Ik heb het gevoel dat het de laatste tijd weer meer voor komt. Of dit nu komt doordat mensen in oude huizen alle kieren gaan dicht maken om energie te besparen of dat nieuwe huizen zo geisoleerd zijn dat bij een fout gelijk het prijs is weet ik niet...
Om het even bij te houden een apart topic gemaakt voor dit soort gevallen. Mocht het niet lopen dan zakt het vanzelf weg of wordt samengevoegd met uit de media.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/74030761/_Overleden_echtpaar_trok_zaterdag_in_woning_.html?p=7,1
di 30 okt 2007, 09:30 | 3 reacties
'Overleden echtpaar trok zaterdag in woning'
RIJEN - UPDATE 9.30 - Het echtpaar dat maandag in hun woning aan het Architect Aartsplein in Rijen door koolmonoxidevergiftiging is omgekomen, was volgens de buurman pas zaterdag in hun gloednieuwe appartement getrokken.
http://www.telegraaf.nl/multimedia/archive/02233/rijen2323_jpg_2233361g.jpg
Agenten en brandweerlieden houden de wacht voor de oprit naar een gloednieuw appartementengebouw in het Brabantse Rijen, waar gisteravond een door koolmonoxidevergiftiging gestikt echtpaar werd gevonden.
Foto: persbureau van eijndhoven
Het echtpaar, een 63-jarige man en zijn 62-jarige vrouw, woonde in een flat die in totaal 42 woningen telt.
Alle flatbewoners zijn maandagavond om 18.30 uur uit voorzorg geëvacueerd. Dinsdagochtend konden ze nog niet terug naar hun woning, liet een woordvoerder van de gemeente Gilze Rijen weten. De gemeente verwacht het onderzoek naar de koolmonoxidevergiftiging pas tegen de middag af te ronden.
De centrale verwarmingsinstallatie en het ventilatiesysteem in het complex zouden mogelijk de oorzaak kunnen zijn en worden onderzocht.
Bewoners van zestig aangrenzende woningen met eenzelfde type verwarming werd verzocht de cv-ketel uit te schakelen en hun huis goed te ventileren. Zij mochten de nacht thuis doorbrengen.
De evacués zijn maandag opgevangen in een horecagelegenheid en zijn ingelicht door burgemeester René Roep van de gemeente Gilze en Rijen. Bewoners die geen onderdak kunnen vinden bij familie of vrienden worden door de gemeente ondergebracht in een hotel.
De brandweer verrichtte maandagavond luchtmetingen op alle adressen in het complex, dat pas enkele weken geleden is opgeleverd. Volgens Roep moet onderzoek aan de centrale verwarmingsinstallatie en het ventilatiesysteem meer duidelijkheid bieden over de toedracht.
„De bewoners reageerden aangeslagen op het nieuws, maar hadden begrip voor de ontruiming”, zei de burgemeester.
http://www.bndestem.nl/regio/oosterhout/3059645/Bouw-van-complex-De-Leertuinen-was-geen-broddelwerk.ece'Bouw van complex De Leertuinen was geen broddelwerk'
door Henk van Ingen en Cyril Rosman. dinsdag 29 april 2008 | 08:30 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 29 april 2008 | 08:39
RIJEN - Op 29 oktober 2007 worden Martin en Annie Sanders dood aangetroffen in hun nieuwbouwappartement aan het Architect Aartsplein nummer 23 in Rijen.
Ze zijn gestorven door een koolmonoxidevergiftiging. Al snel blijkt dat de mogelijke oorzaak daarvan een verkeerd gemonteerde afvoerpijp van de combiketel in hun fonkelnieuwe appartement is. Later blijken die afvoerbuizen in alle 42 appartementen verkeerd geïnstalleerd.
Het is nu een half jaar later, maar een schuldige is nog niet aangewezen. Het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt nog. De betrokken aannemer en installateur zwijgen. Een reconstructie.
Het is feest op 9 oktober 2006. Drie notabelen geven het startsein voor nieuwbouwproject De Leertuinen, 56 koopwoningen en appartementencomplex met 42 huurwoningen.
Het feest is symbolisch. De bouw is namelijk al een tijdje aan de gang. De controles van de gemeente op die bouw zijn dat ook. Logisch: het is de taak van een gemeente om tijdens de bouw van een nieuw project controles uit te voeren. Strakke richtlijnen (over de hoeveelheid controles) bestaan niet. De gemeente Gilze en Rijen komt echter vaak kijken bij het project. Vanaf 11 juli 2006 tot de dag van het fatale incident (29 oktober 2007) voert de gemeente 44 controles uit op het project. Dat blijkt uit het gemeentelijk inspectierapport dat deze krant in bezit heeft.
