Acute zorg nieuwtjes

Auteur Topic: Acute zorg nieuwtjes  (gelezen 257837 keer)

0 gebruikers (en 7 gasten bekijken dit topic.

guest4965

  • Gast
Reactie #60 Gepost op: 9 december 2008, 07:48:58
Noro-virus uitgebroken in MCA

ALKMAAR In het MCA is vrijdag op de afdelingen cardiologie en longziekten een epidemie van maag- en darmklachten uitgebroken. Medewerkers en een flink aantal patiënten hebben maag- en darmklachten, vermoedelijk veroorzaakt door het noro-virus.

Niet gevaarlijk
Op de afdelingen zijn verscherpte hygiënische maatregelen genomen om uitbreiding van de ziekte tegen te gaan. Nieuwe patiënten worden op vervangende afdelingen opgenomen. Het virus is niet gevaarlijk, maar wel zeer besmettelijk.

De symptomen zijn misselijkheid, braken, diarree en buikkrampen. Klachten komen acuut op en verdwijnen in drie dagen.

www.rtvnh.nl


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #61 Gepost op: 12 december 2008, 23:49:07
test hier je kennis van verpleegkundig rekenen


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #62 Gepost op: 17 december 2008, 21:04:01
Snellere diagnose hartklachten door nieuwe cardio SPECT-CT scan
De Isala klinieken kunnen met de nieuwe cardio SPECT-CT scan het vaststellen van zuurstofgebrek in het hart sterk verbeteren en versnellen. De nieuwe scan maakt het mogelijk om tegelijkertijd anatomische vernauwingen in kransslagvaten van het hart zichtbaar te maken én zuurstoftekort van het hart door deze vernauwing in beeld te brengen. Daarmee wordt het vaststellen van een diagnose drastisch versneld voor patiënten met hartklachten.


Daar waar voorheen afzonderlijke onderzoeken moesten worden uitgevoerd gedurende enkele weken, wordt nu de diagnose vastgesteld in één dag. De apparatuur is nieuw in Europa en wereldwijd maken slechts drie andere ziekenhuizen gebruik van deze ultramoderne scan.


Verbetering patiëntenzorg

De nieuwe apparatuur levert bovendien een kwalitatief verbeterde diagnose op en biedt de mogelijkheid om meer maatwerk uit te voeren. Al tijdens het verrichten van de onderzoeken, wordt nog vastgesteld welke vervolgonderzoeken nodig zijn voor een patiënt op dezelfde dag. Een ander belangrijk voordeel van de nieuwe apparatuur is dat er geen instrumenten hoeven te worden ingebracht (non-invasief) om de bloedvaten te bestuderen, zoals bij een hartcatheterisatie. De nieuwe scan draagt dus op meerdere fronten bij aan de verbetering van de kwaliteit van patiëntenzorg.


Topklinische zorg

De aanschaf van de nieuwe cardio SPECT-CT is een belangrijke investering van het ziekenhuis in de verdere ontwikkeling van topklinische zorg op het gebied van hart- en vaatziekten in Zwolle en de wijde regio. De scan wordt in gebruik genomen door de afdelingen Cardiologie en Nucleaire Geneeskunde van de Isala klinieken.

bron:zorg krant.nl


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #63 Gepost op: 28 december 2008, 18:39:15
http://www.ad.nl/diagnose/2874299/Huisarts_ontwikkelt_nieuwe_pincet.html

 zondag 28 december 2008
Huisarts ontwikkelt nieuwe pincet
Bron: ANP Video
DIEPENHEIM - Huisarts Luc de Vries uit het Overijsselse Diepenheim heeft samen met de Universiteit Twente een nieuwe pincet ontwikkeld. Daarmee kunnen medici sneller, zorgvuldiger en hygiënischer hechten. De Vries heeft voor zijn uitvinding een prijs van 25.000 euro gekregen. ANP Video © RTVOost


Filmpje op bovenstaande site


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #64 Gepost op: 1 januari 2009, 14:25:49
http://www.nu.nl/algemeen/1892556/uitbraak-bof-nog-niet-voorbij.html

Uitbraak bof nog niet voorbij
Uitgegeven:    1 januari 2009 12:39
Laatst gewijzigd:    1 januari 2009 12:38

BILTHOVEN - De uitbraak van de bof in Nederland is nog niet voorbij. Tot eind november zijn 147 gevallen van de kinderziekte door laboratoriumonderzoek bevestigd.

