Brandpreventie nieuwtjes

Auteur Topic: Brandpreventie nieuwtjes  (gelezen 389481 keer)

0 gebruikers (en 5 gasten bekijken dit topic.

Engeltje

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 243
Reactie #60 Gepost op: 6 december 2006, 10:23:42
Hey Palmpie, nog even over die HPL-platen...

Ik heb hier een TNO-testrapportje liggen van een fabrikant (niet Trespa). Ze komen na testen volgens de EN-13823:2002 en de EN-13501-1:2002 tot de volgende conclusie:

klasse: Cs1d0 (klasse 3 volgens de Regeling BB)
FIGRA drempel 0,2: 98 W/s
FIGRA drempel 0,4: 96 W/s
THR600: 8.9 MJ
LFSedge: no
SMOGRA: 0 m2/s2
TSP600: 32 m2
druppels <10s: no
druppels >10s: no

Het rapport is nog even onderdeel van een onderzoeksproces waarmee we bezig zijn, dat kan ik je dus nog niet sturen. Zo gauw het vrijkomt ontvang je een kopietje.

Ik wijs je ook nog even op tabel 2.91 van het BB, brandklasse 3 mag je in cellenbouw slechts toepassen wanneer het geen brand- en/of rookvrije vluchtroute betreft...  ;)
Mijn motto: "live fast, die young and leave a damn' goodlooking corpse"


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #61 Gepost op: 6 december 2006, 10:51:36
Het probleem ligt juist in de klasse 3 (in de cellen) samen met het rookgetal  ;)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #63 Gepost op: 8 december 2006, 22:38:59
Complete tekst te lezen op onderstaande link:

http://www.amsterdam.nl/aspx/download.aspx?file=/contents/pages/20711/v-2bijlage1convenantveiligheid.pdf

DEFINTIEF CONCEPT DD 2 november 2006

 

- briefpapier gemeente Amsterdam-    

Convenant tussen de gemeente Amsterdam en de vereniging de Bovengrondse inzake de brand- en vluchtveiligheid van de Noord/Zuidlijn

Ondergetekenden,

De gemeente Amsterdam te dezen vertegenwoordigd door wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur,

De vereniging de Bovengrondse, opgericht op 3 maart 1999, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel Amsterdam onder nummer 40539566, op basis van de statuten rechtsgeldig vertegenwoordigd door de voorzitter en de penningmeester,

Overwegende dat: De gemeente Amsterdam het metronet wenst uit te breiden met de Noord/Zuidlijn;

De aanleg van de Noord/Zuidlijn een complex proces is waarbij diverse belangen met elkaar in overeenstemming moeten worden gebracht;

De gemeente Amsterdam en de vereniging de Bovengrondse in oktober 2004 hebben besloten samen een onderzoek naar het veiligheidsconcept en de veiligheidsvoorzieningen bij de toekomstige exploitatie van de Noord/Zuidlijn uit te voeren;

Zowel de gemeente Amsterdam als de vereniging de Bovengrondse gezien de uitkomsten van het gezamenlijk onderzoek afspraken willen maken over nader te nemen maatregelen;

De gemeente Amsterdam hecht aan een voortvarende uitvoering van de Noord/Zuidlijn;

De vereniging de Bovengrondse hecht aan een veilig ontwerp en is na het maken van goede afspraken op dit punt bereid een compromis te sluiten en de juridische procedures tegen de stations en tunnelbuis van de Noord/Zuidlijn in te trekken;

Het rapport Veiligheid Noord/Zuidlijn en het bijlagenboek Veiligheid Noord/Zuidlijn waarmee de gemeenteraad op 21 juni 2006 heeft ingestemd concretisering behoeft;

De gemeente Amsterdam de financiële middelen beschikbaar stelt om dit convenant uit te voeren;

Komen het volgende overeen:

parafen: 2

artikel 1 rook- en warmtebeheersing

(...)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #64 Gepost op: 11 december 2006, 22:45:23
http://www.ad.nl/utrecht/article893918.ece

Flatbewoners kopen zelf ladder
Door MARLOES TE RIELE

DRIEBERGEN-RIJSENBURG- Bewoners van de tweede verdieping van de flats op De Sluis in Driebergen hebben...

zelf maar ladders gekocht. Na de felle brand op 11 oktober in de winkelpanden onder de woningen, voelen de bewoners zich niet meer veilig. Ook al voldoet het gebouw aan de bouw- en veiligheidsvoorschriften zoals die golden in de jaren zeventig, toen het werd neergezet. Anno 2006 zou er bij dergelijke nieuwbouw een tweede brandtrap geplaatst moeten worden. Maar die normen alsnog opleggen aan al langer bestaande panden, is ingewikkeld en vaak ondoenlijk.

