Alcoholgebruik/ misbruik is een groot probleem, dat een zware last legt op de ambulancehulpverlening. Ondergekotste ambulances, ruzies, agressief gedrag.
De moeilijkheid is dat de lijn van een roes uitslapen naar diepe bewusteloosheid door intoxicatie een glooiende lijn is, waarbij de geconsumeerde hoeveelheid alcohol niet maatgevend is.
Hoe moet er gehandeld worden? Er dreigt immers altijd het gevaar dat er iets anders aan de hand is of dat de alcohol het onderliggende lijden maskeert.
Ook kan het voorkomen dat iemand in een alcoholroes niet op de gebruikelijke (pijn)prikkels reageert.
Los van al deze problematiek: personen die alcohol gebruiken zijn zelf verantwoordelijk voor hun gedrag! Indien daar een medisch probleem uit voortvloeit, dan is de hulpverlener verantwoordelijk voor de opvang en verzorging daarvan.
Een persoon die beschonken is en zijn roes moet uitslapen is geen medisch probleem, maar een sociaal/maatschappelijk probleem: waar moet deze persoon heen, wie vangt hem op, wie betaald de kosten.
Het devies is: de familie. Een roes uitslapen gebeurt thuis of bij bekenden, kennissen of wie dan ook. Uiteraard geef je adviezen mee waar men op moet letten.
Het punt is dat je het probleem van een ander niet tot jou probleem moet maken.
De optie om een ambulance te bellen als er geen opvang is, is het verschuiven van het probleem. Bovendien wordt deze ambulance dan uit de paraatheid gehaald.
De optie om de politie te bellen is ook geen optie: een dronken persoon hoort niet in een politiecel (belasting personeel).
Dat je als hulpverlenende instantie hulp bied in de vorm van slaapplaatsen is een prima alternatief. Graag zelfs, dat scheelt ons een hoop werk. Het is van groot belang dat iemand in een rustige ambiance kan uitslapen. Het is niet voor niets dat bij dance evenementen een chill-room is.
Maar aan de andere kant: iemand die zich niet lekker voelt helpen met een paracetamolletje en OGS, zodat hij zich even later weer te barsten kan zuipen is m.i. ook geen optie. Zorg liever dat zo iemand naar huis wordt afgevoerd. Dan kan hij niet meer voor de tweede maal een probleem veroorzaken.
Om op de vraag van jandra2 terug te komen: probeer familie of bekenden te bellen/ bereiken, draag de dronkaard over en leg daarmee de verantwoording waar deze hoort.