http://www.twentenieuws.nl/index.phpTwenteNieuws: Brandweer had aanvalsplan S.E. Fireworks
http://www.twentenieuws.nl/uploads/media/news/200805111107510.92.jpg ‘Wat wordt hier verzweg’n’, het zijn legendarische woorden die Frits Pril sprak toen hij geen toegang kreeg tot het terrein van de vuurwerkramp, vervolgens in zijn auto stapte en door een hekwerk reed. Acht jaar na dato lijkt het erop dat deze woorden meer gelden dan ooit.
Uit stukken die TwenteNieuws in het bezit heeft, blijkt dat Brandweer Enschede voorafgaand en dus tijdens de vuurwerkramp in Enschede wel degelijk beschikte over een aanvalsplan. Dit staat in schril contrast met het rapport van de Commissie Oosting dat na de ramp namens de overheid werd opgesteld. Hierin verklaren medewerkers van Brandweer Enschede dat men nog niet aan het fabriceren van dergelijke aanvalsplannen was toegekomen.
Wat 13 mei 2000 begon met een klein brandje in een bunker van vuurwerkhandel S.E. Fireworks aan de Tollenstraat in Enschede eindigde met een enorme explosie. Huizen verdwenen van de aardbodem, 22 mensen lieten het leven, een veelvoud hiervan ondervind nog dagelijks de gevolgen. Vele processen volgden, tegen de vermoedelijke brandstichter, later vrijgesproken, maar ook tegen de eigenaren Rudi Bakker en Willie Pater. Tot op de dag van vandaag is er ondanks de vele onderzoeken en rapporten nog geen duidelijkheid over wat er zich precies op die zaterdag in mei afgespeeld heeft.
Op 26 mei 2000 kreeg de Commissie Oosting de opdracht na te gaan wat er mis gegaan was voorafgaand en tijdens de ramp. Op pagina 117 van het rapport schrijft Oosting, “De Commissie Oosting heeft geconstateerd dat de brandweermensen voorafgaand aan de inzet geen inzicht hadden in de aard van het risico object. Door de afwezigheid van een aanvalsplan of bevelvoederskaart voor het bedrijf wisten de brandweerlieden niet wat er, in termen van gevarenklasse, bij S.E. Fireworks lag opgeslagen en zij beschikten niet over informatie over eventuele op het terrein preventieve voorzieningen.”
Een aanvalsplan is een overzicht van een bepaald gebouw of gebied waarin nuttige informatie staat weergegeven voor een blusploeg. Het doel is om in de eerste fase na het uitrukken de benodigde informatie voorhanden te hebben. Op de afbeeldingen naast dit artikel is duidelijk te zien dat Brandweer Enschede weldegelijk al voor mei 2000 beschikte over een computersysteem, waarmee het vervaardigen van aanvalsplannen geautomatiseerd kon worden. Uit de stukken, die na jarenlang speurwerk boven tafel gekomen zijn blijkt dat Brandweer Enschede al vanaf 1990 werkte met aanvalsplannen. Deze aanvalsplannen zijn echter uit de archieven van de brandweer verwijderd.
Meerdere betrokkenen hebben inmiddels verklaard dat er wel degelijk een aanvalsplan voor S.E. Fireworks op 13 mei in de eerste brandweervoertuig aanwezig was. De eerste uitrukploeg kon dus weten wat er in de bunkers aanwezig was, en hoe te handelen, zo had bijvoorbeeld meteen de omgeving geëvacueerd moeten worden, en hadden dus mogelijk vele levens gespaard gebleven.
Als we Rudi Bakker, voormalig eigenaar van S.E. Fireworks de stukken overleggen is hij sprakeloos, “ als er door de brandweer gewerkt was volgens het aanvalsplan dan had een ramp voorkomen kunnen worden. Ik hoop vanuit de grond van mijn hart dat de werkelijke toedracht van de vuurwerkramp ooit opgehelderd wordt”.