Wat dat betreft heb je gelijk Jos, maar de bedoeling van Peter was, dat je met z'n tweeen de beademing doet (zie plaatjes + uitleg 1e pagina) en dat hulpverlener 1 ook de hartmassage doet. Ik heb die uitleg even goed bekeken en het lijkt me lastig wat betreft de hartmassage. Misschien valt dat in de praktijk wel mee, maar zo kwam het op mij over.
Het opnieuw posititie zoeken, moet een eerstehulpverlener ook bij mond op mond beademing..
1: Zuurstof is een medicijn. Het is het goedkoopste en beste medicijn dat er is.
Alleen niet een geregistreerd geneesmiddel bij CBG..
2: Het valt onder de verantwoordelijkheid van de ziekenhuis apotheker.
Dat klopt ook, de ziekenhuis apotheker is verantwoordelijk voor de leidingen waarin de medische gassen bij de patienten komen.. Dit valt wel onder de wet WOG, (wet op de geneesmiddelenvoorziening)
3: Er zijn contraindicaties om ongecontroleerd zuurstof toe te dienen. Dit is wat een leek zonder bewakings apparatuur doet. Patienten met een COPD (CARA) die een hypoxdrive hebben. Dit is maar ongeveer 1 tot 2% van alle COPD patienten. Hierdoor kan door overmatige zuurstof toediening bij een verminderde ventilatie zelfs een apnoe ontstaan.
Hier loopt al een uitgebreide discussie over, in het ambulance forum onder de kop Zuurstoftoediening bij COPD patiënten.
http://www.hulpverlening.net/forum/index.php?board=2;action=display;threadid=1009Zoals je kan lezen is zelfs de vereniging van anesthesie en de vereniging van longartsen er absoluut van overtuigd dat hypoxie eerste bestreden moet worden. Er zijn voor traumapatienten, drenkelingen, reantimaties, alle soorten vergiftigingen geen enkele contra-indicatie. zuurstof is dan de eerste aangewezen eerste hulp..
4: Ballon beademing of om een andere term te gebruiken kap beademing is uiterst moeilijk om dat goed aan te leren. Zelfs voor ervaren en geroutineerde verpleegkundigen en gespecialiseerde artsen is en blijft dit soms een uiterst moeilijk iets.
Het is ook moeilijk als je er een 1 persoons vaardigheid van maakt. Dan is het ook niet te goed te doen..
Ook als je dit met twee personen uivoerd. Denk maar eens aan de oudere persoon met een loszittend kunstgebit dat ergens in de keelholte zweeft. Dit gebit wordt uiteraard verwijderd, dat spreekt voor zich. Wat dan overblijft is een volledig ingevallen mond. Zelfs met twee personen zo iemand op de kap nemen is dan een moeilijke zaak.
Ik heb zelf geen ervaring met iemand beademen met een masker een volledig ingevallen gezicht. Ik kan me voorstellen dat het iets lastiger is om een goede seal te krijgen. (Het is ook afhankelijk van welk masker je gebruikt). Speelt dit ook niet bij mond op masker beademing of bij mond op mond beademing ?