PIT-plegen in Halle

Auteur Topic: PIT-plegen in Halle  (gelezen 4265 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Karim

  • Gast
Reactie #10 Gepost op: 13 februari 2007, 17:41:49
Het duurde wel even, maar de overheid begint er nu toch achter te komen dat je niet bij elke noodoroep een dokter met toeters en bellen op pad hoeft sturen die dan vervolgens aan de verpleegkundige voorkauwt dat hij een infuus moet plaatsen, bloed moet afnemen en een ampulletje dit of dat mag optrekken.


Toch zijn er ook ziekenhuizen waar dit blijkbaar al lang bleek te kunnen.

Ik heb in 2004 stage gelopen op de spoed in Heusden-Zolder voor m'n 100 badge, en Heusden heeft een eigen MUG en overdag staat er een ambulance van Brandweer Heusden waar dan 1 brandweerman/ambulancier van de brw op zit, samen met 'n verpleegkundige van spoed.

En die verpleegkundigen mochten ook gewoon, zonder dat er een arts bij was, infussen prikken, bloed afnemen en medicatie toedienen.

Maar dat ligt puur aan de opstelling van betreffende artsen op die spoedafdeling, ik heb in verschillende regio's 100 gereden, en zat dan soms ook samen met 'n spoed verpleegkundige op de wagen, en als we dan MUG bijstand vroegen dan was 't altijd even afwachten welke MUG (of delta) we kregen.
En bij de ene mocht m'n collega dan 'n heleboel verpleegkundige handelingen zelf doen, omdat de arts hem/haar kende, en bij andere artsen mochten we allebei spullen aangeven en ja en amen zeggen....

Maar 't wordt inderdaad tijd dat er daar iets gaat veranderen, want ik heb dat nooit kunnen begrijpen, op spoed mogen en kunnen de verpleegkundigen vrij veel, omdat ze daar voor getrained hebben, maar zodra ze dan in 't gele busjes stappen mogen ze opeens bijna niks meer, lijkt me erg frusterend hoor.


harold

  • Gast
Reactie #11 Gepost op: 13 februari 2007, 18:02:02
Toch zijn er ook ziekenhuizen waar dit blijkbaar al lang bleek te kunnen.

Ik heb in 2004 stage gelopen op de spoed in Heusden-Zolder voor m'n 100 badge, en Heusden heeft een eigen MUG en overdag staat er een ambulance van Brandweer Heusden waar dan 1 brandweerman/ambulancier van de brw op zit, samen met 'n verpleegkundige van spoed. En die verpleegkundigen mochten ook gewoon, zonder dat er een arts bij was, infussen prikken, bloed afnemen en medicatie toedienen.
Maar dat ligt puur aan de opstelling van betreffende artsen op die spoedafdeling, ik heb in verschillende regio's 100 gereden, en zat dan soms ook samen met 'n spoed verpleegkundige op de wagen, en als we dan MUG bijstand vroegen dan was 't altijd even afwachten welke MUG (of delta) we kregen.
En bij de ene mocht m'n collega dan 'n heleboel verpleegkundige handelingen zelf doen, omdat de arts hem/haar kende, en bij andere artsen mochten we allebei spullen aangeven en ja en amen zeggen....

Maar 't wordt inderdaad tijd dat er daar iets gaat veranderen, want ik heb dat nooit kunnen begrijpen, op spoed mogen en kunnen de verpleegkundigen vrij veel, omdat ze daar voor getrained hebben, maar zodra ze dan in 't gele busjes stappen mogen ze opeens bijna niks meer, lijkt me erg frusterend hoor.


Dat is niks nieuws. De meeste 100-ziekenwagens die gebonden zijn aan een ziekenhuis functioneren al heel lag op die manier. Voorbeelden zijn er genoeg. Maar dat is nooit erkend door de overheid en er werd ook geen geld voor vrijgegeven. In de wet bestond er tot voor kort alleen de ambulancier en de MUG-arts als zelfstandig bevoegde hulpverleners. En dat is dan wel nieuw, dat de verpleegkundige nu officieel wordt erkend door de overheid.

