Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 258254 keer)

0 gebruikers (en 4 gasten bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #170 Gepost op: 3 januari 2011, 09:07:44
UMC Utrecht wordt vraagbaak voor vergiftiging
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) gaat van het RIVM naar het UMC Utrecht. Het NVIC is de vraagbaak voor alle artsen in Nederland over vergiftigingen.

Overgang
Voormalig minister Klink gaf in 2008 opdracht aan het RIVM om te onderzoeken of het NVIC ondergebracht kon worden bij een academisch ziekenhuis. De belangrijkste reden hiervoor was de bezuinigingen bij de Rijksoverheid. Als gevolg van hiervan gaan alle gaan alle uitvoerende taken van het NVIC per 1 juli 2011 over naar het UMC Utrecht. Door de overgang ontstaan mogelijkheden om op onderzoeksgebied meer internationale samenwerking aan te gaan met niet-publieke organisaties, zoals andere ziekenhuizen en commerciële organisaties.

Vraagbaak
Het NVIC is de vraagbaak voor alle artsen over vergiftigingen. Het centrum is gespecialiseerd in het uitvoeren van snelle risicoanalyses van gezondheidseffecten na blootstelling aan lichaamsvreemde stoffen. Hierbij valt te denken aan vergiftigingen door alcohol, drugs en planten en paddenstoelen. Maar ook bij vergiftigingen door speelgoed en cosmetica. Daarnaast geeft het NVIC advies bij ongevallen en calamiteiten bijvoorbeeld wanneer mensen in aanraking zijn geweest met nucleaire stoffen of wanneer er giftige gassen zijn vrij gekomen bij een brand. Vanwege het vitale belang is het NVIC 24 uur per
dag en 7 dagen in de week bereikbaar voor medische hulpverleners en overheidsinstanties voor informatie over gezondheidseffecten en behandeling van acute vergiftigingen.

www.skipr.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #171 Gepost op: 11 februari 2011, 08:47:18
Nog eens honderd banen weg bij Atriumziekenhuis
Het Heerlense Atriumziekenhuis gaat volgend jaar nog eens honderd banen schrappen. De inkrimping komt bovenop de lopende bezuiniging van 66 fte's voor 2011 en een eerdere afslanking met honderd fte's in 2010. Werden de banen tot nu toe vooral gewonnen in ondersteunende functies, volgend jaar zal er ook worden gesnoeid in ‘handen aan het bed'. Atriumbestuurder Eke Zijlstra rekent erop dat door het verder terugbrengen van het gemiddelde aantal dagen dat een patiënt in het ziekenhuis ligt, op termijn 40 bedden afgestoten kunnen worden en daarmee 44 banen. Ook wil het Atrium patiënten vaker poliklinisch behandelen. Zo kan het aantal opnames omlaag. Het Atrium biedt nu nog werk aan 3700 mensen (2500 fte's). Het Atrium is niet het enige ziekenhuis dat moet snoeien in de banen. Ook bij
alle andere Limburgse ziekenhuizen zijn of worden reorganisaties doorgevoerd. Zij wijten dat aan opgelegde overheidskortingen. Atriumbestuurder Zijlstra gaat er vooralsnog van uit dat, zoals de huidige reorganisatie, ook de komende kan worden doorgevoerd zonder gedwongen ontslagen. Voor de diverse vrijwilligvertrekregelingen is eerder met de bonden een continu sociaal plan overeengekomen. Gisteren werd duidelijk dat de eind januari bekendgemaakte provinciale steun voor de nieuwbouwplannen van het Atrium gekoppeld is aan financiering van dat sociaal plan. "Daarmee hebben we voor dezelfde route gekozen als in 2009 bij
steun aan Orbis”, bevestigt gedeputeerde Noël Lebens. Toen ging het om een garantstelling, nu is het een achtergestelde lening van vijf miljoen euro. Het AZM spande destijds een geding aan tegen de provincie, dat Orbis staatssteun zou hebben verleend. Het ziekenhuis verloor die zaak, waarmee de route voor Lebens, die wil voorkomen dat ook andere ziekenhuizen aankloppen, juridisch is afgedekt, erkent hij. (door Serge Sekhuis)
www.limburgerl.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #172 Gepost op: 11 februari 2011, 08:57:52
Nazorg voor patiënten Intensive Care
De zorg voor patiënten die de Intensive Care (IC) van het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg verlaten, houdt niet op bij ontslag uit het ziekenhuis. Voortaan worden patiënten die zeven dagen of langer op de IC zijn verpleegd, uitgenodigd voor een gesprek op de nieuwe polikliniek Nazorg.
Zes weken na het verlaten van het ziekenhuis wordt de patiënt daarom gevraagd een bezoek te brengen aan de ‘nazorgpoli’. Daar wordt gekeken of verdere nazorg nodig is. Er wordt een verslag van dit gesprek naar de huisarts gestuurd. ‘Bij het bezoek hoort ook een rondleiding op de IC, voor veel patiënten is dit belangrijk voor de verwerking van wat er allemaal met hem of haar gebeurd is’, stelt Twan Verhoeven, verpleegkundig specialist op de IC.
In het uitgebreide gesprek met de patiënt wordt ook gevraagd hoe die de zorg op de IC heeft ervaren. Met deze kennis wil het St. Elisabeth Ziekenhuis de zorg op de IC nog verder verbeteren.
www.nvz-ziekenhuizen.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #173 Gepost op: 11 februari 2011, 10:39:47
OK Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk voldoet niet aan veiligheidsnormen

