http://www.ad.nl/groenehart/gouda/article1881056.ece?nscategory=dichtbij15 Tieners betrapt op indrinken
Door ED SLUIS en NYNCKE ERNST
REEUWIJK - Een onalledaags avondje uit beleefden circa achthonderd pubers vrijdagavond toen ze de Reeuwijkse discotheek Citylife binnen wilden gaan.
http://www.ad.nl/multimedia/archive/00134/citylife_indrinken__134828a.jpgEen jonge bezoekster van Citylife moet blazen voor ze naar binnen gaat. De tieners waren onder de indruk van de politiemacht. FOTO PIM MUL
Voor de deur stond politie met echte blaaspijpjes. Iedereen moest de controle op alcoholgebruik ondergaan; benevelde kinderen werden weggestuurd. Dit gebeurde vijftien van de 869 gecontroleerde jongeren.
Iedere maand organiseert Citylife een avond voor jonge tieners, kinderen tussen 12 en 15 jaar oud. Sommigen komen lopend of op de fiets naar de Reeuwijkse uitgaanstent, de meesten worden per auto door een ouder aangevoerd. Het rare is, beweren betrokkenen, de kinderen melden zich steeds vaker ‘ingedronken’ aan de deur. Ongetwijfeld omdat ze weten dat er binnen geen druppel alcohol is te krijgen.
Het uitgaansfeestje voor adolescenten vrijdagavond heette Winter Wonderland Party, de laatste uitgaansavond in 2007 voor deze doelgroep in Citylife. Niet voor niets hadden de initiatiefnemers van de actie, gemeente Reeuwijk, de politie en de discotheek, deze avond uitgekozen voor de controle. Juist vanwege hun leeftijd worden veel jongeren door een ouder gebracht. En zo zou dus deze groep bereikt kunnen worden door middel van informatiefolders.
De actie is lang voorbereid, zeggen Denise de Mooy van de gemeente en Citylife-eigenaar Jos Verkleij. Laatstgenoemde vertelt over de trend onder heel jonge bezoekers, om voor het avondje uit, eerst alcoholische drank te nemen. ,,Dat komt steeds vaker voor.’’
Soms gebeurt het thuis. Maar uit de flesjes en alcoholische verpakkingen die rondom de disco worden aangetroffen, valt af te leiden dat het indrinken vooral ook buiten in de omgeving plaatsvindt. Verkleij en zn medewerkers zien het bewijs soms wel eens pal voor de deur.
,,Het gebeurt wel eens dat een ouder een kind hier afzet dat een Breezer in de hand heeft.’’ Hij wijst achter zich, in de richting van het dorp. ,,Je ziet ze ook wel ter hoogte van de kerk in een groepje staan drinken. Dan is een colafles gevuld met het een en ander.’’ Eén keer heeft de Citylife-baas meegemaakt dat een ambulance moest worden gebeld omdat iemand echt zat was.
Verkleij praat geregeld met politie en gemeente. Daar heeft hij zelf het probleem van indrinken door heel jonge jeugd aan de orde gesteld. Bij dat overleg heeft de politie voorgesteld om het maar eens in de praktijk te gaan testen. ,,We willen er nou wel eens een vinger achter krijgen, zodat we weten waarover we het precies hebben,’’ aldus De Mooy. ,,Hoe groot is het probleem nou eigenlijk?
Verkleij heeft wel aarzelingen gehad over zijn medewerking. ,,We willen als onderneming natuurlijk aan de ene kant heel graag klanten binnen hebben. Aan de andere kant zitten we natuurlijk ook weer niet te wachten op overlast van hun dronkenschap.’’
Voor de Citylife-eigenaar gold sterk dat de proef een ‘luchtig karakter’ zou krijgen. Dat is ook de reden dat de actie geheel zonder gevolgen bleef. Kinderen die positief bliezen, werden echter wel zonder pardon weggestuurd.
Hetzelfde gold voor kinderen die weigerden aan de blaasproef mee te doen, ook zij konden rechtsomkeert maken naar huis. ,,Maar er worden geen namen en adressen opgeschreven of ouders achteraf schriftelijk benaderd,’’ benadrukt De Mooy.
Van de 869 gecontroleerde jongeren hadden vier meiden erg diep in het glaasje gekeken; zij zaten op zes tot acht glazen drank. Zeven jongens en vier meiden hadden één tot twee glazen gehad. Allen waren 14 en 15 jaar oud.
Volgens Miranda Brandsen van de gemeente wordt een vervolg niet uitgesloten. Een eventuele volgende keer zal een later controletijdstip worden gekozen om een oudere leeftijdsgroep te kunnen controleren. ,,Iedereen was erg tevreden over het verloop. Ook ouders hebben positief gereageerd,’’ weet Brandsen.
De jongeren zelf waren vooral onder de indruk van de royale politiemacht die zij bij aankomst aantroffen. Voor de meesten was het bovendien de eerste keer dat ze moesten ‘blazen.’
Een goede actie, vinden verscheidene meiden en jongens. ,,Het gebeurt wel eens dat dronken jongeren zich in de discotheek misdragen,’’ weten Charona en Marieke (14 jaar). Leon Okkerse (14) en Dennis Schouten (13) horen ook steeds vaker van drankmisbruik. Al met al een prima actie, ook vanwege de gezondheidrisico’s, stellen de 12-jarige Sharon Smit en Melanie Pijnacker en moeder Jacqueline Pijnacker.