Ervaringen met One-Seven /CAFS / DLS

Auteur Topic: Ervaringen met One-Seven /CAFS / DLS  (gelezen 128927 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Fred Vos

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 417
Reactie #80 Gepost op: 13 maart 2007, 13:18:08
@ Palmpie

Goede en interessante vraag.
Ik kom er later op terug, OK?
Disclaimer: Alle uitspraken van het verbannen lid Fred Vos zijn geheel voor eigen rekening, het beheer en moderatorteam van het Hul


tower-ladder

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,406
Reactie #81 Gepost op: 13 maart 2007, 13:24:18
Nou een verbod op One-Seven lijkt mij iets te ver gaan. Waar ik bedenkingen tegen heb is het middel te hooi en te gras bij elke binnenbrand gebruiken. Ik denk dat Fred Vos dat ook bedoeld. Onder bepaalde pmstandigheden zal One-Seven of CAFS of welke type blusmiddel dan ook veel voordelen hebben tov van een HD waterstraal. Allleen denk ik dat een brand zo dynamish en hectisch is dat het moeilijk of eigenlijk onmogelijk is vor de gemiddelde brandweermens om in te schatten of het blusmiddel geschikt of ongeschikt is. Dus gebruken we One-Seven, omdat het op de TS zit, en de fabrikant heeft gezegd dat het zo'n goed blusmiddel is voor binnenbranden.
Naar mijn mening zou het een goed middel kunnen zijn voor voertuigbranden, en mogelijk om brandbare materialen moeilijk brandbaar te maken. Bijvoorbeeld, als je met een sproeischuimblusser houten blokjes nat maakt, zijn die nauwelijks meer aan te krijgen. Dus een rietenkap beschermen tegen vliegvuur o.i.d. lijkt het mij een goed middel voor. Maar dat lukt met voldoende watersherm van een stratwaterkanon ook wel.
Als de temperatuur van het water dat via het zolderraam naar binnen wordt gespoten gelijk is aan de temperatuur van het water dat via de voordeur naar


jacky x

  • verpleegkundige, vrijwillig brandweerman
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 250
Reactie #82 Gepost op: 13 maart 2007, 13:43:52
@ jackie x

Als u beweert dat deze nieuw 'gebakken' lucht blusstof water heeft vervangen, dan laat u zich een rad voor ogen draaien. Het wordt, zoals hier eerder beschreven, met een vloeistof gemengd in een verhouding van 0.3 %.
De blusstof is dan nog voor 99,7 % water!
Met zeep als middel verander je de oppervlakte spanning dusdanig dat er kleine belletjes worden geblazen met luchtdruk, die langer blijven zweven. Voor vlamdoving optimaal.
Maar een vlam is geen brand. Dan is er altijd een berdeigde (heetgeworden) brandbare omgeving.

Een dergelijk methode is binnen ideaal voor een explosieve herontsteking; net zoals bluspoeder.

Als u er in gelooft moet u dat zelf weten maar dan ook zelf alle risico's aangaan.



Met vriendelijk groet,
Fred Vos.

beste mener Vos,
denkt u nou echt dat ik zo dom en dat ik niet weet wat erin zit? :o  

te hooi en te gras moet je het inderdaad niet gebruiken. als je een CAFSstraal heb, betekend het natuurlijk niet dat je jezelf dan meer in hetgevaar kan geven. en als je een flashover wil bestrijden, zal je er ook weinig aanhebben. maar als je een autobrand, of kamerbrand BLUST, is het een veel effectiever middel dan water, omdat het de waterschade enorm beperkt.

mvg, Jacky X
Veterdiploma EHBO diploma 1BA2AA2 Vis-diploma( vissen tot max 5 kilo) Fiets-behendigheids-diploma Fiets-niet-behendigheids-diploma


Fred Vos

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 417
Reactie #83 Gepost op: 13 maart 2007, 16:32:01
@ Tower- ladder

Het moeilijke met zo'n schriftelijke discussie is dat het onderwerp uiteen gaat lopen en verward raakt.
U heeft het over een verbod; ik stelde dat dit spul zeer gevaarlijk is bij een brand in (verregaande) ontwikkeling; vooral ook in industriële ruimten (hete metalen vormen bij lage dichtheid aangebracht water hieruit explosieve radicalen en ontsnappend hetelucht/rook mengsels kunne herontsteken).
Verder sta ik zeer dicht bij uw standpunt, maar ben wel geneigd daar inhoudelijk nog meer nuance in aan te brengen. (De opleider in mij.)

