http://www.volkskrant.nl/binnenland/article422017.ece/Dader_nepclaim_aanslag_PCM_bekendDader nepclaim aanslag PCM bekend
Van onze verslaggeefster Annieke Kranenberg
AMSTERDAM - De man die vorig jaar november de aanslag op de krantendrukkerij van uitgeverij PCM heeft opgeëist, zogenaamd namens actiegroep RaRa, is Pieter V., de woordvoerder van de gedetineerdenbond EORG.
V. heeft volgens de politie bekend dat hij de mail aan het persbureau ANP verstuurde, waarin de aanslag werd geclaimd door RaRa, een actiegroep die in het verleden meerdere aanslagen heeft opgeëist. Hij ontkent echter betrokken te zijn bij de aanslag met een granaatwerper op PCM, waar onder andere de Volkskrant wordt gedrukt.
De EORG, die voluit de Europese Organisatie ter bescherming van de Rechtspositie van Gedetineerden heet, wierp zich eerder in de media op als belangenbehartiger van bekende gedetineerden als Samir A.
Na het versturen van de mail heeft de 44-jarige V. uit Arnhem vijf weken vast gezeten wegens onder meer ‘bedreiging met een terroristisch misdrijf’ en ‘een ernstig misdrijf tegen het leven’. Zolang het onderzoek loopt, doet justitie geen uitspraak over een eventueel verband tussen de aanslag en de bedreiging, aldus een woordvoerster van het OM in Amsterdam. V. is op 19 december vorig jaar uit voorlopige hechtenis geschorst. Volgens zijn advocaat, die verder geen commentaar wil geven, is er nog geen zittingsdatum vastgesteld.
Zelf wil V. niet meer ingaan op de aantijgingen, omdat ‘het OM c.q. de rechtbank een interview niet in dank zal afnemen’, schrijft hij in een e-mail. Eerder had hij telefonisch al bevestigd dat hij enige tijd heeft vastgezeten. Hij vertelde ook dat de officier van justitie zich verzette tegen zijn vrijlating, omdat hij ‘zoveel contacten heeft, onder andere met de Hofstadgroep’.
Als woordvoerder van de EORG verwierf V. enige bekendheid als belangenbehartiger van Mohammed B. en Samir A. Zo noemde hij het gevangenisregime waaronder B. zijn straf moet uitzitten ‘onwettig’ en hekelde hij in de pers – ook in deze krant – de speciale terroristenafdeling in Vught.
Met zijn Europese uitstraling bereikte de EORG het afgelopen jaar ook buitenlandse media, zoals de BBC. De organisatie is eveneens om informatie gevraagd door het comité van de Raad van Europa dat de mensenrechtensituatie in gevangenissen onderzoekt. Het comité bezoekt dit jaar Nederland.
Hoewel de EORG feitelijk wordt geleid door Pieter V., zit hij niet in het bestuur. Voorzitter Hendrikus M. is het enige bestuurslid, maar hij zit volgens V. sinds anderhalf jaar in de gevangenis. Vanuit Arnhem had V. zelf ook krap een jaar een stichting voor rechtsbijstand, maar die is in februari opgeheven.
De EORG heeft volgens de website 395 leden, maar in justitiekringen wordt ervan uitgegaan dat V. in zijn eentje werkt.
Ook Abida, de vrouw van Samir A., twijfelt aan de capaciteiten en bevoegdheden van V. ‘Hij doet veel toezeggingen, maar speelt niets klaar.’ Vorig jaar, toen Samir A. in hongerstaking was, zou V. een demonstratie voor hem organiseren, zegt Abida. ‘Hij zei dat hij heel veel mensen kende, die hij zo kon optrommelen. Daar is niets van terecht gekomen.’
V. weerspreekt dat. Volgens hem is de actie niet doorgegaan omdat de situatie van Samir A. inmiddels was verbeterd. ‘Wij hebben vorig jaar veel succesvolle acties gevoerd, zoals tegen de bajesboot. Dat zijn geen luchtkastelen.’
V. kwam vorig jaar ook in het nieuws toen hij naar de politie stapte met informatie over de moord op Louis Sévèke. Dat werd hem niet in dank afgenomen door de familie en vrienden van de vermoorde activist. V. gaf zich volgens de familie ten onrechte uit als goede vriend van Sévèke.
V. is hier nog verbolgen over. ‘Ik ken Louis uit de gevangenis, begin jaren negentig. Ik zat vast wegens kraken. We zaten in de gedetineerdencommissie.’ Uit die tijd dateert ook zijn interesse voor het opkomen voor gevangenen, zegt hij.