Dag,
Ik vroeg me af wat jullie het verschil / onderscheid en overeenkomsten vinden tussen EMT / Paramedic en Ambulanceverpleegkundige.
Wat vinden jullie de voordelen van elk systeem en de nadelen ?
Wat zijn jullie meningen erover ?
gr martien
Ik denk niet dat veel mensen hier daar echt op kunnen antwoorden, gewoon omdat ze weinig kennis over en geen ervaringen hebben met 'n emt/paramedic systeem.
En daarnaast zijn er ook nog veel verschillen in landen onderling, een emt in Engeland mag veel meer als een emt op Aruba bijv. en een paramedic in de states werkt met hele andere protocollen als een Engelse, maar ik ga er maar even van uit dat je 't over de Engelse emt en para heb.
Volgens mij ben ik de enigste hier die zowel met Nederlandse ambulanceverpleegkundige gewerkt heeft als met emt's en para's (ja oke Carl ook vroeger, maar sinds hij hier weg is gegaan is er erg veel veranderd).
De Nederlandse ambulance verpleegkundige zijn erg kundig en hebben daarvoor ook een lang traject voor moeten doorlopen.
Maar ik kan niet zeggen dat ik me naast 'n para minder op m'n gemak voel als naast een ambupleeg in ernstige gevallen, beide weten zeer goed waar ze mee bezig zijn.
De vraag is dan ook of het echt nodig is om zo'n lang traject te moeten doorlopen om op de wagen te komen, het kost nu eenmaal erg veel geld, tijd en moeite, en daarnaast worden die personen dan ook nog 's ingezet voor iets (B-vervoer) waar lager gekwalificeerden ook prima voor gebruikt zouden kunnen worden.
Gemiddeld doe je er toch zo'n 8-10 jaar over op als ambupleeg op 't busje te komen, en dan nog bestaat je werk voor 60 - 65 % uit B-vervoer, en dat is eigenlijk zonde van die lange opleidingstijd en besteed geld.
Dat is ook de reden waarom het spoed en besteld vervoer in de meeste andere landen gesplitst is, en waardoor er op beide systemen ander personeel zit.
Ik zet niet dat er iets mis is met het Nederlandse systeem, ik vraag me alleen af of het wel echt nodig is, want er zijn maar weinig landen waar 't zo lang duurt voordat je op de wagen komt.
En als 't in die andere landen niet zo werken dan zouden zij ook overgaan op het Nederlandse systeem, maar dat hoeft blijkbaar niet, want 't werkt prima daar.
In Engeland ben je in 'n paar jaar paramedic, en in die periode wordt je echt getraind op het spoedvervoer en zal je na je opleiding dus ook niet (nauwelijks) worden ingezet voor besteld vervoer, die afdeling (PTS, Patient Transport System) staat los van het spoed vervoer (A&E, Accident & Emergency) en daar zit dus ook ander personeel op.
In Engeland moet je eerst EMT worden, en dat traject ziet er zo uit :
Eerst 4 maanden een pittige interne opleiding waar 'n heleboel aan bod komt in 'n relatief korte periode, het tempo en het niveau ligt hoog en als je het niet goed bijhoudt val je af. Er zijn verschillende examens tussendoor, sommige met 1 herkansing en sommige zonder.
Na die 4 maanden en 't slagen voor alle examens ben je een "trainee emt" en ga je werken als emt. Je hebt dan 'n jaar om de titel "qualified emt" te halen. In dat jaar moet je 'n uitgebreid portfolio met verschillende casestudie's bijhouden, heb je om de 3 maanden allerlei assessments en wordt er gekeken of je je werk wel naar behoren doet en moet je nog allerlei bijscholingsklassen in verschillende onderwerpen volgen.
Als je dat eerste jaar goed doorbrengt, je portfolio af en in orde is, je al die bijscholingen + die examens met succes heb afgelegd, en het eindexamen (van alle stof) aan 't eind van dat jaar hebt gehaald dan krijg je de titel "qualified emt".
Het verschil tussen de trainee emt die hier meestal als "under twelve" (onder die eerste 12 maanden) en 'n qualified emt (over twelve) is is dat de qualified emt ook als solo responder mag optreden, dus diensten kan draaien op 'n fast response auto/motor.
Daarnaast kan de qualified emt doorgaan tot paramedic, alhoewel die geen verplichting is, d'r zijn hier ook mensen die al 15 jaar als emt werken en daar happy mee zijn.
Als je een jaar als qualified emt hebt gewerkt (en dan dus al 2 jaar ervaring als emt op de staat hebt) mag je het "paramedic entry exam" doen om te kijken of je klaar bent voor de paramedic opleiding.
Mocht je dat lukken kan je aan de opleiding tot paramedic beginnen die ook vrij pittig is.
Die opleiding bestaat uit 7 weken interne opleiding met verschillende praktijk en theorie examens (waarbij je 85% moet halen, en bij foute antwoorden er punten afgetrokken worden) en als je dat haalt ga je 6 weken het ziekenhuis in.
