Voor de liefhebbers...
Rampenoefening; vliegtuigcrash in de Kuip
In samenwerking met de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (brandweer, politie en GHOR) werd op 4 juni 2007 op initiatief van Sport & Event Security, Stadion Feijenoord en Feyenoord Rotterdam een rampenoefening in het stadion gehouden.
Aan deze oefening werd – naast de hulpverleners van de veiligheidsregio - meegewerkt door veiligheidsmedewerkers en medicals van Sport & Event Security, jeugdvoetballers van Feyenoord en figuranten van het ROC Albeda en de hogescholen InHolland Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Den Bosch. Ook werden Lotus slachtoffers ingezet. In totaal is door circa 500 mensen deelgenomen aan de oefening. Hoofddoelstelling van de oefening was de communicatie tussen de hulpverleningsdiensten onderling enerzijds en met de calamiteitenorganisatie van het stadion anderzijds.
De ramp
Exact om 19.00 uur crasht er tijdens een voetbalwedstrijd met veel lawaai en rook een vliegtuigje in het bomvolle Feijenoord-stadion. Een niet te voorziene ramp. De twee voetbalteams en de toeschouwers houden hun hart vast en zien wit van de schrik, want dit kan niet echt goed aflopen. Slachtoffers liggen verspreid over de tribune en de meeste slachtoffers zijn er slecht aan toe. Het stadion moet worden ontruimd, zodat de hulpverleningsdiensten goed hun werk kunnen doen.
Gelukkig blijkt het allemaal om een oefening te gaan en waren de twee voetballende E-elftallen en de opgetrommelde ‘toeschouwers’ op de hoogte van wat er ging gebeuren.
De hulpverlening
Voor de medewerkers van het stadion en voor de hulpverleningsdiensten van de veiligheidsregio was de reddingsactie extra moeilijk gemaakt. Zo lagen de slachtoffers verspreid over een ruim gebied, dat door de brokstukken moeilijk toegankelijk was. Er werd een CoPI (Commando Plaats Incident) opgeroepen, van waaruit de hulpverlening werd gecoördineerd. Stadionmedewerkers, ambulancebroeders, brandweer- en politiemensen werkten schouder aan schouder om de situatie snel meester te zijn. Geredde slachtoffers werden met spoed naar het Medisch Centrum Rotterdam Zuid gebracht. Menig Rotterdammer zal zich hebben afgevraagd wat er echt aan de hand was, want de ambulances werden met gillende sirenes door motoragenten begeleid. In een zeer korte tijd was de situatie onder controle en waren de slachtoffers afgevoerd naar de ziekenhuizen, waar hen een goede kop koffie wachtte en zij weer snel op de been waren. Na afloop werd met plezier op de oefening teruggekeken.
Evaluatie
De organisatie kijkt terug op een geslaagde oefening. De communicatie onderling verliep naar behoren en dat was het grote winstpunt. Natuurlijk moet er nog uitgebreid geëvalueerd worden en ook dan zullen er weer verbeterpunten naar voren komen. Deze gaan zeker bij een volgende oefening gebruikt gaan worden.