,,Dan zouden er heel wat grachtenpanden gesloopt moeten worden, bij wijze van spreken,’’ zegt Erika Klaver, woordvoerster van de gemeente. De gemeente Utrechtse Heuvelrug gaf de brandweer wegen de brand opdracht de portiekflats te onderzoeken op hun veiligheid.

De brand sloeg uit naar twee kanten. Daardoor konden de bewoners niet ontsnappen via de galerij. Sommigen ontsnapten via een plat dak aan de achterkant. Bewoners van de tweede etage klommen met aan elkaar geknoopte lakens naar beneden.

,,Als we direct alle ramen hadden dichtgedaan, hadden we misschien kunnen blijven zitten, maar er was rook, en later roet. De ladders zijn voor het idee van veiligheid, nu kunnen we vanaf de tweede verdieping naar beneden als we willen,’’ verklaart bewoonster Mattanja Bos.

De brandweer van Driebergen adviseert een extra vluchttrap te plaatsen bij de flats op De Sluis. Maar of die er komt, is een beslissing die de eigenaren moeten nemen. De politie is nog bezig met het onderzoek naar de oorzaak van de brand.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #65 Gepost op: 12 december 2006, 22:41:59
http://www.processcontrol.nl/site/jsp/nieuws.jsp?art_iID=5607

Normen stofontploffingsgevaar vertaald
12-12-2006 - Deze maand verschijnen de Nederlandse vertalingen van drie normen over stofontploffingsgevaar: NEN-EN-IEC 61241-0, -10, -14 en -17.

Dit zijn de belangrijkste normen waarmee wordt gewerkt in gebieden waar stofontploffingsgevaar heerst. De vier delen zijn respectievelijk getiteld: Algemene eisen, Classificatie, Selectie en installatie, en Inspectie en onderhoud van elektrische installaties.

NEN-EN-IEC 61241-0 'Elektrisch materieel voor plaatsen waar stofontploffingsgevaar kan heersen - Deel 0: Algemene eisen', geeft algemene eisen voor het ontwerp, de constructie, het testen en het markeren van elektrische apparaten die beschermd worden door bewezen beveiligingstechnieken voor het gebruik op plaatsen waar brand- of explosiegevaar door ontplofbare stof aanwezig is.

Met deel 10 'Classificatie van gevaarlijke gebieden' kan bepaald worden waar zich situaties voordoen die kunnen leiden tot een stofontploffing. Bijvoorbeeld bij explosieve stof/lucht mengels of brandbare vaste stof in fijn verdeelde vorm. Op basis hiervan kan bekeken worden welke apparatuur in dergelijke gebieden gebruikt kan worden.

Deel 14: 'Selectie en installatie' geeft additionele eisen, bovenop de algemene eisen uit deel 0, voor de keuze van elektrische apparaten, instrumenten en aanverwante apparatuur, en voor de installatie ervan. Hierdoor is veilig gebruik van deze apparaten mogelijk op plaatsen met ontploffingsgevaar. Deel 14 van NEN-IEC 61241 is vooral bestemd voor aannemers, ontwerpers, fabrikanten, handelaren in bouwmaterialen, architecten, brandweer, installateurs en adviesbureaus.

