen treffen opdat de brandveiligheid wordt opgevoerd en aanwijzingen van de brandweer dienen steeds stipt opgevolgd te worden, vindt de beleidsmaker.-
DeWareTijd(www.dwt.net)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #449 Gepost op: 10 november 2008, 09:35:51
http://www.6fm.nl/nieuws/16463/laren_doet_onderzoek_naar_brandveiligheid_rieten_daken.html

Laren doet onderzoek naar brandveiligheid rieten daken
Laren, 10-11-2008

Het college van B&W van Laren laat door TNO onderzoek doen naar de brandveiligheid van rieten daken.

Volgens het bouwbesluit moet bij nieuwbouw of verbouw het rieten dak behandeld worden met een brandwerende impregnatievloeistof. Dit leidt in de praktijk echter tot veel discussie. Impregneren zou de levensduur van het riet verkorten. Ook wordt bij nieuwe rieten daken het riet aangebracht op een gesloten dichte ondergrond, dat al voldoende brandvertragend zou werken.

TNO gaat nu onderzoeken onder welke voorwaarden de brandveiligheid van rieten daken in overeenstemming zijn met het bouwbesluit.

Met de instelling van dit onderzoek heeft het college tevens besloten om handhavingzaken rond rieten daken, met betrekking tot brandveiligheid, op te schorten. De betrokken inwoners van Laren zijn daarover afzonderlijk geïnformeerd.