Hier een berichtje met info uit de telegraaf van 2005
Brandweer traint op desinfecteren burgerdoor Gijsbert Termaat en Tjerk de Vries
Een team van 240 brandweerlieden, verdeeld over zes plaatsen in het land, traint momenteel op het ontsmetten van grote groepen burgers na een gifaanval.
Burgers die na een aanslag of ongeval met nucleaire, bacteriologische of chemische middelen (NBC) besmet zijn geraakt met giftige stoffen kunnen straks op de zes locaties in ons land met velen tegelijk worden schoongemaakt.
Sinds het uitbreken van de Irak-oorlog in 2003, wordt ook in ons land weer serieus rekening gehouden met terroristische aanslagen waarbij NBC-middelen worden gebruikt. De dreiging van dergelijke aanvallen was begin jaren negentig geschrapt bij het uiteenvallen van het Oostblok.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken bepaalde toen dat aanvallen niet meer geloofwaardig waren. De brandweer hoefde zich dan ook niet meer voor te bereiden op een gifattaque. Sinds de oorlog in Irak en de recente aanvallen op onder andere de Twin Towers in New York, de treinen in Madrid en de metro in Londen, wordt echter weer alles voor mogelijk gehouden.
Per uur kunnen honderd slachtoffers terecht in gloednieuwe ontsmettingsunits die in de zes steunpuntregio's van ons land staan opgesteld. Tot dusverre bestonden er slechts kleine ontsmettingsruimtes, bedoeld voor hulpverleners.
Nu kunnen ook burgers hun lijf en kleding gifvrij laten maken in de units, die zijn voorzien van allerlei desinfecterende materialen. "Vanaf 1 januari 2006 moeten de units operationeel zijn," zegt woordvoerder Jeroen Nan namens Amsterdam, één van de zes steunpuntregio's.
De zes regio's zijn gekozen vanwege de geografische ligging en het is de bedoeling dat heel Nederland er zo goed mogelijk mee wordt gedekt. De regio's zijn behalve Amsterdam: Groningen, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen en Rotterdam.
In alle steunpuntregio's worden veertig brandweerlieden getraind om in de container te kunnen werken. Het is de bedoeling dat in iedere regio een permanent in te zetten groep van zestien hulpverleners ontstaat.
(Bron: Telegraaf, 19 juli 2005,
www.telegraaf.nl