De gemeente gaf dat rapport direct na het incident niet vrij omdat het Openbaar Ministerie dat afraadde. Toen BN/DeStem enkele maanden later een beroep deed op Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) verleende de gemeente wel alle medewerking en gaf het de documenten vrij.
Uit het inspectierapport blijkt dat bij het merendeel van die controles de controlerend ambtenaar aanmerkingen heeft op het uitgevoerde werk. Dikwijls moeten er aanpassingen worden verricht door de aannemer. Daarbij gaat het onder andere om niet goed geventileerde garages of om doorgezakte bewapening.
De gemeente bestempelt dat aantal controles als normaal en zegt dat er ook geen aanleiding was (zoals bovenmatig slecht uitgevoerd werk) om het aantal controles te vergroten. "We zijn er vaak geweest omdat er, naast de reguliere controles, ook veel gereedmeldingen waren van huizen. Het was ook een groot project. Gemiddeld komt het aantal controles net zo uit als bij een plan voor één vrijstaande woning", zegt controle-ambtenaar Conrad Kanters van de gemeente Gilze en Rijen, die het merendeel van de controles uitvoerde. Hij en zijn chef Ron Askamp bestempelen het door aannemer Heijmans geleverde werk in De Leertuinen als 'gemiddeld'. "Niet heel goed, niet heel slecht."
Kanters: "Zelfs bij de beste aannemer zie je dingen als je op het project rondloopt. De opmerkingen die we hadden waren over standaard dingen." Askamp: "Er waren geen levensbedreigende zaken. Het was geen broddelwerk waarbij je kon wachten tot het mis ging."
Onafhankelijke deskundigen, die deze krant heeft geraadpleegd, oordelen verdeeld. Een deskundige op het gebied van bouwtoezicht bestempelt het aantal gemeente-controles als 'fors' en het aantal gebreken als 'opmerkelijk'. Een tweede onafhankelijke deskundige stelt dat het aantal controles niet buitengewoon hoog is. Hij heeft geen oordeel over de geconstateerde tekortkomingen.
Alle controles ten spijt: de verkeerd geïnstalleerde afvoerbuizen van de combiketel werden niet ontdekt. Omdat enige jaren geleden de controles van energiemaatschappijen zijn afgeschaft, controleren de installateurs nu zichzelf. Gemeentes hoeven alleen nog maar te checken of de installateur wel de juiste papieren heeft.
Uit informatie van betrokken partijen blijkt dat de aan- en afvoerbuizen van de combiketels niet op een en hetzelfde moment zijn aangelegd, maar gedurende de hele bouw van het complex. Nadat de buizen zijn geïnstalleerd, wordt de schacht waar ze in zitten met zogenoemde gibo-blokken dichtgemaakt. De gemeente stelt dat geen van haar controleurs ooit 'bewust' de pijpen heeft gezien.
De pijpen mogen dan al soms maandenlang in het gebouw hebben gezeten, de combiketels zelf zijn pas in de weken 37 en 38 van 2007, vlak voor de oplevering van het complex, geïnstalleerd. Dat gebeurt altijd in de bouw: uit vrees voor diefstal. Of de fout met de pijpen pas in die weken is gemaakt, of dat het al veel eerder fout ging, is nog onduidelijk. De gemeentelijke documenten zeggen er niks over. Aannemer Heijmans, installateur Van Venrooij en het OM willen er ook niets over zeggen zolang het onderzoek nog loopt. Wel zegt Richard van Venrooij, directeur van het gelijknamige installatiebureau, dat het voor hem nog niet vaststaat dat zijn bedrijf de fatale fout heeft gemaakt. Hij wil niet zeggen of hij bij de bouw van De Leertuinen met onderaannemers werkte. Een gerucht dat wel door het dorp gaat.
Uit het inspectierapport van de gemeente blijkt nog wel iets anders. Iets dat min of meer al bekend was, maar, met de bouwtekeningen erbij, nog dramatischer lijkt. In de kleine ruimte waarin de combiketel hing, en waarin de koolmonoxide zich dus verspreidde, was een ventilatie-systeem aanwezig: een ventiel dat op verschillende standen gedraaid kon worden. Het ventiel stond echter dicht...
Wie dat heeft gedaan (de installateur of de bewoners) blijkt niet uit de documenten. Gemeente-ambtenaar Kanters: ,,Het is ook de vraag of het uitgemaakt had als-ie wel open stond. Daar zijn de deskundigen het niet over eens."