Een 'natmaker' (oppervlaktespanningverlaging door zeep) kan ook met zeer goedkope toevoegingen die niet hoeven te zijn ingebakken in een straal.
U vergelijkt het nu met een HD straal, die had tactisch toch al bedenkelijk slechte bluseigenschappen.
De ‘luie mannen straal’ noemden wij dat, voor containers, auto's en onontwikkelde brandjes.
Als bevelvoerder was bij mij LD regel en HD uitzondering vooral ook voor eigen 'massieve' bescherming (en in het Westelijk Havengebied A’dam.).

Als u een rietenkap beschermt tegen vliegvuur met schuim, dan is het dak daarna onherstelbaar niet meer waterdicht; de bewoners zullen u dankbaar zijn.

@ jacky x

"denkt u nou echt dat ik zo dom en dat ik niet weet wat erin zit? "
Ik betreur het dat u zo tegen mij redeneert. Ik had het niet over (uw) domheid; wel over dat u mogelijk een rad voor ogen wordt gedraaid door verkeerde uitleg en onzinnige begrippen zoals 'nat''en 'droog' schuim.
Door zo'n retorische vraag, projecteert u dergelijke gedachten in mijn hoofd en vergiftigt daarmee onze zo 'prille' relatie.

Als brandwacht en hoger leerde ik dat er 'licht', 'middel' en 'zwaar' schuim was op grond van het verschuimingsgetal; dat is de volume toename door lucht.
Dit had volledige praktische herkenning in de werkelijkheid; hun gewicht was dan ook zichtbaar verschillend bij wind.

Bij een verschuimingsgetal van 7, levert dat 'zwaar' schuim, dat plakkend aan een gevel o.i.d. geen enkel brandtechnisch relevant koelend effect heef; als het wordt aangestraald of geraakt door vlammen is het direct weg zonder noemenswaardige positieve effecten, weinig water veel 'gebakken' lucht.
Voor bos en heide branden zou ik af en toe wat zeep in de vooraadtank kiepen voor bepaalde ondergrondse stekken. Bezigheidstherapie voor een compagnie of peloton, in het beste geval, zullen we maar zeggen en leuk voor de foto’s..

Zwaar schuim, onder voorwaarde van de kwaliteit van het middel, is ontwikkeld om waterpas gelegen vloeistofoppervlaktebranden van koolwaterstoffen via 'fixed installations' opslag(tanks) of grote mobiel monitors (bassins) in 'quick response' (bedrijfsbrandweer) aan te pakken.

Vliegtuigbranden vertonen wel uitstromende of vrijgekomen brandstof maar nooit een te bestrijden waterpas oppervlak.
Schuimtenders op international luchthavens  berusten op een tactische denkfout/blunder, die in de oefenstimulatoren is ingebakken, maar berusten ook tegelijkertijd op goed tapijtaandedeurverkopersschap van de schuim en tenderfabrikant..
Voor de slachtoffers betekent dit een aanzienlijk verminderde kans op redding.
Who cares? Zie mijn rapporten over de Herculesramp.

Middelschuim (zo ongeveer op de natte vinger met lucht gemengd) gebruikte ik in de SB 1 tank van de Olympic Dream, dit om de benzine dampen buiten staat te stellen een vrij ontsteekbaar mengsel met lucht te kunnen vormen. Dit  eerst,  toen het damp aanbod uit de vloeistof verminderde (kleinere buiten vlam uit scheur in de romp). en er dus geen overrijk (onbrandbaar) mengsel in de tank kon worden onderhouden door de omhoog en uitgepompte benzine. Overgangsmaatregel als improvisatie, zeg maar.

Licht schuim is om ruimten te bezetten, met ook als doel vrije/ongehinderde  ontsteekbare damp/luchtmengsels tegen te gaan; een soort van explosieonderdrukking zou ook kunnen.
Tegen hitte nauwelijks bestand en een voor brand en hete brandstoffen/vlakken, een  daarbij verwaarloosbaar koelend vermogen. Zie de brand in de Afval installatie in Drachten.
Een knap staaltje van ondeskundig brandpreventief advies; wel groepsbreed in herhaald overleg bijeen met de fabrikant/verkoper gedragen, dus dan is het toch weer 'goed' (??).
‘De geldzuchtige lamme helpt de rijke blinde’.

