http://www.brabantsdagblad.nl/regios/denbosch/3233059/Eerste-reddingsbrigade-wil-blijven-pionieren.eceEerste reddingsbrigade wil blijven pionieren
door Bram de Vrind. vrijdag 06 juni 2008 | 04:10 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 06 juni 2008 | 09:03
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Kinderen krijgen les van de Bossche Reddings Brigade bij de IJzeren Vrouw, de foto is van 1948. foto Archief BRB
http://www.brabantsdagblad.nl/multimedia/archive/00772/BD_E_4626262-h02_st_772663b.jpgVice-voorzitter Ronald van Litsenburg (35, links) en voorzitter Guus Dankers (55) bij de IJzeren Vrouw in Den Bosch. foto Marc Bolsius
http://www.brabantsdagblad.nl/multimedia/archive/00772/BD_F2_4626027-h02_m_772670h.jpgHet waterpoloteam van de Bossche Reddingsbrigade op 30 augustus 1944, locatie IJzeren Vrouw in Den Bosch. foto Archief BRB
http://www.brabantsdagblad.nl/multimedia/archive/00772/BD_D_4634456-forens_772653h.jpgDEN BOSCH - December 1993, het Limburgse Blerick was tijdens de overstroming van de Maas geëvacueerd, maar één persoon was nog altijd zoek, vertelt Ronald van Litsenburg (35), vice-voorzitter van de Bossche Reddings Brigade die de evacuatie uitvoerde. "De plaatselijke imam bleek de moskee in gevlucht en zat daar op de eerste verdieping te bidden.
We hebben hem met de vlet uit het gebedshuis gevaren", aldus Van Litsenburg. Blerick was definitief 'leeg'.
De reddingsactie van de imam was een hoogtepunt tijdens de reddingsoperatie van de BRB, die als een van de eerste brigades tijdens de watersnood in 1993 uitrukte. De snelle reactie past bij de pioniersfunctie die de Bossche redders willen vervullen.
De oudste reddingsbrigade van Nederland viert dit jaar haar honderdjarig jubileum. De BRB helpt niet alleen mensen in nood, maar verzorgt ook zwemlessen, leidt badmeesters op en beveiligt (water) evenementen.
Een ongeluk waarbij een man met paard en wagen de Brede Haven inreed en verdronk, was voor de Bossche kolonel Mommers en consorten aanleiding om op 14 juni 1908 een reddingsbrigade op te richten 'ter bestrijding van de verdrinkingsdood', vertelt huidig voorzitter Guus Dankers (55).
Al gauw begon de vereniging met het geven van zwemlessen en examineren van de leden. De inzet van de examenkandidaten tijdens het zwemmend redden werd door de jury gewaardeerd met een diploma A, B, of C. "Dáár werd toen dus reeds de grondslag gelegd voor onze latere Bondsdiploma's", schreef oud-voorzitter J. van Gemen trots in een boekje naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de BRB.
"In de loop der jaren heeft een substantieel deel van de Bosschenaren zwemles gekregen van van de BRB", zegt Dankers. Eerst in de IJzeren Vrouw, later in het Brabantbad en nu in het Sportiom. De vereniging heeft 350 leden, van wie ongeveer 70 actief zijn zwemleraar, badmeester of 'redder'.
In 1993 en 1995 kon de BRB voor het laatst bij een watersnood in actie komen. "We hebben in '93 zelfs nog met de postbode in een reddingsvlet de post bezorgd. Dat maak je nooit meer mee", zegt Van Litsenburg die in september de voorzittershamer van Dankers overneemt.
De jongere leden moeten het voorlopig hebben van de 50 tot 60 acties die de brigade tijdens haar reguliere werkzaamheden uitvoert als toezichthouder op de Oosterplas en de Zandmeren bij Kerkdriel.
Maar ook bij evenementen als zwemwedstrijden, de Bossche intocht van Sinterklaas en het bezoek van de koningin aan de stad vorig jaar, is of was de BRB aanwezig voor eventuele calamiteiten.
De eerste reddingsbrigade van Nederland wil de komende jaren blijven pionieren. De vereniging loopt bijvoorbeeld voorop in de samenwerking met de brandweer - in de Bommelerwaard schakelt het korps de vereniging regelmatig in bij reddingsacties op water. De vereniging overlegt nu met het brandweerkorps Brabant-Noord om hetzelfde in de omgeving Den Bosch te doen. De vereniging heeft tevens een landelijke rampenoefening in oktober naar Den Bosch gehaald. Dankers: "Elk jaar willen we met iets nieuws komen."