De situatie in Belgie is best vaag. Bij de brandweer rijden veel verpleegkundigen de 100. Bij privediensten en vrijwilligerskorpsen kom je ze ook tegen. Dikwijls zijn het plegen die nog op de spoed of intensive care werken en part-time of als vrijwilliger op de ambulance rijden, maar dan niks meer mogen doen dan een ambulancier. Ik vind het metname bij de brandweer, die in Belgie 70% van het spoedvervoer doet, gek dat de verpleegkundigen een MUG moeten bijvragen, zodat hun collega verpleegkundige een infuusje kan prikken.


Karim

  • Gast
Reactie #12 Gepost op: 13 februari 2007, 20:11:06
In de wet bestond er tot voor kort alleen de ambulancier en de MUG-arts als zelfstandig bevoegde hulpverleners. En dat is dan wel nieuw, dat de verpleegkundige nu officieel wordt erkend door de overheid.


Aaah dus dat is 't grote verschil nu, bedankt voor die info.

Da's inderdaad wel goed dan ja, hoop dat er snel meer positieve veranderingen volgen.


freudsap

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 63
  • GGZ verpleegkundige, vrijwilliger dienst 112
    • VZW First Response
Reactie #13 Gepost op: 24 april 2007, 10:38:08
Een tekst die ik kreeg waarim men het PIT-project voorstelt:

Wanneer een burger de hulpdiensten belt, kan de dringende geneeskundige hulpverlening op twee manieren reageren: ofwel stuurt men een ambulance (bemand door twee ambulanciers met 120 uur opleiding), ofwel wordt dezeeen ambulance gestuurd vergezeld doormet een MUG (bemand door een verpleegkundigeger met een specialisatie van 4 jaar en een arts met minstens een brevet acute geneeskunde). Naast deze twee uitersten mogelijkheden zijn er op dit ogenblik zo goed als geen andere oplossingenalternatieven.

Deze toepassing van het « voorzorgsprincipe » leidt in een belangrijk aantal tussenkomsten echter tot “overmedicalisering” in een belangrijk aantal tussenkomsten waarin wanneer blijkt dat de MUG a posteriori niet noodzakelijk bleekwas, zelfs indien zijn aanwezigheid een « meerwaarde » betekent in vergelijking met de mogelijkheden van een gewone ambulance. Een studie naar de MUG- activiteiten in België uit 1995 (Stamatakis) heeft aangetoondtoont aan dat in 38% van de MUG- tussenkomsten, zelfs een infuus onnodig bleek en dat minder dan 10% van de behandelde patiënten een werden geïntubeerd.intubatie toegediend kregen.

De « toegevoegde waarde » van de MUG in deze tussenkomsten ligt voornamelijk in technische handelingen waarvoor de verpleegkundige bekwaam en bevoegd is (infuus, inspuiten van geneesmiddelen). Ien in een meerderheid van de gevallen is de aanwezigheid van een arts slechts een « morele en wettelijke waarborg ».

PIT, een zinvol alternatief
Naast ambulances en MUG’s zijn er (recent echter) ook stemmen opgegaan voor een derde piste in de dringende geneeskundige hulpverlening: het Paramedisch InterventieTeam of PIT, een ambulance met een verpleegkundige aan boord. Er bestaat immers geen twijfel over dat een belangrijk aantal van deze opdrachten voor dringende hulpverlening niet door MUG’s, maar door ambulances met een verpleegkundige aan boord (PIT’s) zouden kunnen worden uitgevoerd. door ambulances met een verpleegkundige aan boord (PIT’s) die Deze verpleegkundige handelt vanzelfsprekend binnen de strikte grenzen van zijn/haar bevoegdheden, uitgebreid metdoor permanente bevelen duidelijke evidence-based richtlijnen voor specifieke situaties.