Deel 17 van NEN-IEC 61241 gaat over inspectie en onderhoud van elektrische installaties in gevaarlijke gebieden, anders dan in mijnen. Het is bestemd voor gebruikers en beslaat alle zaken met betrekking tot inspectie en onderhoud van elektrische installaties in gebieden met ontploffingsgevaar. De norm geeft geen algemene eisen en is niet bedoeld voor het testen en certificeren van elektrische installaties en apparatuur.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #66 Gepost op: 16 december 2006, 15:24:58
http://www.eindhovensdagblad.nl/eindhovenstad/article933471.ece

Veel winkels en horeca in de fout
door Yolanda de Koster

EINDHOVEN - Meer dan de helft van de winkels in de Eindhovense binnenstad heeft zijn brandveiligheid niet op orde. Vier op de tien (eet)cafés en restaurants voldoen niet aan alle (brand)veiligheidsregels.
Dit is naar voren gekomen bij (brand)veiligheidscontroles die de brandweer donderdag heeft uitgevoerd. Gisteren zijn de resultaten van de actie ’Veilig Uit Kerst 2006’ bekendgemaakt.

Het aantal overtreders is wel flink verminderd ten opzichte van eerdere controles door de brandweer, aldus een woordvoerder. Ook de ernst van de overtredingen is afgenomen.

Bij horecacontroles rond de kerst vorig jaar voldeed 43 procent van de ondernemingen aan de gestelde veiligheidseisen. Nu is dat zestig procent.

Bij de controles in winkelpanden, die voor de zomer voor het eerst werden uitgevoerd, voldeden toen slechts vier van de veertig gecontroleerde panden aan de eisen. Nu is bijna de helft in orde.

De brandweer stuitte deze week vooral op lichtere overtredingen, zoals niet verlichte vluchtwegaanduidingen en niet gekeurde blusmiddelen. Zware overtredingen zoals geblokkeerde vluchtwegen en gesloten nooduitgangen werden minder vaak aangetroffen.

Toch konden in vier (eet)cafés en in vier winkels de nooduitgangen niet meteen worden geopend. Bij acht horecaondernemingen en acht winkels waren de vluchtwegen geblokkeerd. Dergelijke zware overtredingen moesten meteen worden opgelost. De overtreders worden de komende tijd nauwlettend in de gaten gehouden. De brandweer is blij met de stijgende lijn, maar is pas tevreden als alle ondernemingen honderd procent brandveilig zijn, aldus de brandweerwoordvoerder.

Op http://www.eindhoven.nl staat de lijst van gecontroleerde bedrijven en geconstateerde overtredingen. „De bedrijven die bovenaan staan, moeten zichzelf achter de oren krabben of ze de brandveiligheid wel hoog in het vaandel hebben staan“, aldus de woorvoerder van de brandweer.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #67 Gepost op: 20 december 2006, 19:39:57
http://www.ad.nl/rotterdam/stad/article926429.ece

Barendrecht krijgt tik op de vingers van VROM

BARENDRECHT - Het ministerie van VROM heeft Barendrecht op de vingers getikt over de naleving van brandveiligheidseisen. Het ministerie constateert dat controles in bijvoorbeeld de horeca nauwelijks worden uitgevoerd.
Dat betekent dat potentieel gevaarlijke situaties niet worden onderkend. Dat geldt overigens voor veel ’bijeenkomstgebouwen’. Het tekort aan controles noemt het ministerie ’zorgelijk’.

Dat staat in een rapportage van VROM, waarin de naleving van de regels van het ministerie door Barendrecht zijn geïnventariseerd. In algemene zin concludeert het Haagsche ministerie dat veel regels worden nageleefd, een aantal moet strenger worden nageleefd. Zorgen maakt het ministerie zich over de zogeheten gebruiksvergunningen.

Gebouwen met een verhoogd brandrisico (bedrijven) of met een openbaar karakter (horeca, winkels, kantoren, musea,) moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden om de brandveiligheid en de veiligheid van aanwezigen tijdens een brand te perfectioneren. Deze voorwaarden staan vermeld in een gebruiksvergunning. De brandweer controleert periodiek of aan deze eisen wordt voldaan en kan de inrichting laten sluiten indien de vergunning onvoldoende wordt nageleefd.

VROM constateert dat Barendrecht een grote achterstand heeft met de verwerking van de aanvragen voor een gebruiksvergunning. Op de burelen van het gemeentehuis liggen zelfs nog aanvragen die dateren uit 2001, zegt VROM in de rapportage. Deels komt dat door een personeelsterkort. Daarnaast moet de gemeente meer werk maken van de controles op de naleving.