OK Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk onder verscherpt toezicht. Veiligheid van de patiënt in het operatieve proces onvoldoende gegarandeerd
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) stelt het operatief proces van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk onder verscherpt toezicht. Omdat niet voldaan werd aan een aantal veiligheidsnormen en richtlijnen, was de veiligheid van de patiënt in het operatieve proces onvoldoende gegarandeerd.

Tekortkomingen
Tijdens een onaangekondigd bezoek aan het operatiekamercomplex van het ziekenhuis constateerde de inspectie ernstige tekortkomingen. De inspectie observeerde tijdens het inspectiebezoek een aantal operaties en inspecteerde de operatiekamers, de ‘holding’ (voorbereidende ruimte voor een operatiekamer), de verkoeverafdeling (uitslaapkamer) en controleerde patiëntendossiers en protocollen. Daarbij vielen de volgende zaken op:
Veiligheidschecks in het operatief proces ontbraken of werden onvolledig uitgevoerd. Het gaat dan om de noodzakelijke “time out” voordat de operatie begint en de dubbelcheck van medicatie. Dit zijn essentiële voorwaarden voor veilige operatieve zorg.
Het anesthesiegeneesmiddel propofol werd niet volgens de veiligheidsvoorschriften gebruikt. Dit geeft een niet aanvaardbaar risico op besmetting van de patiënt.
Overdracht van patiënten van holding naar operatiekamer (OK), van OK naar verkoeverafdeling en van verkoeverafdeling naar de verpleegafdeling dient plaats te vinden volgens een vast protocol. Dat was niet het geval, waardoor deze overdracht niet voldeed aan de veiligheidseisen.
Het gedrag van het personeel op de operatiekamers was niet volgens de richtlijnen om infecties bij patiënten te voorkomen. Zo ontbrak het op de OK aan discipline, bijvoorbeeld op het gebied van kledingvoorschriften. Ook was het aantal deurbewegingen tijdens operaties onnodig groot. Er ontbrak een cultuur om elkaar hierop aan te spreken.
Maatregelen door ziekenhuis
De Raad van Bestuur en het medisch stafbestuur van het ziekenhuis herkennen en erkennen de constateringen van de inspectie. De Raad van Bestuur heeft onmiddellijk een aantal verbeteringen doorgevoerd om de veiligheid voor de patiëntenzorg te kunnen garanderen, zoals de “time out” procedure, dubbelcheck van medicatie en beleid rond het gebruik van propofol. De Raad van Bestuur heeft ook een plan van aanpak opgesteld om voor 1 maart aan alle normen te voldoen. Inmiddels zijn deze afspraken ook met alle OK-artsen en medewerkers doorgesproken en zijn deze niet meer vrijblijvend.

Door deze maatregelen voldoet de patiëntenzorg nu aan de noodzakelijke veiligheidsvoorwaarden. Daarom heeft de IGZ het uitvoeren van operaties niet hoeven stop te zetten.

Verscherpt toezicht
De inspectie heeft wel besloten het operatief proces van dit ziekenhuis onder verscherpt toezicht te stellen. Reden daarvoor is dat de Raad van Bestuur, inclusief het medisch stafbestuur, haar verantwoordelijkheid voor dit risicovolle zorgproces tot voor kort onvoldoende had genomen. De normen voor veilige operatieve zorg zijn al lang bekend; de inspectie heeft de ziekenhuizen in september 2009 en april 2010 geïnformeerd welke toezichtnormen de IGZ hanteert en op welke wijze zij deze zal handhaven. De Raad van Bestuur gaf in 2008 aan de inspectie aan de aanbevelingen uit de IGZ-rapporten over het operatief proces te zullen implementeren.