Dat heeft het Infectieziektenbulletin, een uitgave van het Rijksinstituut voor Volkgezondheid en Milieu (RIVM), gemeld. Het virus is gesignaleerd in de streek tussen Zeeland en de Veluwe, waar veel orthodox-protestanten wonen die zich niet laten inenten.

Bof

Symptomen van de bof zijn koorts en opgezette wangen. Met ingang van dit jaar moeten huisartsen een besmetting melden. Vorig jaar bestond die meldplicht nog niet. Door die nieuwe aanpak is de omvang van een epidemie beter vast te stellen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #65 Gepost op: 10 januari 2009, 15:00:49
http://www.destentor.nl/regio/zwolle/4323286/Mobiele-intensive-care-voor-Isala-klinieken.ece

Mobiele intensive care voor Isala klinieken

zaterdag 10 januari 2009 | 05:52 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 10 januari 2009 | 07:52
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten

ZWOLLE - De Isala klinieken en de Regionale Ambulancevoorziening IJssel-Vecht hebben vanaf volgende week de beschikking over een Mobiele Intensive Care Unit (MICU). Deze 'IC op wielen' wordt dinsdag gepresenteerd.
Het is een aangepaste ambulance voor het vervoer van patiënten tussen IC-afdelingen van verschillende ziekenhuizen. Er rijden zes andere MICU's voor academische ziekenhuizen verspreid over het land. De Isala klinieken hebben als enige niet-academisch ziekenhuis de erkenning van het ministerie van volksgezondheid gekregen voor MICU-transporten in Oost-Nederland. Die zijn van belang voor het vervoeren van patiënten die aanvullende IC-zorg nodig hebben die niet geleverd kan worden in het ziekenhuis waar ze op dat moment verblijven.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #66 Gepost op: 1 februari 2009, 22:18:30
http://www.ad.nl/rotterdam/2651160/Paniek_in_Havenziekenhuis.html

zondag 28 september 2008
Paniek in Havenziekenhuis
Door STIJN HUSTINX

ROTTERDAM - Het Havenziekenhuis hoopt vandaag meer duidelijkheid te kunnen verschaffen over de oorzaak van de rampspoed die het ziekenhuis heeft getroffen.

Zeven patiënten die afgelopen donderdag en vrijdag in hetziekenhuis zijn geopereerd, zijn kort daarna ernstig ziek geworden. Zij zijn allen opgenomen op de intensive care van verschillende Rotterdamse ziekenhuizen. De toestand van twee slachtoffers is ‘zorgelijk’. Een van hen zou een ‘prominente Rotterdammer’ zijn.

Een speciaal crisisteam, gevormd door artsen van onder meer het Erasmus MC, richt zich op de besmettingsbron. Het is volgens het ziekenhuis voor de hand liggend dat die in de operatiekamers is te vinden, maar om ‘niets uit te sluiten’ wordt het onderzoek ‘zo breed mogelijke’ uitgevoerd.

Het ziekenhuis heeft alle operaties tot nader order opgeschort. De Inspectie voor de Gezondheidszorg houdt de ontwikkelingen in het ziekenhuis nauwlettend in de gaten.

Het Havenziekenhuis, gespecialiseerd in exotische ziekten, benadrukt dat er geen sprake is van een tropisch virus. De problemen zijn ontstaan in twee van de drie operatiekamers van het ziekenhuis. Daar werden ‘heel algemene’ operaties uitgevoerd, aldus een woordvoerder van het ziekenhuis.

In beide operatiekamers zijn in totaal dertig operaties uitgevoerd. Alle geopereerde patiënten zijn inmiddels onderzocht op de ziektesymptonen. Van hen bleken er 23 in orde. Zij mochten weer naar huis.