@ Palmpie

Goede toelichting voor de zorg aan de lezergroep; ik realiseerde me dat niet. Sorry.

Als ik het me goed herinner, ging het om met kleinere voertuigen en dus kleinere tanks, te kunnen opereren in Delft. Op zich een prima idee binnen dat verzorgingsgebied.
Maar als je de oude watervoerende spullen dan niet wil,vervangen door meer doelmatige aanvalsslangen en 'nozzles' vergelijk je 'appels met peren'. Dan ontstaat mogelijk the 'Jump to conclusion': 1 op 7 moet! 1 op 7 is goed!. 1 op 7 is nieuw! 1 op 7 is modern! 1 op 7 is …etc.….

Of omdat dat een inherent lage waterleverantie heeft?.
Begrijpelijk maar niet rationeel logisch en blustechnische onzin.

Als de drinkwaterleidingen en brandkranen goed op orde (stedelijke bebouwing!) zijn (plus grachten?), zie ik het capaciteitsprobleem ook niet in één overzicht.
Als de brandweer sneller ter plaatse kan komen met snellere (kleinere) voertuigen zouden we in onze stedelijke gebieden ook winst kunnen halen uit aangepaste binnenbrandkranen, een oud idee van mij (voor Amsterdam) en de kortste weg naar huis  t.b.v. een supersnelle binnenaanval in woningen, hotels etc.. Kijk maar eens wat multinationals in hun hotels aan stralen aanbrengen al men daar een kamerbrand niet mee uitkrijgt….(Nee Palmpie, het woord opheffen zal ik niet gauw meer gebruiken. Maar successen uit het verleden….)

Door deze multinationals, ook in onze petrochemische industrie, gebeuren er relatief weinig (brand)ongevallen; dank zij hun eigen (NFPA) brandpreventie beleid.
(Ook de NATO gebruikt dat beleid.)
(Dit laatste was nog als antwoord op uw eerder statistieken.)

Was dit wat? Voor een ‘brainstorm’? En voor doelgroep 8 – 80 jaar?
Leuker of ‘normaler’ kan ik het vooralsnog niet maken.

Met vriendelijk groet,
Fred Vos.
Disclaimer: Alle uitspraken van het verbannen lid Fred Vos zijn geheel voor eigen rekening, het beheer en moderatorteam van het Hul


NikonDirk

  • Leeft op een eiland.
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,223
    • Opvallende politievoertuigen.
Reactie #84 Gepost op: 13 maart 2007, 16:40:04
Mijn complimenten, heer Vos!

Als u zo blijft communiceren en reageren wordt het voor mij (en ook voor een heleboel anderen, maar ik moet voor mijzelf spreken) ook weer leuk om dit topic regelmatig te blijven meelezen. Of u dit nou leuk vindt of niet...  :)

Met vriendelijke groet,

Dirk.


Fred Vos

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 417
Reactie #85 Gepost op: 13 maart 2007, 16:53:29
@ Nikon Dirk

Er gaat voor een schrijvende 'prater', weinig boven een welgemeend compliment van een kritische lezer.
(ik bloos geloof ik een beetje.)
Dank u wel!

Met vriendelijke groet,
Fred Vos.
Disclaimer: Alle uitspraken van het verbannen lid Fred Vos zijn geheel voor eigen rekening, het beheer en moderatorteam van het Hul


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #86 Gepost op: 13 maart 2007, 18:48:29
Als je de blusmiddelen zo gebruikt, of het nu poeder (wat meer techniek vereist) of een brandslanghaspel is, is het gevaar voor herontsteking minimaal. De brand in dat stadium is nog brandstof beheerst en niet zuurstof beheerst.
Inderdaad is een nadeel van poeder dat je de 'warmte' niet uit de brandende massa haalt. Volgens mij zie je daarom steeds maar meer schuimblussers (afff) in gebouwen!  ;)

Een nadeel van een 30 meter brandslanghaspel is dat als je 3x de hoek om bent geweest je wel errrrrrrrg hard moet gaan trekken om nog slanglengte te krijgen...  :-X :-X :-X :-X Dan is een draagbare schuimblusser toch weer in het voordeel!  ;)

Dit verhaal klopt volledig.Poederblusser worden nagenoeg niet meer gebruikt in een gebouw,poeder wordt steeds meer en meer naar buiten verbannen.
Brandslanghaspels worden over het algemeen geadviseert vanwege hun onbeperkte blusmiddel,maar er wordt ten alle tijden aangeraden een ondersteuning bij te plaatsen in de vorm van een 6 of 9 ltr schuimblusser (AFFF) Dit vanwege de sneller inzet van een schuimblusser.

