Brandweer tevreden over actie Klarendal De brandweer is tevreden over de rookmelderactie op zaterdag 16 mei in de Arnhemse wijk Klarendal. Huis-aan-huis werd gefolderd en gevraagd of er rookmelders in de woning aanwezig waren. De brandweer bezocht 80 % van de woningen in de wijk. Van de 486 woningen waar de bewoners thuis waren, had 79 % een rookmelder in huis.
De actie is door de Klarendallers met enthousiasme ontvangen. Veel bewoners nodigden de brandweerlieden uit binnen te kijken of de rookmelders goed hingen en ook werkten. Meestal was dat het geval. De rookmelders hingen op de juiste plaatsen in huis, in de gang op de benedenverdieping en op de overloop in de woning. Toch waren er ook veel woningen waar alleen in de gang een rookmelder hing, daar adviseerde de brandweer om op alle verdiepingen een rookmelder te plaatsen.
Rookmelders zijn belangrijk en vaak leven reddend, maar dan moeten ze het wel doen. Helaas constateerde de brandweer dat er ook rookmelders zonder batterij (127) waren. De bewoners gaan er vanuit dat de woningbouwvereniging niet alleen de rookmelders ophangt, maar ook de batterijen komt vervangen. Dat is niet het geval. Gemiddeld moeten batterijen jaarlijks worden vervangen. Sommigen hadden wel een rookmelder in huis maar deze niet opgehangen.
Enthousiaste jeugd
De brandweer verkocht in winkelcentrum Klarendal door de consumentenbond aanbevolen rookmelders. Er was veel belangstelling. Ook voor de demonstraties met een vlam in de pan en hoe een blusdeken te gebruiken. En bijna iedereen waagde het door een met rook gevulde kamer te lopen en de uitgang te zoeken. De jeugd was enthousiast over wat er allemaal te zien en te beleven was. Op een speelse manier konden ze kennismaken met brand en brandveiligheid. Ze mochten met een brandweerjas aan en een helm op zelf een brand blussen. Ook een tankautospuit kon door iedereen van dichtbij worden bekeken, waarbij natuurlijk af en toe de sirene luid loeide en de blauwe zwaailichten aangingen.
De brandweer koos voor een actie in Klarendal omdat bewoners van oudere huizen zelf verantwoordelijk zijn voor de aanschaf van rookmelders. In de wijk staan veel oudere woningen die vaak worden gedeeld door meerdere huishoudens. Er is veel kamerbewoning en er zijn ook veel boven- en benedenwoningen. De Arnhemse brandweer wil dat iedereen weet dat een rookmelder heel belangrijk is, omdat je 100 % meer overlevingskans hebt als er brand uitbreekt.
Jaarlijks overlijden 70 mensen door brand. De meeste mensen worden verrast in hun slaap en sterven door rook/rookvergiftiging. Per dag zijn er 20 woningbranden in ons land en daar vallen ruim 1100 slachtoffers bij. Deze cijfers illustreren waarom de brandweer steeds opnieuw aandacht vraagt voor brandpreventie.
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/05/25/H149.htm