De gemeente heeft beloofd nog deze maand de jarenlange achterstand te hebben weggewerkt. VROM zegt ’de vinger aan de pols te houden’ en volgend jaar ’zeker te controleren’ of Barendrecht de afspraken nakomt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #68 Gepost op: 21 december 2006, 21:44:17
Beleid:

http://www.haarlemmermeer.nl/content.jsp?objectid=26915

Missie van B&W: Het moet brandveiliger worden in Haarlemmermeer.

Plan van Aanpak Brandveiligheidmanagement

 

Missie van B&W: Het moet brandveiliger worden in Haarlemmermeer.

De gemeente gaat daarom in 2007 alle, circa 500, objecten uit de benoemde risicogroepen in het Plan van Aanpak controleren op brandveiligheid, te weten de naleving gebruiksvergunning en bouwtechnische aspecten. B&W geven prioriteit aan de controle van de op dit moment bekende 77 panden die huisvesting bieden aan hulpbehoevenden en niet-zelfredzamen. Als een pilot voor de controle van deze panden wordt eind 2006 begin 2007 de Cruquiushoeve – een complex met 40 gebouwen met zo’n 600 inwoners - op brandveiligheid gecontroleerd.

De uitkomsten van deze controles leveren de basis voor het brandveiligheidmanagement 2008 –2011. Het college heeft de verantwoordelijke organisatieonderdelen opdracht gegeven om deze controles vooralsnog binnen de bestaande werkplannen uit te voeren. Deze worden waar mogelijk afgestemd op de eisen uit het programma brandveiligheid.

 

De missie van B&W en de uitwerking hiervan zijn verwoord in het raadsvoorstel “Plan van aanpak Brandveiligheidmanagement ” dat op 19 december jl. door het college is vastgesteld. Dit Plan van Aanpak is een uitwerking van de conclusies en aanbevelingen die de gemeenteraad van Haarlemmermeer heeft vastgesteld tijdens het debat op 28 september jl. over het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

 

Direct na het raadsdebat is heeft het college een werkgroep ingesteld met als taak de aanbevelingen van de gemeenteraad, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en de commissie Hendrikx in onderlinge samenhang te vertalen tot een aanzet voor een integraal veiligheidsbeleid met als eerste prioriteit aandacht voor de brandveiligheid in Haarlemmermeer. Deze werkgroep stond onder leiding van de heer (titulatuur en alle voorletters){Joop} van Riesen, oud-commissaris van het politiekorps Amstelland. In een periode van 2,5 maand heeft de werkgroep veel werk verzet en is gekomen tot een gedegen aanzet voor een plan van Aanpak brandveiligheidmanagement als hoeksteen voor een intergaal veiligheidsbeleid van Haarlemmermeer.

 

Het Plan van Aanpak kent onder meer de volgende punten:

 

   1. B&W zetten een breed pakket aan maatregelen in. Deze maatregelen worden gekenmerkt door stringent controle- en handhavingsbeleid waar het moet en voorlichting waar het kan. Er zijn groepen van objecten met een hoog brandveiligheidsrisico in de gemeente Haarlemmermeer geïdentificeerd. Per risicogroep presenteert het college in deze nota een aanpak waarbij beoordeeld is in hoeverre de nadruk op stringente controle en handhaving zou moeten komen te liggen, dan wel op voorlichting.

   2. In 2007 worden alle 500 objecten uit de risicogroepen gecontroleerd op brandveiligheid. Eveneens in 2007 vindt een nulmeting brandveiligheidbewustzijn onder onze inwoners plaats.

Op basis van deze resultaten wordt een gedifferentieerde aanpak op objectniveau bepaald. Deze wordt in de periode 2008-2011 uitgevoerd.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #69 Gepost op: 21 december 2006, 21:45:57
http://www.haarlemmermeer.nl/content.jsp?objectid=26916

Plan van aanpak brandbeveiligheidsmanagement
Download pagina Print pagina 21 december 2006

De getekende definitieve nota brandveiligheidsmanagement en aanbiedingsbrief.

Klik op de link om het document te downloaden.
Plan van aanpak brandbeveiligheidsmanagement (klik op bovenstaande link  ;))