Deze evolutie in de dringende geneeskundige hulpverlening is ook gerelateerd aanhoudt verband met de opkomst van nieuwe technieken.: Omdatde semi-automatische defibrillatie -, het belangrijkste resultaat product op het vlak resultaat van de medicalisering van de interventies in de jaren 90 -, is zeer veilig is in het gebruik, mochten ook en daardoor is het momenteel voor verpleegkundigen toegestaan deze toestellen te hanteren. Voor de bescherming van de luchtwegen door intubatie worden kwamen er nieuwe toestellen gebruikt op de markt die deze delicate handeling beter uitvoerbaarbeter uitvoerbaargemakkelijker en betrouwbaarder makenmaakten. Daardoor kan werd het mogelijk om deze handeling in bepaalde omstandigheden aan gespecialiseerde verplegersegkundigen gedelegeerd wordentoe te vertrouwen.

Deze PIT-werkingswijzeformule wordt wordt onder al geruime tijd in verscheidene vormen toegepast (verplegers, Rrettungsanitätter, paramedici, ambulanciers met 3 jaar opleiding) met succes toegepast in een groot aantal landen zoals Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, de Scandinavische landen en de Verenigde Staten en Canada die deze formule met succes hanteren.

Ook in eigen land zijn er regio’s waar deze formule reeds meerdere jaren toegepast wordt.


6 pilootprojecten

Opdat het model als onbetwistbaar moet zijnOm de toepasbaarheid en betrouwbaarheid en de stabiliteit van het PIT-model in België te waarborgen, wenst de mMinister van Volksgezondheid zes pilootprojecten in verschillende omgevingsmodellenen uit te voeren en te evalueren. De omgevingsmodellen verschillen : de experimenten moeten in verschillende omgevingen uitgevoerd worden, zowel vanuit geografisch standpunt oogpunt als vanuit het standpuntop het vlak van de bevolkingsdichtheid als vanuit dat vanen van de toegang tot de middelen voor de dringende geneeskundige hulpverlening.

Het gaat daarbij om de volgende zones::

Landelijke zone waarin een dergelijke ambulancePIT dienst kan doen om de lange wachttijd van de tussenkomst van de dichtst bijzijnde MUG op te vangen.

Stedelijke zone waarin een dergelijke ambulancePIT de overgemedicaliseerde « niet- van levensbelangrijke zijnde » interventies van de nabijgelegen MUG kan verminderen.

Gemengde dicht bevolkte zone waarin een dergelijke ambulancePIT voor een schaalbesparing kan zorgen door de afschaffing van een bestaande MUG, desgevallend door de grensoverschrijdende samenwerkingsakkoorden te associëren.

Stedelijke zone met daarin de realisatie van dezelfde gevolgen als in punt 3.



In vergelijking met correct gekozen controlezones, zouden de De pilootprojecten zouden het mogelijk moeten maken minstens volgende vragen te kunnen beantwoorden:

Is een ambulance met verpleegkundigePIT in een landelijke zone (grote afstanden en laag aantal oproepen) een aanvaardbare oplossing om de lange wachttijdlange aanrijtijden van de MUG op te vangen?

Maakt Kan een een ambulance met verpleegkundigePIT, het in zones waar het aantal MUG’s gerechtvaardigd wordt door de bevolkingsdichtheid, het mogelijk het ongerechtvaardigd beroep op de MUG weldoordacht te verminderen en aldus zo voor schaalbesparingen te zorgen?

Is een ambulance met verpleegkundigePIT een mogelijke oplossing(en) voor de groeiende problematiek van de overbrengingen tussen ziekenhuizen in het kader van de dringende geneeskundige hulpverlening?



Om deze experimenten te begeleiden Er wordtzal een begeleidingscomité opgericht worden om deze experimenten te begeleiden. Een voortdurende evaluatie van deze projecten zal toelaten het mogelijk maken om de toekomstperspectieven voor deze opstelling formule na te gaan en verder te optimaliseren.
Vrijwilliger verpleegkundige - ambulancier dienst 112  Banaba GGZ verpleegkundige | Banaba IZ en spoedgevallenzorg | Informatiesysteemver