Verhouding, Organisator en Vergunningverlener en eerste hulp voorzieningDe vergunningverlener is vaak de gemeente, die zich bij bijzondere gelegenheden een advies over de vergunning vraagt bij de GHOR, en mogelijk die advies verwerkt in de vergunning..
Er zijn evenemententerreinen die een standaard gebruiksvergunning hebben voor evenementen tot 5000 bezoekers, en voor meer bezoekers een aanvullende vergunning moeten aanvragen..
Naast de organisator, heb je ook te maken met de
exploitant van het evenemententerrein, of complex.. (De eigenaar c.q. beheerder van het terrein of complex), die standaard voorzieningen als BHV, vluchtroutes, aanrijroutes etc moet regelen. Die stelt in zijn verhuurcontract aan een organisator van een evenement, aanvullende voorwaarden over welke activiteiten de organisator moet verlenen.
Een organisator heeft dus te maken met verplichtingen van uit de vergunningverstrekker en met verplichtingen van de verhuurder van het evenemententerrein.
De organisator heeft de plicht om de controlleren of aan alle aspecten van het veiligheidsplan en de vergunning is voldaan..
De beveiliging en c.q eerste hulp voorziening, brandwachten, kunnen ingehuurd worden door A. de organisator of B. de verhuurder, c.q eigenaar van het evenemententerrein.
Alle verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden liggen primair bij de organisator van het evenement. Deze huurt diensten in om zijn evenement tot een succes te maken..
Bij zeer grote publieksevenementen, kan de gemeente ook deel van die verantwoordelijkheden pakken of willen nemen, of zelfs mede organisator worden. en daar voor de GHOR de opdrachtgeven een deel van de primaire hulpverlening te organiseren..
En dan word het pas echt verwarrend..
en kan de gemeente niet alleen maar het vingertje naar de organisator wijzen.. Dus deze laatste constructie kom minder voor..
Een van die diensten is dus meestal een eerste hulp voorziening. De organisator is primair verantwoordelijk voor de diensten die deze eerste hulpvoorziening leveren aan hun klanten..
Verantwoordelijkheden bij incidentenBij Incidenten blijft de organisator, en c.q. de eerste hulp voorziening, en de beveiligingsvoorzieningen primair verantwoordelijk voor een adequate afhandeling van die incidenten. En als het goed is zijn er vervolg afspraken gemaakt voor de vervolg keten.
Voor de helderheid van de discussie ga ik er van uit dat de GHOR niet is ingehuurd om de eerste hulpvoorziening, c.q BHV voorziening te leveren. Als dat wel het geval is, maakt dat niet veel verschil, maar dan maakt helderder om dat ook als de eerste hulpvoorziening te benoemen en de verdere opschaling dan als GHOR te benoemen..De eerste hulpvoorziening, dient conform de dienstbeschrijving met de opdrachtgever, adequaat te reageren op incidenten en te zorgen dat indien zorg van buitenaf door bijvoorbeeld de ambulancedienst, snel en adequaat toegang kan krijgen tot het incident, cq. slachtoffer(s). Bij voorkeur op een zodanige wijze dat er adequate zorg aan de patient word geleverd en de voortgang van het evenement niet in geding komt..
De individuele eerste hulpverlener is, (werkt) in dienst van de eerste hulpvoorziening.. en legt daar zijn verantwoordelijkheid af en heeft te werken volgens hun procedures.. De eerste hulpvoorziening heeft te zorgen dat zij werkt met adequaat opgeleide eerste hulpverleners, dat zij beschikken over de nodige veiligheidsinstructies en procedures.. OEI acties door EHV-ers moeten voorkomen worden (OEI = Ongewenst eigen initiatief.) De EHV-er werkt in dienst van de eerste hulpvoorziening.
De ambulancevoorziening neemt verantwoordelijkheid over het slachtoffer over, (niet over het incident..)
In het geval van een grootschalige incident, kan de gemeente, (bij monde van de brandweercommandant) de organisator ter plekke, overnemen, en dan word de eerste hulpvoorziening door de organisator overgedragen aan de GHOR..