http://www.destentor.nl/veluwewest/article2103206.eceGemeenten geven drankketen de ruimte
BARNEVELD - Gemeenten doen nauwelijks iets om drankketen te verbieden. Uit onderzoek van het Nederlands Dagblad blijkt dat zeker 55 gemeenten met jongerenketen te maken hebben. Slechts drie gemeenten bestrijden ze effectief.
Ruim dertig procent van de gemeenten met drankketen gedoogt ze of staat ze officieel toe onder voorwaarden. In 27 procent van de gemeenten wordt momenteel beleid ontwikkeld. Bij 31 procent is er, ondanks de aanwezigheid van keten, geen sprake van enig beleid of plannen daartoe.
Drankketen zijn reden tot zorg, omdat veel jongeren zich op die plekken volgieten met alcohol, voordat ze zich in het officiële uitgaansleven storten.
Nederland telt naar schatting 3500 keten. Van de 162 gemeenten die deelnamen aan het onderzoek hebben drie de keten van hun grondgebied verwijderd: Ferwerderadiel, Scheemda en Volendam.
Smallingerland, Dongeradeel en Loon op Zand voeren beleid dat op korte termijn tot sluiting van de keten moet leiden. Meer dan de helft van de gemeenten heeft (nog) geen beleid.
,,Het is schokkend dat nog zo weinig gemeenten actief beleid voeren om keten aan te pakken'', zegt ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind. De ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Klink (Volksgezondheid) moeten volgens hem de druk op de VNG opvoeren, zodat gemeenten hierin gestimuleerd worden.
,,Dat moet gepaard gaan met een uitbreiding van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA), zodat er meer gecontroleerd wordt. Waar bier tegen geld geschonken wordt, gaat gedogen niet ver genoeg en moet er wettelijk gezien opgetreden worden.''
Ook gemeenten die geen beleid maken op drankketen, zijn wel degelijk aansprakelijk als het mis gaat. Dat zegt Pieter Tamsma, vormgever van het beleid in Ferwerderadiel, die ambtenaren van andere gemeenten voorlicht over het strenge beleid in zijn gemeente. ,,Geen beleid is ook beleid.''
De keten in Ferwerderadiel worden vooral aangepakt op het punt van brandveiligheid. ,,De risico's zijn groot. Als je weet hebt van keten, ben je aansprakelijk als je vervolgens niet in actie komt.''
Opvallend voorbeeld van een gemeente zonder beleid is de gemeente Westland, dat met meer dan 200 keten veruit het grootste aantal heeft. Er wordt wel gelet op een mogelijk commercieel karakter. ,,Keten zijn bij ons van begin af aan geaccepteerd geweest, ze horen bij de jongerencultuur'', zegt een woordvoerder van de gemeente.
De Raad van State sprak afgelopen zomer uit dat het gedogen van keten in de gemeente Putten strijdig is met de horecawet. Putten moet haar gedoogbeleid nu herzien. De uitspraak heeft er nog niet toe geleid dat andere gemeenten hun beleid aanpassen.
Er is geen landelijke regelgeving voor het verschijnsel keten, zodat gemeenten hier hun eigen weg in moeten vinden. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten denkt dat gemeenten alleen via brandveiligheid of het bestemmingsplan de keten kunnen aanpakken. Woordvoerder Arjen Konijnenberg: ,,Alcoholverkoop kan alleen door de VWA aangepakt worden.''
Volgens Joost Mulder van Stichting Alcoholpreventie zitten de gemeenten nog in een experimentele fase van beleidsontwikkeling, omdat keten pas sinds 2005 als een probleem gezien worden. Omdat gemeenten experimenteren kan er volgens Mulder bij niemand ineens een goed beleid staan. Over een aantal jaar hoopt hij dat een aantal initiatieven als voorbeeld kan gaan dienen.