In heel veel gemeenten betalen bedrijven als na een paar keer voor loze meldingen. en die rekeningen zijn niet mis....
Waarom niet ook voor enkele andere dienstverleningen.. Je kan zelfs een bedrijfseconomische formule op los laten..
Rechtvaardigd de eventuele schade bij vertraging van het leveren van een dienst door anderen dan de brandweer veel hoger dan de inzet van de brandweer..
Bedrijven betalen dan niet voor de uitruk(kosten) van de brandweer, dat is bij brandmelding juridisch onmogelijk omdat de brandweer een wettelijke plicht heeft om te reageren op brandmeldingen.
Je bedoelt waarschijnlijk het boetebeleid dat in verschillende gemeenten/regio's wordt gehanteerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om dwangsommen die worden opgelegd omdat een bedrijf bepaalde regelgeving (m.b.t. brandmeldinstallaties) heeft overtreden. Deze dwangsommen/boetes moeten als doel hebben het voorkomen van herhaling, en niet het het verhalen van kosten van de brandweerinzet.
Naast de wettelijke taken brandbestrijding en hulpverlening zijn er wel mogelijkheden voor kostenverhaal bij de niet-wettelijke taken. Het in rekening brengen van kosten voor de zogenaamde dienstverlening van de brandweer gebeurt al tientallen jaren, maar lang niet door alle gemeenten.
Diverse gemeenten hebben daarvoor een verordening vastgesteld waarin de kosten voor de inzet van personeel, voertuigen, gereedschappen etc. zijn vastgelegd.
Van belang hierbij is dat het alleen mogelijk is om een rekening te sturen als er een 'opdrachtgever' is die vooraf is geïnformeerd over de kosten en dan een opdracht vertrekt.
Even om verwarring te voorkomen : we hebben het dan dus over de niet-wettelijke taken waarvoor de brandweer kan worden ingezet. Het is een gemeentelijke (politieke) keuze om het eigen brandweerkorps dit soort taken te laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het reinigen van het wegdek na aanrijdingen op gemeentelijke wegen o.i.d.
De gemeente(raad) legt in een eigen verordening vast welke taken de brandweer heeft en hoe het korps daarvoor is samengesteld (personeel, voertuigen etc.).
groeten,
René de Caluwé