Tijden veranderen en zo ook de opleidingenstructuur en de route richting ambulance. Ik snap je gedachtengang dat dit soort ontwikkelingen eng klinken, maar het is minder zwart wit als wat je stelt.
Ik denk dat de mensen bij de betreffende ambulancediensten niet gek zijn. Ze hebben ook de verantwoordelijkheid om kwalitatief hoogwaardige ambulancezorg te garanderen.
Bij UMCG in Drenthe worden niet zomaar HBO-V'ers aangenomen, maar deze worden zorgvuldig geselecteerd. Dat betekent dat bij elk individu gekeken wordt wat het te bieden heeft en of die een kans van slagen heeft in het traject die ze aanbieden.
Niet elke hbo-v'er is hetzelfde. Ze verschillen nogal in motivatie, achtergrond, leeftijd, stages, ervaringen, studieresultaten, persoonlijkheid, potentie en ambitites.
Ik kan me niet voorstellen dat een kersverse hbo-v'er met stages in een verpleeghuis, thuiszorg, gehandicaptenzorg aangenomen worden op de SEH. Ik kan me echter wel voorstellen dat een HBO-V'er met een critical care-variant of de technische verpleegkunde-variant met relevante stages goed genoeg kan zijn om het traject van UMCG met succes te kunnen doorlopen.
De critical care-HBO-V'ers die voor dat traject van UMCG gaan, lopen hun laatste stage op de SEH. In die periode krijgt men een goed beeld of de kandidaat wel of niet geschikt is. Vervolgens doorlopen ze inderdaad de SEH-opleiding. Dat is vlotter en pittiger dan wat traditioneel voor mogelijk wordt gehouden, maar het kan. Met goede begeleiding en uitgaande van de mogelijkheden van individuele gemotiveerde jonge mensen, kan er een hoop WEL (we horen altijd wat we NIET kunnen).
In het geval van HBO-V'ers die zonder specialisatie aan de SOSA-opleiding beginnen denk ik dat al die kandidaten met elkaar gemeen hebben dat ze niet kersvers van school afkomen, maar een aantal jaren ervaring hebben opgedaan. En ook dan worden deze mensen geselecteerd en niet zomaar aangenomen omdat ze HBO-V'er zijn. Er wordt wel degelijk gekeken naar wat ze al weten, wat ze hebben meegemaakt en wat ze kunnen. En niet onbelangrijk: of ze sterk genoeg zijn om de SOSA te halen.
Ze krijgen een cursus ventilatie en cardiologie en krijgen een langere inwerktraject met veel begeleiding van collega's.
In Zeeland is eenmalig een project geweest met niet-gespecialiseerde HBO-V'ers. Die verpleegkundigen werken nog altijd als ambulanceverpleegkundige en functioneren prima. Het zijn dan wel geselecteerde mensen. Daarmee wil ik zeggen dat niet elke willekeurige HBO-V'er op die manier zou kunnen binnenkomen. Dat zou simpelweg niet werken.