De komende tijd gaat de inspectie de vorderingen van het ziekenhuis zeer nauwlettend volgen via een aantal onaangekondigde bezoeken. De inspectie heft het verscherpt toezicht op als deze toezichtbezoeken laten zien dat artsen en medewerkers in het operatieve proces zich houden aan de vereiste veiligheidsnormen en richtlijnen en dat volledig en blijvend aan de normen wordt voldaan, inclusief verantwoording aan de Raad van Bestuur.

Meerjarig inspectieprogramma naar operatief proces
De inspectie bracht dit bezoek in het kader van een groot onderzoek naar het gehele operatieve proces (het traject vóór, tijdens en na de operatie) dat zij in 2010 en 2011 doet bij een steekproef van de Nederlandse ziekenhuizen. Dit onderzoek is een vervolg op de inspectieonderzoeken uit 2007, 2008 en 2009 naar alle fasen van het operatieve proces. Deze onderzoeken vormden aanleiding voor de wetenschappelijke verenigingen van de Orde van Medisch Specialisten om de richtlijnen ‘Preoperatief traject’ (het proces voorafgaand aan de operatie) en ‘Voorkomen van onbedoeld achterblijven operatiemateriaal’ uit te brengen. Alle ziekenhuizen kennen deze richtlijnen en moeten hier in het belang van een veilige patiëntenzorg naar handelen. Wanneer de inspectie constateert dat dit niet het geval is, treedt zij handhavend op.
Meer informatie
http://www.igz.nl/Images/Beatrix%20ZH%20Winterwijk%20VT%20Oktober%202011_tcm294-299675.pdf

www.medicalfacts.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #174 Gepost op: 14 februari 2011, 10:25:10
Verpleegkundig specialist krijgt meer bevoegdheden
Verpleegkundig specialisten en physician assistants mogen bepaalde taken voortaan zelfstandig uitvoeren. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten op advies van minister Schippers van VWS. Door hun meer bevoegdheden te geven hoopt het kabinet dat de zorg doelmatiger wordt en de oplossing van het personeelstekort in zicht komt.
De physician assistant heeft een medische hbo-masteropleiding voltooid en kan zelfstandig routinematige taken van artsen gaan uitvoeren zoals endoscopieën verrichten, katheterisaties doen, injecties geven en geneesmiddelen voorschrijven.
Ook de verpleegkundig specialist mag door de herschikking zelfstandig bepaalde taken uitvoeren, zoals injecties geven, geneesmiddelen voorschrijven en puncties verrichten.
http://medischcontact.artsennet.nl/blad/Tijdschriftartikel/Verpleegkundig-specialist-krijgt-meer-bevoegdheden.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #175 Gepost op: 15 februari 2011, 10:19:01
Gezondheidszorg populair bij nieuwe studenten
DEN HAAG - Flink meer studenten kozen afgelopen collegejaar voor een hbo-opleiding in de gezondheidszorg. De bachelorinstroom was met 6,5 procent toegenomen ten opzichte van 2009, de grootste groei van alle hoger beroepsopleidingen.
Met name de opleiding verpleegkunde groeide flink: 9,5 procent. ''Deze studenten hebben na hun afstuderen een baan voor het uitkiezen’’, aldus HBO-raadvoorzitter Guusje ter Horst. De instroom in het economisch onderwijs daalde met 2,7 procent. Het is echter nog steeds de meest populaire studie: 41,3 procent van alle in 2010 nieuw ingeschreven studenten kiest hiervoor.

Havo
Vier op de tien nieuwe studenten in het hbo komt van de havo. Een op de drie stroomt in vanuit het mbo en ongeveer 10 procent komt van het vwo.
Voor het studiejaar 2010-2011 staan in totaal 417.057 studenten ingeschreven bij een hbo-opleiding. Dat is een toename van 3,4 procent ten opzichte van het voorgaande studiejaar.
www.nu.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #176 Gepost op: 22 februari 2011, 08:14:57
Acute zorg in ADRZ Goes maandag in gebruik
GOES – Mensen die in Midden- en Noord-Zeeland acute zorg nodig hebben, worden vanaf volgende week naar het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes
gebracht. In het ziekenhuis wordt vrijdag de Acute Opname Afdeling geopend. De afdeling biedt plaats aan maximaal 50 patiënten.

