http://www.trouw.nl/hetnieuws/sport/article789657.ece/Commissie_ziet_laksheid_bij_aanpak_voetbalvandalismeCommissie ziet laksheid bij aanpak voetbalvandalisme
Spreekkoren en bedreigingen nemen toe
Adri Vermaat
De aandacht voor een serieuze beteugeling van het voetbalvandalisme verslapt. Als dat niet verandert, zijn hooligans strak weer de baas.
Het aantal incidenten in en rond de voetbalstadions is in het seizoen 2006-2007 voor het eerst sinds enkele jaren licht toegenomen.
Het Auditteam Voetbalvandalisme onder leiding van oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart, stelt dit in zijn jaarverslag. De commissie signaleert dat alle, bij de aanpak van voetbalvandalisme, betrokken partijen ’de teugels laten vieren’.
Vliegenthart schetste gisteren tijdens de presentatie van het verslag een voor het voetbal verontrustend beeld. Zo komen vaker ongewenste spreekkoren voor, stagneert de voorspelde vermindering van de politie-inzet, stoppen preventieve supportersprojecten en worden (eigen) spelers, trainers en officials soms serieus bedreigd.
Bij verscheidene duels ging het afgelopen seizoen volledig mis. Een dieptepunt vormde de oefenwedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Marokko, in mei in Tilburg. Grote groepen Marokkaanse fans misdroegen zich en veroorzaakten voor 75.000 euro schade in het stadion. Uiteindelijk werden 47 verdachten opgepakt.
Ook de hevige rellen die aan Feyenoord gelieerde hooligans in Nancy veroorzaakten, stipte Vliegenthart aan als één van de ernstige incidenten in de afgelopen jaargang. Voorts noemde zij de twee gestaakte competitieduels van ADO Den Haag, beide malen veroorzaakt door supportersgeweld dat in één geval gepaard ging met veel vuurwerk.
Het Auditteam constateert dat clubs ook nu nog veelal verschillend denken over hun eigen rol bij de aanpak van het vandalisme. Gevolg hiervan is dat eerder gemaakte, landelijke afspraken over het alcohol- en drugsbeleid in stadions regelmatig worden genegeerd. Gemeenten voeren, evenals op gebied van preventie, onvoldoende regie.
NAC Breda en FC Utrecht vormen volgens Vliegenthart gunstige uitzonderingen. De Utrechtenaren traden hard op tegen eigen supporters die kwetsende spreekkoren riepen. Van de dertig stadionverboden die landelijk voor dit vergrijp werden uitgedeeld, nam FC Utrecht er 26 voor zijn rekening.
Kwetsende spreekkoren, met discriminerende of racistische uitingen, vormen volgens Vliegenthart een bijzondere bron van zorg. „Die nemen toe en de clubs worden minder vaak gestraft. Omdat ze meestal kunnen aantonen dat zij alles hebben gedaan om zulke spreekkoren te voorkomen”. De voorzitter van het Auditteam merkt hierbij op dat duels minder vaak worden stilgelegd of gestaakt sinds de beslissing hierover niet meer bij de scheidsrechter ligt. Vanaf dit jaar ligt die formeel bij de clubdirectie, die in de praktijk eerst overlegt met de lokale autoriteiten.
In het seizoen 2006-2007 bleef voetbalvandalisme niet beperkt tot de eredivisie. Een trede lager deden zich in Maastricht ernstige ongeregeldheden voor tussen fans van MVV en Helmond Sport. Ingeschat als een duel zonder risico, was de apotheose een veldslag tussen beide supporters-groepen. In zijn jaarverslag zegt het Auditteam dat twee bussen met Helmond Sportsupporters, van wie een aantal ’duidelijk onder invloed van alcohol of drugs’, werden bekogeld met stenen en weipalen. De ravage was groot, over een afstand van honderden meters lag glas. Of de stenengooiers tot de aanhang van MVV behoorden, is nooit met zekerheid achterhaald. Maar de politie is ervan overtuigd dat de daders niet in het stadion zaten. Was dat wel het geval geweest, dan zouden zij immers zijn ’gespot’. Aanhoudingen zijn niet verricht. Het Auditteam heeft begrip maar vindt ook dat geruchten over een mogelijke confrontatie een bel hadden moeten doen rinkelen.