Nog even over het brandslanghaspel (was ik vergeten op te reageren)  :)

Er staat in de regelgeving een eis op van maximale lengte, niet van hoeveel hoeken je maximaal om mag gaan....  ;) Het heeft te maken de vrije indeelbaarheid van een gebouw (lichte scheidingswanden kan je bouwvergunningsvrij plaatsen en veranderen)  ;)

Als je dus bij een bouwvergunning overal kunt komen met een haspel kan je geen extra eisen stellen voor het maximaal aantal 'hoeken'  ;) :)

Ook bij dit verhaal is er geen speld tussen te krijgen.Wij adviseren als er veel hoeken zijn om op bepaalde plaatsen de zaken op te vangen doormiddel van een handbrandblusser  ;)


Fred Vos

  • Verbannen gebruiker
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 417
Reactie #87 Gepost op: 13 maart 2007, 19:06:34
@ Palmpie

Iemand is het met u eens. Op die 'gronden'; ik niet.
Geeft niet(s).

Fred Vos.
Disclaimer: Alle uitspraken van het verbannen lid Fred Vos zijn geheel voor eigen rekening, het beheer en moderatorteam van het Hul


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #88 Gepost op: 13 maart 2007, 19:53:42
Nou een verbod op One-Seven lijkt mij iets te ver gaan. Waar ik bedenkingen tegen heb is het middel te hooi en te gras bij elke binnenbrand gebruiken. Ik denk dat Fred Vos dat ook bedoeld. Onder bepaalde pmstandigheden zal One-Seven of CAFS of welke type blusmiddel dan ook veel voordelen hebben tov van een HD waterstraal. Allleen denk ik dat een brand zo dynamish en hectisch is dat het moeilijk of eigenlijk onmogelijk is vor de gemiddelde brandweermens om in te schatten of het blusmiddel geschikt of ongeschikt is. Dus gebruken we One-Seven, omdat het op de TS zit, en de fabrikant heeft gezegd dat het zo'n goed blusmiddel is voor binnenbranden.
Naar mijn mening zou het een goed middel kunnen zijn voor voertuigbranden, en mogelijk om brandbare materialen moeilijk brandbaar te maken. Bijvoorbeeld, als je met een sproeischuimblusser houten blokjes nat maakt, zijn die nauwelijks meer aan te krijgen. Dus een rietenkap beschermen tegen vliegvuur o.i.d. lijkt het mij een goed middel voor. Maar dat lukt met voldoende watersherm van een stratwaterkanon ook wel.


Dus zou er niet een verplichte realistische test (aan de hand van een genormaliseerde norm?) moeten komen waarmee je een blusmiddel kan classificeren. Bijvoorbeeld een standaard woonkamer (bankstel, tafel, tv, behang, vloerbedekken, enz) van een bepaalde grote na bouwen op risc en dan wetenschappelijk vastleggen hoe goed/slecht het blusmiddel werkt? Dit kan je dan ook doen voor andere 'standaard' branden. Kosten voor het onderzoek voor de fabrikant...  ;)


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #89 Gepost op: 13 maart 2007, 22:22:01
Dus zou er niet een verplichte realistische test (aan de hand van een genormaliseerde norm?) moeten komen waarmee je een blusmiddel kan classificeren. Bijvoorbeeld een standaard woonkamer (bankstel, tafel, tv, behang, vloerbedekken, enz) van een bepaalde grote na bouwen op risc en dan wetenschappelijk vastleggen hoe goed/slecht het blusmiddel werkt? Dit kan je dan ook doen voor andere 'standaard' branden. Kosten voor het onderzoek voor de fabrikant...  ;)
Lijkt me een goed plan,ik weet wel dat de huidige generatie blussers die testen prima zullen doorstaan.Ik heb nu diverse situaties gezien waar een schuimblusser is ingezet,in zowel chemische industrie als de huis tuin en keuken situaties.En de blussers voldeden  ;)