4 weken werk je op de SEH, en die overige 2 op andere afdeligen (kraam, kinder, ok enz).
Als je dat allemaal haald kan je de straat op als paramedic waarbij je eerst 6 maanden onder toezicht van 'n ervaren para gaat werken, en ook in die periode nog allerlei assements moet afleggen en 'n portfolio moet bijhouden.
Een Under 12 emt wordt ook wel paramedic level 1 genoemd, en over 12 is level 2, en level 3 is dan de uiteindelijke echte paramedic functie. Die level 3 para is ook, net als de nederlanse ambupleeg een geregisteerd beroep, waarbij dit in Nederland in het BIG register gebeurd, en hier door 't HPC (Health Professionals Council).
Emt's (over en under 12) worden ook geregistreerd maar dan enkel via 't IHCD (Institute of Health Care Development), echter alleen paramedic is een beschermde titel (als in, misbruik is strafbaar).
Dus je bent hier ook niet zomaar even paramedic, het is een vrij pittig traject, het duurd alleen niet zo lang als in Nederland, maar dat hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit van de zorg hier lager is.
Als dat zo zou zijn dan zouden weinig landen met dit systeem werken en zouden ze allemaal nederland volgen.
En ik moet zeggen ik vindt dit 'n prima systeem, je wordt degelijk opgeleid maar 't duurt niet zo lang als in Nederland. Je wordt opgeleidt voor iets wat je echt wilt gaan doen, waarbij je in Nederland eerst 'n heleboel dingen moet doen die niks met 't werk op de ambulance te maken hebben, en die voor vele een frustratie kunnen zijn.
Ik heb zelf 3 jaar verpleegkundge (hbo-v) gestudeerd dus ik weet waar ik 't over heb, ik had echt 'n ontzettende hekel als dingen als verpleegkundige mangement, basis zorg (patienten wassen en voeden enz), dat was gewoon niet wat ik later wilde gaan doen, maar wat ik nu toch verplicht werd om te doen/leren als ik op de ambulance zou willen in Nederland.
Uiteraard zijn d'r ook 'n heleboel mensen die dat niet vervelend vinden, en/of die toch al liever eerst 'n paar jaar als gewone verpleegkundige zouden willen werken voordat ze op de ambu kwamen, en voor hun is dat systeem dus prima, alleen voor de mensen die enkel in de ambulancezorg geinteresseerd zijn bestaat er in Nederland dus geen specialstische opleiding.
Maar ondanks 't grote verschil in opleiding zit er nauwelijks verschil in werkwijze, de paramedics hier doen vrijwel 't zelfde als de ambulanceverpleegkundige in Nederland.
De EMT hier zit 'n trapje lager, maar wel weer 'n stuk hoger als de Nederlandse ambulancechauffeur. Zo zal je hier ook regelmatig 2 EMT's op de ambulance zien, en een emt achterin en een paramedic achter 't stuur is ook heel normaal, is maar net waar die 2 personen zin in hebben dan. Sommige wisselen om de dienst (tussen driver en attendent) en sommige wisselen halverwege (na 6 uur) de dienst.
Uiteraard als 't echt nodig is zal de para 't overnemen van de emt en toch achterin stappen, en als 't 2 emt 's zijn wordt er gewoon een paramedic bijgevraagd.
Maar als emt mogen wij ook intuberen, medicatie toedienen (echter niet zo veel soorten als de para/ambupleeg), en zijn wij opgeleid in 't lezen van ecg's.
Tijdens de opleiding tot para wordt er nog 's veel dieper op materie ingegaan en komen er ook veel meer soorten medicatie aan bod, en daarnaast zal er worden ingegaan op de meer specialistische handelingen, zoals intraossale infusie, tracheotomie en het trombolyseren van bepaalde cardio patienten. Dat zijn dus dingen die wij als emt niet mogen doen.
Wat ik ook een voordeel vindt van hier is dat er veel meer carriere mogelijkheden zijn dan als in nederland. Je kan daar nog voor de OVD-G functie gaan, of iets d'r naast doen bij de GHOR, maar hier zijn als paramedic veel meer mogelijkheden, waarbij je zowel 'n hogere functie krijgt (Team leader, duty officer, station manager) maar toch gewoon als para blijft werken.
En daarnaast kan je in Engeland als paramedic de opleiding volgen tot ECP, Emergency Care practitioner, waarbij je (solo, in 'n rapid response voertuig) dus zowel spoedgevallen doet voor de ambulancedienst, als huisbezoeken aflegt voor een huisartsenpraktijk en dus taken van de huisarts overneemt.
In Nederland kan je als verpleegkundige een soort gelijke opleiding doen en dan ben je 'n nurse practitioner, waarbij je dan eigenlijk 't zelfde doet, maar dan in een ziekenhuis en zonder dat stukje (ambulance) spoedgevallen.
En nu ben ik effe uitgetypt