Ziekenhuisdirecteur Johan Dorrestijn zelf wil ‘omwille van de zorgvuldigheid’ nog niet reageren, laat hij weten. Hij maakt ook onderdeel uit van het crisisteam.

Twee jaar geleden werden alle operaties in het Havenziekenhuis opgeschort nadat er ‘motmugjes’ in de operatiekamers waren aangetroffen. Het Havenziekenhuis bungelt al jaren onderaan in de AD Ziekenhuis Top 100. Dit jaar neemt het ziekenhuis de 90e plek in, drie hoger dan het jaar ervoor.


http://www.ad.nl/denhaag/delft/2965157/Decaan_Bouwkunde_revalideert_nog_steeds.html

zondag 01 februari 2009
Decaan Bouwkunde revalideert nog steeds

DELFT - Wytze Patijn, de decaan van de TU-faculteit Bouwkunde die eind september werd getroffen door een ernstige bacteriële infectie, is nog steeds aan het revalideren.
Volgens de woordvoerder van de universiteit is hij inmiddels thuis, maar voorlopig niet in staat om te werken.

Patijn (1948) werd 4 maanden geleden voor een operatie opgenomen in het Havenziekenhuis in Rotterdam. Kort daarna werd hij ernstig ziek. Hij bleek net als een aantal andere patiënten besmet met een bacterie, die vermoedelijk via een anesthesiemiddel in zijn lichaam was gekomen. Van de zeven patienten die opnieuw moesten worden opgenomen, was de decaan er het ernstigst aan toe en belandde hij zelfs op de intensive care. Pas enkele weken geleden werd hij ontslagen uit het ziekenhuis.

Volgens een TU-woordvoerder kwam Patijn op 9 januari in een rolstoel naar de Dies Natalis, de 167ste verjaardag van de universiteit.

Hij werd vooral bekend door zijn kordate optreden na de brand in mei, die zijn faculteit in de as legde. Samen met het TU-bestuur kreeg hij Bouwkunde kort na de ramp weer op de rails. Ook vanuit zijn ziekbed wil hij constant op de hoogte gehouden worden van de vorderingen. Het is onbekend of en wanneer Patijn zijn oude functie weer oppakt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #67 Gepost op: 9 februari 2009, 21:41:38
http://www.nu.nl/algemeen/1914402/operatiestop-priveklinieken-in-weert-en-breda.html

Operatiestop privéklinieken in Weert en Breda
Uitgegeven:    9 februari 2009 19:40
Laatst gewijzigd:    9 februari 2009 19:40

UTRECHT - Twee privéklinieken in Breda en Weert mogen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen operaties meer uitvoeren.

De situatie in de klinieken brengt ernstige gezondheidsrisico's voor de patiënten met zich mee.

Het gaat om de privékliniek Silhouet en ZBC Medisch Centrum Breda. Zij hebben op dezelfde adressen in Weert en Breda een kliniek.

Lucht

Volgens de inspectie is de lucht in de operatiekamer niet steriel genoeg. De sterilisatie van instrumenten verloopt niet goed: vuile, schone en steriele instrumenten worden niet gescheiden.

Veder krijgen patiënten verdoving zonder dat er een anesthesist aanwezig is.

Hygiënische omstandigheden

De hygiënische omstandigheden in de operatiekamer voldoen ook niet aan de eisen, aldus de inspectie.

Zo horen voorraadkasten, radiatoren en een wastafel niet thuis in een operatiekamer. Die zijn niet goed schoon te houden en kunnen een bron van infecties zijn.

Klachten

De inspectie ging bij de kliniek in Weert kijken na klachten van patiënten over slecht uitgevoerde borstvergrotingen.

Mensen vonden dat zij niet goed waren behandeld, hadden last van pijn en ook is in een geval een prothese weer verwijderd.