Vlissingen
Het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Vlissingen gaat dicht voor acute zorg. Het ziekenhuis blijft wel geopend voor geplande opnames.

Vertraging
De nieuwe afdeling in Goes gaat drie maanden later open dan aanvankelijk de bedoeling was. Het samenvoegen van twee ziekenhuizen bleek ingewikkelder
dan gedacht.
www.omroepzeeland.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #177 Gepost op: 23 februari 2011, 12:46:25
Spoedeisende hulp en scopieafdeling flink verbouwd
Vanaf deze week starten twee grote interne verbouwingen in het Rode Kruis Ziekenhuis. Op de begane grond wordt hard gewerkt aan meer behandelruimtes voor de spoedeisende hulp (SEH). Zij gaan er flink op vooruit. Op de eerste etage bouwt het ziekenhuis aan ruimere scopieonderzoekskamers die voldoen aan de nieuwste eisen.
Tevens wordt hier gewerkt aan de nieuwe polikliniek van Urologie. Daarnaast realiseren we een dienstapotheek voor de avond- en weekenden direct naast de entree van het ziekenhuis. En op de nieuwe polikliniek Chirurgie wordt gebouwd aan de beoogde uitbreiding.

Geluidsoverlast
Als gevolg van de interne verbouwing kan er op bepaalde plekken geluidsoverlast ontstaan. Daarnaast is met name op de SEH en huisartsenpost (HAP) de wachtruimte een stuk kleiner. De SEH heeft extra wachtruimte gecreëerd op de afdeling zelf om zicht te kunnen houden op de patiënt. Daarnaast zijn voor deze tijdelijke periode wachtstoelen op de gang vanaf de centrale hal naar SEH/HAP geplaatst.

Tijdelijke balie
Op de eerste etage hebben, in verband met de verbouwing van de scopieafdeling en de polikliniek urologie, de poliklinieken interne geneeskunde en Maag- Darm Leverziekten (MDL) een tijdelijke balie in gebruik genomen. Ook hier is de wachtruimte iets verkleind.
De verbouwingen duren ongeveer drie maanden.
www.medicalfacts.nl


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #178 Gepost op: 28 februari 2011, 12:32:44
Meldpunt voor geweld op Eerste Hulp
De Nederlandse Vereniging Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen (NVSHV) start een meldpunt voor agressie op de spoedeisende hulp (SEH). Het meldpunt bestaat uit een e-mailadres op de website van de vereniging.

Melden van geweld kan vaak niet anoniem, dat weerhoudt verpleegkundigen.
Aangifte bij justitie kan vaak niet anoniem volgens de vereniging en dat weerhoudt verpleegkundigen ervan geweld te melden. De melder moet eventueel bij de rechter-commissaris een verklaring afleggen of ter zitting verschijnen, waarmee de identiteit bekend wordt aan de dader. Met de verzamelde meldingen van geweld, wil de NVSHV de politiek bewegen om echt anonieme aangifte mogelijk te maken.
Recent onderzoek van RTL Nieuws liet ook zien dat geweld tegen ziekenhuismedewerkers vaak voorkomt, vooral op de SEH. In 2010 zijn in 44 ziekenhuizen 2000 incidenten gemeld. Het topje van de ijsberg, want naar schatting wordt slechts 2 procent van de geweldsincidenten in ziekenhuizen gemeld bij justitie. Een landelijke registratie van geweldsincidenten ontbreekt vooralsnog. Wel komen er meer mogelijkheden om op adres van het ziekenhuis te melden, in plaats van op persoonlijke titel als personeelslid. Dit is bijvoorbeeld al mogelijk in Noordoost-Gelderland binnen een convenant va vijf ziekenhuizen, de politie en het Openbaar Ministerie.
Heleen Croonen
http://medischcontact.artsennet.nl/Tijdschriftartikel/Meldpunt-voor-geweld-op-Eerste-Hulp.htm


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Reactie #179 Gepost op: 9 maart 2011, 17:11:22
'Ziekenhuis vijf keer duurder dan huisarts'
UTRECHT -  Mensen die voor medische hulp op eigen initiatief naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis gaan, kosten de Nederlandse premiebetalers vijf keer zoveel als de patiënten die bij de huisarts aankloppen. De ziekenhuiszorg voor spoedgevallen is drie keer duurder dan een bezoek aan de huisartsenpost. Dat blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door wetenschappers van het UMC St Radboud in Nijmegen en deze week wordt gepubliceerd in het vakblad Medisch Contact.

www.telegraaf.nl