http://www.nu.nl/news/1750940/10/Stroomstoring_Bommelerwaard_goed_afgehandeld.htmlStroomstoring Bommelerwaard goed afgehandeld
Uitgegeven: 18 september 2008 16:07
Laatst gewijzigd: 18 september 2008 17:14
SCHAARSBERGEN - De overheid heeft de vijftig uur durende stroomstoring die de Bommeler- en Tielerwaard in december vorig jaar trof, in grote lijnen goed afgehandeld.
NU.nl/Bart Prins
Dat is de conclusie van een donderdag gepresenteerd rapport van het onderzoek naar het optreden van de overheid bij de stroomstoring. Die werd veroorzaakt door een laagvliegende Apache-helikopter.
Volgens de onderzoekers handelde de overheid adequaat tegenover kwetsbare burgers die onmiddellijk hulp nodig hadden na het uitvallen van de elektriciteit.
De oproep tot goed 'noaberschap' (nabuurschap) was een goed initiatief. Burgemeester Ada Boerma van Maasdriel riep tijdens de stroomstoring buren op elkaar te helpen.
Burgers
In de communicatie naar de burgers gingen gemeenten en hulpverleners ervan uit dat de stroomstoring snel verholpen zou zijn. De wens bleek de vader van de gedachte, stellen de onderzoekers.
Hulpverleners waren al bezig met wat er zou gebeuren als de stroomvoorziening weer op gang zou komen, terwijl over de duur van de storing nog geen duidelijkheid was. Hetzelfde verschijnsel deed zich in 2005 voor bij een grote stroomstoring rond Haaksbergen, stelt het rapport.
Bijkomend probleem in de Bommeler- en Tielerwaard was dat informatie moeizaam bij de burgers terechtkwam door de stroomuitval. Televisie, radio en telefoon werkten immers merendeels niet.
Aanbevelingen
Het rapport geeft verder aanbevelingen ter verbetering van de communicatie binnen de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, samen met de rijksoverheid en de betrokken gemeenten opdrachtgever van het onderzoek. Het gaat om operationele verbeteringen die ook bij andere grootschalige incidenten van pas kunnen komen, aldus de onderzoekers.
De Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, die bestaat uit achttien gemeenten in de regio, is tevreden met de conclusies in het rapport. Het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid, de Politieacademie en de Vrije Universiteit voerden het onderzoek uit.
De stroomstoring begon toen een Apache-helikopter van de luchtmacht op woensdag 12 december in het donker tegen hoogspanningskabels vloog. De kabels hingen bij Hurwenen over de rivier de Waal. De piloot van de helikopter kon een geslaagde noodlanding maken.
Huishoudens
Door de storing zaten tienduizenden huishoudens in de Bommeler- en Tielerwaard meer dan twee dagen zonder stroom. Reparatie van de kabels was lastig door het hoge water in de Waal. Het bedrijfsleven in het gebied leed miljoenenschade door het stroomgebrek.
De twee bemanningsleden van de Apache moeten zich voor de militaire rechtbank verantwoorden. Ze zouden onoplettend en onzorgvuldig hebben gehandeld en daardoor onder meer elkaar en zichzelf in gevaar hebben gebracht.