Cosmetische operaties

In de klinieken worden plastische, met name cosmetische operaties uitgevoerd. De klinieken mogen pas weer opereren als zij aan alle voorwaarden voldoen. De inspectie toetst dat.
© ANP


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #68 Gepost op: 16 februari 2009, 11:04:56
Reuma kan worden voorspeld

AMSTERDAM - Al jaren voordat reumaklachten zich manifesteren, zijn antistoffen in het lichaam te vinden. Door mensen met een verhoogd risico op de aandoening op die antistoffen te testen, kan de reuma worden voorspeld.
 
Dat ontdekte onderzoeker Mark Nielen van het VU medisch centrum, die daar 27 februari op promoveert.

Wanneer de ziekte eerder ontdekt kan worden, zou een behandeling in een eerder stadium de ontwikkeling van reuma kunnen voorkomen of uitstellen. Het is nog zoeken naar een geschikte behandeling.

Risicogroep

Gezonde mensen met een verhoogd risico kunnen worden getest op antistoffen. Wanneer mensen last hebben van pijnlijke gewrichten of bij wie reuma in de familie zit, kunnen worden gerekend tot een verhoogde risicogroep.

Nielen keek voor zijn promotieonderzoek naar bloed van mensen die later reuma kregen. Hij werkte daartoe samen met de Sanquin Bloedbank.

"Zij bewaren vanaf 1984 bloed van iedere donor. Met toestemming van die donoren kan dat bloed onderzocht worden.''

www.nu.nl


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Reactie #69 Gepost op: 24 februari 2009, 20:06:23
22.000 Meisjes verwacht voor vaccinatie tegen baarmoeder-halskanker

Rotterdam - In maart 2009 start de GGD Rotterdam-Rijnmond met de HPV-inhaalcampagne ‘Prik en bescherm’. Alle meisjes die geboren zijn in de jaren 1993, 1994, 1995 en 1996 zullen in maart, april en september worden ingeënt.

De vaccinaties worden uitgevoerd op verschillende plaatsen in de regio Rotterdam-Rijnmond. In totaal worden in deze regio 22.000 meisjes voor de HPV-vaccinatie verwacht. Daarnaast worden de vaccinatiedagen gebruikt voor het inenten van alle 9-jarigen uit Rotterdam-Zuid en omliggende gemeenten tegen BMR en DTP.

Inenting in Rijksvaccinatieprogramma

In november 2008 besloot het ministerie van VWS de inenting tegen baarmoederhalskanker vanaf 2009 op te nemen in het Rijksvaccinatieprogramma. Binnen het Rijksvaccinatieprogramma krijgen meisjes de inenting op de leeftijd van twaalf jaar.

inhaalvaccinatie

Daarnaast is er een inhaalvaccinatieprogramma voor meisjes die ouder zijn dan 12 jaar en de vaccinatie niet meer via het standaardvaccinatieprogramma zullen krijgen. In maart 2009 gaat daarom een inhaalcampagne van start voor meisjes die geboren zijn in de periode 1993 tot en met 1996. Een volledige inenting bestaat uit 3 prikken in maart, april en september 2009.

Baarmoederhalskanker


Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (‘het uitstrijkje’) ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

Vaccinatiedagen ook voor inenting 9-jarigen

Op de vaccinatiedagen worden niet alleen HPV-vaccinaties toegediend. Alle kinderen die geboren zijn in het jaar 2000, en afkomstig zijn uit Rotterdam-Zuid en omliggende gemeenten, worden dan tevens ingeënt tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en BMR (Bof, Mazelen en Rodehond). Ouders hebben hiervoor inmiddels een oproepkaart ontvangen. Deze vaccinaties zijn de laatste van een serie die is gestart op babyleeftijd, Een complete serie vaccinaties, toegediend van 0 tot 9 jaar, geeft voldoende weerstand tegen de zes bovengenoemde ziekten. Vanwege het consequent vaccineren van jonge kinderen komen deze ziekten in Nederland praktisch niet meer voor.

Personele inzet

In totaal zijn 992 medewerkers betrokken bij deze vaccinatiedagen. Het gaat dan om personele inzet vanuit de GGD, maar ook vanuit diverse ouder- en kindzorginstellingen (als Careyn, Opmaat de stromen, Vierstroom en De Zellingen en OEK Rotterdam) wordt ondersteuning geboden.

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/92676